in

Najjeftinije destinacije za putovanje u 2023. godini

Foto: Pixabay

Europa je veliki kontinent s mnogo različitih kultura, pa je teško reći koja su „najjeftinija“ destinacija. Međutim, postoje neke zemlje u Europi koje su jeftinije od drugih na temelju prosječnih cijena hrane, smještaja i prijevoza. Najjeftinije destinacije u Europi razlikuju se ovisno o preferencijama pojedinca. Ono što može biti jeftino za jednu osobu, možda neće biti jeftino za drugu osobu jer postoji toliko mnogo čimbenika koje treba uzeti u obzir kada se gledaju troškovi života.

Najjeftinije destinacije 2023. godine

Ako tražite najjeftinije destinacije za svoj sljedeći odmor, neke europske zemlje će biti savršene za putovanje u 2023. godini. Letovi su jeftiniji od prosjeka, kao i boravak u tim zemljama, a čak i ako produžite nekoliko dana ili tjedana, nećete potrošiti puno novaca.  Izdvojili smo tri zemlje koje svakako trebate posjetiti..

Bugarska

Foto: Unsplash/Alexandr Bormotin

Bugarska je jedna od najjeftinijih destinacija u Europi. Bugarska je zemlja vrlo različita od ostatka Europe i s impresivnim kulturnim bogatstvom. Iako je njezin glavni grad Sofija izuzetno interesantan za istraživanje, možete pronaći i druge lijepe gradove unutar Bugarske. Naime, 2021. godine Plovdiv je proglašen europskom prijestolnicom. Ako idete na 4 ili 5 dana možete napraviti mini turu i uz Sofiju posjetiti Manastir Rila, Lešten, Plovdiv i Veliko Trnovo. Udaljenost između mjesta ne prelaze 200 kilometara što se lako može proći automobilom, vlakom, autobusom ili uz organizirani izlet. Osim toga, valuta u Bugarskoj je lev i jedan euro je ekvivalentan 1,96 bugarskih leva, tako da je ekonomski vrlo isplativo. 

Poljska

Foto: Unsplash/Severinus Dewantara

Poljska je zemlja s puno povijesti i tradicije koju možete upoznati kroz sve njezine gradove, a također je i jedna od najjeftinijih destinacija. Iako su prve stvari koje obično padaju na pamet kada govorimo o ovoj zemlji ratovi i invazije koje je pretrpjela, u stvarnosti je to kolijevka velikih genija u povijesti poput znanstvenice Marie Curie, pijanista Chopina ili slavnog astronoma Kopernika. Poljska je poznata i po odličnoj hrani, ali i piću. Naime, svaki grad u Poljskoj ima svoje pivo pa je degustacija obavezna gdje god da se nađete. 

Rumunjska

Foto: Pixabay

Rumunjska je također jedna od najjeftinijih destinacija u Europi. Zapravo, mogli bismo reći da je, po tečaju eura, to jedna od zemalja u kojoj ćete najmanje potrošiti i upravo je zato jedna od zemalja koje studenti najviše biraju za Erasmus. Jedan euro iznosi 4,84 rumunjska leu, tako da možete jesti u luksuznom restoranu za manje od šest eura ili uzeti taksi za manje od dva eura. Ali ne preporučujemo samo putovanje u Rumunjsku zbog toga. Rumunjska je zemlja puna kontrasta i da se vlakom može putovati vrlo lako. Također, nije baš toliko turistička zemlja i zato je ugodnije prošetati njenim gradovima koji nisu puni ljudi.

Osim glavnog grada Bukurešta, koji ima vrlo lijepi stari grad i impresivne parkove, na popis treba staviti Brasov i dvorac Bran. Navodno je upravo to mjesto bilo inspiracija spisatelju Bramu Stokeru za njegov roman Drakula. Nije teško pogoditi kako je brzo dobio naziv Drakulin dvorac. Ako imate 5 ili 6 dana za putovanje, preporučujemo i putovanje u Sinaiu, jedan od najljepših planinskih gradova u Rumunjskoj gdje možete posjetiti palaču Peles i njezin samostan. 

Slapovi Niagare: 8 stvari koje tamo možete raditi

Slapovi Niagare: 8 znamenitosti koje morate vidjeti

Aurora Borealis: 6 lokacija na kojima se pojavljuje

Aurora borealis: 6 lokacija na kojima se pojavljuje