Poljska: pravi povijesni dragulj Europe
unsplash.jpg
in

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti

Poljska je povijesna zemlja s 14 mjesta koja se drže pod svjetskom baštinom UNESCO-a i zbirkom prirodnih kutaka koji naprosto oduzimaju dah – planine, nacionalni parkovi, surove obale i neka neočekivana prirodna čuda kao što je najstariji rudnik soli na svijetu.

Poljska znamenitosti

Sa svojom srednjovjekovnom arhitekturom, teškom poviješću Drugog svjetskog rata i mnogim selima koja kao da su zapela negdje u vremenu, Poljska je savršeno odredište za ljubitelje povijesti i arhitekture. Poljski gradovi vrve od energije umjetnosti i kulture i odlična su polazna točka za otkrivanje svega što ova zemlja nudi.

Bez obzira na to volite li povijest, umjetnost ili prirodu, svoj posjet isplanirajte uz naš popis najboljih turističkih atrakcija u Poljskoj.

Poljska i njen rudnik soli Wieliczka

Rudnik soli Wieliczka iz 13. stoljeća jednako je važan za današnje lokalno stanovništvo kao i za ono od prije stotina godina, ali iz sasvim drugog razloga. Jedan od najstarijih i najdugovječnijih rudnika soli na svijetu prestao je s komercijalnim radom 1996. godine i od tada je postao prava umjetnička atrakcija.

Rudnik soli Wieliczka sada je dom četirima kapelicama, hodnicima i kipovima – svi su isklesani u zidovima od kamene soli. Izvorna okna i hodnici rudnika – neki duboki čak 327 metara pod zemljom – ponovno su otvoreni i omogućuju posjetiteljima da istražuju jame i komore, prolazeći pokraj kipova i uz zapanjujuća arhitektonska čuda. Duboko u rudniku, podzemno jezero svjetluca na zidovima obasjanim svijećama.

Međutim, glavna turistička atrakcija unutar rudnika je kapela sv. Kinge, 12 metara visoka komora u kojoj je sve – uključujući i raskošne lustere i namještaj – napravljeno od soli. Obilazak se nastavlja do komore Erazma Baracza, gdje ćete pronaći jezero koje je slanije od Mrtvog mora, a završava u muzeju koji objašnjava rudarenje soli i kakav je bio život u rudnicima.

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Poljska i logori Auschwitz-Birkenau

Koncentracijski logori Auschwitz I i Auschwitz II—Birkenau drugačija su vrsta mjesta koja morate vidjeti. Smješteni otprilike sat vremena zapadno od Krakova, kampovi nude otrežnjujući pogled u prošlost.

Između 1942. i 1944. godine preko 900.000 Židova je dovedeno u logore iz zemalja pod njemačkom okupacijom. Ovdje su slani i politički zatvorenici, Romi i brojne druge nacionalnosti. Boravak u ovim logorima preživjelo je manje od 10 posto ljudi.

Na kraju rata, dok su sovjetske snage napredovale u Poljsku, nacisti su, prije nego što su pobjegli, uništili plinske komore i krematorije. Iako su uspjeli uništiti i spaliti dio logora, mnogi objekti ostali su i dan danas.

Logore, koji uključuju više od 300 baraka i stotine drugih zgrada i krematorija, moguće je istražiti samo u sklopu obilaska s vodičem.

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Stara tržnica u Varšavi

Najstariji dio Varšave, Starogradska tržnica datira iz 13. stoljeća. Iako su 85 posto područja uništili nacisti tijekom Drugog svjetskog rata, od tada je obnovljena kako bi izgledala točno onako kako je izgledala kad je izgrađena.

Mješavina srednjovjekovne arhitekture, gotike i živopisnih renesansnih zgrada i trgovačkih kuća koegzistiraju na najpopularnijem trgu u gradu. Brončani kip sirene s mačem iz 19. stoljeća – simbol Varšave od srednjeg vijeka – preživio je rat i još uvijek stoji na trgu.

Danas se na tržnici nalaze brojni kafići i restorani, kao i prodavači ulične umjetnosti i brojni štandovi sa suvenirima. Ovdje se nalazi i glavni ogranak Povijesnog muzeja Varšave – dom goleme zbirke umjetnina, ali i pogled kroz povijest grada i zemlje.

Muzej književnosti Adama Mickiewicza, udaljen samo nekoliko koraka, odaje počast najpoznatijem poljskom pjesniku i piscu.

Poljska i dvorac Malbork

Ovaj teutonski dvorac iz 13. stoljeća izvorno su izgradili Teutonski vitezovi, vjerski red koji je služio kao križarska vojna jedinica. Iako je dvorac započeo kao mala utvrda, kasnije tijekom stoljeća je proširen i na kraju je postao masivna građevina. Nekoć najveća gotička građevina u Europi, dvorac Malbork i dalje je po površini najveći dvorac na svijetu.

Danas dvorac služi kao muzej, a mnoge njegove izvorne prostorije savršeno su očuvane. Osim povijesnih zbirki, u dvorcu se nalaze i brojni izlošci, uključujući i onaj koji prikazuje tehnike konzerviranja korištene za obnovu dvorca.

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Park Lazienki

Park Lazienki pokriva 76 hektara središta grada, što ga čini jednim od najvećih urbanih parkova u Poljskoj. Lazienki je započeo život u 17. stoljeću kao kupališni park za plemstvo. Danas je Palača na otoku otvorena za javnost, kao i vrtovi oko nje.

Tamo se nalazi otočna pozornica klasičnog kazališta (gdje se još uvijek održavaju predstave), niz manjih palača i građevina koje sada služe kao muzeji ili galerije, pa čak i klasicistički hram posvećen božici Dijani smješten u vrtovima.

Na području parka također stoji veliki kip klasičnog poljskog skladatelja Frederica Chopina. Kip su namjerno uništile njemačke snage tijekom invazije na Poljsku tijekom Drugog svjetskog rata, no rekonstruiran je 1958. godine koristeći izvorni kalup. Svake nedjelje poslijepodne u podnožju kipa održavaju se besplatni klavirski koncerti.

Poljska Schindlerova tvornica

Tvornica emajla i metala Oskara Schindlera – koju je proslavio film Stevena Spielberga iz 1994. godine – sada je dom dvama muzejima. Dio zgrade pretvoren je u Muzej suvremene umjetnosti, dok je Schindlerov bivši ured – i veći dio bivše tvornice – sada podružnica Povijesnog muzeja grada Krakova.

Schindlerov nekadašnji ured, koji je netaknut još od ratnih vremena, sada je eksponat posvećen njegovom životu i životima ljudi koje je spasio upravo u ovoj tvornici. U uredu, stakleni zid poznat kao Kovčeg preživjelih služi kao vremenska kapsula, puna emajliranih posuda poput onih napravljenih u tvornici.

Ostatak tvornice predstavlja niz kinematografskih izložaka koji prikazuju Krakow tijekom rata i utjecaj koji su nacisti imali na povijest grada i živote koji su ga nastanjivali. Tu je i niz impresivnih scenskih rekonstrukcija prostora iz 1940-ih – od tipične ulice preko sjedala u tramvaju do tipičnog židovskog stana tog vremena.

Kriva šuma

Smještena nedaleko od gradića Gryfino, Kriva šuma je (možda) prirodno čudo koje prkosi svakom objašnjenju. Ovdje brojna stabla borova stoje sama za sebe, pri dnu rastu pod kutom od 90 stupnjeva, a sva su savijena prema sjeveru.

Borovi su ovdje prvotno posađeni 1930-ih, ali je trebalo proći oko 10 godina prije nego što su debla počela pokazivati ​​svoj karakteristični zavoj. Unatoč mnogim teorijama, postoji stalna žestoka rasprava o tome je li zakrivljenost stvorena umjetno manipuliranjem stablima – ili se to dogodilo samo prirodno ili slučajno.

Bez obzira na uzrok, jezivu prisutnost drveća teško je poreći, pogotovo jer je ostatak šume pun zdravih, savršeno ravnih borova. To je odlično mjesto za tiho pješačenje u tišini šume.

Muzej Varšavskog ustanka

Ovo je muzej posvećen Varšavskom ustanku iz 1944. godine, u kojem se poljski podzemni otpor borio protiv njemačke okupacije svog grada. Ustanak je trajao 63 dana, uz velike žrtve na obje strane.

Nakon što su ih poljske snage opkolile, nacisti su u znak odmazde sustavno uništili veliki broj povijesnih zgrada i građevina. Ustanak je bio golemi napor slabo opremljene i jedva naoružane skupine civila koji su pokušavali poraziti neprijatelja – a muzej je obavio izvanredan posao oživljavanja tog duha.

Izložbe u ovom muzeju uključuju mnoge sobe i događaje oživljene kroz filmove, artefakte, rekreacije i interaktivne prikaze, uključujući replike kanalizacijskih tunela korištenih za tajno kretanje gradom, pobunjeničku bolnicu i tiskaru u kojoj možete vidjeti postere i podzemne novine.

Nekoliko soba prikazuje kontinuirane izvorne snimke događaja, a postoji i poseban dio posvećen nacističkoj okupaciji i zločinima počinjenim tijekom ustanka.

Kraljevski dvorac Wawel

Wawel je arhitektonski eklektičan dvorac – konstrukcija ima srednjovjekovne elemente pomiješane s baroknim i renesansnim detaljima. Jedno od prvih mjesta koje je UNESCO proglasio svjetskom baštinom u Poljskoj, dvorac je uvijek bio važan dio povijesti zemlje.

Kralj Sigismund I. Stari, koji je živio u dvorcu u 16. stoljeću, bio je strastveni kolekcionar umjetnina – stoga ima smisla da je dvorac sada važan muzej umjetnosti, fokusiran uglavnom na slike i kustoski rad.

Dodatne zbirke uključuju oružje i oklope, porculan i keramiku, puno tekstila i grafika te značajnu količinu stilskog namještaja. Muzej također ima neobično veliku zbirku osmanskih šatora, najveću te vrste u Europi.

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Poljska ima Hitlerovu Vučju jazbinu

Ovo je Hitlerov tajni vojni stožer skriven je duboko u šumama. Dok je bio aktivan, oko sebe je imao tri utvrđena sigurnosna područja, branjena minama i teško naoružanim jedinicama.

U to je vrijeme to područje uključivalo više od 80 zgrada, uključujući nekoliko bunkera i stražarnica za skloništa od zračnih napada. Nacisti su kompleks digli u zrak 1945. godine prije nego što su pobjegli pred sovjetskim snagama koje su se približavale, ali neke su zgrade bile toliko ojačane da mnoge od njih nisu mogle biti uništene.

Posjetitelji do tog područja mogu doći kroz jednodnevni izlet iz Varšave. Iako postoje planovi da se tom području s vremenom dodaju povijesni izlošci ili čak muzej, za sada je to više zbirka ruševina kroz koje se može prošetati, otkrivajući kutke povijesti koji su se ovdje razvili.

Jezero Morskie Oko

Smješteno duboko unutar Nacionalnog parka Tatre i okruženo visokim planinama i švicarskim borovima, jezero je omiljeno odredište za ljude svih dobi. Do njega je potrebno lagano, ali dugo asfaltirano pješačenje kroz sjenovite šume. Jezero mijenja boju tijekom godine, transformirajući se iz duboke nijanse plave u nježniju tirkiznu nijansu.

Nacionalni park Tatre proteže se kroz Poljsku i Slovačku. U Poljskoj se nalazi više od 600 špilja; snijegom prekriveni vrhovi; i brojne slapove, uključujući 70 metara visok Wielka Siklawa.

Veći dio parka je pogodan za planinarenje, s više od 270 kilometara staza svih duljina i težina.

Poljska i njenih 12 povijesnih znamenitosti
Foto: Shutterstock

Poljska i Kraków Cloth Hall

Dvorana, koja datira još iz renesanse, uvijek je bila srce međunarodne trgovine u Poljskoj. Tijekom 15. stoljeća to je bilo glavno mjesto okupljanja stranih trgovaca kako bi prodavali egzotične začine s Istoka.

Ovamo su dolazili trgovci iz cijele Europe i kupovati sol iz rudnika soli Wieliczka. Ovdje se također trgovalo tekstilom, kožom i svilom – uvozili su se iz drugih zemalja za prodaju i proizvodili lokalno.

Dvorana je obnovljena u 19. stoljeću i godinama je korištena kao središte događanja, gdje su se održavali svečani balovi u čast careva i kraljeva koji su dolazili u posjet. Glavni je kat sada ponovno središte trgovine, s malim štandovima i galerijama na kojima prodaju suvenire, kolekcionarske predmete i male umjetnine. Drugi je kat preuzeo muzej Sukiennice – dom velike zbirke poljske umjetnosti 19. stoljeća.

Tajland: Zemlja osmijeha koja prolazi kroz promjene

Tajland: 2 zanimljivosti zemlje osmijeha

Tokio: najnaseljenija metropola na svijetu

Posjetite Tokio i uživajte u ovih 16 predivnih zanimljivosti