in

Kanarski otoci: 20 najboljih atrakcija i mjesta za posjetiti

Unsplash

Plaže od zlatnog pijeska koje se protežu dokle god seže pogled, stjenoviti vulkanski vrhovi koji paraju nebo, džungle pune rijetkog drveća i zbirka živopisnih gradova punih bezbrojnim stvarima za vidjeti i raditi, Kanarski otoci imaju upravo sve to.

Kanarski otoci i njihove najbolje atrakcije

Tik uz obalu sjeverozapadne Afrike, ovi osunčani Kanarski otoci privlače posjetitelje na svoje obale još od 1970-ih. Lezite na plaži i upijajte sunce, prskajte se u valovima, popnite se na drevni vulkanski vrh, trčite gore-dolje po masivnim pješčanim dinama ili istražite uske ulice Starog grada. Bez obzira što odaberete, svatko može pronaći nešto za sebe.

1. Nacionalni park Teide, Tenerife

Treći najviši vulkan na svijetu na 3718 metara nadmorske visine, Teide se uzdiže iznad malog otoka Tenerife, najpoznatijeg među Kanarskim otocima. Nacionalni park Teide, UNESCO-va svjetska baština, uključuje cijelu planinu, a putovanje unutar golemog kratera vrhunac je putovanja na Kanarske otoke.

Unutar ruba kratera nalazi se kaldera – dno kratera – promjera 19 kilometara, a vožnja kroz ovaj goli mjesečev pejzaž je kao vožnja u središte Zemlje. Ovaj krater je zapravo ono što je ostalo od puno veće planine koja je raznijela svoj vrh prije otprilike tri milijuna godina, urušivši se sama u sebe. Na mjestima je ostavio zidove koji se uzdižu 457 metara iznad dna kratera.

Centar za posjetitelje El Portillo dobro je mjesto za posjetiti, gdje odličan mali muzej ima interaktivne izložbe koje istražuju okoliš kratera i pokazuju kako se vulkani formiraju. Vani, staza vodi kroz botanički vrt, gdje oznake pomažu posjetiteljima da prepoznaju i identificiraju domaće biljke koje će vidjeti u parku.

Da biste vidjeli krater odozgo i za široke poglede, vozite se žičarom Teleférico uz Teideov stožac, noviji vulkanski vrh koji se formirao iznad golemog kratera nakon što je izvorni vrh planine skliznuo.

Iako je pogled sa žičare izvanredan, ne može se usporediti s iskustvom prelaska dna kratera da biste vidjeli raznolike ostatke vulkanskog djelovanja: polja lave; gomile nazubljenih, crnih gromada lave; dine od oblutaka lave; i izdanci crvenog, plavog, žutog i crnog vulkanskog kamena. Zaustavne točke na raznim obilježjima imaju znakove na engleskom koji opisuju floru i faunu i objašnjavaju krajolik, a pješačke staze vode do istaknutih mjesta.

Kanarski otoci
Unsplash

2. Nacionalni park Timanfaya, Kanarski otoci

Lanzarote na Kanarskim otocima ima puno noviju vulkansku povijest od Tenerifa – kataklizmičke erupcije koje su prekrile većinu otoka rastopljenom lavom i vulkanskim pepelom dogodile su se između 1730. i 1736. Sedmogodišnja serija erupcija zatrpala je 11 sela i protjerala stanovništvo s otoka , koji je prije bio vrt Kanara.

Nakon što su erupcije prestale, farmeri su se vratili i pronašli inovativne načine za obradu dijelova svoje zemlje prekrivene pepelom. Najdramatičniji od vulkanskih krajolika, uključujući još uvijek aktivni vulkan, sada su zaštićeni kao Nacionalni park Timanfaya koji je na popisu UNESCO-a.

Zamislite samo ovaj scenarij – ogromna područja nezemaljskog terena prekrivena kovitlacima skrutnute lave, raspuknuta u pukotine zbog još otopljene lave koja se još kreće ispod njega. Da biste vidjeli cijeli park, idite na Islote de Hilario, na vrhu vulkanske kupe, gdje vam čuvari parka demonstriraju ogromnu vrućinu pod vašim nogama. Suho grmlje bačeno u udubljenje se zapali, a voda izlivena niz cijev izbija natrag u kipući gejzir.

3. Plaže Gran Canarie

Krajnja južna obala Gran Canarije ima niz prekrasnih zlatnih pješčanih plaža. Između Playa de San Agustin na zapadu i Puerto de Mogán na istoku, ljubitelji sunca pronaći će čak šest velikih odmarališta na plaži.

Najveći je Maspalomas, sa zaštićenim rezervatom ogromnih pješčanih dina iza koje se protežu u slojevima do mora. Planine od vjetrom nabranog pijeska valovito se izdižu iznad plaža, gdje su dine visoke i do 12 metara neprestano urezane i pomicane morem i vjetrom. Možete satima lutati pješice, diveći se njihovoj pustoj ljepoti, ali egzotičnije je popeti se na dromedara i jahati na devama teturajući kroz ovu spektakularnu pejzaž dina.

Odmah oko točke na istoku nalazi se još jedna od najboljih plaža na otoku, Playa del Inglés. Slična Maspalomasu, ali lakša za pristup, ova je plaža oslikana svijetlim suncobranima i iza nje se nalazi šetnica i niz restorana, kafića, trgovina i zabavnih sadržaja. To je jedna od najživljih plaža na otoku u bilo koje doba dana ili noći.

Zbog čiste, tople vode, ronjenje je ovdje popularno, a podvodni park je određen u Arinagi, sjeverno od Playa de San Agustin. Postoje škole ronjenja u Maspalomasu, Playa Ingles i nekoliko drugih točaka, a ovdje ćete pronaći sadržaje za sve vrste drugih vodenih sportova, uključujući i jedrenje na dasci.

Glavni grad Las Palmas ima nekoliko izvrsnih plaža, uključujući Playa Las Canteras, sa širokom, pješčanom obalom i blagim morem zahvaljujući prirodnom lukobranu formiranom od vulkanskih stijena. Ova obala vidi velike valove iz Atlantskog oceana; zapadni dio plaže jedno je od najboljih mjesta za surfanje na Gran Canariji.

Ronjenje
Unsplash

4. Plaže Tenerifa

Poput onih na Gran Canarii, legendarne plaže Tenerifa leže duž njegove sunčane južne obale. Među najrazvijenijim, s mnoštvom kuća za odmor, hotela, restorana i sportskih mogućnosti, zlatni su pijesak obiteljski orijentirane Playa de Las Vistas i luksuzne enklave oko Playa del Duque, na Costa Adeje na zapadu. U potonjem ćete pronaći shopping, luksuzne toplice, golf, jedrenje na dasci, vožnju vodenim skuterom i druge aktivnosti.

Manje prirodne plaže s tamnijim pijeskom prošarane su cijelom obalom istočno od Los Cristianosa sve do El Medana, zabavnog i otmjenog mjesta gdje ćete pronaći odredište svjetske klase za kiteboarding i windsurfing. Ako žudite za malo samoće, uputite se malo južnije od El Medana i pogledajte zlatni pijesak spektakularne Playa de la Tejita, najveće prirodne plaže Tenerifa, koja se često pojavljuje na objavama na društvenim mrežama.

Možda je najbolja plaža za obitelji Playa de las Teresitas, nedaleko od glavnog grada Santa Cruza. Njegov blagi zlatni pijesak (uvezen iz Sjeverne Afrike) zaštićen je umjetnim barijernim grebenima koji ga čine savršenim za djecu i kupače, bez teškog surfanja kao na nekim drugim plažama.

5. Plaže Fuerteventure, Kanarski otoci

Kilometri plaža na otoku Fuerteventuri gotovo su prazni, a čak i većina onih s dobro razvijenom turističkom infrastrukturom nema gužve. Meki pijesak afričkih pustinja raznosi se preko 100 kilometara otvorenog oceana kako bi pronašao put do zapadne obale Fuerteventure i između vaših nožnih prstiju.

Uz obalu Fuerteventure, taj isti pijesak ispire bistra, čista voda Atlantskog oceana. Čak 16 kilometara plaža oko Corraleja neke su od najboljih na otoku. Ovdje ćete pronaći pješčane dine koje se neprestano pomiču i spuštaju se sve do ruba vode.

Ovdje možete ljenčariti na pijesku i okupati se, ili se prijaviti na tečaj surfanja. Ako vjetar bude jak, svakako se zaljuljajte pored plaže Flag, poznate i kao Playa Medano, i gledajte kako se kitesurferi pod svojim šarenim zmajevima utrkuju po valovima.

Dalje prema jugu je Playa Sotavento (plaža u zavjetrini), koja je Fuerteventuri priskrbila reputaciju utočišta za ljubitelje plaža. Ova jedinstvena plaža je ogromna pješčana ravnica gdje se plima i oseka polako diže, stvarajući tople, plitke bazene iza obale.

Na udaljenom kraju poluotoka Jandia pronaći ćete još nevjerojatnih plaža. Playa Jandia i Playa Matorral masivni su dijelovi zlatnog pijeska iza kojih se nalazi živahno mjesto prepuno restorana i trgovina. Ove plaže omiljene su među pješacima zbog ravnog i tvrdog pijeska i prekrasnog pogleda.

Predivni Kanarski otoci
Unsplash

6. Divite se djelima Cesara Manriquea o Lanzaroteu

Umjetnik Cesar Manrique zapamćen je ne samo po svojim umjetničkim djelima i arhitekturi, već i po nadahnuću i predanosti koji su spasili karakter njegova rodnog otoka Lanzarotea. Nakon uspješne umjetničke karijere u New Yorku i na kontinentu, vratio se na Lanzarote 1968., gdje je započeo kampanju za spašavanje Lanzarotea od neobuzdanog turističkog razvoja koji je uništio mnoga druga odredišta za odmor.

Postavio je otok na novi ekološki i kulturno održivi put projektiranjem i izgradnjom niza turističkih atrakcija koje su koristile i slavile prirodu otoka – njegove vulkanske krajolike, neravne tokove lave i visoke litice.

To uključuje njegov vlastiti dramatični dom, Taro de Tahiche, izgrađen u nizu podzemnih mjehurića uzrokovanih tokovima lave; Jameos del Agua, dvorana, bazen i restoran izgrađen unutar ogromnog vulkanskog mjehura; Monumento al Campesino, s monumentalnom modernom galerijom skulptura i rukotvorina; Mirador del Rio, slikoviti vidikovac visoko iznad mora na sjevernoj obali; Jardin de Cactus, zapanjujući vrt kaktusa izgrađen u nekadašnjem kamenolomu.

Također je prenamijenio napuštenu utvrdu u Museo Internacional del Arte Contemporáneo u Arrecifeu, dizajnirao prekrasan hotel Salinas u Costa Teguiseu, dizajnirao znakove za nekoliko drugih atrakcija i stvorio ogromne igračke vjetra – pokretne skulpture na raskrižjima cesta diljem otoka. Ali najviše od svega, otočane je prožeo ponosom na svoj jedinstveni krajolik i tradiciju te odlučnošću da zaštite njegovu cjelovitost.

Nekoliko od ovih atrakcija ima suvenirnice ispunjene kvalitetnim lokalnim rukotvorinama i umjetnošću, izvrsna mjesta za kupovinu suvenira.

7. Idite u promatranje dupina i kitova na Tenerifima

Atlantsko more kod Tenerifa poznato je po kitovima i dupinima, a krstarenje promatranjem kitova jedna je od omiljenih aktivnosti na otoku za obitelji. Možete uočiti kitove i gledati jata dupina kako skakuću – čak pet različitih vrsta – na izletima brodom iz raznih luka. Mnoga krstarenja uključuju zaustavljanje u osamljenoj uvali za plivanje ili ronjenje.

Na raspolaganju su razna plovila, od elegantnih jedrilica i katamarana do luksuznih jahti. Pratit će vas obučeni članovi posade koji će vam pomoći uočiti i identificirati morski život koji vidite. Također ćete dobiti različite poglede na planinu Tiede i obalu.

8. Santa Cruz de Tenerife, Kanarski otoci

Glavni grad Tenerifa je živahan i atraktivan grad, obilježen nekim izvanrednim arhitektonskim atrakcijama. Najistaknutiji od njih je veličanstveni Auditorio de Tenerife, operna kuća i koncertna dvorana s pogledom na more, koju je dizajnirao španjolski arhitekt Santiago Calatrava. Koncertna dvorana ugošćuje izvođače, dirigente i orkestre svjetske klase.

Santa Cruz ima i druge kulturne znamenitosti, uključujući izvrsne zbirke Muzeja lijepih umjetnosti, gdje ćete pronaći djela španjolskih, flamanskih i kanarskih slikara.

U fascinantnom Muzeju prirode i čovjeka možete saznati više o starosjediocima Tenerifa, prije dolaska europskih doseljenika, te o vulkanskoj povijesti otoka. U blizini muzeja, živahni Mercado de Nuestra Señora de Africa dobro je mjesto za pronalaženje lokalnih rukotvorina. Santa Cruz je mjesto gdje ćete pronaći najbolju kupovinu na Tenerifima.

Valovita plaža
Unsplash

9. Las Palmas de Gran Canaria, Kanarski otoci

Las Palmas de Gran Canaria je suncem okupan primorski grad sa zanimljivim povijesnim naslijeđem iz svoje španjolske kolonijalne prošlosti, koja datira iz 15. stoljeća. Grad je osnovan 1478., prvo kolonijalno uporište Španjolske u njenom širenju na zapad prema Novom svijetu.

Impresivna katedrala Santa Ana iz 16. stoljeća ima gotički interijer, s neobičnim stupovima u obliku palmi, a u južnom krilu nalazi se Dijecezanski muzej, s bogatom zbirkom vjerske umjetnosti te radova od zlata i srebra. Zanimljive arheološke i etnografske zbirke u Muzeju Kanarskih otoka otkrivaju pretšpanjolsku kulturu otoka.

Casa de Colon iz 15. stoljeća bila je dom prvog guvernera, gdje je Kolumbo odsjeo na putu za Novi svijet. Izlošci u muzeju detaljno opisuju njegova istraživanja. Kuća je prekrasan primjer kanarske arhitekture, s delikatnim drvenim balkonima, lijepim terasama i monumentalnim vratima.

Muzej Néstor izlaže umjetnička djela Néstora Martín-Fernándeza de la Torrea, jednog od najpoznatijih španjolskih slikara simbolista. Muzej prikazuje njegove slike, uključujući portrete i krajolike, kao i njegove crteže, skice i rukotvorine. Muzej Néstor dio je Pueblo Canario (Selo Kanara) izgrađen u idealiziranom “neokanarskom” stilu. Jardín Botánico Viera y Clavijo, sedam kilometara od Las Palmasa, spektakularan je botanički vrt ispunjen autohtonim kanarskim biljnim vrstama i smješten u prekrasnoj dolini.

10. Upoznajte životinje u parku Loro, Tenerife

Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija za obitelji na Kanarskim otocima je park Loro nedaleko od Puerto de la Cruza. Kombinirajući visoke standarde očuvanja s dobrom zabavom, park ima jednu od najvećih svjetskih zbirki papiga, veliki dupinarij i golemi akvarij s podvodnim tunelom u kojem možete šetati dok morski psi i druga morska stvorenja plivaju iznad vas.

Špilja šišmiša; džungla gorila; ogromno stanište pingvina; a razne egzotične životinje, uključujući tigrove i krokodile, ispunjavaju veliki park.

11. San Cristóbal de la Laguna, Tenerife

Ovaj šarmantni kolonijalni grad proglašen je UNESCO-vom svjetskom baštinom zbog svoje iznimne kulturne baštine. San Cristobal de la Laguna, lokalno poznat jednostavno kao La Laguna, bivši je glavni grad svih Kanarskih otoka. Lijepi povijesni gradić ima mnogo arhitektonskih dragulja, kao što su njegova raskošna katedrala, renesansne i neoklasične crkve i impresivne vile koje su izgradile bogate obitelji u 17. i 18. stoljeću.

Gradska župna crkva, Iglesia de Nuestra La Concepción, sagrađena je 1496. i modificirana u 16. i 18. stoljeću. Svetište je jednostavno ukrašeno i ima mudéjar kovčeg. Još jedna važna crkva je Iglesia de Santo Domingo de Guzmán iz 17. stoljeća, s detaljima u stilu Platereske na pročelju i raskošnim stropom Mudejar. Interijer ukrašavaju slike umjetnika s Kanarskih otoka Cristóbala Hernándeza de Quintane.

Za povijesni pregled regije, uputite se u Povijesni i antropološki muzej, smješten u lijepoj kući Casa de Lecaro, koja datira iz 1593. godine.

12. La Orotava, Tenerife

U prekrasnoj dolini plantaža banana, ovaj kolonijalni gradić proglašen je nacionalnim povijesno-umjetničkim mjestom. Povijesna četvrt puna je otmjenih starih kuća, od kojih mnoge imaju raskošno izrezbarene drvene balkone.

Najistaknutiji od ovih arhitektonskih dragulja Kanarskih otoka je Casas de los Balcones, izgrađen 1630-ih kao dom bogate kolonijalne obitelji. Danas je to muzej i galerija tradicionalnih kanarskih zanata i ručnog rada. Kako biste se divili unutarnjim balkonima, uđite u terasu punu biljaka. Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción, barokna crkva iz 16. stoljeća, ima dva izvanredna zvonika.

Prekrasno uređena Hijuela del Botánico ispunjena je s više od 3000 šarenih tropskih cvjetova i rijetkih biljaka, smještenih na travnjacima s ukrasnim bazenima. Još veći botanički vrt nalazi se u obližnjem Puerto de la Cruzu, koji je nekoć bio dio La Orotave, luke poznate po ribarstvu (njegovi brodovi još uvijek dovoze dnevni ulov u restorane). Cesar Manrique, umjetnik, kipar i arhitekt sa susjednog otoka Lanzarotea, uredio je plažu Jardin među vulkanskim stijenama.

Pogled na grad
Unsplash

13. Istražite Cueva de los Verdes, Lanzarote

Jedna od najpopularnijih stvari na Lanzaroteu je istražiti sedam kilometara dugu vulkansku cijev koja se proteže od planine La Coruna do mora. Te su cijevi nastale kada se površina toka lave ohladila i stvrdnula dok je ispod nje još tekla otopljena rijeka lave. Kada se podzemna lava ispraznila u ocean, napustila je šuplju cijev duboko pod zemljom.

Dionica od dva kilometra koju možete obići unutar špilje je u izvornom stanju – jedino što je dodano su svjetla i šetnice za sigurnost. U špilje se ulazi kroz jameo — rupu nastalu urušavanjem tankog mjesta u krovu lava cijevi. Neke od većih komora visoke su čak devet do 12 metara. Kamen zidova je crvene, narančaste i crne boje, formiran spojevima kao što su željezni oksid i kalcijev karbonat u kamenu.

14. Puerto del Carmen, Lanzarote

Najveći turistički grad na Kanarskim otocima je živahni Puerto del Carmen, okružen s više od šest kilometara pješčanih plaža s mirnim morem. Staro ribarsko mjesto pretvoreno je u užurbano odredište za odmor sa širokim izborom hotela i restorana, ali usprkos svim svojim turističkim sadržajima, nije izgubilo dojam pravog kanarskog grada.

Oni koji posjete tijekom prva dva tjedna kolovoza bit će oduševljeni Fiesta de la Virgen del Carmen. Ovaj vjerski festival odaje počast svecu zaštitniku ribarskog sela, koje je za tu priliku okićeno šarenim strnadicama. Selo slavi tradicionalnom povorkom okićenih brodova. Jedan od brodova drži kip Virgen del Carmen, dok ga drugi ribarski brodovi prate u sutonskoj pomorskoj paradi.

15. Santa Cruz de la Palma, Kanarski otoci

Ovaj ugodni obalni gradić ima najnetaknutiju obalu od svih na Kanarima i još uvijek odražava povlašteni položaj koji je imao u 16. stoljeću, kada je bio jedna od samo tri španjolske luke kojima je bilo dopušteno trgovati s Novim svijetom. Prošećite popločenom ulicom Calle O’Daley da biste vidjeli zgodne kuće bogatih trgovaca i cijenili prosperitet koji je ovaj grad uživao u 17. i 18. stoljeću.

Iglesia del Salvador iz 16. stoljeća ima prekrasan mudejar strop i oslikanu oltarnu sliku. Ayuntamiento (gradska vijećnica) nekoć je bila kardinalova palača, izgrađena 1569. godine, i ima veličanstveno izrezbareni strop i renesansnu arkadu. Svakih pet godina, otok slavi svoju zaštitnicu, Djevicu od Las Nieves, petogodišnjim feštama, slijedeći iste tradicije u kojima građani uživaju od 1680. godine.

16. Pješačenje na Roque Nublo, Gran Canaria

Kao simbol Gran Canarije, ovaj kameni stup od 67 metara jedna je od najvećih prirodnih stijena na svijetu.

Pogledi s podnožja stijene su fantastični. Nalazite se blizu središta otoka koji se pred vama proteže u svim smjerovima, sloj za slojem raščupanih vulkanskih vrhova. Ako je vrijeme vedro, možete vidjeti stožac planine Tiede na Tenerifima, najvišeg vrha Španjolske.

Budite spremni i na vjetar i na sunce i nosite čvrste cipele; staza je kamenita i nema mjesta za sandale. Staza je duga svega tri kilometra, ali je zahtjevnija nego što mnogi posjetitelji očekuju. Cijelim putem je uzbrdo, bez ravnih dionica, a dio je vrlo neravan i preko kamenja. Pripremite se za malo vježbanja, posebno na nekim strmijim dionicama. Računajte na najmanje 1,5 sat ukupnog vremena pješačenja tamo i natrag.

Vikendom i praznicima dobro je doći rano ujutro jer je na Goleti ograničeno parkiranje.

17. Pridružite se zabavi na karnevalu u Santa Cruz de Tenerife

Svake godine glavni grad Tenerifa podivlja tri dana karnevalskih povorki, zabava, koncerata i općeg veselja. To je obično u veljači, prije početka korizme.

Karneval zapravo traje tri tjedna, no prva dva su manje šarolika, posvećena uglavnom odabiru raznih kraljica koje će sudjelovati u velikom finalu, koje je posljednja tri dana. To je vrijeme da budete tamo, svjedočite paradama i pridružite se zabavama na otvorenom koje traju dan i noć.

Čak 400.000 ljudi ispuni ulice, glazba je posvuda, a kostimi su raskošne konfekcije od perja i blještavila koji često zasjene lijepe djevojke koje ih nose. Paradna kola su još složenija i maštovitija od kostima.

Karneval u Santa Cruzu po popularnosti i svjetskoj prepoznatljivosti odmah je iza karnevala u Rio de Janeiru. Neki savjeti: rezervirajte smještaj rano (godina unaprijed nije prerano), nemojte ni pomišljati dovesti automobil u Santa Cruz, dođite ranije da odredite dobro promatralište za parade i nosite kostim – koliko god jednostavan – tako da možete sudjelovati u zabavi.

18. Parque Nacional de Garajonay, La Gomera

La Gomera se tako strmo uzdiže iz Atlantika da je nepraktično graditi cestu oko njene obale. Gornju polovicu otoka krasi najveća predledenička šuma na svijetu, zaštićena kao Nacionalni park Garajonay i UNESCO-va svjetska baština. Sedamdeset posto parka od 9325 hektara prekriveno je gustom lovorovom šumom, sličnom onima koje su pokrivale Europu u tercijarnom razdoblju.

Ove prekrasne, zelene šume dom su brojnih biljaka i životinja koje su autohtone samo na ovom otoku, a otočki potoci i izvori napajaju se oblacima i maglama koje lebde na vrhovima parka. Teren je strm, a staze kroz maglovite šume obrasle mahovinom otvaraju poglede koji oduzimaju dah, iako često izazivaju vrtoglavicu. Glavni grad otoka San Sebastián bio je mjesto gdje je Kristofor Kolumbo opremio svoje brodove prije nego što je prešao Atlantik 1492. godine.

19. Idite u promatranje zvijezda na planini Tiede, Tenerife

Dok su vulkan i njegova divovska kaldera glavna turistička atrakcija otoka tijekom dana, Nacionalni park Tiede nudi još jednu privlačnost nakon mraka. Zaklada Starlight ga je certificirala kao “Starlight Destination” za iznimnu kvalitetu promatranja zvijezda.

To je zbog niske razine svjetlosnog onečišćenja, pasata i njegovog položaja blizu ekvatora, što vam omogućuje da vidite sva zviježđa sjeverne hemisfere i većinu južne hemisfere. Od 88 službeno priznatih zviježđa, 83 se vide iz Tiedea. Zbog toga je promatranje zvijezda jedna od omiljenih noćnih aktivnosti na Tenerifima.

Neki od najspektakularnijih zvjezdanih događaja su kiše meteora, od kojih su najpoznatiji Perzeidi u kolovozu i Kvadrantidi u siječnju, iako se manji događaju tijekom cijele godine.

Dobar način da vidite zvijezde, planete i druge nebeske pojave je obilazak Night Sky Star Safari Teide National Park Tenerife, gdje možete promatrati zvijezde kroz profesionalni teleskop uz pomoć stručnog vodiča koji će vam objasniti čuda noćnog neba.

20. Nacionalni park Caldera de Taburiente, La Palma

Poznat kao Isla Bonita (Prekrasni otok), La Palma je najzeleniji među Kanarskim otocima. Proglašen UNESCO-vim rezervatom biosfere, krajolik La Palme varira od netaknutih šuma do strmih litica i plaža s crnim pijeskom. Među brojnim zaštićenim područjima je nacionalni park Caldera de Taburiente, gdje se vulkanski vrhovi uzdižu do 2400 metara, a tokovi lave spuštaju se do mora.

Za one koji traže idilično okruženje, park ima šumovita područja s potocima i slapovima. Uz stjenovitu obalu, slikovite male uvale skrivene su između strmih obronaka.

Lonjsko polje i njegovih 10 posebnosti

Kuba: 16 najbolje ocijenjenih atrakcija i mjesta

Kuba: 16 najbolje ocijenjenih atrakcija i mjesta