in

Jeruzalem: 19 najatraktivnijih znamenitosti

Pixabay

Jeruzalema, kao i njegov opseg povijesti, prilično su nevjerojni, a glavna uloga koju grad igra u tradicijama sve tri glavne monoteističke vjere dovela je do neprestane borbe oko njega kroz stoljeća.

Ovo je srce Svete zemlje, gdje su Židovi podigli Prvi hram kako bi Kovčeg saveza bio siguran, gdje je Isus razapet i ponovno uskrsnuo, i gdje je prorok Muhamed uzašao na nebo da primi Božju riječ.

Za vjernike je posjet Jeruzalemu hodočašće jednom od najsvetijih mjesta na svijetu. Broj vjerskih turističkih atrakcija ovdje može biti zbunjujući za posjetitelje koji prvi put dolaze, ali srećom većina glavnih znamenitosti skrivene su unutar uličica kompaktne četvrti Starog grada.

Jeruzalem i njegove znamenitosti

S toliko toga za vidjeti i raditi, najbolji način da se uhvatite u koštac s izletom u Jeruzalem je odlučiti se za nekoliko ključnih točaka interesa i mjesta koja morate posjetiti, kao i podijeliti svoje razgledavanje na dijelove grada.

No, ne pokušavajte učiniti previše jer ćete se tako iscrpiti. Trebala bi vam cijela vječnost za iskusite apsolutno sve što Jeruzalem nudi, no u nastavku vam donosimo neke od najboljih atrakcija koje će vas svakako oduševiti.

1. Haram Al-Sharif (Brdo hrama)

Slijedite stope stoljetnih hodočasnika i uđite u jedno od najsvetijih svetišta na Zemlji.

Hvaljeno i od Židova i od muslimana, ovo je mjesto za koje se kaže da je Abraham (otac sve tri monoteističke vjere) prinio svog sina kao žrtvu Bogu, gdje je Salomon sagradio Prvi hram za Zavjetni kovčeg i gdje kaže se da je prorok Muhamed uzašao na nebo tijekom ranih godina propovijedanja islama.

Haram Al-Sharif je mjesto od velikog značaja (i sukoba oko vlasništva) za vjernike.

Široki trg, iznad starog grada, usredotočen je oko svjetlucave Kupole na stijeni, koja je najpoznatija znamenitost Jeruzalema.

Ispod zlatne kupole je sveti kamen za koji i Židovi i muslimani vjeruju da je mjesto gdje je Abraham ponudio svog sina Bogu i gdje muslimani također vjeruju da je prorok Muhamed započeo svoje putovanje na nebo.

Na južnoj strani trga nalazi se džamija Al-Aqsa. Prvi put osnovana 705. godine n. e. jedna je od najstarijih džamija na svijetu.

Ulice u Jeruzalemu
Shutterstock

2. Zapadni zid i Židovska četvrt

Zapadni zid je sačuvani potporni zid Prvog hrama u Jeruzalemu.

Ponekad ga nazivaju i Zidom plača zbog naricanja ljudi zbog gubitka hrama 70. godine nove ere, a sada je najsvetije mjesto u judaizmu i mjesto hodočašća za židovski narod još od osmanskog doba.

Židovska četvrt starog grada proteže se otprilike od Sionskih vrata istočno do Plaza Zapadnog zida. Ovaj dio Starog grada uništen je tijekom izraelsko-arapskih borbi 1948., a od 1967. je uvelike obnovljen.

Glavna atrakcija za ljubitelje povijesti je Jeruzalemski arheološki park na južnom kraju Zapadnog zida Plaza, gdje su arheolozi otkrili fascinantne ostatke starog Jeruzalema.

Tunele Zapadnog zida, koji vas vode ispod grada, natrag na razinu izvornog grada, također ne smijete propustiti.

Ulica Židovske četvrti (Rehov HaYehudim) glavna je ulica okruga, a skretanjem s ove ceste na okolne sporedne ulice nalazi se skupina zanimljivih sinagoga koje treba posjetiti.

3. Crkva Svetog groba

Za kršćanske hodočasnike crkva Svetoga groba je najsvetije mjesto Jeruzalema i kaže se da je izgrađena na mjestu gdje je Isus razapet.

Mjesto za crkvu odabrala je sveta Helena – majka Konstantina Velikog – tijekom svoje turneje po Svetoj zemlji. Ona je bila ta koja je bizantskom svijetu objavila da je ovo mjesto Kalvarija (ili Golgota) evanđelja.

Izvorna crkva (izgrađena 335. n. e.) uništena je 1009., a velebna crkva koju sada vidite datira iz 11. stoljeća.

Iako je često puna hodočasnika iz cijeloga svijeta, unutrašnjost crkve raskošno je lijepa sakralna arhitektura.

Ovo je završna točka hodočašća Via Dolorosa, a zadnjih pet postaja križnog puta nalazi se u samoj crkvi Svetoga groba.

Unutrašnjost sadrži razne svete relikvije, a prostorije unutar crkve u vlasništvu su različitih kršćanskih denominacija.

4. Armenska četvrt

Prolazeći južno od Citadele, Armenska patrijaršija je glavna ulica onoga što je poznato kao Armenska četvrt starog grada.

Unutar uskih uličica nalaze se armenska pravoslavna katedrala svetog Jakova i sirijska pravoslavna kapela svetog Marka, koje primaju mnogo manje posjetitelja od drugih u Starom gradu.

Armenci su stoljećima bili dio jeruzalemske zajednice, au grad su prvi put stigli tijekom 5. stoljeća. Mnogo ih je više stiglo tijekom osmanskog doba i nakon armenskih masakra u Turskoj početkom 20. stoljeća.

Jeruzalemska armenska četvrt najmirniji je kutak starog grada za istraživanje i dobro mjesto za lutanje ako hodočasnici postanu preveliki.

5. Slijedite rutu Via Dolorosa

Za mnoge kršćanske posjetitelje, Via Dolorosa (Put žalosti) je vrhunac posjeta Jeruzalemu.

Ova šetnja prati put Isusa Krista nakon njegove osude dok nosi svoj križ prema pogubljenju na Kalvariji.

Hod je lako pratiti samostalno, ali ako ste ovdje u petak, možete se pridružiti procesiji koju ovom rutom vode talijanski franjevci.

Tijek Via Dolorosa obilježen je s četrnaest postaja križnog puta, od kojih se neke temelje na izvještajima iz Evanđelja, a neke na tradiciji.

Šetnja počinje u ulici Via Dolorosa (1. postaja, istočno od raskrižja s ulicom Al-Wad) odakle slijedite ulicu prema zapadu. Zatim nastavite prema jugu ulicom Al-Wad i ponovno prema zapadu u ulicu Via Dolorosa, tako kroz osam postaja dok ne stignete do 9. postaje kod Crkve Svetog groba gdje se nalazi zadnjih pet postaja.

Sadašnja ruta proteže se na oko 600 metara i prihvaćena je staza od 18. stoljeća, zamjenjujući ranije procesijske putove koje su kršćanski hodočasnici u grad koristili od otprilike 8. stoljeća.

Od posebnog interesa na putu je kapela bičevanja (2. postaja), izgrađena na mjestu gdje se vjeruje da je Isus bičevan.

Jeruzalem
Shutterstock

6. Istražite Citadelu (Davidov toranj) i okolicu

Citadela, popularno poznata kao Davidov toranj, zapravo nema nikakve veze s Davidom, jer ju je podigao kralj Herod kako bi zaštitio palaču koju je sagradio otprilike 24. godine prije Krista.

Njegova izvorna citadela imala je tri kule nazvane po njegovom bratu Phasaelu, njegovoj ženi Mariamne i njegovom prijatelju Hippicusu.

Nakon Titovog osvajanja grada 70. godine n. e., Rimljani su ovdje smjestili garnizon, ali kasnije je citadela propala. Redom su ga obnavljali križari, egipatski Mameluci i Osmanlije tijekom godina svoje vladavine Jeruzalemom.

Zgrada koju sada vidite izgrađena je u 14. stoljeću na temeljima izvorne kule Phasael.

Unutra je muzej Davidove kule koji prenosi priču o Jeruzalemu. Može se pogledati stalni postav arheoloških izložaka, zajedno s privremenim izložbama koje istražuju aspekte jeruzalemske kulture i baštine.

Ako se popnete na krov citadele, bit ćete nagrađeni jednim od najboljih pogleda na Stari grad u gradu.

Tijekom večeri ovdje se održava predstava Zvuk i svjetlo, s vizualnim prikazima projiciranim na gradske zidine, što je posebno dobro za putujuće obitelji koje žele svoju djecu upoznati s dijelom povijesti grada.

7. Crkve kršćanske četvrti

Postoje crkve diljem jeruzalemskog starog grada, ali područje, koje ide sjeverno od Jaffa vrata i usredotočeno oko crkve Svetog groba, poznato je na većini turističkih karata starog grada kao kršćanska četvrt.

Unutar ovog spleta uličica nalaze se neke od najpopularnijih tržnica suvenira u starom gradu i čitava gomila crkava koje vrijedi istražiti.

Protestantska Kristova crkva (Trg Omar ibn al-Khattab) ima osebujan muzej sa zanimljivim izlošcima dokumenata i pristojan kafić za odmor.

Etiopski samostan, stisnut u kutu dvorišta Crkve Svetog groba, sadrži zanimljive freske koje prikazuju posjet kraljice od Sabe Jeruzalemu.

Luteranska crkva Otkupitelja (Muristan Road) mjesto je gdje se možete popeti na zvonik s nevjerojatnim pogledom na Stari grad. Crkva Svetog Ivana Krstitelja (u blizini Ulice Kršćanske četvrti) vrijedna je posjeta jer je to najstarija crkva u Jeruzalemu.

8. Muslimanska četvrt

Najprometnija i najživlja četvrt, s najboljim tržnicama u starom gradu, poznata je na većini turističkih karata kao Muslimanska četvrt.

Ova četvrt se otprilike proteže od vrata Damaska kroz sjeveroistočni dio Starog grada.

Mnoštvo finih sačuvanih ostataka mamelučke arhitekture niže se ovdašnjim ulicama, uključujući Khan al-Sultan iz 14. stoljeća (Ulica Bab al-Silsila), gdje se možete popeti na krov i uživati u izvrsnim pogledima na nabrijane uličice.

Ako lutate ulicom Antonia, doći ćete do prekrasne crkve sv. Ane koju su sagradili križari (za koju se vjeruje da je izgrađena na vrhu mjesta gdje su bili roditelji Djevice Marije) i bazena Bethesda u susjedstvu.

9. Maslinska gora

Prepuna crkava i dom najstarijeg stalno korištenog groblja na svijetu, Maslinska gora posebno je zanimljiva religioznim putnicima hodočasnicima u Jeruzalem, ali čak i oni koji nisu pobožni mogu cijeniti spektakularne panorame Starog grada.

Vjeruje se da je ovo sveto brdo mjesto na kojem će Bog uskrsnuti mrtve na Sudnji dan. Za kršćanske vjernike, ovo je također mjesto gdje je Isus uzašao na nebo nakon svog raspeća i kasnijeg uskrsnuća.

Crkva Uzašašća na vrhu brda datira iz 1910. godine i ima najbolji pogled na Jeruzalem.

Hodajući niz padinu, dolazi se do crkve Pater Noster sagrađene uz mjesto gdje je, prema predaji, Isus poučavao svoje učenike.

Malo niže, tvrdi se da je crkva Dominusa Flevita sagrađena na mjestu gdje je Isus plakao za Jeruzalemom, a dalje je ruska crkva Marije Magdalene s kupolom od luka.

Slijede Getsemanski vrtovi (gdje je Isus uhićen) i Crkva svih naroda, dok je Grobnica Djevice Marije posljednja velika atrakcija na Maslinskoj gori.

Crkva u Jeruzalemu
Shutterstock

10. Brdo Sion

Planina Sion (malo brdo neposredno južno od Sionskih vrata starog grada) dom je židovskih i muslimanskih svetišta, kao i niza crkava.

Od bizantskog doba, brdo Sion je štovano kao mjesto gdje je Krist slavio Posljednju večeru i gdje je Djevica Marija provela posljednje godine svog života, prema nekim kršćanskim tradicijama (druga tradicija kaže da je svoje posljednje dane provela u Efezu u Turskoj ).

Za Židove, važnost planine Sion proizlazi iz toga što se na njoj nalazi grobnica kralja Davida. Popnete li se stepenicama iz dvorišta grobnice, doći ćete do sobe Posljednje večere, koja je kroz svoju dugu povijest služila i kao crkva i kao džamija.

Crkva Uspenja u blizini je mjesto gdje se pretpostavlja da je Djevica umrla, dok je na istoku crkva svetog Petra od Galicantua za koju se kaže da je na mjestu gdje je Petar zanijekao Isusa.

11. Prošećite starim gradskim zidinama

Utvrde Starog grada datiraju iz osmanskog razdoblja, a devet veličanstvenih vrata na spojevima unutar dužine zida vode u Stari grad.

Vrata Damaska jedna su od najpoznatijih. Lavlja vrata (ponekad zvana Vrata sv. Stjepana) vode na Maslinsku goru izvan gradskih zidina. Sionska vrata su glavni ulaz u Židovsku četvrt, dok su Jaffa vrata glavni prolaz za Kršćansku četvrt.

Šetnja zidinama prekrasan je način da doživite Stari grad. Dva su dijela po kojima se može hodati: Jaffa Gate koji ide prema sjeveru do Lavljih vrata ili Jaffa Gate prema jugu do Dung Gatea.

12. Istočni Jeruzalem

Cijeli stari grad službeno je dio istočnog Jeruzalema (palestinski dio Jeruzalema koji je okupirao Izrael). Glavni ulaz u “noviji” dio istočnog Jeruzalema, izvan starih gradskih zidina, je kroz vrata Damaska.

Istočno od vrata, unutar vrtova u podnožju zida, nalaze se Solomonovi kamenolomi, špiljski sustav koji se proteže ispod Starog grada. Prema drevnoj tradiciji, kamen za Prvi jeruzalemski hram je vađen upravo odavde.

Špilja je također poznata kao Zedekiah’s Grotto jer se u židovskoj tradiciji Zedekiah, posljednji kralj Judeje, ovdje sakrio od babilonskih snaga 587. godine prije Krista.

Nešto istočnije odavde (duž ulice Sultan Suleiman) nalazi se Rockefellerov arheološki muzej. Unutra su eksponati od kamenog doba sve do 18. stoljeća.

Ako nemate vremena, neki od vrhunaca zbirke su kostur iskopan na planini Karmel, poznat kao Karmelski čovjek, u Južnoj galeriji, Lahiška slova iz 6. stoljeća pr. Kr. u Sjevernoj galeriji i raskošno izrezbarene grede iz džamije Al-Aqsa u Južnoj sobi.

Hodate li Nablus Roadom, doći ćete do vrtne grobnice koja potječe iz rimskog ili bizantskog razdoblja. Pronašao ju je i identificirao kao Kristovu grobnicu general Gordon 1882. godine, a neki protestantski kršćani još uvijek vjeruju da je to pravo mjesto gdje je Krist pokopan i uskrsnuo.

Idući prema sjeveru duž ulice Nablus nalazi se francuski dominikanski samostan svetog Stjepana za kojeg se vjeruje da je njegov imenjak, prvi kršćanski mučenik, kamenovan do smrti.

Odavde skrenete u St. George Street i doći ćete do mjesta Mandelbaumovih vrata. Između 1948. i 1967. to je bila jedina prijelazna točka između izraelskog i jordanskog dijela Jeruzalema. Mjesto je označeno pločom.

U ulici St. George nalazi se i Museum on the Seam, muzej suvremene umjetnosti koji izlaže djela koja se bave društvenim komentarima o ljudskim pravima i sukobima.

Turisti u Jeruzalemu
Shutterstock

13. Središnja gradska nalazišta zapadnog Jeruzalema

Od Jaffa vrata starog grada ulazite u modernu središnju gradsku četvrt zapadnog Jeruzalema s Jaffa cestom koja vodi prema sjeverozapadu do trga Bar Kochba i trga Sion.

Sjeveroistočno od trga Bar Kochba dolazite do Ruskog kompleksa kojim dominira Ruska pravoslavna katedrala sa zelenom kupolom. Ovo je područje izraslo u kasnom 19. stoljeću kao veliki ograđeni kompleks za ruske hodočasnike.

Na sjeveroistočnoj strani kompleksa nalazili su se ruski konzulat i hospicij za žene, a na jugozapadu bolnica, kuća misije i veliki hospicij za muškarce koji se nalazi iza katedrale. Zgrade sada zauzimaju razne vladine institucije.

Sjeverno odavde je Etiopska ulica gdje ćete pronaći Etiopsku crkvu. Reljefi lavova iznad vrata podsjećaju na stil Judejskog lava koji je nosila abesinska dinastija, koja svoje podrijetlo vuče od kraljice od Sabe.

Sjevernije od ulice Ethiopia nalazi se četvrt Mea Shearim, dom zajednice ultraortodoksnih Židova. Ako želite ući u ovaj prostor, imajte na umu da je obavezno strogo odijevanje (prekrivanje ruku i nogu), a fotografiranje stanovnika nije dopušteno.

Stanovnici Mea Shearima još uvijek nose svoju staru istočnoeuropsku nošnju i govore uglavnom jidiš. Neke ekstremne skupine odbijaju priznati državu Izrael jer je nije osnovao Mesija i sebe smatraju getom istinske ortodoksije unutar židovske države.

Južno od Jaffa Roada nalazi se Time Elevator (Ulica Hillel), dječji uvod u povijest Jeruzalema, te Muzej talijanske židovske umjetnosti i sinagoga s opsežnom zbirkom judaike.

Zapadno od Zionskog trga na Jaffa Roadu ide pješačka ulica Ben Yehuda, glavni jeruzalemski vrtlog za restorane i kupovinu.

Zalazak sunca u Jeruzalemu
Shutterstock

14. Izraelski muzej

Otvoren 1965. godine, ovaj kompleks muzeja jedino je mjesto u zemlji koje prikuplja i izlaže arheološke nalaze i umjetnost.

Zgrada Shrine of the Book prikazuje izraelski dio svitaka s Mrtvog mora (ostatak svitaka izložen je u Jordanskom muzeju u Jordanu u Ammanu), koji su iskopani u području Mrtvog mora tijekom 1940-ih.

U glavnoj zgradi kompleksa, krilo Judaica ima impresivan prikaz svete židovske umjetnosti i etnografske prikaze iz života Židova u raznim zemljama.

Arheološko krilo sadrži fascinantne eksponate s nalazišta diljem zemlje, od neolitika do osmanskog doba.

Tu su i susjedne galerije koje prikazuju umjetnost i artefakte iz susjednih kultura koje su utjecale na kulturu i povijest ove zemlje. Galerije pokrivaju stari Egipat, Mezopotamiju, staru Grčku, stari Rim i Arapski poluotok.

Muzejsko umjetničko krilo ima dobru zbirku djela izraelskih slikara, kao i djela Gauguina, Renoira, Van Gogha i niz djela međunarodnih umjetnika. Tu je i redoviti program izložbi suvremene umjetnosti.

15. Dolina Kidron

Dolina Kidron nalazi se između Maslinske gore i Sionske gore i jedno je od najstarijih područja Jeruzalema.

I Židovi i muslimani vjeruju da će se ovdje dogoditi Posljednji sud, da će se uže protezati od zidova Brda hrama, preko doline do Maslinske gore, i da će pravednici prijeći, uz podršku svojih anđela čuvara, dok će grešnici biti bačeni u prokletstvo.

Arheološka iskapanja ovdje su otkrila naselje koje datira više od 4000 godina. Arheološko nalazište poznato je kao Davidov grad i arheolozi još uvijek ovdje imaju mnogo posla.

Područje G je najstariji dio nalazišta, a datira iz 10. stoljeća prije Krista. Odavde se možete spustiti u tunele poznate kao Warrenovo okno i Ezekijin tunel i produžiti do jezera Siloam i Shiloach, za koje neki ljudi misle da bi moglo biti mjesto gdje je Isus izveo čudo izlječenja slijepca.

16. Samostan Križa

Prema legendi, masivna tvrđava srednjovjekovnog samostana Križa izgrađena je na mjestu gdje je živio prorok Lot.

Za stabla za koja se kaže da je posadio u okolici također se vjeruje da su dala drvo za Kristov križ. U grčkoj pravoslavnoj tradiciji, crkvu je ovdje prva osnovala carica Jelena.

Gruzijski redovnici kontrolirali su crkvu do 18. stoljeća, kada je ponovno prešla u ruke jeruzalemske grčke pravoslavne zajednice.

17. Yad Vashem (Brdo sjećanja)

Najveći izraelski spomenik holokaustu je Yad Veshem.

U glavnoj zgradi, Dvorani sjećanja, na podu su uklesana imena nacističkih logora smrti i gori vječni plamen u znak sjećanja na mrtve.

Otvaranje glavne dvorane je soba s imenima žrtava, izložba fotografija, iznimno dirljiv dječji spomenik i muzej umjetnosti s djelima zatvorenika iz koncentracijskih logora.

Prostrano okolno zemljište čuva brojne skulpture i spomenike.

18. Herzlov muzej

Planina Herzl obilježava utemeljitelja cionizma. Posmrtni ostaci Theodora Herzla, koji je preminuo u Austriji 1904., doneseni su u Izrael 1949., godinu dana nakon osnutka neovisne židovske države za koju se zalagao, i pokopani u samostojećem sarkofagu na vrhu ovog brda, koja je tada po njemu dobila ime.

U blizini glavnog ulaza je Herzlov muzej s rekonstrukcijom Herzlove radne sobe i knjižnice.

Veliki park također sadrži grobove Herzlovih roditelja i nekoliko vodećih cionista.

19. Idite na jednodnevni izlet u Ein Kerem i Abu Ghosh

Cesta Ein Kerem u Jeruzalemu spušta se u dolinu Ein Kerem gdje je, prema kršćanskoj tradiciji, selo Ein Kerem bilo rodno mjesto sv. Ivana Krstitelja.

Franjevački samostan sv. Ivana ovdje je sagrađen u 17. stoljeću iznad špilje sv. Ivana (vjeruje se da je to njegovo rodno mjesto).

U središtu sela je crkva Pohoda s prekrasnim freskama.

Dalje zapadno od grada nalazi se selo Abu Ghosh. Ovim palestinskim selom dominira križarska crkva koja pripada Lazaristima od 1956. Sa svojim četiri metra debelim zidovima, trobrodna crkva nalikuje tvrđavi i puna je križarskog karaktera.

U Abu Ghoshu se nalazi i crkva Naše Gospe od Zavjetnog kovčega, za koju neki vjeruju da stoji na mjestu gdje je Kovčeg bio čuvan prije nego što je prebačen u Solomonov hram.

Afrika: 16 najboljih mjesta koje nudi ovaj divlji kontinent

Afrika: 16 najboljih mjesta koje nudi ovaj divlji kontinent

Izrael: 14 turističkih atrakcija koje oduzimaju dah

Izrael: 14 turističkih atrakcija koje oduzimaju dah