in

Izrael: 14 turističkih atrakcija koje oduzimaju dah

Shutterstock

Dom nekih od najpoznatijih svjetskih vjerskih turističkih atrakcija, Izrael i Palestinski teritoriji često se smatraju isključivo odredištem hodočašća. Napokon, ovdje su se navodno dogodili neki od glavnih događaja za pripadnike židovske, muslimanske i kršćanske vjere.

Ali za putnike koji ne traže vjerska razgledavanja unutar crkava, sinagoga i džamija, postoji mnogo drugih stvari za učiniti i posjetiti.

Mrtvo more je bizarno prirodno čudo u kojem ne možete potonuti. Prirodne ljepote regije Galileja ispunjavaju sve uvjete za one koji žele planinariti u prirodi. A sirovi i stjenoviti krajolici pustinje Negev spremni su za avanturu i jedno su od najboljih mjesta za posjetiti ako tražite prašnjavu akciju i aktivnosti na otvorenom.

Naravno, ovdašnja vjerska mjesta uvijek će biti glavna karta za posjet, ali zagrebite ispod površine i vidjet ćete da postoji mnogo više.

Obala
Shutterstock

Izrael i njegove najbolje znamenitosti

Kako biste lakše isplanirali svoj itinerar, pogledajte ovaj popis najboljih turističkih atrakcija u Izraelu i Palestinskim teritorijima.

1. Stari grad Jeruzalema

Opterećen teretom povijesti, Jeruzalem ima jedan od najprepoznatljivijih horizonta na svijetu, sa zlatnom kacigom Kupole na stijeni koja svjetluca iznad kamena boje karamele starog grada.

Ovaj drevni grad opasan zidinama ima duboko religijsko značenje za sve one koji pripadaju monoteističkim vjerama, a labirintske uličice unutar njega prepune su vjerskih mjesta i zapanjujuće povijesti.

Izbjegnite gomile hodočasnika i prošećite zidinama koje još uvijek obavijaju stari grad. Istražite nevjerojatne gradske muzeje i uronite u labave staze oko kojih su se borili kraljevi, križari i osvajači.

2. Haifa, Izrael

Glavna atrakcija Haife su Baha’i vrtovi, koji se spuštaju niz padinu prema moru u nizu besprijekorno zelenih terasa. Obavezni su za sve putnike u ovaj lijepi grad, ali velika atrakcija Haife za mnoge posjetitelje je to što je savršena baza za istraživanje sjevera.

Akko, planina Karmel i Cezareja su na samom pragu, a čak bi i Nazaret i Megiddo mogli biti lako jednodnevni izlet odavde.

Kao nesumnjivo najopušteniji grad u zemlji, Haifa bi trebala biti dio svačijeg itinerera.

3. Nazaretske crkve

Zauvijek povezan s pričom o Isusu u Bibliji, Nazaret je jedno od glavnih hodočasničkih odredišta u zemlji.

Ovdašnja sveta mjesta su neka od najvažnijih na svijetu za one kršćanske vjere. Ovdje se dogodilo Navještenje i Isus Krist je odrastao, a u središtu grada nalaze se važne crkve koje slave ovu povijest.

Jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u Nazaretu je Bazilika Navještenja, ali u gradu postoji mnogo manjih znamenitosti za istraživanje.

Daleko od biblijskih veza, užurbano područje bazara u Nazaretu, usred vijugavih starih gradskih uličica, samo je po sebi vrhunac, uvijek vrveći od trgovine.

Nalazište
Shutterstock

4. Jaffa, Izrael

Slikovita vizija kamena boje meda, Jaffa je opušteni mali lučki grad sa slavnom prošlošću kao glavna luka.

Stvoren za besciljno lutanje i dom izvrsnog buvljaka, Jaffa pruža predah u stilu starog svijeta od moderne vreve susjednog Tel Aviva.

Zbrka staza koje vode do mora, gdje su nekoć pristajali veliki brodovi drevnih mediteranskih carstava, sada je utočište za obilazak kafića i lijeno poslijepodne za razgledavanje Jaffe.

Jaffa je posljednjih godina temeljito gentrificirana, s malim umjetničkim galerijama, zanatskim radnjama i restoranima koji se useljavaju u nju. Vikendom je to prometno središte za objedovanje na otvorenom i za kupovinu.

5. Mrtvo more u Izraelu

Najniža točka na zemlji i jedno od najotkačenijih svjetskih čuda prirode, Mrtvo more je mineralima bogato i preslano more u kojem nitko ne može potonuti.

Zaključana liticama Velike rascjepne doline, ova bizarna vodena masa (gdje dolazi do prirodnog uzgona zbog brzine isparavanja koja uzrokuje visok sadržaj soli) stoljećima je oduševljavala putnike.

Pregršt područja “odmarališta na plaži” uz obalu Mrtvog mora nudi sadržaje, s kafićima, kupaonicama i svim važnim slatkovodnim tuševima koji nakon toga isperu slanu vodu s vas, za one koji se žele okupati.

Isplivajte – ne možete stvarno potonuti – i bit ćete osvojeni neobičnošću ovog iskustva, kao što su to činile generacije posjetitelja prije vas.

6. Betlehem, Izrael

Kao veliko kršćansko hodočasničko središte, Betlehem, dom je crkve Rođenja, izgrađene na mjestu gdje se navodno rodio Isus Krist. To je jedna od glavnih znamenitosti u Betlehemu.

Veličanstveni crkveni kompleks sa svojim dalekosežnim povijesnim značenjem i užurbani tržišni ugođaj bazara čine ovo mjesto broj jedan na Zapadnoj obali.

Iako mnogi putnici dolaze ovamo samo na jednodnevni izlet iz Jeruzalema, grad je izvrsno mjesto za izlete u okolno selo, sa svojim bizantskim samostanima i mjestima povezanim s događajima prenesenim u Novom zavjetu.

Betlehem
Shutterstock

7. Park Timna

Sirov i neravan pustinjski krajolik u najboljem izdanju, Timna Park, u blizini odmarališta Eilat na Crvenom moru, jedan je od najljepših kutaka Negeva.

Ovdašnji krajolici imaju instinktivnu kvalitetu koja očarava sve koji posjete, s visokim liticama i gromadama nestvarnog oblika smještenim između golemih područja raznobojnog pijeska.

Povijest rudarenja bakra u Timni (koja se proteže sve do starih Egipćana) također je vrijedna istraživanja; područje je puno drevnih rudarskih okana i natpisa na stijenama koje pustinjski avanturisti mogu potražiti.

8. Galilejsko more

Obala koja se obavija oko Galilejskog jezera nudi zanimljive atrakcije, prekrasan krajolik i vreće povijesti.

Bilo da ste ovdje kako biste posjetili crkve Tabghe, gdje je Isus održao Propovijed na gori i proveo velik dio svog propovijedanja, ili se samo želite namakati u vrućim bazenima u blizini Tiberije i malo planinariti, ova prekrasna regija je glavni vrhunac svakog putovanja.

Ne propustite zaplivati u samom moru i tijekom planinarenja uživati u pogledu na jezero.

Izrael
Shutterstock

9. Masada, Izrael

Tvrđava Masada na vrhu planine, s pogledom na surov krajolik regije Mrtvog mora, dom je nevjerojatnih vidika i fascinantne povijesti.

Ovdje je nekoć stajala moćna palača kralja Heroda i gdje su zeloti zauzeli posljednji otpor protiv rimskih legija.

Ako ste za pješačenje, krivudava Zmijska staza savršen je način da dođete do vrha, s izvrsnim panoramama cijelim putem. To je jedna od najboljih stvari koje treba raditi u Masadi.

U suprotnom, idite žičarom i uživajte u pogledima bez suvišnog znojenja.

10. Samostan Mar Saba u Izraelu

Manastir Mar Saba arhitektonsko je čudo bizantskog doba, nesigurno ušuškan na litici kao da je organski iznikao iz strme stijene.

Manastir je posvećen svetom Sabi Osvećenom, grčkom pravoslavnom monahu iz Kapadokije koji je utemeljio ovaj manastir.

Iako putnicama nije dopušteno ući u samostan (osim Ženske kule blizu ulaza), pogled je dovoljan razlog za posjet, s metalnim kupolama koje svjetlucaju na suncu između stijena.

Jednodnevni izlet iz Betlehema ili Jeruzalema, samostan Mar Saba jedno je od velikih povijesnih mjesta u Izraelu.

11. Beit Šean, Izrael

U zemlji punoj ruševina, Beit Shean se izdvaja iz gomile svojom izvrsnom očuvanošću.

Ovdje možete steći pravi osjećaj za život rimskog i bizantskog grada, sa svojim ulicama s kolonadama, dobro restauriranim kazalištem i opsežnim ostacima kupatila.

Prošećite nekoć moćnim ulicama, istražite velike ruševine i sjednite u kazalište u kojem se odvijao kulturni život rimskog grada.

To je nevjerojatan dio drevnog svijeta koji bi svaki ljubitelj povijesti trebao vidjeti.

12. Jerihon, Izrael

Jedno od najvažnijih povijesnih mjesta na Zapadnoj obali, Jerihon tvrdi da je najstariji stalno naseljeni grad na svijetu i ima povijest koja se može pratiti 10 000 godina unatrag.

Arheološko nalazište drevnog Jerihona (Tel Jericho) nalazi se u samom gradu i nakon istraživanja ovog naslaganog humka naselja, možete uskočiti na žičaru od nalazišta do samostana Kurantal na Brdu kušnje gdje se, prema Novom zavjetu, Isus odupro đavlu.

Ovo je također glavna baza na palestinskim teritorijima, ne samo za istraživanje atrakcija u Jerihonu, već i za izlete dalje. Osobito Hishamova palača, sa svojim slavnim mozaikom Drvo života, i samostani unutar kanjona Wadi Qelt.

13. Akko, Izrael

Umotan u povijest križara, Akko (Acre križarima) ima blagu luku prepunu šarenih, klackajućih ribarskih brodova; živahni bazar prepun začina, proizvoda i zanimljivih obrtničkih proizvoda; i kamion pun povijesti za početak.

Gradske zidine, stari hanovi (karavan-saraji) i ostaci utvrda govore o drugom dobu, kada je ovaj grad bio središte carstva.

Kao jedan od najugodnijih gradova za istraživanje u Izraelu, Akko je sjajna mješavina povijesnih mjesta i modernog života.

14. Makhtesh Ramon

Ovaj duboki erozijski cirkus (strmoglava dolina u obliku kratera stvorena erozijom), s gradom Mitzpe Ramon koji se nakazi na rubu, jedno je od glavnih obilježja Negeva.

S vidikovaca duž ruba, zidovi kanjona strmoglavo se spuštaju 300 metara, s dramatičnim vidicima na formacije stijena u dolini.

Za one aktivnije, Makhtesh Ramon je nacionalni park, a stvorene su razne staze koje vode u dubine doline, čineći Makhtesh Ramon jednim od najboljih odredišta za dnevno planinarenje u zemlji.

Postoje i drugi makhtesh u Negevu, ali ovaj je najdublji i najveći, širok otprilike osam kilometara i dugačak 40 metara.

Ovo su bile neke od najboljih atrakcija i znamenitosti koje možete pronaći na svom putu u Izraelu. Nadamo se da ćete uživati i svoje vrijeme posvetiti zabavnim avanturama.

Jeruzalem: 19 najatraktivnijih znamenitosti

Jeruzalem: 19 najatraktivnijih znamenitosti

Gdje je Đakovačka katedrala i zašto ju posjetiti? (10 zanimljivosti)