Novi Zeland: svijet zapanjujuće prirode i obilja zabavnih sportova
unsplash.jpg
in

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti

Priroda je stvorila Novi Zeland sa zaista nestvarnom ljepotom filmskog seta. Malo se destinacija može pohvaliti s toliko zapanjujućih prirodnih čuda upakiranih na tako malo područje. Vrhovi prekriveni snijegom, svjetlucave uvale, obalni ledenjaci, kišne šume, fjordovi i rijeke pune ribe, samo su neka od blaga koja putoholičari mogu istražiti. U Rotorui, jednom od najvećih svjetskih geotermalnih područja, posjetitelji mogu svjedočiti moćnim silama koje su ove krajolike rodile u pjenušavim blatnim jezercima i šuštavim izvorima.

Novi Zeland prirodne znamenitosti

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Zahvaljujući dramatičnoj topografiji, Novi Zeland popularno je mjesto za sportove pune adrenalina. Rafting, sanjkanje, vožnja mlaznim čamcem, heli-skijanje, skakanje s padobranom, planinarenje i brdski biciklizam zaokružuju popis avantura na otvorenom, a zemlja je dom jednog od najviših bungee jumpova na svijetu.

Strateški, Novi Zeland je za putovanje zaista lagan. Raznolik smještaj u zemlji kreće se od ljupkih pansiona s doručkom i eko-prenoćišta do nekih od najluksuznijih hotela na svijetu. Za više ideja o putovanju na Novi Zeland, pročitajte naš popis njegovih najboljih atrakcija.

Nacionalni park Fiordland i Milford Sound

Svjetska baština, Nacionalni park Fiordland štiti neke od najspektakularnijih krajolika u zemlji. Ovaj dramatični krajolik ukrasili su ledenjaci, isklesavši poznate fjordove Milford, Dusky i Doubtful Sounds. Posjetitelji ovdje mogu istraživati ​​bujne kaskade, pučinske otoke, netaknute kišne šume, golema jezera i stjenovite planinske vrhove.

Nije iznenađujuće da je park s nekim od najboljih planinarskih staza u zemlji, uključujući poznatu stazu Milford Track, pravo utočište za planinare,. Vožnja kajakom po moru popularan je način za istraživanje fjordova, a posjetitelji također mogu uživati ​​u slikovitom letu iznad parka kako bi iz ptičje perspektive svjedočili predivnom pogledu na njegovu nevjerojatnu ljepotu.

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Novi Zeland i Bay of Islands

Tri sata vožnje sjeverno od Aucklanda nalazi se prekrasan Bay of Islands i jedno je od najpopularnijih odredišta za odmor u zemlji. Blistavim je zaljevom prošarano više od 144 otoka, što ga čini utočištem za jedrenje i jahtanje.

U ovim plodnim vodama žive pingvini, dupini, kitovi i marlin ribe, a regija je popularno mjesto za sportski ribolov. Posjetitelji mogu voziti kajak uz obalu, pješačiti brojnim otočnim stazama, uživati ​​u skrovitim uvalama, obići Cape Brett i poznatu stijensku formaciju Hole in the Rock te istražiti suptropske šume u kojima raste Kauri drveće. Odlična polazišta za istraživanje ovog slikovitog zaljeva predivni su gradovi kao što su Russell, Opua, Paihia i Kerikeri.

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Queenstown, Južni otok

Smješten između obala svjetlucavog jezera Wakatipu i snježnih vrhova Remarkablesa, Queenstown je novozelandska prijestolnica avanture i jedno od najboljih odredišta u zemlji za međunarodne posjetitelje. Bungee jumping, vožnja mlaznim čamcem, rafting, paragliding, penjanje po stijenama, brdski biciklizam i skijaški spust samo su neke od adrenalinskih stvari koje ovdje možete raditi, a posjetitelji mogu istražiti zapanjujući alpski krajolik na izvrsnoj mreži pješačkih staza.

Uz pustolovne sportove, Queenstown nudi sve moguće udobnosti – s prvoklasnim hotelima, toplicama, restoranima, galerijama i trgovinama. To je također odlična baza za razgledavanje regije Central Otago, gdje posjetitelji mogu istražiti gradove s rudarima zlata i krajolik Srednje Zemlje iz popularnih filmova Gospodar prstenova.

Jezero Taupo i nacionalni park Tongariro

U središtu Sjevernog otoka i samo nekoliko kilometara od blještavog jezera Taupo, najvećeg jezera na Novom Zelandu, nalazi se nacionalni park Tongariro. Zbog svojih je spektakularnih vulkanskih obilježja i važnosti za kulturu Maora ovo zapravo dvostruka svjetska baština, a vulkanske vrhove Tongariro, Ngauruhoe i dio Ruapehua zapravo je narodu Novog Zelanda poklonio maorski poglavica Te Heuheu Tukino IV 1887. godine kako bi sačuvali ovu svetu zemlju.

Jedan od najstarijih nacionalnih parkova na svijetu, Tongariro je zemlja dramatične ljepote, s visokim vulkanima, tirkiznim jezerima, sušnim visoravnima, alpskim livadama i toplim izvorima. Vrhunac parka je Tongariro Alpine Crossing, jedna od najpopularnijih dnevnih šetnji u zemlji. Zabavne aktivnosti ovdje uključuju kampiranje, uživanje u brojnim šetnicama i pješačkim stazama u parku te provođenje vremena u zanimljivom centru za posjetitelje.

Novi Zeland i Rotorua

Na burnom pacifičkom vatrenom prstenu, Rotorua je jedno od najaktivnijih geotermalnih područja na svijetu. Ovo je doslovno zemlja koja govori. Bazeni kipućeg blata, šišteći gejziri, vulkanski krateri i vrući termalni izvori odaju sile koje su stvorile veći dio dramatične topografije Novog Zelanda.

Posjetitelji mogu krenuti u pješački obilazak ovih geotermalnih čuda i okupati se u vrućim mineralnim izvorima, sve dok posjećuju niz zanimljivih atrakcija kako bi naučili o bogatoj maorskoj povijesti i kulturi regije.

Oni koji traže avanturu također će u ovom dijelu Novog Zelanda pronaći mnogo stvari koje mogu učiniti – padobranstvo, sanjkanje i brdski biciklizam neke su od aktivnosti u ponudi. Popularan je i ribolov pastrve, a Rotorua je ulaz u skijališta planine Ruapehu.

Obližnji Wai-O-Tapu također je popularna turistička atrakcija sa šarenim termalnim izvorima i poznatim bazenom s gejzirom Lady Knox.

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Ledenjaci Fox i Franz Josef

Među najpristupačnijim ledenjacima na svijetu, ledenjaci Franz Josef i Fox glavne su turističke atrakcije u spektakularnom Nacionalnom parku Westland Tai Poutini. Obje ove rijeke leda teku s nekih od najviših vrhova u južnim Alpama do razine mora, gdje blaga obalna klima posjetiteljima olakšava njihovo istraživanje pješice.

Šetnice vode do zgrčenog smrznutog krajolika ledenih špilja i vrhova u podnožju ledenjaka, ali i niza fascinantnih toplih bazena. Kako bi uživali u pogledu iz zraka, hidroavioni i helikopteri posjetitelje voze na vrh ovih ogromnih ledenih jezika.

Nacionalni park i obalna staza Abel Tasman

Obalna staza Abel Tasman u nacionalnom parku Abel Tasman jedna je od najljepših novozelandskih šetnji. Ova slikovita staza duga 51 kilometar vijuga duž pjenušavog Tasmanskog zaljeva, od Marahaua do točke razdvajanja, u jednoj od najsunčanijih regija Južnog otoka. Usput, posjetitelji mogu roniti ili voziti kajak u skrovitim uvalama; uživati u obilascima koji nude priliku da uoče tuljane, dupine, pingvine i raznolik niz ptica; pješačiti kroz hladne šume; i uživati u panoramskom pogledu sa surovih obalnih litica.

Fotografi će također uživati ​​u brojnim zanimljivim formacijama stijena, posebno u Split Apple Rocku, golemoj granitnoj gromadi presječenoj na dva dijela. Pješačenje traje oko tri dana, a smještaj se kreće od kampova do rustikalnih i raskošnih privatnih koliba. Morski kajaci također su popularan način za istraživanje ove prekrasne obale.

Novi Zeland i Nacionalni park Aoraki/Mount Cook

U srcu Južnih Alpa, najviši vrhovi Novog Zelanda uzdižu se iznad alpskih krajolika nacionalnog parka Aoraki, koji se naziva i Nacionalni park Mount Cook. Više od 40 posto parka prekriveno je ledenjacima, a unutar njegovih granica leži najviša planina u zemlji Aoraki/Mount Cook i najduži ledenjak, ledenjak Tasman, što ovo mjesto čini vrhunskim odredištem za planinarenje. Sir Edmund Hillary upravo je ovdje trenirao za svoj legendarni uspon na Mount Everest.

Ljubitelji prirode cijenit će raznolikost flore i faune, s više od 300 vrsta alpskog bilja i 40 vrsta ptica. Mount Cook Village odlična je baza za istraživanje parka i organiziranje aktivnosti kao što su slikoviti letovi, turno skijanje, heli-skijanje, lov, planinarenje i izleti promatranja zvijezda.

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Napier, Hawke’s Bay

U sunčanoj regiji Hawke’s Baya, Napier je poznat po gurmanskoj hrani i arhitekturi u stilu Art Deco-a. Nakon što je 1931. godine grad uništio snažan potres, obnovljen je u stilu španjolske misije i Art Deco dizajna po kojem je Miami Beach također poznat. Zabavne stvari koje posjetitelji danas mogu učiniti uključuju obilazak tih zgrada, od kojih su neke ukrašene maorskim motivima, ili jednostavno provođenje vremena na plaži Napier.

Uz obalnu šetnicu Marine Parade nalazi se poznati gradski kip iz maorske mitologije, nazvan Pania of the Reef. Napier je također raj za gurmane. Ovdašnji gurmanski restorani specijalizirani su za korištenje svježih proizvoda iz regije, a grad je domaćin popularnim poljoprivrednim tržnicama. Obližnje atrakcije uključuju pješačke staze i koloniju ganata u Cape Kidnappers.

Novi Zeland i Auckland

Blagoslovljen s dvije blistave luke, Auckland, Grad jedara, najveći je grad Novog Zelanda i najnaseljeniji polinezijski grad na svijetu (populacija = 1,6 milijuna). Plaže s plavim i crnim pijeskom, pješačke staze u kišnim šumama, slikovite uvale, otoci i vulkani okružuju grad čine ga savršenom bazom za dnevne izlete i avanture u divljini.

Zabavne stvari koje možete učiniti u Aucklandu uključuju uživanje u vrhunskim restoranima, živahnim umjetničkim scenama i preuređenoj četvrti uz obalu prepunu butika i restorana.

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Poluotok Coromandel

S druge strane zaljeva Hauraki od Aucklanda, surovi poluotok Coromandel čini se kao da je udaljen od gradske vreve. Krševite planine prekrivene autohtonom šumom tvore pravu kičmu poluotoka, nudeći izvrsne mogućnosti za planinarenje i promatranje ptica.

Turisti se mogu opustiti na zlatnim plažama, u vožnji kajakom oko pučinskih otoka, sky divingu i posjetu mnogim galerijama i umjetničkim studijima. Na plaži Hot Water Beach, kupanje u pjenušavim vrućim bazenima odličan je način da završite naporan dan nakon silnog razgledavanja.

Novi Zeland i Kaikoura

Ptičari, ljubitelji divljih životinja i ljubitelji morskih plodova svoje će mjesto pronaći u šarmantnom obalnom selu Kaikoura. Ušuškan između planinskog lanca Kaikoura prema moru i Tihog oceana, Kaikoura nudi izvrsne šetnje obalom i popularne ture promatranja kitova. Osim ulješure i grbavaca, putnici mogu uočiti tuljane, dupine i razne ptice, uključujući i gracioznog albatrosa.

Novi Zeland: 12 zapanjujućih prirodnih znamenitosti
destinacije za zimu

Najbolje turističke destinacije za zimu – Top 5 izbora za ovu godinu

Tajland: Zemlja osmijeha koja prolazi kroz promjene

Tajland: 2 zanimljivosti zemlje osmijeha