in

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti

unsplash.jpg

Poljska je povijesna zemlja s 14 mjesta koja se drže pod svjetskom baštinom UNESCO-a i zbirkom prirodnih kutaka koji naprosto oduzimaju dah – planine, nacionalni parkovi, surove obale i neka neočekivana prirodna čuda kao što je najstariji rudnik soli na svijetu.

Poljska znamenitosti

Sa svojom srednjovjekovnom arhitekturom, teškom poviješću Drugog svjetskog rata i mnogim selima koja kao da su zapela negdje u vremenu, Poljska je savršeno odredište za ljubitelje povijesti i arhitekture. Poljski gradovi vrve od energije umjetnosti i kulture i odlična su polazna točka za otkrivanje svega što ova zemlja nudi.

Bez obzira na to volite li povijest, umjetnost ili prirodu, svoj posjet isplanirajte uz naš popis najboljih turističkih atrakcija u Poljskoj.

Poljska i njen rudnik soli Wieliczka

Rudnik soli Wieliczka iz 13. stoljeća jednako je važan za današnje lokalno stanovništvo kao i za ono od prije stotina godina, ali iz sasvim drugog razloga. Jedan od najstarijih i najdugovječnijih rudnika soli na svijetu prestao je s komercijalnim radom 1996. godine i od tada je postao prava umjetnička atrakcija.

Rudnik soli Wieliczka sada je dom četirima kapelicama, hodnicima i kipovima – svi su isklesani u zidovima od kamene soli. Izvorna okna i hodnici rudnika – neki duboki čak 327 metara pod zemljom – ponovno su otvoreni i omogućuju posjetiteljima da istražuju jame i komore, prolazeći pokraj kipova i uz zapanjujuća arhitektonska čuda. Duboko u rudniku, podzemno jezero svjetluca na zidovima obasjanim svijećama.

Međutim, glavna turistička atrakcija unutar rudnika je kapela sv. Kinge, 12 metara visoka komora u kojoj je sve – uključujući i raskošne lustere i namještaj – napravljeno od soli. Obilazak se nastavlja do komore Erazma Baracza, gdje ćete pronaći jezero koje je slanije od Mrtvog mora, a završava u muzeju koji objašnjava rudarenje soli i kakav je bio život u rudnicima.

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Poljska i logori Auschwitz-Birkenau

Koncentracijski logori Auschwitz I i Auschwitz II—Birkenau drugačija su vrsta mjesta koja morate vidjeti. Smješteni otprilike sat vremena zapadno od Krakova, kampovi nude otrežnjujući pogled u prošlost.

Između 1942. i 1944. godine preko 900.000 Židova je dovedeno u logore iz zemalja pod njemačkom okupacijom. Ovdje su slani i politički zatvorenici, Romi i brojne druge nacionalnosti. Boravak u ovim logorima preživjelo je manje od 10 posto ljudi.

Na kraju rata, dok su sovjetske snage napredovale u Poljsku, nacisti su, prije nego što su pobjegli, uništili plinske komore i krematorije. Iako su uspjeli uništiti i spaliti dio logora, mnogi objekti ostali su i dan danas.

Logore, koji uključuju više od 300 baraka i stotine drugih zgrada i krematorija, moguće je istražiti samo u sklopu obilaska s vodičem.

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Stara tržnica u Varšavi

Najstariji dio Varšave, Starogradska tržnica datira iz 13. stoljeća. Iako su 85 posto područja uništili nacisti tijekom Drugog svjetskog rata, od tada je obnovljena kako bi izgledala točno onako kako je izgledala kad je izgrađena.

Mješavina srednjovjekovne arhitekture, gotike i živopisnih renesansnih zgrada i trgovačkih kuća koegzistiraju na najpopularnijem trgu u gradu. Brončani kip sirene s mačem iz 19. stoljeća – simbol Varšave od srednjeg vijeka – preživio je rat i još uvijek stoji na trgu.

Danas se na tržnici nalaze brojni kafići i restorani, kao i prodavači ulične umjetnosti i brojni štandovi sa suvenirima. Ovdje se nalazi i glavni ogranak Povijesnog muzeja Varšave – dom goleme zbirke umjetnina, ali i pogled kroz povijest grada i zemlje.

Muzej književnosti Adama Mickiewicza, udaljen samo nekoliko koraka, odaje počast najpoznatijem poljskom pjesniku i piscu.

Poljska i dvorac Malbork

Ovaj teutonski dvorac iz 13. stoljeća izvorno su izgradili Teutonski vitezovi, vjerski red koji je služio kao križarska vojna jedinica. Iako je dvorac započeo kao mala utvrda, kasnije tijekom stoljeća je proširen i na kraju je postao masivna građevina. Nekoć najveća gotička građevina u Europi, dvorac Malbork i dalje je po površini najveći dvorac na svijetu.

Danas dvorac služi kao muzej, a mnoge njegove izvorne prostorije savršeno su očuvane. Osim povijesnih zbirki, u dvorcu se nalaze i brojni izlošci, uključujući i onaj koji prikazuje tehnike konzerviranja korištene za obnovu dvorca.

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Park Lazienki

Park Lazienki pokriva 76 hektara središta grada, što ga čini jednim od najvećih urbanih parkova u Poljskoj. Lazienki je započeo život u 17. stoljeću kao kupališni park za plemstvo. Danas je Palača na otoku otvorena za javnost, kao i vrtovi oko nje.

Tamo se nalazi otočna pozornica klasičnog kazališta (gdje se još uvijek održavaju predstave), niz manjih palača i građevina koje sada služe kao muzeji ili galerije, pa čak i klasicistički hram posvećen božici Dijani smješten u vrtovima.

Na području parka također stoji veliki kip klasičnog poljskog skladatelja Frederica Chopina. Kip su namjerno uništile njemačke snage tijekom invazije na Poljsku tijekom Drugog svjetskog rata, no rekonstruiran je 1958. godine koristeći izvorni kalup. Svake nedjelje poslijepodne u podnožju kipa održavaju se besplatni klavirski koncerti.

Poljska Schindlerova tvornica

Tvornica emajla i metala Oskara Schindlera – koju je proslavio film Stevena Spielberga iz 1994. godine – sada je dom dvama muzejima. Dio zgrade pretvoren je u Muzej suvremene umjetnosti, dok je Schindlerov bivši ured – i veći dio bivše tvornice – sada podružnica Povijesnog muzeja grada Krakova.

Schindlerov nekadašnji ured, koji je netaknut još od ratnih vremena, sada je eksponat posvećen njegovom životu i životima ljudi koje je spasio upravo u ovoj tvornici. U uredu, stakleni zid poznat kao Kovčeg preživjelih služi kao vremenska kapsula, puna emajliranih posuda poput onih napravljenih u tvornici.

Ostatak tvornice predstavlja niz kinematografskih izložaka koji prikazuju Krakow tijekom rata i utjecaj koji su nacisti imali na povijest grada i živote koji su ga nastanjivali. Tu je i niz impresivnih scenskih rekonstrukcija prostora iz 1940-ih – od tipične ulice preko sjedala u tramvaju do tipičnog židovskog stana tog vremena.

Kriva šuma

Smještena nedaleko od gradića Gryfino, Kriva šuma je (možda) prirodno čudo koje prkosi svakom objašnjenju. Ovdje brojna stabla borova stoje sama za sebe, pri dnu rastu pod kutom od 90 stupnjeva, a sva su savijena prema sjeveru.

Borovi su ovdje prvotno posađeni 1930-ih, ali je trebalo proći oko 10 godina prije nego što su debla počela pokazivati ​​svoj karakteristični zavoj. Unatoč mnogim teorijama, postoji stalna žestoka rasprava o tome je li zakrivljenost stvorena umjetno manipuliranjem stablima – ili se to dogodilo samo prirodno ili slučajno.

Bez obzira na uzrok, jezivu prisutnost drveća teško je poreći, pogotovo jer je ostatak šume pun zdravih, savršeno ravnih borova. To je odlično mjesto za tiho pješačenje u tišini šume.

Muzej Varšavskog ustanka

Ovo je muzej posvećen Varšavskom ustanku iz 1944. godine, u kojem se poljski podzemni otpor borio protiv njemačke okupacije svog grada. Ustanak je trajao 63 dana, uz velike žrtve na obje strane.

Nakon što su ih poljske snage opkolile, nacisti su u znak odmazde sustavno uništili veliki broj povijesnih zgrada i građevina. Ustanak je bio golemi napor slabo opremljene i jedva naoružane skupine civila koji su pokušavali poraziti neprijatelja – a muzej je obavio izvanredan posao oživljavanja tog duha.

Izložbe u ovom muzeju uključuju mnoge sobe i događaje oživljene kroz filmove, artefakte, rekreacije i interaktivne prikaze, uključujući replike kanalizacijskih tunela korištenih za tajno kretanje gradom, pobunjeničku bolnicu i tiskaru u kojoj možete vidjeti postere i podzemne novine.

Nekoliko soba prikazuje kontinuirane izvorne snimke događaja, a postoji i poseban dio posvećen nacističkoj okupaciji i zločinima počinjenim tijekom ustanka.

Kraljevski dvorac Wawel

Wawel je arhitektonski eklektičan dvorac – konstrukcija ima srednjovjekovne elemente pomiješane s baroknim i renesansnim detaljima. Jedno od prvih mjesta koje je UNESCO proglasio svjetskom baštinom u Poljskoj, dvorac je uvijek bio važan dio povijesti zemlje.

Kralj Sigismund I. Stari, koji je živio u dvorcu u 16. stoljeću, bio je strastveni kolekcionar umjetnina – stoga ima smisla da je dvorac sada važan muzej umjetnosti, fokusiran uglavnom na slike i kustoski rad.

Dodatne zbirke uključuju oružje i oklope, porculan i keramiku, puno tekstila i grafika te značajnu količinu stilskog namještaja. Muzej također ima neobično veliku zbirku osmanskih šatora, najveću te vrste u Europi.

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Poljska ima Hitlerovu Vučju jazbinu

Ovo je Hitlerov tajni vojni stožer skriven je duboko u šumama. Dok je bio aktivan, oko sebe je imao tri utvrđena sigurnosna područja, branjena minama i teško naoružanim jedinicama.

U to je vrijeme to područje uključivalo više od 80 zgrada, uključujući nekoliko bunkera i stražarnica za skloništa od zračnih napada. Nacisti su kompleks digli u zrak 1945. godine prije nego što su pobjegli pred sovjetskim snagama koje su se približavale, ali neke su zgrade bile toliko ojačane da mnoge od njih nisu mogle biti uništene.

Posjetitelji do tog područja mogu doći kroz jednodnevni izlet iz Varšave. Iako postoje planovi da se tom području s vremenom dodaju povijesni izlošci ili čak muzej, za sada je to više zbirka ruševina kroz koje se može prošetati, otkrivajući kutke povijesti koji su se ovdje razvili.

Jezero Morskie Oko

Smješteno duboko unutar Nacionalnog parka Tatre i okruženo visokim planinama i švicarskim borovima, jezero je omiljeno odredište za ljude svih dobi. Do njega je potrebno lagano, ali dugo asfaltirano pješačenje kroz sjenovite šume. Jezero mijenja boju tijekom godine, transformirajući se iz duboke nijanse plave u nježniju tirkiznu nijansu.

Nacionalni park Tatre proteže se kroz Poljsku i Slovačku. U Poljskoj se nalazi više od 600 špilja; snijegom prekriveni vrhovi; i brojne slapove, uključujući 70 metara visok Wielka Siklawa.

Veći dio parka je pogodan za planinarenje, s više od 270 kilometara staza svih duljina i težina.

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Poljska i Kraków Cloth Hall

Dvorana, koja datira još iz renesanse, uvijek je bila srce međunarodne trgovine u Poljskoj. Tijekom 15. stoljeća to je bilo glavno mjesto okupljanja stranih trgovaca kako bi prodavali egzotične začine s Istoka.

Ovamo su dolazili trgovci iz cijele Europe i kupovati sol iz rudnika soli Wieliczka. Ovdje se također trgovalo tekstilom, kožom i svilom – uvozili su se iz drugih zemalja za prodaju i proizvodili lokalno.

Dvorana je obnovljena u 19. stoljeću i godinama je korištena kao središte događanja, gdje su se održavali svečani balovi u čast careva i kraljeva koji su dolazili u posjet. Glavni je kat sada ponovno središte trgovine, s malim štandovima i galerijama na kojima prodaju suvenire, kolekcionarske predmete i male umjetnine. Drugi je kat preuzeo muzej Sukiennice – dom velike zbirke poljske umjetnosti 19. stoljeća.

Poljska znamenitosti

Poljska je 9. najveća država u Europi (8. ne uključujući Rusiju)

Poljska nije mala zemlja, zapravo je jedna od najvećih. Poljska je veća od Italije i Velike Britanije.

Naziv “Poljska” (Polska) ima svoje značenje.

Potječe od imena plemena Polanie, što znači “ljudi koji žive na otvorenim poljima”.

Poljska je povijest vrlo komplicirana

Ako ste obožavatelj Igre prijestolja, mogli biste početi čitati Poljsku srednjovjekovnu povijest. No, mnogo puta ćete se zbuniti (probajte pročitati nešto o razdoblju od 1138. do 1320.).

Kasnija vremena također nisu bila laka za Poljsku. Zemlja je bila napadnuta ili se borila za slobodu u pobunama preko 40 puta. Poljska je čak nestala s karata svijeta između 1772. i 1795. godine.

Poljska je po ustavu bila 2. u svijetu

Poljska je svoj prvi pisani ustav donijela u proljeće 1791. godine, što je bio drugi u svijetu važeći pravni dokument te vrste. Međutim, bio je na snazi samo 14 mjeseci i 3 tjedna prije nego što je Poljska bila podijeljena više od 100 godina.

Poljski inženjer izumio je modernu petrolejku

Godine 1853. Ignacy Lukasiewicz predstavio je prvu modernu uličnu svjetiljku u Europi. Međutim, njegovi izumi svjetiljki prvi su put korišteni u Lavovu u Ukrajini. Još uvijek postoji ulica u Varšavi koja do danas koristi iste ulične svjetiljke.

Tijekom Drugog svjetskog rata Varšava je bila gotovo potpuno uništena

Stari grad koji možete vidjeti u Varšavi nije stvarni Stari grad od prije rata. Izvornik je potpuno bombardiran 40-ih godina, a Poljaci su ga obnovili nakon rata koristeći detaljne slike Bernarda Bellotta. Zato sada izgleda kao u 14. stoljeću, a ne u 20.

Marie Curie je zapravo bila Poljakinja

Marie Curie nije bila Francuskinja, već Poljakinja. Zvala se Marie Sklodowska prije nego što se udala za Francuza po imenu Pierre Curie. Bila je prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, prva osoba i jedina žena koja ju je dobila dva puta i jedina osoba koja je osvojila Nobelovu nagradu u dvije različite znanosti.

Joseph Conrad zapravo je također bio Poljak. Njegovo pravo ime bilo je Teodor Józef Konrad Nałęcz-Korzeniowski.

Poljska ima plaže, planine, ferestove, pustinje i jezera

Poljska ima vrlo raznoliku prirodu. Gotovo 800 km morske obale i nekoliko planinskih lanaca (Tatra, Karpati, Sudet Bieszczady i Świętokrzyskie). Poljska također ima jedinu srednjoeuropsku pustinju Pustynia Błędowska.

U Pomeraniji postoje i dine koje su kuriozitet u europskim razmjerima. Kao i močvare u Nacionalnom parku Biebrzański. I otoci u Nacionalnom parku Woliński.

Najteže europske životinje žive u Poljskoj

Prašuma Białowieża u Poljskoj na 150 000 hektara posljednja je prašuma u Europi i dom za 800 europskih bizona, najteže kopnene životinje u Europi.

Poljska je nekada imala najvišu građevinu na svijetu

Varšavski radijski jarbol u Konstantynowu bio je najviša građevina na svijetu od 1974. godine, sve do njegovog kolapsa 1991. godine. Bila je to druga najviša građevina ikada izgrađena nakon Burj Khalife, dovršene 2010. godine. Jarbol je bio visok 646,38 metara.

Poljska ima i najveći dvorac na svijetu

Poljska ima impresivnih 16 mjesta svjetske baštine, a među njima i najveći dvorac na svijetu – Malbork, sve mjereno površinom. Za Praški se dvorac često tvrdi da je najveći na svijetu, ali nije jer se ne radi o jednom području.

Nošenje šešira u zatvorenom prostoru u Poljskoj se smatra nepristojnim

Ako nosite šešir u nečijem domu ili crkvi, to je znak nepoštovanja. Dok mladim ljudima to uglavnom ne smeta, starija generacija bi se mogla osjećati neugodno.

Ljubljenje ženske ruke u Poljskoj je još uvijek u modi

Poljski muškarci općenito su još uvijek skloni poštovati “viteški protokol”. Nemojte se iznenaditi ako ovo vidite već nakon prvog upoznavanja potpunih stranaca.

Poljska ima svoju verziju tajlandskog Songkrana

Ako idete u Poljsku za Uskrs, pripremite se da pokisnete. Uskrsni ponedjeljak poznat je kao Smigus Dyngus kada se svi jure vodenim pištoljima i kantama. Tradicionalno, dječaci polijevaju djevojke vodom i udaraju ih grančicama vrbe, a djevojke im uzvraćaju.

Imendan bitniji od rođendana

Osim rođendana, Poljaci slave svoj imendan ili imieniny, dan u spomen na sveca po kojem su dobili ime. Imena povezana sa svakim danom navedena su u svim kalendarima u Poljskoj, tako da je imendan često važniji od rođendana.

Poljsku TV sinkronizira jedan čovjek

Ako planirate gledati neke strane filmove na TV-u u Poljskoj, dobro razmislite o tome. Strane filmove i serije potpuno sinkroniziraju, ali ne od strane poljskih glumaca, nego jedan čovjek koji čita dijelove svih uloga (i žena i djece).

Izvorna verzija je još uvijek tu, tako da gledatelji mogu čuti prve dvije sekunde svake rečenice (i slabu pozadinu kasnije), prije nego što čitatelj počne govoriti istu stvar na poljskom.

Poljska je najveći svjetski izvoznik jantara

Jantara u Poljskoj ima stvarno mnogo, pa su suveniri i nakit od njega stvarno prekrasni. Možda biste tijekom posjeta željeli pokupiti nešto nakita.

Branje gljiva je popularna obiteljska aktivnost u Poljskoj

Odlazak u šumu u branje divljih gljiva na kraju ljeta popularna je aktivnost za mnoge ljude u Poljskoj. Djeca se rano uče kako razlikovati jestivu od otrovne gljive.

Još uvijek možete jesti u najstarijem restoranu u Europi

Smješten u Wrocławu, “Piwnica Swidnicka” je najstariji restoran u Europi, otvoren od 1275. godine. I dan danas tamo možete jesti.

Kupnja parnog broja cvijeća za sprovode smatra se promašajem

S druge strane, krizanteme, bijeli ljiljani i crveni karanfili smatraju se pogrebnim cvijećem pa ih nemojte kupovati za druge prigode. Neki ljudi to shvaćaju vrlo ozbiljno.

Neslužbena tradicionalna poljska hrana je Zapiekanka

To je zapravo baguette prerezan na pola, preliven sirom i gljivama te preliven majonezom s češnjakom i kečapom. Puno kečapa.

Kondome od lateksa izumio je Poljak

Prvi kondom od lateksa izumio je 1912. godine Julius Fromm, koji ih je napravio tanjima i boljima. Ironično, sve do ovih datuma političari u Poljskoj raspravljaju o tome koje metode koncepcije trebaju biti dopuštene, ako ih uopće ima.

Poljska ima svoju verziju Valentinova

Kupała ili Wianki slavi se 21. lipnja, na dan ‘Sv. Ivana Krstitelja’. Muškarci preskaču krijesove, a žene se nadaju vijencima. Vijenci sa svijećama s jedne strane rijeke plove na drugu stranu, a ako jedna dođe do vas, imat ćete sreće u ljubavi.

Poljska je jedna od najreligioznijih zemalja u Europi

Iako Poljska nema ‘Papin kanal’ na TV-u, ima popularnu katoličku TV postaju i katolički radio. Vjera također nije odvojena od države. Da ne spominjemo da je Poljska ponosna vlasnica najvišeg kipa Isusa na svijetu.

Tajland: Zemlja osmijeha koja prolazi kroz promjene

Tajland: 2 zanimljivosti zemlje osmijeha

Tokio: najnaseljenija metropola na svijetu

Posjetite Tokio i uživajte u ovih 16 predivnih znamenitosti