in

Latvija: 15 znamenitosti zbog kojih je vrijedi posjetiti

Flag of the Republic of Latvia. Flag of Latvia against the blue sky. Copy space.

Kao srednje dijete Baltika, Latvija je možda najpoznatija po hedonističkim zabavama svoje slavne gotičke i art deco prijestolnice ili po živahnim obalnim pojasevima Jurmale uz obalu.

Latvija znamenitosti

Ako malo dublje zaronite u zaleđe Latvije, otkrit ćete teutonske dvorce, carske palače i divlje šume prepune bukoličkih gradova.

Latvija nudi legendarni noćni život u Rigi

Kao vrh jelovnika za sve putnike koji prvi put putuju preko Baltika, Riga je zasigurno jedno od velikih urbanih blaga regije u cjelini.

Prostire se duž kanala rijeke Daugave na sjevernim rubovima zemlje, ponoseći se labirintskim područjem Starog grada koje se smatra jednim od najzgodnijih u Europi.

Popločane ulice zasjenjene su oštrim tornjevima moćne crkve svetog Petra, dok slavno rekonstruirana Kuća Crnoglavih stoji definitivno elegantna nakon meteža sovjetske dominacije nad gradom.

I onda – naravno – tu je i legendarni noćni život Rige; mješavina hedonističkih podrumskih barova i užurbanih klubova koji ugošćuju mještane te obiluju momačkim i djevojačkim zabavama.

Latvija i njena osunčana Jurmala

Protežući se gotovo 30 kilometara duž zakrivljene obale Riškog zaljeva, osunčana, prozračna Jurmala mjesto je na koje možete otići tijekom toplijih mjeseci u godini.

Sa svojom jedinstvenom mikroklimom i slanim zrakom, različiti gradovi koji ovdje tvore takozvanu ‘Latvijsku rivijeru’ poznati su po svojim bazenima s mineralnim blatom i nizu zanimljivih holističkih zdravstvenih tretmana.

Što se tiče plaža, postoje neke od predivnih koje se protežu duž čitave regije, a Majori i Bulduri apsolutni su favoriti s mogućnostima za vodene sportove, zbirkama kafića na obali i natjecanjima u odbojci na pijesku.

Latvija: 15 znamenitosti zbog kojih je vrijedi posjetiti
Foto: Shutterstock

Latvija i veličanstvena povijesna arhitektura u Daugavpilsu

Smješten između brda i jezera u dolini rijeke Daugave, grad otkucava uz rusku melodiju (ovo je središte stanovništva Latvije koje govori ruski jezik) i može se pohvaliti veličanstvenom povijesnom jezgrom profinjene arhitekture 19. stoljeća zahvaljujući sv. Petersburgu.

Nazirući bedemi velike tvrđave Daugavpils također označavaju jedno od militarističkih središta Ruskog Carstva, dok zlatne i pravoslavne kupole katedrale svetih Borisa i Gleba oponašaju Kijev i svetog Vasilija.

Sigulda

Lako je shvatiti zašto latvijsko stanovništvo ima toliko legendi o Siguldi.

Kao prvo, brda oko grada prekrivena su utvrdama, bedemima i raspadajućim krunama jednog dvorca Turaida.

Tu su zatim maglovite šume i šumarci doline Gauja; što je pravi dragulj zaleđa zemlje koji je ispresijecan krivudavim rijekama i vijugavim pješačkim stazama, prošaran špiljama (pogledajte samo masivne špilje Gutmanisovog sustava) i valovitim brežuljcima.

U međuvremenu, sama Sigulda cvjeta stablima trešnje i lijepom kraljevskom arhitekturom iz vremena prije latvijske neovisnosti, a zimi nudi priliku za skijanje i nordijsko hodanje.

Bauska

Najprije su došli vitezovi Livonskog reda, koji su utvrdili male otočiće koje na početku rijeke Lielupe zapljuskuju kanali obrubljeni drvećem.

Zatim su došli vojvode od Kurlandije i carski carevi ruske države, koji su ovdje podigli potpuno novu utvrdu: onu koja sada vlada središtem grada sa svojim čudnim obijeljenim zidovima i krovovima od crvenog crijepa.

Ali ako ostavimo bogatu i militarističku povijest na stranu, Bauska se također može pohvaliti lijepim trgom koji vrvi lokalnim životom i šarmantnim rukavcem, s riječnim putovima koji teku kroz srce grada obrubljeni ad hoc parcelama i poljoprivrednim zemljištima, presijecani tankim visećim mostovima.

Latvija i nacionalni park Slitere

Nacionalni park Slitere smatra se velikim prirodnim draguljem regije Kurzeme.

Dijelom kulturni muzej, dijelom zaleđe, područje obuhvaća prekrasne Blue Hills i velike dijelove nerazvijene obale, valovite pješčane dine i kosi žuti pijesak prekriven bijelim kapama Baltičkog mora.

Park strši u ocean s plažama rta Kolka, dok duboke netaknute šume prekrivaju unutrašnjost u šumarcima jele, brijesta i rijetkog baltičkog bršljana.

Nacionalni park Slitere također je prošaran hrpom povijesnih ribarskih sela, od kojih su mnoga ostala doista zabačena i rustikalna zbog prisutnosti vojne baze izvan granica u tom području tijekom sovjetskih vremena.

Cesis i njegova srednjovjekovna slava

Slika tradicionalnog latvijskog urbanizma, Cesis je zadržao svu svoju srednjovjekovnu slavu.

Njegovo je središte hvaljeno kao jedno od najočuvanijih povijesnih područja u zemlji, upotpunjeno širokim kamenim ulicama, lijepim, oslikanim drvenim pročeljima izvedenim u klasičnom baltičkom stilu, crkvama sa štukaturama (pogledajte samo prekrasnu crkvu sv. Ivana i njezine grobnice vitezova Livonskog reda) i izlizana dvorišta gdje su nekada životom vrvjele srednjovjekovne tržnice.

Komad otpora grada mora svakako biti dvorac Cesis; zastrašujuća mješavina palisada i vratarnica koja je obavijena šumama.

Ovdje posjetitelji mogu otkriti 800 godina dugu povijest i priče o švedskim, ruskim, slavenskim i poljskim osvajačima.

Latvija i palača Rundale

Nekadašnji dar ruske carice Katarine Velike, palača Rundale najelegantniji je ostatak carske vladavine iz Petersburga koji je ostao u Latviji.

Nalazi se okružen rascvjetanim ružičnjacima i travnjacima u engleskom stilu u blizini grada Bauska.

Dizajni pročelja i dvorišta krajnje su kitnjasti i ekstravagantni, odišu svom talijanskom raskoši i ekscentričnosti koju biste očekivali od djela proslavljenog arhitekta ruskog dvora, Bartolomea Rastrellija.

Danas tisuće ljudi hrle u obilazak unutarnjih prostorija i vrtova u Rundaleu, provlačeći se između izložbi Muzeja palače i promatrajući svjetiljke oko terena.

Saulkrasti

Okrenut prema utabanim obalnim pojasima Jurmale preko voda Riškog zaljeva, Saulkrasti je manje poznato ljetno utočište Latvije.

Tiši i ležerniji od svog suncem obasjanog pandana s druge strane zaljeva, ima obilje vijugavih biciklističkih staza, prekrasan pijesak od slonovače u ljetovalištu Pabazi (poput Jurmale, Saulkrasti je zapravo skup nekoliko gradova i sela duž obale) i prekrasne pješačke staze na liticama kroz primorske šume.

Bijela dina visoka 18 metara također se uzdiže na rubu rijeke Incupe, nudeći vrhunsko promatranje zalaska sunca i vrhunska mjesta za piknik u sjeni lelujavih lipa i jela.

Latvija i njen najbolji muzej na otvorenom – Araisi

Kao najposjećeniji i najzanimljiviji muzej na otvorenom u zemlji, ovo mjesto bilježi način života ranosrednjovjekovnih plemena baltičke regije, koji su se ovdje smjestili na obalama jezera u drvenim nasipima i drvenim kolibama.

Tu su i ruševine dvorca zahvaljujući njemačkom Livonskom redu, zajedno s hrpom arheoloških nalaza koji pokazuju sve, od modnih trendova iz 14. stoljeća do napretka u poljodjelstvu i poljoprivredi tijekom 1300-ih.

Ukratko, ovo fascinantno rekonstruirano naselje savršeno je za svakoga tko želi razotkriti dublju prošlost Latvije.

Ligatne

Šetači, biciklisti, jahači, ljubitelji divljih životinja i nordijski skijaši doslovno hrle u mali i šumom obavijen grad Ligatne.

Kao ulaz u slavni Nacionalni park Gauja, putnici mogu očekivati ​​da će otkriti dojmljive klance pješčenjaka i devonske stijene s vrhovima jelove šume, špilje Gutmanala, prekrasne obrise Erglu klifova i bezbrojne staze koje sežu duboko u šuma na rubu grada.

Ligatne je sama po sebi mala i uspavana, zajedno s neobično nesmještenim ostacima procvata industrije proizvodnje papira i nizovima lijepih kućica prekrivenih valovitim krovovima.

Ventspils

Kao dom najočuvanijeg dvorca Livonskog reda u zemlji, koji se uzdiže uz kaldrmu Starog grada ovdje lijepim, žuto obojenim pročeljima, i jedna od najprometnijih luka u baltičkoj regiji, Ventspils nudi savršenu ravnotežu povijest i suvremenost.

Uz šarmantnu tržnicu i povijesne kuće u ulici Skolas, grad je poznat i kao prijestolnica cvijeća Latvije.

Latvija: 15 znamenitosti zbog kojih je vrijedi posjetiti
Foto: Shutterstock

Ogre

Smješten tik uz tokove moćne rijeke Daugave koja urezuje put u samo srce Latvije, grad Ogre ima zanimljivu povijest koja seže sve do ranih godina 1200-ih.

Iako su ga mnogi putnici koji se probijaju baltičkom regijom zanemarili, mjesto je savršeno za one koji žele kušati sirovi, svakodnevni život Latvije, tražeći priče o regionalnoj opresiji u gradskom muzeju i promatrajući spomenike žrtava komunističkog režima.

Ogre je vrijedan spomena i zbog svog smještaja na rubu lijepog Dendrološkog parka Lazdukalni; izvrstan rezervat za istraživanje čiste raznolikosti flore koja krasi ove rubove sjeverne Europe.

Kuldiga

Šarm starog svijeta izbija iz svake krive kućice i popločane ulice Kuldige; bombonijera povijesne jezgre koja se nalazi u samom srcu Kurzema.

Drvene kuće koje datiraju iz 1700-ih čine neke od najatraktivnijih znamenitosti u gradu, dok lučni mostovi od opeke i elegantni barokni završetak crkve Svete Katarine opovrgavaju vrijeme procvata grada tijekom godina Kurlandskog vojvodstva.

A tu su i bučni slapovi rijeke Venta na periferiji grada, koji šikljaju i teku oko zelenih obalnih staništa i vijugavih tunela pješčane špilje Riezupe.

Liepaja

Mješavina secesije i ruske pravoslavne crkve, užurbane lučke industrije i gradskih četvrti s plavim ovratnicima, grad Liepaja s 90.000 stanovnika čini zanimljiv i impresivan posjet samo nekoliko koraka sjeverno od litavske granice.

Katedrala Svetog Trojstva, sa svojim visokim tornjem i kolosalnom instalacijom orgulja, te užurbane svakodnevne tržnice dvije su od glavnih atrakcija, dok je nekadašnji grad Karosta – nekadašnje tajno naselje sovjetskih vojnih tipova na rubu modernog grad – naprosto neophodan.

Ovdje se nalaze i stari ostaci carskih i SSSR-ovih utvrda koje se sada pretvaraju u umjetničke galerije i kafiće, dok se uz obalu protežu vjetroviti dijelovi plaža.

Latvija zanimljivosti

Latvija je dom prvog božićnog drvca

Prvo okićeno božićno drvce zabilježeno je ono u Rigi davne 1510. godine. Ljudi su za ukrašavanje drvca koristili ukrase od slame, vrpce, suho cvijeće. Kasnije se ova tradicija proširila u Njemačku, odakle je osvojila ostatak svijeta.

Najstariji europski jezici

Latvijski je jedan od najarhaičnijih/najstarijih europskih dijalekata i sačuvao je mnoge aspekte jezika preko 5000 godina starog protoindoeuropskog, koji je prajezik svih europskih jezika.

Traperice je izumio Latvijac 1871. godine

Sljedeći put kad obučete traperice, zahvalite krojaču Jacobu Davisu rođenom u Latviji. Godine 1871. u Renou, u Nevadi, izumio je traper kao otporan materijal za hlače, a potom je stekao cijelo bogatstvo i to sve u partnerstvu s trgovcem tkaninama Levijem Straussom.

Godine 1870. kupac je zamolio Jacoba da napravi jake hlače za njezinog muža drvosječu – njegova će kreacija postati predložak za moderne traperice, a dvije godine kasnije, uz pomoć Levija Straussa, napokon je patentirao proizvod.

Art Nouveau – UNESCO-va svjetska baština

U Latvijskoj Rigi jedna trećina arhitekture je secesijska, što je čini najvećom koncentracijom secesijske arhitekture u Europi. Neki od najzanimljivijih i dekorativnih primjeraka koje je dizajnirao arhitekt Mikhail Eisenstein mogu se vidjeti u Albert Streetu u Latviji. U Rigi postoji više od 800 zgrada u stilu secesije.

Riga, glavni grad Latvije, nije samo krunski dragulj Latvije, već i Baltika. Stari grad Rige dio je svjetske baštine UNESCO-a.

Najljepše secesijske zgrade u Rigi su:

 • Riga Art nouveau Centre;
 • Commercial Bank of Riga;
 • Kavana Sienna;
 • Niz kuća uz Albertovu ulicu;
 • Zgrade u ulici Šķūņu 12/14

Latvijska zastava jedna je od najstarijih na svijetu

Iako je država Latvija osnovana tek 1918. godine, latvijska zastava jedna je od najprimitivnijih na cijelom svijetu.

Doživite srednjovjekovna vremena u dvorcima i palačama

Srednjovjekovni dvorci i palače ne samo da educiraju posjetitelje o povijesti srednjeg vijeka, već im nude i doživljaj srednjeg vijeka kroz tematske obilaske i sudjelovanje u raznim srednjovjekovnim aktivnostima, pa čak i boravkom u nekim od svojih starih palača.

Arhitektonski raj

Riga je poznata i kao arhitektonski dragulj – grad u kojem možete vidjeti drvene zgrade koje su izdržale test vremena, secesiju, gotiku i još mnogo toga. U srednjem vijeku građeni su dvorci od kamena i opeke.

Manekenke su doslovno posvuda

Po glavi stanovnika Latvija ima jednu od najvećih stopa manekenki na svijetu. Suparnici Estonija i Litva nalaze se na višem mjestu, kao i Danska. Lijepe visoke žene su apsolutno gdje god pogledate.

Oduševit će vas festivali ljetnog solsticija

Latvija ima gotovo 20 sati dnevnog svjetla usred ljeta, a mještani to maksimalno iskorištavaju zabavljajući se na otvorenom i opuštajući se u prirodi. Ljupka zlatna svjetlost tipična za ove geografske širine opsjedala je generacije slikara i fotografa.

Ljudi slave Jāņi ili “Liigo” ostajući budni cijelu noć kako bi dočekali jutarnje sunce.

Proslava ivanjskog ljeta jedan je od najstarijih kulturnih običaja u Latviji i može se pratiti sve još od poganskih vremena. Po cijeloj zemlji ljudi pale vatre, pjevaju pjesme i slave ponoćno sunce.

Līgo je pravi latvijski festival čiji počeci sežu u poganska vremena. Ovo je svečanost kojom se slavi najduži dan u godini. Žene prave cvjetne krune za žene i dekoracije od hrastovog lišća za muškarce. Veliki krijesovi, domaći sir, ispijanje piva i pjevanje uz “Līgo, līgo” dio su ovog divnog slavlja.

Cvjetna kruna (vijenac) simbol je ljepote. Tradicija kaže da moraju biti izrađene od poljskog cvijeća, no, međutim, danas mogu postojati različite varijante.

Latvija i njene fine bijele pješčane plaže

S gotovo 500 km obale, Latvija ima zaista mnoštvo plaža. Ima mjesta za svakoga, bez obzira na to želite li zabavu na suncu ili kilometre pijeska samo za sebe, a što je najbolje, sve je otvoreno za javnost.

Više od pola zemlje prekriveno je šumom

Ukupno je zaštićeno oko 20% zemlje. To su ukupno četiri nacionalna parka, 42 parka prirode, 260 prirodnih rezervata, 355 spomenika prirode, sedam zaštićenih morskih područja, 24 mikrorezervata i rezervat biosfere.

U 2012. godini Latvija je bila na vrhu indeksa ekološke učinkovitosti i zemlja je još uvijek zbog toga vrlo ponosna. Više od polovice njenog teritorija prekriveno je šumom, tako da je Latvija vrlo zeleno mjesto.

Puna je vode

Latvija ima 12 000 rijeka i 3 000 malih jezera što je puno vodenih putova. Otprilike 54% zemlje je šuma, a 10% je močvara.

Jedna od najstarijih zastava na svijetu

Njezina zastava datira iz 1279. godine i jedna je od tri najstarije na svijetu.

Prema jednoj legendi, vođa drevnog latvijskog plemena bio je smrtno ranjen u bitci i umotan u bijelu plahtu. Krv je umrljala rubove plahte, dok je dio na kojem je ležao ostao bijel. U sljedećoj bitci njegovo je pleme upotrijebilo krvlju umrljanu plahtu kao zastavu i pobijedilo je.

Brzi slap Venta (Ventas rumba) najširi je vodopad u Europi

Vodopad je širok 249 m i nalazi se u Kuldigi (Latvija). U blizini vodopada u proljeće i jesen može se uočiti zanimljiva pojava kada ribe koje se mrijeste pokušavaju preskočiti vodopad skačući kroz zrak.

Latvijci su razvili najveće i najviše košarkaše na svijetu

Poznati Latvijci uključuju Kristapsa Porziņģisa (rođenog 2. kolovoza 1995.), latvijskog profesionalnog košarkaša koji igra za Washington Wizardse, iz Nacionalne košarkaške asocijacije (NBA). Visok je 2,21 m i igra na poziciji krila i centra. Rođen u Liepāji,.

Uļjana Semjonova, bivša košarkašica visoka 186 cm koja je vodila TTT Rigu do 12 uzastopnih europskih naslova između 1964. i 1975. godine. Bila je prva neamerikanka koja je primljena u NBA Kuću slavnih.

Liker ima prava ljekovita svojstva

Riga Black Balsam tradicionalno je piće napravljeno od 24 različite biljke, cvjetova, pupoljaka, sokova, korijenja, ulja i bobica pripremljenih u hrastovim bačvama. Smatra se dobrim lijekom protiv prehlade, a prema legendi Katarina Velika se razboljela tijekom posjeta Latviji – ali je ozdravila nakon što ga je popila.

Možete ići u zatvor dobrovoljno

Postoji bivši vojni zatvor u gradu Karosta gdje se možete pretvarati da ste u zatvoru. Gosti se mogu odlučiti za “potpuni zatvorenički doživljaj”, koji uključuje uniformirane policajce zajedno s verbalnim zlostavljanjem i organiziranim fizičkim vježbama.

Raj za ljubitelje piva

Kad ste u Latviji, jednostavno morate piti pivo. Latvija ima vrlo dugu i bogatu pivsku kulturu ispijanja piva s medom od oko 1200. do 16. stoljeća. Poznato je da u pivu uživaju pogani, farmeri i viša klasa.

Ako volite dobro pivo, svidjet će vam se craft piva u Latviji. Latvijska craft piva uglavnom su nepasterizirana, nefiltrirana i prirodno niskokarbonirana piva. Latvijci razlikuju piva kao Gaišais (zlatno) i Tumšais (tamno), nije važno je li Lager ili Ale.

Ispijanje baltičkog pića proizvedenog od raženog kruha

Kvas je kultno latvijsko piće, a pravi se od fermentiranog tamnog raženog kruha pomiješanog sa svježim bobicama i vrlo je ukusan.

Latvija ima puno poslovica

Evo primjera starih latvijskih poslovica:

 • Pametan uvijek uzima, budala uvijek daje.
 • Svaki grijeh ima svoje posljedice.
 • Čak je i konj umoran na putu do crkve.
 • Mladi plešu dok stari zvižde.
 • Stara ljubav ne hrđa.
 • Daj vragu mali prst i on će uzeti ruku.
 • Psi laju na kraju.
 • Muškarac treba ženu kao što brod treba sidro.
 • Jednom kada izrežete kruh, ne možete ga ponovo sastaviti.
 • Ako ne možete koristiti oči, koristite nos.
 • Mirna svinja duboku rupu kopa.
 • Vrana neće drugoj vrani izvaditi oči.

Fini restorani za svaki budžet

Da, istina je što kažu. Hrana i piće općenito su mnogo jeftiniji u Latviji nego u drugim europskim gradovima. Gurmani se mogu počastiti vrhunskim restoranima – bez bankrota.

Restoranska scena Rige razvija se i raste velikom brzinom, posebno u Staroj Rigi. Ovo je grad u kojem mladi kuhari usklađuju svoju kulinarsku stručnost s nizom lokalnih sastojaka i arsenalom modernih tehnika.

I, kao bonus štedljivim putnicima, najbolji restorani u Rigi poslužuju hranu po cijenama koje su razumne u usporedbi s drugim europskim prijestolnicama. Kuhinja je posvuda i nudi sve, od sushija do latvijskih jela.

Borci za slobodu

Spomenik slobodi podignut je 1935. godine u znak sjećanja na latvijske vojnike koji su poginuli u borbama protiv sovjetske Rusije između 1918. i 1920. godine u onome što se danas naziva Latvijski rat za neovisnost.

Jedna od najsigurnijih europskih zemalja

Latvija je trenutno jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu koju treba posjetiti. Također je pogodna za individualne putnike ili kompanije, kao i za veće grupe. U Latviji postoji mogućnost opuštanja bez ičijih smetnji jer postoji mnogo mjesta koja nisu prenapučena.

Latvijke su najviše na svijetu

Nedavna studija koja je uspoređivala visinu ljudi u preko 200 zemalja otkrila je da, sa svojom prosječnom visinom od 170 cm, Latvijke nadmašuju žene bilo koje druge nacije. Dok su Nizozemci bili najviši, Latvijci nisu mnogo zaostajali i zauzeli su 4. mjesto u svijetu.

Latvijci vole plesati i pjevati

Latvijci su nacija pjevača i plesača sa stotinama tisuća ljudi koji sudjeluju u zborovima, folklornim skupinama, folklornim kolektivima, orkestrima i amaterskim kazalištima diljem zemlje. Svakih pet godina 40.000 najboljih amaterskih pjesmom i plesom okupi se na Nacionalnom festivalu pjesme i plesa.

Hokej

Ako moramo navesti jedan nacionalni sport za koji smo stvarno strastveni, to je hokej s košarkom na drugom mjestu. U 2019. godini muška hokejaška reprezentacija zauzela je 9. mjesto prema IIHF-u, a Latvijcima je u krvi pratiti svako europsko i svjetsko prvenstvo te Zimske olimpijske igre.

Početni kapital

Ali Latvijci se ne zaustavljaju na onome što su dobili od naših predaka ili prirode. Nastavljamo s izumima i stvaranjem. U Europi su treće poduzetničko žarište, odmah nakon Švedske i Estonije. Štoviše, prema Svjetskom gospodarskom forumu, Latvija je najbolja kada se gleda ukupna rana poduzetnička aktivnost. I imaju vrlo brz internet – 16. su na svijetu!

Tihi ljudi

Latvijski mentalitet obično se percipira kao vrlo sličan skandinavskom: suzdržani su i ne izražavaju otvoreno svoje emocije. Općenito, nije im ugodno razgovarati. Ljudi u Latviji ne govore glasno u javnosti. Vikanje ili zviždanje u javnosti smatra se nepristojnim. Ovo se odnosi na restorane, kafiće, javni prijevoz i druga javna mjesta.

Puno traženja hrane

Latvija je jedna od najzelenijih zemalja u Europi. Iz tog razloga, jedan od najpopularnijih običaja u Latviji je traženje hrane. Gljive su u najmanju ruku vrlo popularne.

Iz šume se beru razne vrste ljekovitog bilja, ali i gljive. Duboko je ukorijenjena tradicija branja biljaka i ljekovitog bilja koje ima specifične zdravstvene prednosti.

Ljubav prema cvijeću

Latvijci vole cvijeće. Latvija uvozi jedinstveno cvijeće iz cijelog svijeta kako bi ga međusobno dijelili. Tradicija je poklanjati cvijeće u svim prilikama. Često ćete vidjeti žene koje nose cvjetne krune u nošnji za tradicionalne plesove i za tradiciju ljetnog solsticija.

Tradicije su vrlo duboka stvar

Latvijci nastavljaju poštivati tradiciju svojih predaka – kulturu ugrađenu u latvijski folklor koji se najbolje može doživjeti tijekom ljetnog solsticija ili praznika “Jani” i masovnih festivala pjesme i plesa, kao i kroz tradicionalne zanate i ručni rad, događaje koje organiziraju muzeji, kao i mnoge druge aktivnosti.

Oni koji uživaju u glazbi i izvedbenim umjetnostima uživat će u velikim opernim festivalima u Rigi i Siguldi te u velikom broju raznih koncerata i festivala diljem zemlje.

Zdravi raženi kruh

Latvija je poznata po svom glavnom ugljikohidratu, raženom kruhu. Ova simbolična hrana popularna je diljem Baltika, a tradicija pečenja i jedenja raženog kruha u Latviji seže tisuću godina unatrag. Raženi se kruh praktički može jesti “bez krivnje” jer ima malo ugljikohidrata, i pun je vlakana i vitamina.

U Latviji su dostupne razne vrste raženog kruha, a najpopularniji je Rupjmaize. Ova se vrsta kruha smatrala svetom, a u starim vremenima se vjerovalo da dokle god ima raženog kruha nitko neće biti gladan.

Postoje i stara latvijska praznovjerja vezana uz raženi kruh. Na primjer, ako vam padne štruca raženog kruha, morate je odmah podići i poljubiti. Također, mrvice kruha treba pomesti u ruku, a ne na pod, jer će njihovo četkanje po podu rezultirati propadanjem usjeva.

Izumitelj OF Pringles

Latvija je poznata po tome što je domovina izumitelja okusa Pringles. Priča o Pringlesu je apsolutno intrigantna. Od legendarne limenke do okusa, ne postoji ništa što im može parirati. Ipak, Latvijci stvarno vole krumpir.

Ime čovjeka koji je izumio okus Pringles čipsa bilo je Aleksandrs Liepa. Također je izumio stroj koji ih je mogao masovno proizvoditi.

Latvijci su iznimno ponosni na svoju zemlju i nasljeđe

Latvijci su jako ponosni na svoju zemlju. Ponosni su na nezavisnost nacije i na to koliko su se puta morali boriti za slobodu. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da su Latvijci i duhoviti.

Latvijska Nobelova nagrada

Jeste li znali da je Friedrich Wilhelm Ostwald jedini Latvijac koji je ikada dobio Nobelovu nagradu? Znanstvenik je 1909. godine osvojio prestižnu nagradu za kemiju za svoj rad o katalizi, kemijskim ravnotežama i brzinama reakcija.

Bio je poznat kao pravi pametnjaković.

Latvijski Židovi

Nažalost, velika populacija latvijskih Židova ubijena je tijekom Drugog svjetskog rata kada su zemlju okupirali Sovjeti i Nijemci. Legenda kaže da su nacističke snage bile odgovorne za većinu tih smrti i da su Židove odveli usred šume da ih ubiju.

Nemojte stajati preblizu drugima

Latvijci imaju jak osjećaj za prostor i općenito vole stajati nekoliko metara od druge osobe.

Lokoti ljubavi na svim su malim mostovima

Latvijska je tradicija uklesati ili napisati ime novog bračnog para na lokotu i zatim ga pričvrstiti na malom mostu u Latviji. Ovo ćete vidjeti po cijeloj Rigi.

Hvar

Hvar: 10 najboljih znamenitosti sunčanog dragulja Jadrana

Kalifornija kao ljetni raj: budite spremni na pravu avanturu života

Kalifornija: 17 znamenitosti za posjetiti u ljetnom raju