in

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti

unsplash.jpg

Priroda je stvorila Novi Zeland sa zaista nestvarnom ljepotom filmskog seta. Malo se destinacija može pohvaliti s toliko zapanjujućih prirodnih čuda upakiranih na tako malo područje. Vrhovi prekriveni snijegom, svjetlucave uvale, obalni ledenjaci, kišne šume, fjordovi i rijeke pune ribe, samo su neka od blaga koja putoholičari mogu istražiti. U Rotorui, jednom od najvećih svjetskih geotermalnih područja, posjetitelji mogu svjedočiti moćnim silama koje su ove krajolike rodile u pjenušavim blatnim jezercima i šuštavim izvorima.

Novi Zeland prirodne znamenitosti

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Zahvaljujući dramatičnoj topografiji, Novi Zeland popularno je mjesto za sportove pune adrenalina. Rafting, sanjkanje, vožnja mlaznim čamcem, heli-skijanje, skakanje s padobranom, planinarenje i brdski biciklizam zaokružuju popis avantura na otvorenom, a zemlja je dom jednog od najviših bungee jumpova na svijetu.

Strateški, Novi Zeland je za putovanje zaista lagan. Raznolik smještaj u zemlji kreće se od ljupkih pansiona s doručkom i eko-prenoćišta do nekih od najluksuznijih hotela na svijetu. Za više ideja o putovanju na Novi Zeland, pročitajte naš popis njegovih najboljih atrakcija.

Nacionalni park Fiordland i Milford Sound

Svjetska baština, Nacionalni park Fiordland štiti neke od najspektakularnijih krajolika u zemlji. Ovaj dramatični krajolik ukrasili su ledenjaci, isklesavši poznate fjordove Milford, Dusky i Doubtful Sounds. Posjetitelji ovdje mogu istraživati ​​bujne kaskade, pučinske otoke, netaknute kišne šume, golema jezera i stjenovite planinske vrhove.

Nije iznenađujuće da je park s nekim od najboljih planinarskih staza u zemlji, uključujući poznatu stazu Milford Track, pravo utočište za planinare,. Vožnja kajakom po moru popularan je način za istraživanje fjordova, a posjetitelji također mogu uživati ​​u slikovitom letu iznad parka kako bi iz ptičje perspektive svjedočili predivnom pogledu na njegovu nevjerojatnu ljepotu.

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Novi Zeland i Bay of Islands

Tri sata vožnje sjeverno od Aucklanda nalazi se prekrasan Bay of Islands i jedno je od najpopularnijih odredišta za odmor u zemlji. Blistavim je zaljevom prošarano više od 144 otoka, što ga čini utočištem za jedrenje i jahtanje.

U ovim plodnim vodama žive pingvini, dupini, kitovi i marlin ribe, a regija je popularno mjesto za sportski ribolov. Posjetitelji mogu voziti kajak uz obalu, pješačiti brojnim otočnim stazama, uživati ​​u skrovitim uvalama, obići Cape Brett i poznatu stijensku formaciju Hole in the Rock te istražiti suptropske šume u kojima raste Kauri drveće. Odlična polazišta za istraživanje ovog slikovitog zaljeva predivni su gradovi kao što su Russell, Opua, Paihia i Kerikeri.

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Queenstown, Južni otok

Smješten između obala svjetlucavog jezera Wakatipu i snježnih vrhova Remarkablesa, Queenstown je novozelandska prijestolnica avanture i jedno od najboljih odredišta u zemlji za međunarodne posjetitelje. Bungee jumping, vožnja mlaznim čamcem, rafting, paragliding, penjanje po stijenama, brdski biciklizam i skijaški spust samo su neke od adrenalinskih stvari koje ovdje možete raditi, a posjetitelji mogu istražiti zapanjujući alpski krajolik na izvrsnoj mreži pješačkih staza.

Uz pustolovne sportove, Queenstown nudi sve moguće udobnosti – s prvoklasnim hotelima, toplicama, restoranima, galerijama i trgovinama. To je također odlična baza za razgledavanje regije Central Otago, gdje posjetitelji mogu istražiti gradove s rudarima zlata i krajolik Srednje Zemlje iz popularnih filmova Gospodar prstenova.

Jezero Taupo i nacionalni park Tongariro

U središtu Sjevernog otoka i samo nekoliko kilometara od blještavog jezera Taupo, najvećeg jezera na Novom Zelandu, nalazi se nacionalni park Tongariro. Zbog svojih je spektakularnih vulkanskih obilježja i važnosti za kulturu Maora ovo zapravo dvostruka svjetska baština, a vulkanske vrhove Tongariro, Ngauruhoe i dio Ruapehua zapravo je narodu Novog Zelanda poklonio maorski poglavica Te Heuheu Tukino IV 1887. godine kako bi sačuvali ovu svetu zemlju.

Jedan od najstarijih nacionalnih parkova na svijetu, Tongariro je zemlja dramatične ljepote, s visokim vulkanima, tirkiznim jezerima, sušnim visoravnima, alpskim livadama i toplim izvorima. Vrhunac parka je Tongariro Alpine Crossing, jedna od najpopularnijih dnevnih šetnji u zemlji. Zabavne aktivnosti ovdje uključuju kampiranje, uživanje u brojnim šetnicama i pješačkim stazama u parku te provođenje vremena u zanimljivom centru za posjetitelje.

Novi Zeland i Rotorua

Na burnom pacifičkom vatrenom prstenu, Rotorua je jedno od najaktivnijih geotermalnih područja na svijetu. Ovo je doslovno zemlja koja govori. Bazeni kipućeg blata, šišteći gejziri, vulkanski krateri i vrući termalni izvori odaju sile koje su stvorile veći dio dramatične topografije Novog Zelanda.

Posjetitelji mogu krenuti u pješački obilazak ovih geotermalnih čuda i okupati se u vrućim mineralnim izvorima, sve dok posjećuju niz zanimljivih atrakcija kako bi naučili o bogatoj maorskoj povijesti i kulturi regije.

Oni koji traže avanturu također će u ovom dijelu Novog Zelanda pronaći mnogo stvari koje mogu učiniti – padobranstvo, sanjkanje i brdski biciklizam neke su od aktivnosti u ponudi. Popularan je i ribolov pastrve, a Rotorua je ulaz u skijališta planine Ruapehu.

Obližnji Wai-O-Tapu također je popularna turistička atrakcija sa šarenim termalnim izvorima i poznatim bazenom s gejzirom Lady Knox.

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Ledenjaci Fox i Franz Josef

Među najpristupačnijim ledenjacima na svijetu, ledenjaci Franz Josef i Fox glavne su turističke atrakcije u spektakularnom Nacionalnom parku Westland Tai Poutini. Obje ove rijeke leda teku s nekih od najviših vrhova u južnim Alpama do razine mora, gdje blaga obalna klima posjetiteljima olakšava njihovo istraživanje pješice.

Šetnice vode do zgrčenog smrznutog krajolika ledenih špilja i vrhova u podnožju ledenjaka, ali i niza fascinantnih toplih bazena. Kako bi uživali u pogledu iz zraka, hidroavioni i helikopteri posjetitelje voze na vrh ovih ogromnih ledenih jezika.

Nacionalni park i obalna staza Abel Tasman

Obalna staza Abel Tasman u nacionalnom parku Abel Tasman jedna je od najljepših novozelandskih šetnji. Ova slikovita staza duga 51 kilometar vijuga duž pjenušavog Tasmanskog zaljeva, od Marahaua do točke razdvajanja, u jednoj od najsunčanijih regija Južnog otoka. Usput, posjetitelji mogu roniti ili voziti kajak u skrovitim uvalama; uživati u obilascima koji nude priliku da uoče tuljane, dupine, pingvine i raznolik niz ptica; pješačiti kroz hladne šume; i uživati u panoramskom pogledu sa surovih obalnih litica.

Fotografi će također uživati ​​u brojnim zanimljivim formacijama stijena, posebno u Split Apple Rocku, golemoj granitnoj gromadi presječenoj na dva dijela. Pješačenje traje oko tri dana, a smještaj se kreće od kampova do rustikalnih i raskošnih privatnih koliba. Morski kajaci također su popularan način za istraživanje ove prekrasne obale.

Novi Zeland i Nacionalni park Aoraki/Mount Cook

U srcu Južnih Alpa, najviši vrhovi Novog Zelanda uzdižu se iznad alpskih krajolika nacionalnog parka Aoraki, koji se naziva i Nacionalni park Mount Cook. Više od 40 posto parka prekriveno je ledenjacima, a unutar njegovih granica leži najviša planina u zemlji Aoraki/Mount Cook i najduži ledenjak, ledenjak Tasman, što ovo mjesto čini vrhunskim odredištem za planinarenje. Sir Edmund Hillary upravo je ovdje trenirao za svoj legendarni uspon na Mount Everest.

Ljubitelji prirode cijenit će raznolikost flore i faune, s više od 300 vrsta alpskog bilja i 40 vrsta ptica. Mount Cook Village odlična je baza za istraživanje parka i organiziranje aktivnosti kao što su slikoviti letovi, turno skijanje, heli-skijanje, lov, planinarenje i izleti promatranja zvijezda.

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Napier, Hawke’s Bay

U sunčanoj regiji Hawke’s Baya, Napier je poznat po gurmanskoj hrani i arhitekturi u stilu Art Deco-a. Nakon što je 1931. godine grad uništio snažan potres, obnovljen je u stilu španjolske misije i Art Deco dizajna po kojem je Miami Beach također poznat. Zabavne stvari koje posjetitelji danas mogu učiniti uključuju obilazak tih zgrada, od kojih su neke ukrašene maorskim motivima, ili jednostavno provođenje vremena na plaži Napier.

Uz obalnu šetnicu Marine Parade nalazi se poznati gradski kip iz maorske mitologije, nazvan Pania of the Reef. Napier je također raj za gurmane. Ovdašnji gurmanski restorani specijalizirani su za korištenje svježih proizvoda iz regije, a grad je domaćin popularnim poljoprivrednim tržnicama. Obližnje atrakcije uključuju pješačke staze i koloniju ganata u Cape Kidnappers.

Novi Zeland i Auckland

Blagoslovljen s dvije blistave luke, Auckland, Grad jedara, najveći je grad Novog Zelanda i najnaseljeniji polinezijski grad na svijetu (populacija = 1,6 milijuna). Plaže s plavim i crnim pijeskom, pješačke staze u kišnim šumama, slikovite uvale, otoci i vulkani okružuju grad čine ga savršenom bazom za dnevne izlete i avanture u divljini.

Zabavne stvari koje možete učiniti u Aucklandu uključuju uživanje u vrhunskim restoranima, živahnim umjetničkim scenama i preuređenoj četvrti uz obalu prepunu butika i restorana.

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Poluotok Coromandel

S druge strane zaljeva Hauraki od Aucklanda, surovi poluotok Coromandel čini se kao da je udaljen od gradske vreve. Krševite planine prekrivene autohtonom šumom tvore pravu kičmu poluotoka, nudeći izvrsne mogućnosti za planinarenje i promatranje ptica.

Turisti se mogu opustiti na zlatnim plažama, u vožnji kajakom oko pučinskih otoka, sky divingu i posjetu mnogim galerijama i umjetničkim studijima. Na plaži Hot Water Beach, kupanje u pjenušavim vrućim bazenima odličan je način da završite naporan dan nakon silnog razgledavanja.

Novi Zeland i Kaikoura

Ptičari, ljubitelji divljih životinja i ljubitelji morskih plodova svoje će mjesto pronaći u šarmantnom obalnom selu Kaikoura. Ušuškan između planinskog lanca Kaikoura prema moru i Tihog oceana, Kaikoura nudi izvrsne šetnje obalom i popularne ture promatranja kitova. Osim ulješure i grbavaca, putnici mogu uočiti tuljane, dupine i razne ptice, uključujući i gracioznog albatrosa.

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti

Novi Zeland zanimljivosti

Zemlja ovaca

Na Novom Zelandu postoji 5 ovaca po osobi, što ga čini najvećim omjerom na svijetu.

U ovo vrijeme postoji 5,1 milijun Novozelanđana raspršenih na 268 021 četvornih kilometara, što znači da na Novom Zelandu ima više od 26 milijuna ovaca!

Ono što je još nevjerojatnije jest da je Novi Zeland veći od Ujedinjenog Kraljevstva, a ipak ima jednu četrnaestinu ljudske populacije.

Vrijeme na vilenjačkom jeziku

Novi Zeland je 2012. godine emitirao prvi vremenski izvještaj na vilenjačkom jeziku. I naravno da je; oni su ipak dom filmova Gospodar prstenova!

Ljubav prema golfu

S više od 400, Novi Zeland ima više golf terena po glavi stanovnika nego bilo gdje drugdje na svijetu.

Let’s Bungee!

Novi Zeland je poznat po svojim adrenalinskim avanturama, posebno po bungee jumpingu! Prvi komercijalni bungee jump izveo je AJ Hackett na mostu Kawarau u Queenstownu davne 1988. godine.

AJ Hackett dobio je inspiraciju u kulturnim “bungee” skokovima koji su se izvodili u Vanuatuu samo s trsovima vezanim za noge.

“Lažni” kivi

Voće kivija nije porijeklom s Novog Zelanda. Zapravo je iz Kine, ali je ime dobio po ptici kivi.

Kristalno bistra voda

Najbistrije jezero na svijetu je Nelsonovo Plavo jezero, s vidljivošću do 80 metara dubine.

Nuklearni eksperimenti

Postoji zakon koji propisuje da svaka srednja škola na Novom Zelandu smije imati jednu funtu urana i jednu funtu torija za izvođenje nuklearnih eksperimenata. No, bit će kažnjeni s 1.000.000 dolara ako dođe do nuklearne eksplozije.

Najjužnija prijestolnica

Wellington je najjužniji glavni grad na svijetu.

Prva u pravima žena

Novi Zeland je postao prva zemlja koja je ženama dala pravo glasa 1893. godine.

Dom šišmiša

Šišmiši su jedini autohtoni kopneni sisavci u zemlji. Ostatak su uveli Maori i Europljani.

Vrlo mali postotak ljudske populacije

Jedna od najzanimljivijih činjenica o Novom Zelandu je da od sveg stanovništva u zemlji samo 5% čine ljudi. Ostalo su životinje, što ga čini najvećim omjerom životinja i ljudi na svijetu.

Najstrmija stambena ulica

Najstrmija stambena ulica na svijetu zove se Baldwin Street i nalazi se u Dunedinu. Ima nagib od 38 stupnjeva.

Čak 9. najduža obala

Za tako malu zemlju, Novi Zeland ima devetu najdužu obalu na svijetu, s dužinom od 15.134 km.

Treća zemlja najbliža Antarktiku

Novi Zeland je treća zemlja najbliža Antarktiku, odmah iza Čilea i Argentine.

Uvijek dovoljno blizu mora

Bez obzira gdje se nalazite na Novom Zelandu, nikada nećete biti udaljeni više od 128 km od obale.

Još škotskih lula?

Na Novom Zelandu ima više škotskih galara po glavi stanovnika nego u Škotskoj.

Najviša struktura koju je napravio čovjek na južnoj hemisferi

Auckland ima najvišu građevinu koju je napravio čovjek na južnoj hemisferi (od 2014. godine). To je upravo Sky Tower visok čak 328 m.

Ptica neletačica

Kivi, mala ptica neletačica porijeklom s Novog Zelanda, polaže jaja koja čine oko 20% majčinog tijela. Jaja kivija su šest puta veća od normalnih za pticu te veličine.

Auckland je pun vulkana

U Aucklandu i okolici postoji 50 vulkanskih kupa. Ali ne brinite, većina ih je izumrla. Najistaknutija je planina Rangitoto, koja se može vidjeti iz luke.

Najduže ime u bilo kojoj zemlji engleskog govornog područja

Maorsko ime od 85 znakova za brdo u Hawke’s Bayu najduže je ime mjesta pronađeno u bilo kojoj zemlji engleskog govornog područja.

To je, Taumatawhakatangihangaoauauotameteaturipukakapikimaungah-oronukupokaiwhenuakitanatahu, što otprilike znači “mjesto gdje je Tamatea, čovjek s velikim koljenima, koji je klizio, penjao se i gutao planine, poznat kao žder zemlje, svirao svoju nosnu frulu svojim voljenima”.

Jedi Religija

Na popisu stanovništva na Novom Zelandu 2001. godine, čak 53.715 ljudi navelo je svoju religiju kao “Jedi”. To je bilo više od broja budista i hindusa u zemlji. No, do 2006. godine, “religija” je pala na oko 20.000.

Službeni čarobnjak

Godine 1990. Novi Zeland je postao prva zemlja u modernom svijetu koja je imenovala službenog nacionalnog čarobnjaka.

Australski kivi?

Novi Zeland je naveden kao država Australije u australskom ustavu i može se pridružiti Australskoj konfederaciji ako tako odluči.

Službeni znakovni jezik

Znakovni jezik je jedan od dva službena jezika Novog Zelanda, a Te reo Maori je drugi. Engleski se često smatra službenim jezikom, ali on je samo prevladavajući jezik u zemlji, što ga de facto čini službenim jezikom.

Destruktivna Kea

Kea, ptica porijeklom s Novog Zelanda, poznata je po tome što skida brisače s automobila i jede gumene trake s prozora. Zapravo, mnogi turisti trpe štetu prilikom iznajmljivanja automobila zahvaljujući upravo ovoj ptičici.

Najmanje korumpirana nacija na svijetu

Prema Indeksu percepcije korupcije, Novi Zeland je najmanje korumpirana nacija na svijetu (izjednačena s Danskom).

Nema zmija!

Na Novom Zelandu nema zmija. Nijedne.

Osvajanje Everesta

Sir Edmund Hillary, prvi čovjek koji se popeo na vrh Everesta, porijeklom je s Novog Zelanda.

Zemlja dugog bijelog oblaka

Ime Novog Zelanda na maorskom je Aotearoa, što znači “zemlja dugog bijelog oblaka”.

Ogroman nacionalni park

Oko jedne trećine zemlje su zaštićeni nacionalni parkovi.

Ministar Gospodar prstenova

Snimanje filmova Gospodar prstenova upumpalo je oko 200.000.000 dolara u ekonomiju zemlje. Vlada Novog Zelanda čak je imenovala ministra za Gospodara prstenova kako bi osigurala da se od filmova može zaraditi što više novca.

Moćne žene

Godine 2006. kraljica, generalni guverner, premijer, predsjednik Zastupničkog doma i vrhovni sudac sve su bile žene; čineći Novi Zeland jedinom zemljom na svijetu (do danas) u kojoj su sve najviše položaje istovremeno obnašale žene.

Novi Zeland = LOTR

Sve osim jedne scene iz filmova Gospodar prstenova (LOTR) snimljene su na Novom Zelandu, čime su filmovi praktički postali 12-satna reklama za pejzaže zemlje.

Novozelandski All Blacks su najuspješniji tim u povijesti sporta

Ovaj novozelandski All Blacks Rugby tim daleko je najuspješniji sportski tim prošlog stoljeća. Od 1903. godine All Blacksi imaju 77 posto pobjeda u ragbiju na probnim utakmicama i jedina su međunarodna muška momčad koja je osigurala više pobjeda nego poraza protiv svakog protivnika, osim Rodezije 1949. godine.

Od uvođenja Svjetske ragbijaške ljestvice 2003. godine, Novi Zeland je držao prvo mjesto na ljestvici dulje od svih ostalih momčadi zajedno.

Ponekad je Novi Zeland prva zemlja koja vidi izlazak sunca

Tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci Novi Zeland postaje prva zemlja koja vidi izlazak sunca.

Prvi naseljeni otok koji je dobio sunce je otok Pitt, koji je dio novozelandskog otočja Chatham. Ali prvi grad na kopnu koji je dočekao sunce je Gisborne.

S druge strane, tijekom jesenskih i zimskih mjeseci Samoa prva vidi izlazak sunca.

Ali evo još jedne zabavne činjenice, iako su Novi Zeland ili Samoa prve zemlje koje će vidjeti izlazak sunca, one nisu prvo naseljeno mjesto koje vidi sunce svaki dan.

Tijekom ljeta južne hemisfere, sunce nikada ne zalazi na Antarktiku, tako da je tehnički, to prvo mjesto na kojem se vidi sunce (iako ne i izlazak sunca).

destinacije za zimu

Najbolje turističke destinacije za zimu – Top 5 izbora za ovu godinu

Tajland: Zemlja osmijeha koja prolazi kroz promjene

Tajland: 2 zanimljivosti zemlje osmijeha