in

Kostarika: 18 najboljih znamenitosti koje morate posjetiti

Shutterstock

Kostarika je zemlja čudesa puna prirodnih atrakcija, s vulkanima, plažama, oblačnim šumama i divljim životinjama. Ovo je zemlja koja je jednako privlačna promatračima ptica i luksuznim putnicima, isto kao i surferima i backpackerima.

Užurbani grad San Jose u Kostarici dom je najboljih muzeja u zemlji, lijepih trgova i kulturnih atrakcija, ali prava blaga leže izvan glavnog grada, u šumama i malim obalnim gradovima i selima.

Beskrajne plaže nižu se pacifičkom obalom, s malim gradovima koji opskrbljuju surfere i one koji traže sunce. Provincija Guanacaste u Kostarici smatra se najboljim mjestom za posjetiti zbog prekrasnih plaža i gradova na plaži.

U unutrašnjosti, planine prekrivene šumom nude vlastite avanture, od vulkana i slapova do vožnje ziplinom i izvanrednog promatranja divljih životinja. Iako divlje životinje prevladavaju u cijeloj zemlji, bujni jug je mjesto gdje se turisti obično upute ako žele pronaći životinje. Područja južno od Jaca do poluotoka Osa neka su od najboljih mjesta za posjetiti zbog divljih životinja.

Rafting
Shutterstock

Kostarika i njene najbolje znamenitosti

Ako želite nešto sasvim drugačije, pogledajte karipsku obalu s njezinim mirnim vodama i jedinstvenom kulturnom atmosferom. U ovom članku možete otkriti najbolja mjesta i atrakcije u Kostarici.

1. Nacionalni park Manuel Antonio

Smješten na rubu grada Manuel Antonio, Nacionalni park Manuel Antonio jedno je od najboljih odredišta Kostarike za promatranje divljih životinja. Također ima dodatni bonus jer je dom prekrasnih plaža s mekim pijeskom.

Neke od uobičajenih divljih životinja u parku su majmuni urlikavci, vjeverice, ljenjivci, bjelonosi coatimundis i kapucini koje je teško promašiti. Također možete očekivati da ćete vidjeti šarene leptire i bezbroj šarenih ptica koje okolo lete. Stazama možete hodati sami, ali za dublje iskustvo razmislite o pridruživanju vođenom obilasku parka prirode Manuel Antonio. Vodiči često znaju točno gdje su životinje i nose tronošce i teleskope, idealne za promatranje i fotografiranje divljih životinja.

Dio privlačnosti Nacionalnog parka Manuel Antonio njegova je blizina gradu Manuel Antonio. U gradu možete pronaći hotele na pješačkoj udaljenosti od parka, kao i restorane i druge maloprodajne objekte.

Većina aktivnosti u gradu koncentrirana je oko prekrasne plaže uz more, gdje su suncobrani i ležaljke poredani uz pijesak, a surferi uživaju u obično blagim valovima. Ovo je popularno mjesto za početnike za tečajeve surfanja. Preko puta plaže i više na padini nalaze se restorani i trgovine, od kojih neki navečer znaju biti prilično glasni.

Ako se ovdje želite zadržati nekoliko dana i priuštiti si luksuzan boravak, Manuel Antonio je dom jednog od najboljih odmarališta na plaži u Kostarici.

2. Vulkan Arenal (Volcan Arenal)

Nacionalni park vulkan Arenal, koji se nalazi u krševitoj Cordillera de Tilarán, jedno je od područja s najboljim promatranjem vulkana u zemlji. Glavna atrakcija je vulkan Arenal, planina stožastog oblika s ogromnim stupovima pepela koji često izviru iz kratera.

Arenal je bio u stanju mirovanja od 1500. godine poslije Krista do velike erupcije 29. srpnja 1968., koja je ubila 82 osobe i uništila dva sela. Od tada se odvija redovita aktivnost i, ovisno o danu ili tjednu, posjetitelji mogu očekivati da će vidjeti bilo što, od oblaka pepela do sjajne crvene lave koja teče niz planinu.

Park je također poznat po svojoj širokoj bioraznolikosti, s otprilike polovicom svih kostarikanskih ptica, gmazova, vodozemaca i sisavaca zastupljenih negdje unutar njegovih granica.

Arenal Observatory Lodge, izvorno privatni opservatorij osnovan 1987., jedini je dom unutar granica Nacionalnog parka Arenal Volcano. Nalazi se na farmi oraha makadamije na južnoj strani vulkana. Iz kolibe se pruža odličan pogled na vulkan i jezero Arenal u suprotnom smjeru. U okolici se nalaze brojne pješačke staze, a mnoge vode do slapova te starih i svježih tokova lave.

Aktivnosti na otvorenom
Shutterstock

3. Monteverde i Oblačne šume

Oblačne šume u blizini Monteverdea i Santa Elene neka su od najboljih mjesta za posjetiti u Kostarici. Ako želite uroniti u prirodu i vidjeti jedinstvene biljke i divlje životinje, a da ne skrenete previše s utabanih staza, ovo je definitivno mjesto na koje morate doći.

Oblaci koji prekrivaju ove šume osiguravaju vlagu potrebnu za održavanje jedinstvenih staništa ovog područja. Dok mnogi ljudi dolaze samo radi promatranja ptica, Monteverde Cloud Forest Reserve i Santa Elena Cloud Forest Reserve održavaju razne sisavce, vodozemce i gmazove. Pripazite na šarene žabe i majmune drekavce. Jaguari i pume su nedokučiviji. Organizirane šetnje jedan su od najboljih načina za razgledavanje šume. Druga opcija su krošnjarske ture koje mogu uključivati zipline ili mostove, pa čak i žičare.

Monteverde i Santa Elena su dva glavna turistička središta u regiji, sa smještajem, restoranima, pa čak i trgovinama i umjetničkim galerijama. Ovo područje, smješteno sjeverozapadno od San Juana, udaljeno je nešto više od četiri sata vožnje autobusom. Ovdje može biti hladno, pa svakako ponesite toplu odjeću.

4. Tamarindo

Ako tražite grad na plaži pun akcije u kojem biste se smjestili na neko vrijeme, Tamarindo je za to pravo mjesto. Smješten na poluotoku Nicoya u Guanacasteu, Tamarindo je vrhunska destinacija za surfanje, plažu i zabavu. Nekada mirno ribarsko mjesto, grad je prerastao u turističko utočište, gdje možete pronaći dobar izbor restorana i hotela.

Grad se prostire duž plaže Tamarindo, prekrasnog širokog polumjeseca koji se proteže otprilike 1,5 kilometara. Područje je poznato po surfanju, s nizom pauza idealnih za iskusne surfere i učenike. Najveći valovi ovdje su uglavnom u studenom i prosincu.

Područje oko Tamarinda nudi ekološke avanture i aktivnosti koje uključuju ronjenje s disalicom, jahanje, zipline i promatranje kornjača u sezoni. Obližnja Playa Grande jedno je od najvažnijih gnijezdilišta kornjača u Kostarici. Tijekom listopada i ožujka može se vidjeti više od 100 kornjača koje se gnijezde i polažu jaja tijekom noći.

5. Dominical

Dominical je tropsko utočište za turiste i jedno od najboljih mjesta za surfanje u Kostarici. Lijepe plaže, jeftini smještaj, ležerni restorani na otvorenom i izvrsna boemska atmosfera ono su po čemu je ovaj grad već odavno poznat. No, u okolnim planinama, odmarališta, male gostionice i luksuzni stanovi privlače publiku višeg sloja.

Dugi dio plaže pod sjenovitim drvećem sadrži prodavače koji postavljaju stolove i prodaju rukotvorine i druge predmete. Posljednjih godina, nekoć zemljane ulice su popločane, pločnici su pozidani, a ono što je nekada bio prašnjavi grad na plaži postalo je mnogo profinjenije turističko odredište. Izvan grada su mirnije plaže, gdje je moguće pronaći svoje posebno mjesto.

Dominical je fantastično mjesto za promatranje divljih životinja bez odlaska predaleko od civilizacije. Tukani, majmuni, ljenjivci i grimizni makao česti su prizori čak i u samom gradu.

Godišnji Envision Festival krajem veljače ili početkom ožujka privlači publiku u Dominical. Ovaj događaj fokusiran je na glazbu, umjetnost, wellness, održivost i uključuje stvari poput joge i drugih radionica.

Znak
Shutterstock

6. Mal Pais i Santa Teresa

Mal Pais na poluotoku Nicoya, područje je uz obalu poznato po velikim valovima koji privlače surfere iz cijelog svijeta. Grad Santa Teresa je glavna vruća točka u tom području, međutim lanac sela i plaža leži duž Mal Paisa, uključujući sela Mal Pais i Manzanillo.

Danas je to područje mješavina putnika s ruksakom, surfera koji nikad nisu uspjeli otići i turista koji bi željeli da su planirali duži odmor. Područje je modernije i ima više scene od mjesta kao što je Dominical, a razvoj tog područja učinio ga je luksuznijim.

7. Jaco, Kostarika

Jaco je dobar izbor za svakoga tko želi pobjeći iz San Josea, ali i dalje želi udobnost i pogodnosti većeg mjesta ili grada. Plaža je ovdje prostrana, ugodna i ima aktivnu atmosferu.

I surfanje i plivanje ovdje su vrlo dobra iskustva, s manjim valovima od ostalih područja duž ovog dijela obale. Ono što Jaco ima a što ga izdvaja od brojnih obalnih gradova duž ovog dijela Pacifika su moderni stanovi i trgovine, veliki izbor dobrih restorana i hotela i druge moderne pogodnosti koje su ga učinile popularnim izborom među iseljenicima i umirovljenicima.

Jaco je na manje od dva sata vožnje od San Josea. Ako stižete u San Jose i želite odmah izaći iz grada, ali se ne želite voziti predaleko prvi dan, ovo je odredište do kojega je lako doći. Ovdje se također možete smjestiti i istražiti obližnje plaže i atrakcije na dnevnim izletima.

8. Promatranje divljih životinja u Kostarici

Kostarika je jedna od onih rijetkih zemalja u koje samo divlje životinje mogu biti vrijedne putovanja. Ono što zemlji možda nedostaje u kulturnim atrakcijama, to više nego nadoknađuje zanimljivim i prevladavajućim iskustvima s divljim životinjama.

Rijetko morate tražiti životinje. Majmuni se redovito pojavljuju po gradovima, kapucini se motaju po restoranima, grimizne ara lebde nebom, a tukani šuškaju na obližnjim granama.

Prilike za promatranje divljih životinja nisu ograničene na jedno područje, ali posjet parkovima ili organizirani obilasci sa stručnim vodičima povećat će šanse da vidite neke od nedostižnijih vrsta.

Kao opće pravilo, možda ćete imati više sreće ako vidite veći izbor životinja na jugu Kostarike. Vođena pješačka tura Nacionalnim parkom Manuel Antonio gotovo će vam jamčiti da ćete vidjeti ljenivce i različite vrste majmuna, kao i niz drugih životinja.

Planirajte boravak u eko-kućici na poluotoku Osa ili odsjednite u malom planinskom odmaralištu ili gostionici u blizini Dominicala, Uvite ili Ojochala i divlje životinje će vjerojatno doći k vama.

Ali sjever je također pun divljih životinja. Čak i ako ste odsjeli u središtu Tamarinda, majmuni drekavci čest su prizor na drveću i na žicama duž ulica. Držite oči otvorene i sigurno ćete vidjeti neko zanimljivo stvorenje.

Beach bar
Shutterstock

9. Eko avanturistički park Diamante u Kostarici

Ako lutanje kroz džunglu po vrućini nije vaša ideja zabave, uputite se na izlet u Diamante Eco Adventure Park. Ovdje se životinje, uključujući majmune, ljenjivce, jaguare i pume, lako uočavaju u njihovom prirodnom staništu. Biolozi na licu mjesta brinu se za ove životinje koje se ne mogu pustiti, a također su vam na raspolaganju za sva vaša pitanja. Osim velikih životinja, na raspolaganju je i nastamba za leptire. Ako imate sreće, jedno od ovih nježnih i šarenih stvorenja može sletjeti i na vas.

To ne bi bila Kostarika da nema prilike za vožnju ziplineom, a ako to želite isprobati, ovo je jedno od najboljih mjesta za vezati se i letjeti. Najpopularniji zipline u Diamante Eco Parku je staza Superman. Doslovno skočite s vrha planine i spustite se jednu milju prema oceanu – glavom naprijed! Nabavite dnevnu propusnicu Diamante Eco Park s ručkom za cjelodnevni pristup i uživajte u parku svojim tempom.

Ako radije želite učiti o kulturi Kostarike i uroniti u bogatu bioraznolikost zemlje, krenite na turneju Costa Rican Cultural Experience. Ovdje vam ljubazni vodiči prikazuju život, hranu i kulturu Ticoa, dok vas uče i o lokalnim biljkama koje vas okružuju.

10. Poluotok Osa i nacionalni park Corcovado

U južnoj Kostariki, iza prekrasnih plaža Dominicala, nalazi se udaljeni poluotok Osa i nacionalni park Corcovado

Park, osnovan 1975. godine, štiti ono što se smatra najboljim preostalim dijelom pacifičke obalne prašume u Srednjoj Americi. Ima opsežan sustav staza i popularan je među putnicima koji uživaju u dugim pješačenjima.

Osim surfanja, druge popularne aktivnosti u regiji su ronjenje, snorkeling i ribolov. Puerto Jiménez je najveći grad na tom području, a nekoliko finih koliba nalazi se u području Drake Baya.

11. Nacionalni park Tortuguero

Za nešto malo drugačije i malo izvan utabane staze, posjetitelji bi se mogli uputiti u Nacionalni park Tortuguero na karipskoj obali. Ovo područje, dostupno samo brodom ili avionom, jedno je od najkišovitijih područja u zemlji i nudi nešto drugačije od ostatka Kostarike. Park je važno mjesto za razmnožavanje zelene morske kornjače i kao rezultat toga, promatranje kornjača ovdje je glavna aktivnost.

Iako ima mnogo plaža, obalno područje nije pogodno za kupanje jer su valovi i struje nemirni i jaki. Morski psi su česti. Stotine pa čak i tisuće zelenih i kožastih kornjača (potrebni su vodiči) mogu se vidjeti kako se gnijezde i polažu jaja na plažama preko noći. Nedavni napori za očuvanje povećali su broj kornjača koje se gnijezde na tom području.

Na pješačkim stazama ili vožnjama čamcem duž kanala moguće je uočiti majmune, ljenjivce i kinkajouse. Pecariji i tapiri su također prisutni, ali ih je teže vidjeti. Česte su i slatkovodne kornjače, gušteri, zmije, žabe, krastače i drugi vodozemci.

Plaža u Kostarici
Shutterstock

12. Nacionalno kazalište u San Joseu

Kostarikanci se ponose Nacionalnim kazalištem koje se smatra najimpresivnijom zgradom u San Joséu. U 1890-ima, vladajući baruni kave glasali su za porez na izvoz kave kako bi financirali izgradnju kazališta, a europski obrtnici uvezeni su da dizajniraju zgradu.

Zgrada, dovršena 1897. godine, ima klasično renesansno pročelje sa stupovima na čijem se vrhu nalaze kipovi koji simboliziraju ples, glazbu i slavu. U predvorju od ružičastog mramora nalaze se alegorijske figure iz komedije i tragedije te oslikani murali koji prikazuju teme iz života Kostarike.

Najpoznatija slika je ona koja prikazuje berbu i izvoz kave koju je naslikao Arturo Fontana u Milanu 1897. godine.

13. Nacionalni park vulkana Irazu, Kostarika

Vulkan Irazú je najviši aktivni vulkan u Kostariki sa 3342 metra. Vrh vulkana je lunarni krajolik s kraterima. Glavni krater Irazúa promjera je 1050 metara i dubok je 300 metara, a krater Diego de la Haya znatno je manji i sadrži malo limetastozeleno jezero koje ponekad izgleda crveno.

Označene staze vode do ovih kratera i još dva manja, od kojih se u jednom nalazi i jezero. Može se vidjeti i piroklastični stožac koji je nastao od fragmentirane vulkanske stijene. S vrha je za vedrih dana moguće gledati na Pacifik i Karibe.

14. Nacionalni park Braulio Carrillo

Nacionalni park Braulio Carrillo, 30 minuta vožnje od užurbanog San Josea, obuhvaća krševite planine, vodopade, kanjone, uspavane vulkane i prašumu. Blizina parka glavnom ulazu u zemlju znači da je to jednostavan način da vidite neke od jedinstvenih biljaka i divljih životinja Kostarike.

U parku postoje mnoga različita staništa zbog raznolikosti nadmorske visine, koja se kreće od vrha vulkana Barva (2906 metara) do manje od 50 metara u karipskoj nizini. Park je dom sisavcima kao što su jaguari, pume, tapiri, ljenjivci i majmuni, ali lakše je vidjeti i čuti nekoliko vrsta ptica, uključujući Quetzal (nacionalnu pticu), tukane i orlove.

15. Nacionalni park Rincón de la Vieja

Vulkan Rincón de la Vieja glavna je atrakcija u ovom parku. Jedna od najpopularnijih stvari za učiniti je pješačenje do vrha. Ova staza od 9,6 kilometara kreće od Las Pailasa i prolazi kroz razne ekosustave dok se penje do vrha. Pogledi su spektakularni. Možete vidjeti poluotok Nicoya, a za vedrog dana, ravno u Nikaragvu.

Ostale manje naporne staze vode do slapova i toplih izvora. Park je također dom širokom spektru divljih životinja, s tapirima, ljenjivcima, majmunima, i velikim mačkama poput jaguara, pume i ocelota koje žive u parku.

Plaža
Shutterstock

16. Krokodilski most na rijeci Tarcoles

Ako u Kostarici želite vidjeti krokodila, zaustavljanje na Krokodilskom mostu gotovo će vam jamčiti uspjeh. Smješteno oko 25 minuta sjeverno od Jacoa uz autocestu 34, ovo je brzo, zabavno i jednostavno mjesto za zaustavljanje. Krokodilski most premošćuje rijeku Tarcoles, koja je poznata po velikoj populaciji američkih krokodila.

Pronaći ćete parking na sjevernoj strani mosta, zajedno s nekim trgovinama, prodavačima suvenira i prodavaonicom sladoleda Pops. Most ima pješačku zonu za šetnju, s ogradama na strani rijeke i barijerom na prometnoj strani, tako da ne morate brinuti o prometu. Promatranje krokodila ne može biti lakše jer se sunčaju na muljevitom riječnom koritu ispod.

17. Vrtovi vodopada La Paz

Ovaj park prirode u privatnom vlasništvu nezaobilazna je atrakcija u Kostarici. Prostirući se na više od 70 hektara, park je dom širokom spektru divljih životinja, uključujući majmune, leptire, kolibriće i druge.

Vrhunac parka je vodopad La Paz. Kišnica iz oblačnih šuma pada s visoke izbočine, padajući 37 metara u bazen ispod. Osim vodopada, vaša ulaznica uključuje pristup serpentariju, opservatoriju za leptire, izložbi mačaka iz džungle i ranariju (izložba žaba).

18. Kiteboarding u Kostarici

Kostarika postaje jedno od “go-to” mjesta za kiteboarding putnike. Na krajnjoj sjeverozapadnoj obali blizu granice s Nikaragvom nalazi se mjesto gdje su vjetrovi jaki i postojani.

Svaki dan vjetar puše s masivnog jezera Lago Cocibolca u Nikaragvi i preko prekrasnog zaljeva Salinas.

Udoban, ali jednostavan smještaj je ili na plaži ili gore u brdima od zaljeva Salinas. Ako želite luksuzniji skup iskopavanja s 5 zvjezdica, uputite se u Dreams Las Mareas.

Gdje je Đakovačka katedrala i zašto ju posjetiti? (10 zanimljivosti)

Grčka: 19 najboljih turističkih atrakcija

Grčka: 19 najboljih turističkih atrakcija