in

Što se ne smije nositi u avion? (25 stvari)

Znate li što se ne smije nositi u avion? Putovanje zrakoplovom može biti uzbudljivo iskustvo, ali isto tako zahtijeva pridržavanje određenih sigurnosnih propisa, posebice kada je riječ o predmetima koje putnici smiju nositi sa sobom. 

Ovaj članak ima za cilj pružiti jasne i korisne informacije o stvarima koje su strogo zabranjene na letovima, kako biste se mogli pripremiti bez stresa i izbjegavati neugodne situacije prilikom sigurnosnih provjera na aerodromima. 

što se ne smije nositi u avion
FOTO: SHUTTERSTOCK

Od opasnih materijala do neobičnih predmeta, saznajte što sve ne smijete spakirati u svoj prtljagu kada putujete zrakoplovom. Neovisno o tome gdje idete, putovali vi u Prag, Chicago ili Pariz, pravila su slična.

Što se ne smije nositi u avion? (25 stvari)

Kada se pripremamo za putovanje avionom, često razmišljamo o tome što spakirati kako bismo osigurali udobnost i zadovoljili sve naše potrebe tijekom leta. Međutim, jednako je važno biti svjestan ograničenja i pravila koja se odnose na hranu, piće, predmete osobne higijene i druge uobičajene stvari koje putnici često nose sa sobom. 

U ovom dijelu članka fokusirat ćemo se na detaljan pregled onoga što se ne smije nositi u avion kada je riječ o ovim kategorijama. Od tekućina u kabinskoj prtljazi do ograničenja na određene vrste hrane i kozmetičkih proizvoda, razjasnit ćemo koja pravila vrijede kako bi vaše putovanje bilo što bezbrižnije i udobnije, s naglaskom na očuvanje sigurnosti i pridržavanje zrakoplovnih propisa.

Također ćemo spomenuti uobičajene stvari koje su dozvoljene, ali uz određene iznimke, kako bi vam olakšali napraviti popis stvari koje smijete nositi. 

1. Tekućine, aerosoli i gelovi

Kada govorimo o onome što se ne smije nositi u avion, posebnu pozornost treba posvetiti tekućinama, aerosolima i gelovima. Ova kategorija uključuje širok spektar predmeta, od pića i šampona do dezodoransa i gelova za kosu. 

Ograničenje za tekućine, aerosole i gelove postavljeno je na 100 ml po spremniku, a svi spremnici moraju stati u jednu prozirnu, zatvarajuću vrećicu zapremnine do 1 litre. Ovo pravilo pomaže u sprječavanju mogućih sigurnosnih rizika kao što su manipulacije tekućinama koje bi mogle biti opasne. 

Zato, prije nego što krenete na put, uvijek provjerite imate li u prtljazi predmete koji spadaju u kategoriju što ne smijete nositi u avion kada su u pitanju tekućine, aerosoli i gelovi.

2. Alkoholna pića

Alkoholna pića spadaju u kategoriju onoga što ne smijete nositi u avion u većim količinama. Dok je dozvoljeno nositi alkohol u kabinskoj prtljazi, postoje stroga ograničenja – obično se dozvoljava do 100 ml po spremniku, s ukupnim ograničenjem zapremnine i postotkom alkohola. 

Na primjer, boca viskija od 700 ml ne bi bila dopuštena. To pravilo pomaže u održavanju reda i sigurnosti na letu, sprječavajući probleme kao što su pijanstvo ili narušavanje javnog reda i mira.

3. Hrana u prahu

Hrana u prahu, poput proteinskih prahova ili instant kave, također ulazi u kategoriju što se ne smije nositi u avion u neograničenim količinama. Iako nisu potpuno zabranjeni, putnici trebaju biti svjesni da se za veće količine mogu primijeniti posebna pravila. 

Na primjer, veliki paketi praha mogu zahtijevati dodatnu sigurnosnu provjeru. Ova mjera je uspostavljena kako bi se spriječilo zlouporabe, poput prikrivanja zabranjenih tvari u prahu. Stoga, za neometano putovanje, preporučuje se da putnici unaprijed provjere pravila svoje zrakoplovne kompanije vezana za unos hrane u prahu.

4. Svježe ili smrznuto meso i mliječni proizvodi

Svježe ili smrznuto meso i mliječni proizvodi spadaju u kategoriju onoga što se ne smije nositi u avion bez odgovarajućih mjera predostrožnosti i provjera. Dok su neki putnici možda skloni ponijeti domaće specijalitete kao suvenire ili darove, važno je biti svjestan da ovi proizvodi mogu predstavljati rizik zbog mogućnosti kvarenja ili širenja bakterija. 

Osim toga, različite zemlje imaju stroge propise o uvozu hrane, uključujući meso i mliječne proizvode, zbog zabrinutosti za zdravlje i sigurnost. Stoga, prije nego što odlučite ponijeti ove namirnice u avion, provjerite carinske i zrakoplovne propise kako biste izbjegli moguće probleme pri prolasku kroz carinu ili sigurnosnu kontrolu.

5. Voće i povrće

Voće i povrće također se smatraju predmetima koje treba pažljivo razmotriti prije nego što se odlučite što ne smijete nositi u avion. Iako se na prvi pogled čini bezopasno nositi voće i povrće za užinu ili kao dio prtljage, važno je biti svjestan potencijalnih ograničenja. 

Naime, zbog zakona o karanteni i zaštiti domaćih ekosustava, mnoge zemlje imaju stroge propise o unošenju biljnog materijala preko granica. Takve mjere sprječavaju širenje štetnika i bolesti među biljkama. Primjerice, jabuka ili banana koju nosite u avion može biti predmet inspekcije pri dolasku. 

6. Sprejevi za osobnu higijenu i kozmetika

Sprejevi za osobnu higijenu i kozmetički proizvodi često se nađu na popisu zabranjenih stvari u avionu, posebno kada su u većim pakiranjima. Dok su putnici skloni ponijeti svoje omiljene proizvode, poput dezodoransa u spreju ili sprejeva za kosu, važno je biti svjestan ograničenja koja se primjenjuju. 

Ova ograničenja su dio širih pravila koja se odnose na tekućine, aerosole i gelove, i obično zahtijevaju da svaki spremnik ne prelazi 100 ml, te da svi zajedno stanu u prozirnu vrećicu zapremnine do 1 litre.

7. Lijekovi i medicinska oprema

Lijekovi i medicinska oprema generalno su dozvoljeni u avionu, ali s određenim ograničenjima i potrebom za odgovarajućom dokumentacijom. Iako je razumljivo da putnici trebaju svoje lijekove, važno je imati na umu što se ne smije nositi u avion bez odgovarajućih potvrda ili recepta, posebice za jake lijekove ili veće količine. 

Medicinska oprema poput CPAP uređaja ili šprice za inzulin obično su dopušteni, ali mogu zahtijevati prethodno odobrenje ili pregled. Kratko rečeno, prije putovanja, uvijek provjerite i pripremite potrebnu dokumentaciju za svoje lijekove i medicinsku opremu kako biste izbjegli bilo kakve poteškoće tijekom sigurnosnih provjera.

8. Baterije i elektronički uređaji

Baterije i elektronički uređaji su predmeti koji često zahtijevaju posebnu pažnju prilikom razmatranja što ne smijete nositi u avion. Dok su osobni elektronički uređaji poput pametnih telefona, laptopa i tableta općenito dopušteni, postoje specifična ograničenja za baterije, posebno one litij-ionske. 

Na primjer, rezervne baterije ili power bankovi moraju biti unutar određenih granica kapaciteta (obično do 100 Wh) i često se moraju nositi u kabinskoj prtljazi, a ne u predanoj prtljazi.

Ova ograničenja su uspostavljena zbog potencijalne opasnosti od požara koju predstavljaju oštećene ili neispravne baterije. Elektronički uređaji s ugrađenim baterijama također mogu biti predmet dodatnih pregleda. 

9. Hrana za kućne ljubimce 

Hrana za kućne ljubimce može biti komplicirana kategorija kada se razmatra što se ne smije nositi u avion. Dok putnici često žele osigurati hranu za svoje ljubimce tijekom putovanja, važno je biti svjestan potencijalnih ograničenja. 

Na primjer, suha hrana za kućne ljubimce obično je dopuštena, ali u ograničenim količinama i mora biti pravilno zapakirana. S druge strane, konzervirana ili vlažna hrana za kućne ljubimce može biti podložna istim ograničenjima kao i tekućine za ljudsku potrošnju.

Uz to, različite zračne luke i aviokompanije mogu imati svoje specifične smjernice za prijevoz hrane za kućne ljubimce. Preporučuje se da putnici unaprijed provjere te smjernice kako bi izbjegli bilo kakve probleme tijekom sigurnosnih provjera ili ukrcaja. 

10. Bežične slušalice

Bežične slušalice generalno su prihvatljive za nošenje u avionu, ali s nekim važnim napomenama. Iako se ne ubrajaju u kategoriju što se ne smije nositi u avion, korisno je znati kako i kada ih koristiti tijekom leta. 

Većina zrakoplovnih kompanija dopušta upotrebu bežičnih slušalica, ali obično postoji pravilo da se ne smiju koristiti tijekom polijetanja i slijetanja zbog sigurnosnih razloga i potrebe za pažnjom na sigurnosne upute posade. Također, valja paziti na bateriju i punjenje ovih uređaja, jer bi veliki power bankovi ili punjači mogli biti predmet posebnih pravila o baterijama. 

Dakle, dok bežične slušalice nisu zabranjene stvari u avionu, preporučuje se biti svjestan pravila zrakoplovne kompanije vezanih uz elektroničke uređaje i baterije kako biste osigurali nesmetan let.

pakiranje prtljage u avion
FOTO: SHUTTERSTOCK

11. Šamponi, sapuni, i kreme za tijelo

Šamponi, sapuni, i kreme za tijelo spadaju u kategoriju tekućina i kao takvi podliježu određenim ograničenjima kada je riječ o tome što ne smijete nositi u avion u kabinskoj prtljazi. 

Prema općeprihvaćenim pravilima zračnog prijevoza, ovi predmeti moraju biti u spremnicima koji ne prelaze 100 ml, a svi zajedno moraju stati unutar prozirne, zatvarajuće vrećice zapremnine do 1 litre. 

12. Voda i druga pića

Voda i druga pića često su predmet ograničenja kada se razmatra što se ne smije nositi u avion u kabinskoj prtljazi. Opće pravilo je da tekućine, uključujući vodu, sokove, i druge napitke, moraju biti u spremnicima koji ne prelaze 100 ml. Ova ograničenja su dio širih mjera sigurnosti koje se odnose na tekućine u kabinskoj prtljazi.

Zanimljivo je da, iako ne možete proći kroz sigurnosnu kontrolu s punom bocom vode, možete kupiti piće u trgovinama unutar zračne luke nakon prolaska sigurnosne kontrole. Ova pravila su uvedena kako bi se spriječilo unošenje potencijalno opasnih tekućina na let. 

Stoga, prije putovanja, preporučuje se putnicima da isprazne svoje boce prije sigurnosne kontrole i po potrebi napune vodu na pitkim fontanama unutar zračne luke.

13. Dječja hrana i hrana za posebne prehrambene potrebe

Dječja hrana i hrana za posebne prehrambene potrebe obično su izuzeti iz standardnih ograničenja za tekućine, što je važno znati kada se planira što se ne smije nositi u avion. Iako većina pravila o tekućinama zahtijeva da svaki spremnik ne prelazi 100 ml, postoji iznimka za dječju hranu i specijalne dijetetske potrebe, prepoznajući važnost dostupnosti ovih esencijalnih namirnica tijekom leta.

Na primjer, roditelji koji putuju s malom djecom mogu ponijeti potrebnu količinu dječje hrane, mlijeka ili sokova bez ograničenja od 100 ml po spremniku. Slično, osobe s posebnim medicinskim dijetama mogu ponijeti potrebne proizvode. 

Ipak, važno je biti spreman na dodatne provjere ovih predmeta tijekom sigurnosne kontrole. Preporučuje se da putnici unaprijed obavijeste zračnu kompaniju ili sigurnosno osoblje o potrebi nošenja ovakvih predmeta kako bi se osiguralo glatko i nesmetano iskustvo putovanja.

14. Medicinski rashladni paketi

Medicinski rashladni paketi su ključni za mnoge putnike koji moraju održavati lijekove na određenoj temperaturi, ali važno je znati što se ne smije nositi u avion bez odgovarajućih priprema. Iako su medicinski rashladni paketi obično dozvoljeni, mogu biti podložni posebnim sigurnosnim provjerama.

Na primjer, putnik koji nosi inzulin ili druge osjetljive lijekove treba osigurati da su rashladni paketi prihvatljivi za zračni prijevoz i da ne sadrže zabranjene materijale poput tekućeg leda ili suhog leda u količinama koje premašuju dopuštene granice. 

Putnici bi trebali unaprijed obavijestiti zračnu kompaniju i sigurnosno osoblje o svojim medicinskim potrebama, uključujući nošenje rashladnih paketa. Također je preporučljivo imati pri ruci odgovarajuću medicinsku dokumentaciju. 

15. Termosice

Termosice su predmet koji putnici često žele unijeti u avion, ali važno je znati pravila kada je riječ o termosicama. Iako su prazne termosice obično dopuštene, one punjene tekućinama mogu biti podložne istim ograničenjima kao i ostale tekućine, što znači da ne smiju prelaziti 100 ml ako se nose u kabinskoj prtljazi. 

Preporučuje se putnicima da prazne svoje termosice prije prolaska kroz sigurnosnu kontrolu i po potrebi ih napune vodom ili drugim pićima unutar zračne luke. Također, termosice će vjerojatno biti pregledane tijekom sigurnosnih provjera.

16. Kozmetički proizvodi u spreju (npr. lak za kosu, dezodorans)

Kozmetički proizvodi u spreju, kao što su lak za kosu i dezodoransi, spadaju pod pravila o tekućinama i aerosolima, što je bitno uzeti u obzir kada se razmatra što se ne smije nositi u avion. Ovi proizvodi su dozvoljeni u kabinskoj prtljazi samo ako su u spremnicima koji ne prelaze 100 ml i smješteni su unutar prozirne, zatvarajuće vrećice zapremnine do 1 litre.

Zbog potencijalne opasnosti od aerosolnih spremnika pod pritiskom i ograničenog prostora u avionu, važno je pridržavati se ovih pravila. 

17. Kontaktne leće i tekućine za njih

Kontaktne leće i tekućine za njih spadaju u kategoriju osobne higijene i zdravstvene potrebe, no važno je znati pravila o tome što se ne smije nositi u avion kada je riječ o tekućinama. Iako su kontaktne leće same po sebi bez problema za nošenje, tekućine za njih mogu biti podložne pravilima o tekućinama u kabinskoj prtljazi.

Tekućine za kontaktne leće obično su izuzete iz standardnog ograničenja od 100 ml po spremniku, ali preporučuje se da putnici imaju pri ruci medicinsku dokumentaciju ili recept. Ovo će osigurati glatki prolazak kroz sigurnosne provjere, smanjujući mogućnost da se tekućine za kontaktne leće pogrešno tretiraju kao obične tekućine. Važno je unaprijed provjeriti smjernice zrakoplovne kompanije kako biste izbjegli bilo kakve probleme tijekom putovanja.

18. Ručna dezinfekcijska sredstva

Ručna dezinfekcijska sredstva su postala uobičajeni predmet u prtljazi putnika, posebice u kontekstu zdravstvene svijesti. Međutim, važno je biti svjestan ograničenja koja se odnose na što se ne smije nositi u avion kada je riječ o tekućinama, uključujući i dezinfekcijska sredstva. Iako su dozvoljena, dezinfekcijska sredstva u tekućem obliku moraju biti u spremnicima koji ne prelaze 100 ml i moraju biti smještena unutar prozirne, zatvarajuće vrećice ukupne zapremnine do 1 litre.

Tijekom pandemije COVID-19, neke zrakoplovne kompanije i sigurnosne agencije privremeno su popustile ova pravila, dopuštajući veće količine ručnih dezinfekcijskih sredstava. Ipak, putnici bi trebali provjeriti najnovije smjernice svoje zrakoplovne kompanije prije putovanja kako bi se osigurali da su njihovi proizvodi za dezinfekciju u skladu s trenutno važećim pravilima.

19. Zubna pasta i četkice za zube

Zubna pasta i četkice za zube su uobičajeni predmeti osobne higijene koje putnici često nose sa sobom na putovanja. Dok su četkice za zube bez problema za nošenje u avion, zubna pasta može biti predmet posebne pažnje jer spada u kategoriju tekućina. Kao i kod drugih proizvoda slične konzistencije, važno je znati što se ne smije nositi u avion kada su u pitanju ograničenja za tekućine.

Zubna pasta u kabinskoj prtljazi mora biti u spremniku koji ne prelazi 100 ml i smještena unutar prozirne, zatvarajuće vrećice zapremnine do 1 litre, zajedno s drugim tekućinama. Ova pravila su uspostavljena kako bi se upravljalo količinom tekućina koje putnici mogu unijeti u kabinsku prtljagu, iz sigurnosnih razloga. 

20. Make-up u tekućem obliku (npr. puder, maskara)

Make-up u tekućem obliku, poput tekućeg pudera i maskare, potpada pod kategoriju tekućina u pravilima o tome što ne smijete nositi u avion u neograničenim količinama. Kao i ostali proizvodi u tekućem obliku, ovi kozmetički proizvodi moraju biti u spremnicima koji ne prelaze 100 ml i smješteni unutar prozirne, zatvarajuće vrećice zapremnine do 1 litre.

21. Parfemi i kolonjske vode

Parfemi i kolonjske vode su još jedan primjer predmeta koji zahtijevaju pažnju prilikom razmatranja što se ne smije nositi u avion u većim količinama. Kao i kod drugih tekućina, parfemi i kolonjske vode podliježu pravilima koja ograničavaju veličinu spremnika na maksimalno 100 ml, a sve zajedno moraju biti smještene u prozirnu, zatvorenu vrećicu zapremnine do 1 litre.

Zbog potencijalne opasnosti od curenja i utjecaja na kvalitetu zraka unutar kabine, važno je pridržavati se svih ograničenja. Putnici koji planiraju putovati s parfemima ili kolonjskim vodama trebali bi unaprijed provjeriti veličinu svojih spremnika i po potrebi nabaviti manja, putna pakiranja. 

prtljaga za prijenos avionom
FOTO: SHUTTERSTOCK

22. Vlažne maramice

Vlažne maramice obično nisu predmet istih ograničenja kao većina tekućina i spadaju u kategoriju predmeta koje se obično smatra sigurnim za nošenje u avion. Za razliku od tekućina, gelova i aerosola, vlažne maramice obično ne podliježu pravilu od 100 ml i stoga se ne smatraju zabranjenim stvarima u avionu.

Ova fleksibilnost omogućava putnicima da ponesu vlažne maramice u svojoj kabinskoj prtljazi bez brige o ograničenjima na količinu ili posebnim pakiranjima. One su praktične za osobnu higijenu, čišćenje ruku ili površina, što ih čini korisnim predmetom za putovanje. 

Međutim, uvijek je dobra praksa provjeriti najnovije smjernice zračne kompanije prije putovanja, kako biste bili sigurni da su svi vaši predmeti u skladu s trenutno važećim pravilima.

23. Hranjive pločice i snackovi

Hranjive pločice i snackovi generalno su dopušteni za nošenje u avionu, što ih čini praktičnim izborom za putnike koji žele imati zdrave opcije za užinu tijekom leta. Međutim, važno je biti svjestan potencijalnih ograničenja i pravila koja se odnose na što se ne smije nositi u avion, posebno kada je riječ o međunarodnim letovima.

Dok su hranjive pločice, suho voće, orašasti plodovi i slični snackovi obično prihvatljivi, putnici bi trebali biti svjesni carinskih ograničenja zemlje odredišta. Neke zemlje imaju stroga pravila o unošenju određenih vrsta hrane, uključujući i grickalice. 

Stoga, prije putovanja, preporučuje se putnicima da provjere carinske propise zemlje u koju putuju kako bi izbjegli moguće probleme prilikom prolaska kroz carinu. 

24. Ručna ogledala i pribor za šminkanje

Ručna ogledala i pribor za šminkanje su predmeti koji su obično dopušteni za nošenje u avionu, ali s određenim ograničenjima koja je važno uzeti u obzir prilikom planiranja što se ne smije nositi u avion. Ručna ogledala su prihvatljiva, pod uvjetom da nisu lomljiva ili ne predstavljaju rizik od lomljenja. Pribor za šminkanje, poput četkica i aplikatora, također je općenito dopušten.

Međutim, važno je biti svjestan da oštri predmeti poput pinceta ili metalnih turpija za nokte mogu biti ograničeni ili zabranjeni u kabinskoj prtljazi zbog sigurnosnih razloga. 

25. Sunčane naočale i naočale za vid

Sunčane naočale i naočale za vid spadaju u kategoriju osobnih predmeta koji su općenito dopušteni za nošenje u avion bez posebnih ograničenja. Ovi predmeti se ne smatraju zabranjenim stvarima u avionu i putnici ih mogu slobodno ponijeti u svojoj kabinskoj prtljazi ili nositi na sebi.

Sunčane naočale i naočale za vid su esencijalni za mnoge putnike, pružajući zaštitu od sunca i pomažući u očuvanju vida. Budući da ne predstavljaju sigurnosni rizik, nema posebnih pravila ili ograničenja vezanih uz njihovo nošenje tijekom leta. Putnici bi, međutim, trebali pripaziti na sigurno pohranjivanje ovih predmeta kako bi spriječili njihovo oštećenje tijekom putovanja. 

Koje su još zabranjene stvari u avionu?

U drugom dijelu našeg članka usmjerit ćemo pažnju na širok spektar predmeta koji su strogo zabranjeni za nošenje u avionu. Ova pravila nisu samo pitanje zrakoplovne politike, već su prije svega mjere predostrožnosti usmjerene na osiguranje sigurnosti i dobrobiti svih putnika i osoblja. 

Od eksploziva i zapaljivih materijala do oštrih predmeta i elektroničkih uređaja, popis zabranjenih stvari može se činiti širokim i raznolikim. U ovom dijelu, detaljno ćemo istražiti zašto su određeni predmeti, poput pirotehničkih materijala, otrovnih tvari, raznih vrsta oružja, teških baterija i drugih potencijalno opasnih stvari, zabranjeni u avionskom prijevozu. 

Također, objasnit ćemo kako ova ograničenja pridonose stvaranju sigurnog i ugodnog putničkog iskustva. Razumijevanje ovih pravila važno je za izbjegavanje neugodnosti tijekom sigurnosnih provjera i osigurava da vaše putovanje avionom započne bez ikakvih poteškoća.

Evo popisa predmeta koji se obično ne smiju nositi u avion:

1. Eksplozivi i zapaljive tvari – rizik od eksplozije i požara.

2. Pirotehnički materijali – potencijal za izazivanje požara i eksplozija.

3. Otrovne i zarazne tvari – zdravstveni rizici i mogućnost kontaminacije.

4. Kemijski i toksični materijali – opasnost od trovanja i kemijskih reakcija.

5. Plinovi pod pritiskom – rizik od eksplozije i požara.

6. Magneti – mogu ometati navigacijske instrumente aviona.

7. Oštri predmeti – rizik od ozljeda i nasilja.

8. Oružje i imitacije oružja – sigurnosni rizici i potencijal za nasilje.

9. Alat – potencijalno oružje, rizik od ozljeda.

10. Sportska oprema – veličina i potencijalno oružje.

11. Sprejevi za samoobranu – opasnost od nasilja i zdravstveni rizici.

12. Elektrošokeri – sigurnosni rizik i potencijal za nasilje.

13. Teške baterije i akumulatori – rizik od požara i kemijskih reakcija.

14. Laserski pokazivači – mogu ometati pilote i kontrolu leta.

15. Živa – toksičnost i rizik od kontaminacije.

16. Sjekire za led i penjačka kuka (planinarenje) – Potencijalno oružje, rizik od ozljeda.

17. Kerozin i benzinski upaljači – rizik od požara.

18. Sredstva za samoobranu – rizik od nasilja i ozljeda.

19. E-cigarete i vape uređaji – rizik od požara, posebno u predanoj prtljazi.

20. Alkoholna pića preko određenog volumenskog postotka alkohola – rizik od požara i sigurnosnih problema.

Važno je napomenuti da se pravila mogu razlikovati ovisno o zračnoj luci i zrakoplovnoj kompaniji, stoga je preporučljivo uvijek provjeriti specifične smjernice prije putovanja.

Zašto postoji zabrana određenih predmeta u avionu?

Razumijevanje i poštivanje pravila o tome što se ne smije nositi u avion ključno je za očuvanje sigurnosti i udobnosti tijekom zračnog putovanja. Ova ograničenja nisu proizvoljna, već su pažljivo osmišljena kako bi se minimizirali rizici i osigurala sigurna okolina za sve putnike i posadu. 

  • Prevencija rizika od požara i eksplozija

Stroga pravila o tome što ne smijete nositi u avion, posebno kada je riječ o eksplozivima, zapaljivim materijalima i plinovima pod pritiskom, ključna su za sprječavanje potencijalnih požara ili eksplozija. Avioni su visoko sofisticirani strojevi, a i najmanji izvor vatre ili iskra može dovesti do katastrofalnih posljedica.

  • Osiguravanje osobne sigurnosti

Zabrana nošenja oštrih predmeta, oružja, samoobrambenih sprejeva i drugih opasnih predmeta pomaže u sprječavanju ozljeda ili sukoba na letu. U ograničenom i zatvorenom prostoru aviona, čak i mali incident može imati velike posljedice.

  • Smanjenje rizika od izlaganja toksinima

Kemijski i toksični materijali, kao i otrovne tvari, predstavljaju značajan rizik ne samo zbog potencijalnog izazivanja zdravstvenih problema, već i zbog mogućih reakcija s drugim materijalima ili sustavima unutar aviona.

  • Zaštita od elektroničkog ometanja

Elektronički uređaji poput e-cigareta, teških baterija i laserskih pokazivača mogu ometati avionske instrumente i komunikacijske sustave. Stoga je njihovo ograničeno nošenje ili potpuna zabrana još jedan način osiguranja sigurnog leta.

prijenos avionske prtljage
FOTO: SHUTTERSTOCK
  • Usklađenost s međunarodnim sigurnosnim standardima

Pravila o zabranjenim stvarima u avionu usklađena su s međunarodnim sigurnosnim standardima i propisima. To osigurava da neovisno o zemlji polaska ili odredištu, standardi sigurnosti ostaju konzistentni i visoki.

  • Smanjenje rizika od ilegalnih aktivnosti

Stroga kontrola što se može unijeti u avion pomaže u sprječavanju ilegalnih aktivnosti, uključujući krijumčarenje oružja, droga ili drugih zabranjenih predmeta.

Ova ograničenja, iako ponekad mogu izgledati restriktivna, zapravo su jako bitna komponenta u održavanju sigurnog, ugodnog i bezbrižnog putničkog iskustva. Kroz pridržavanje ovih pravila, putnici doprinose ne samo vlastitoj sigurnosti već i sigurnosti svih na letu.

Što vidjeti u Litvi? 15 najboljih atrakcija

Što vidjeti u Litvi? 15 najboljih atrakcija

Što vidjeti u Schwarzwaldu

Što vidjeti u Schwarzwaldu? Imamo 22 zanimljiva prijedloga