in

7 razloga zašto je Kanada zemlja u kojoj želite živjeti

Kanada je zemlja poznata po svojim prirodnim krajolicima, uključujući surove planine, netaknuta jezera i guste šume. No, ono što Kanadu čini uistinu posebnom je njezina multikulturalnost. Kao nacija imigranata, Kanada je mozaik kultura, jezika i tradicija koje koegzistiraju i napreduju zajedno. Od prvih naroda i inuitskih zajednica do raznolikog stanovništva Toronta i Vancouvera, Kanada je zemlja kulturne raznolikosti i prihvaćanja. Zaronit ćemo u prirodna čuda Kanade koja oduzimaju dah, gostoljubivo i inkluzivno društvo te njegovu fascinantnu povijest. 

Ljepota prirodnih krajolika Kanade

Od visokih vrhova Stjenjaka do surove obale Newfoundlanda, prirodna ljepota Kanade dokaz je njezina statusa jedne od najrazličitijih i najzanimljivijih zemalja na svijetu. Jedno od najpoznatijih prirodnih čuda Kanade je Stjenjak, koji se proteže preko 4800 kilometara preko zapadnih provincija Britanske Kolumbije i Alberte. Rockies su dom nekim od najviših vrhova u Sjevernoj Americi, uključujući Mount Robson i Mount Columbia, a također su prošarane kristalno čistim jezerima, bučnim slapovima i prostranim ledenjacima.

Osim Stjenjaka, Kanada ima brojne nacionalne parkove, uključujući Banff, Jasper i Yoho. Ovi parkovi su utočište za planinare, ljubitelje divljih životinja i prirode, s nebrojenim mogućnostima za istraživanje i avanturu. U Nacionalnom parku Banff posjetitelji mogu pješačiti do vrha planine Sumpor, okupati se u toplim izvorima Banff Upper Hot Springs i vidjeti grizlije i losove u njihovim prirodnim staništima.

Kanada u svoja prirodna čuda svakako ubraja slapove Niagare, koji se nalaze na granici između Kanade i Sjedinjenih Država. Ove veličanstvene slapove s više od 3000 tona vode koja se slijeva preko ruba svake sekunde, svaki posjetitelj Kanade mora vidjeti. Velika atrakcija je i Polarno svjetlo, poznato kao Aurora Borealis, koje osvjetljava nebo očaravajućim prikazom boja, te zaljev Fundy, koji je dom najviših plima i oseka na svijetu.

prirodne ljepote kanade
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kulturna raznolikost u Kanadi

Kanada je poznata kao multikulturalna i inkluzivna zemlja, s raznolikom populacijom koju čine ljudi iz cijelog svijeta. Kulturno bogatstvo zemlje rezultat je stoljeća useljavanja, koje je dovelo ljude iz različitih sredina na obale Kanade. Starosjedilački narodi Kanade bili su prvi stanovnici zemlje, a njihova tradicija i kultura, sastavni dio kanadskog društva tisućama godina. Danas u Kanadi postoji više od 630 domorodačkih zajednica, od kojih svaka ima svoj jedinstveni jezik, umjetnost i kulturnu praksu.

Osim starosjedilačkih naroda, Kanada je poznata po različitim etničkim skupinama, uključujući ljude europskog, azijskog, afričkog i latinoameričkog podrijetla. Toronto, najveći kanadski grad, često se naziva najraznolikijim gradom na svijetu, s više od 200 različitih etničkih skupina zastupljenih unutar njegovog stanovništva.

Njihova kulturna raznolikost slavi se i prihvaća diljem Kanade, s festivalima, kulturnim događanjima i festivalima hrane koji se održavaju tijekom cijele godine. Neki od najpopularnijih događaja uključuju karipski karneval u Torontu, festival kineske četvrti u Vancouveru i stampedo u Calgaryju, koji slavi zapadnu kanadsku kulturu i baštinu. Jedan od najznačajnijih primjera kanadske kulturne raznolikosti je njezina službena politika multikulturalizma, koja je usvojena 1971. godine. Ova politika prepoznaje i slavi kulturnu raznolikost zemlje, te potiče integraciju novih imigranata u kanadsko društvo.

Povijest domorodačkih naroda u Kanadi

Povijest domorodačkih naroda u Kanadi proteže se tisućama godina prije dolaska europskih doseljenika. U Kanadi postoji mnogo različitih domorodačkih skupina, od kojih svaka ima svoj jedinstveni jezik, kulturu i povijest. Prvi starosjedilački narodi u Kanadi bili su preci Inuita i prvih naroda, koji su na kontinent stigli prije više od 10 000 godina. Ti su narodi živjeli od zemlje, loveći i pecajući u šumama, rijekama i oceanima koji su ih okruživali. S vremenom su razvili bogate i raznolike kulture koje su se temeljile na dubokoj povezanosti sa svijetom prirode.

Dolazak europskih doseljenika u 16. stoljeću označio je prekretnicu u povijesti domorodačkih naroda u Kanadi. Doseljenici su sa sobom donijeli nove bolest i oružje koje će imati dubok utjecaj na domorodačke zajednice. Mnogi starosjedilački narodi raseljeni su sa svojih zemalja, a njihov tradicionalni način života je poremećen. U stoljećima koja su uslijedila, domorodački narodi u Kanadi suočavali su se s mnogim izazovima, uključujući prisilno preseljenje, rezidencijalne škole te gubitak jezika i kulture.

Nikada se nisu prestali boriti za zaštitu svojih prava i očuvanje kulture. Kanada u posljednjih godina ima niz pokreta za priznavanje i poštovanje doprinosa domorodačkih naroda i za rad na pomirenju. To uključuje priznavanje štete koja je učinjena u prošlosti i rad na izgradnji jačih odnosa s više poštovanja između autohtonih i neautohtonih naroda u sadašnjosti i budućnosti. 

Danas su domorodački narodi u Kanadi vitalan i važan dio kulturnog tkiva zemlje. I dalje se suočavaju s mnogim izazovima, uključujući sustavni rasizam, siromaštvo i nejednakost. Međutim, oni također predstavljaju bogato i raznoliko kulturno naslijeđe koje je važan dio kanadskog nacionalnog identiteta. Kroz obrazovanje, dijalog i djelovanje, povijest starosjedilačkih naroda u Kanadi može se priznati, poštovati i slaviti, a zemlja može krenuti prema svjetlijoj i pravednijoj budućnosti za sve.

Glavni gradovi Kanade

Među najpoznatijim i najpopularnijim gradovima u Kanadi su Toronto i Vancouver, koji se često smatraju glavnim urbanim središtima zemlje.

  • Toronto je najveći grad u Kanadi i dom je raznolikog i multikulturalnog stanovništva. Poznat je po umjetničkoj i kulturnoj sceni, s muzejima svjetske klase, galerijama i prostorima za izvedbe. Također je veliko gospodarsko i financijsko središte, sa sjedištima mnogih međunarodnih tvrtki i korporacija. Posjetitelji Toronta mogu istražiti znamenitosti poput CN Towera, Kraljevskog muzeja Ontarija i Umjetničke galerije Ontarija, kao i uživati u brojnim gradskim parkovima, festivalima i tržnicama hrane.
  • Vancouver je poznat po svojim prirodnim ljepotama i opuštenom načinu života. Grad je okružen planinama i oceanom, pružajući beskrajne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, skijanje i vodeni sportovi. Središte je tehnologije i inovacija , kao i vrhunskim startupima i tvrtkama. Posjetitelji Vancouvera mogu istražiti atrakcije kao što su Stanley Park, otok Granville i vancouverski akvarij, kao i kušati poznatu gradsku ponudu hrane i craft piva.

Među većim gradovima treba svakako istaknuti Montreal, koji je poznat po svom europskom šarmu i kulturnom bogatstvu, kao i Calgary, glavno središte energetske i naftne industrije. Ottawa, glavni grad Kanade, dom je mnogih povijesnih znamenitosti i političkih institucija, dok je Halifax, na istočnoj obali, prijateljski grad sa snažnom pomorskom kulturom. Svaki od velikih kanadskih gradova ima svoj jedinstveni karakter i atrakcije, a zajedno predstavljaju bogat i raznolik mozaik urbanog života u Kanadi.

kanada glavni grad
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kanadska kuhinja i kulinarske tradicije

Kanadska kulinarska scena predstavlja raznoliku povijest i zemljopis zemlje, oslanjajući se na širok raspon kulturnih utjecaja i regionalnih specijaliteta. Od obilnih gulaša do svježih plodova mora, postoji obilje ukusnih i osebujnih jela koja možete otkriti diljem zemlje.

Jedna od najpoznatijih kanadskih namirnica je poutine, jelo koje potječe iz Quebeca i od tada je postalo popularna namirnica diljem zemlje. Poutine se sastoji od prženih krumpirića prelivenih umakom i skutom od sira, stvarajući bogatu i ukusnu kombinaciju koja je ujedno i prava kalorijska bomba.

Tradicionalno kanadsko jelo je i tourtière, slana mesna pita koja se često poslužuje tijekom blagdana. Tourtière se može napraviti s raznim vrstama mesa, poput svinjetine, govedine ili divljači, a obično je začinjen mješavinom začina i začina. Poslužuje se s kečapom ili umakom od brusnica, a omiljeni je dio mnogih kanadskih blagdanskih tradicija.

Plodovi mora također su istaknuti dio kanadske kuhinje, zahvaljujući prostranoj obali zemlje i bogatom ribarstvu. Jastog, rakovi i škampi popularni su izbori, ali možda je najprepoznatljivije jelo od morskih plodova klasična riba i krumpirići. Svježa riba obložena je laganim, hrskavim tijestom i poslužena s debelo narezanim pomfritom, čineći jednostavan i ukusan obrok u kojem se uživa u cijeloj zemlji.

Na kanadsku kuhinju utjecalo je i raznoliko stanovništvo zemlje, s mnogim međunarodnim okusima i sastojcima koji su se probili do kanadskih jela. Kineska kuhinja imala je značajan utjecaj s jelima kao što su slatka i kisela svinjetina te chow mein koja su postala popularne stavke jelovnika u mnogim kanadskim restoranima.

Autohtona kuhinja također je važan dio kanadske kulinarske tradicije, a mnoge autohtone zajednice diljem zemlje prikazuju svoje jedinstvene sastojke i metode pripreme. Bannock, vrsta kruha napravljena od brašna, vode i praška za pecivo, glavna je namirnica u domorodačkim zajednicama, a možete uživati samo u mirisnom kruhu ili s dodacima poput maslaca, pekmeza ili meda.

Posljednjih godina sve je veći naglasak na lokalnoj i održivoj hrani u Kanadi, pri čemu su se mnogi restorani i tržnice usredotočili na korištenje lokalnih sastojaka i smanjenje bacanja hrane. To je dovelo do uspješne kulture hrane u Kanadi, sa sve većim brojem kuhara i proizvođača hrane koji prihvaćaju inovacije, kreativnost i predanost kvaliteti i održivosti.

kanada gastronomija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kanadska umjetnost, kultura i sport 

Od glazbene scene do ljubavi prema hokeju, mnoge su stvari koje definiraju kanadsku kulturu i koje su zemlju učinile poznatom diljem svijeta. Hokej se u Kanadi igra od 1800-ih i postao je omiljena nacionalna zabava. Nacionalna hokejaška liga (NHL) uključuje mnoge kanadske momčadi, a Kanađani su jako ponosni na dominaciju svoje zemlje u međunarodnim hokejaškim natjecanjima. Osim hokeja, Kanada ima bogatu tradiciju i drugih sportova, kao što su lacrosse, košarka i curling. Curling je jedinstveni kanadski sport koji uključuje klizanje kamenja po ledu i igra se u Kanadi od 1700-ih. 

Glazba je još jedan važan dio kanadske kulture, s mnogim kultnim glazbenicima koji dolaze iz Kanade. Od Neila Younga do Celine Dion, mnogi su kanadski glazbenici značajno utjecali na glazbenu industriju. Posljednjih su godina kanadski glazbenici kao što su Drake i The Weeknd postali velike međunarodne zvijezde, dodatno učvrstivši reputaciju Kanade kao glazbenog bogatstva.

Kanadska književnost također je značajan dio kulturnog identiteta zemlje, s poznatim kanadskim piscima i pjesnicima, poput Margaret Atwood i Alice Munro, koji su svojim radom osvojili međunarodno priznanje. Književna scena zemlje ogleda se u brojnim festivalima knjige i književnim događajima koji privlače pisce i čitatelje iz cijelog svijeta.

Vizualna umjetnost također je važan dio kanadske kulture, s renomiranim kanadskim umjetnicima, poput Emily Carr i Toma Thomsona, koji proizvode djela koja su postala poznata u zemlji i inozemstvu. Kanadski muzeji i galerije prikazuju širok raspon umjetnosti, od autohtone umjetnosti do suvremenih djela, pružajući platformu za kanadske umjetnike da podijele svoje radove sa svijetom.

kanada umjetnost
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zašto je Kanada jedna od najboljih zemalja za život?

Kanada je dosljedno rangirana kao jedna od najboljih zemalja za život, s visokom kvalitetom života i gostoljubivim, uključivim društvom. Mnogo je razloga zašto je Kanada tako sjajno mjesto za život, a jedan od najvažnijih je svakako snažno gospodarstvo zemlje i odlični zdravstveni sustav. 

Kanada ima stabilno i dobro diverzificirano gospodarstvo koje je podržano visokokvalificiranom i obrazovanom radnom snagom. Zemlja je bogata inovativnim i uspješnim tvrtkama u industrijama kao što su tehnologija, financije i zdravstvo, a globalni je lider u mnogim područjima istraživanja i razvoja. 

Uz svoje snažno gospodarstvo, Kanada također ima odličan zdravstveni sustav koji pruža univerzalnu pokrivenost za sve stanovnike. To znači da svi u Kanadi imaju pristup visokokvalitetnim zdravstvenim uslugama, bez obzira na njihov prihod ili porijeklo. Zdravstveni sustav ove zemlje redovito se rangira kao jedan od najboljih na svijetu i izvor je ponosa Kanađana.

Kanada je društvo koje cijeni različitost i kulturnu razmjenu. Službena politika multikulturalizma u zemlji priznaje da svi Kanađani imaju pravo održavati i slaviti svoju kulturnu baštinu, a to je pomoglo u stvaranju društva koje je tolerantno i poštuje različite kulture i uvjerenja. Zbog toga je Kanada privlačna destinacija za ljude iz cijelog svijeta koji traže mjesto koje će zvati domom.

Karpati: Priroda, kultura i 9 izazova

Karpati: Priroda, kultura i 9 izazova

Vrijeme je za Rim: 7 zanimljivosti o glavnom gradu Italije