in

Bukurešt: 13 zanimljivih čari ‘malog Pariza’

Shutterstock

Nekada poznat kao “mali Pariz” zbog svoje elegantne arhitekture, glavni grad Rumunjske Bukurešt bogat je legendarnom poviješću koja se stapa s njegovim modernim identitetom.

Spoj arhitekture je prilično vrtoglav, ali fascinantan. Njegove bizantske građevine; crkve iz 16., 17. i 18. stoljeća; secesijske palače; kao i spektakularne neoklasične fasade preživjele su potrese, rat i kasnije komunizam – i sve se miješaju kako bi stvorile urbani prikaz koji naprosto oduzima dah.

Tijekom te mračne političke ere, tmurno zidanje blokova ostavilo je svoj trag, kao i ogromna palača Parlamenta, cijenjena kreacija diktatora Nicolaea Ceausescua.

Šarm Bukurešta otkriva se istraživanjem njegovih prostranih gradskih parkova, divljenjem umjetničkim djelima i izložbama u izvrsnim muzejima i gubljenjem u grubim, ali šarmantnim uličicama koje vijugaju kroz Stari grad.

Šetnja Caleom Victoriei, nedvojbeno jednim od najljepših mjesta za posjetiti u gradu, susret je s najveličanstvenijim građevinama i najznačajnijim spomenicima u zemlji, koji su svjedočanstvo prošlih vremena.

Bukurešt
Shutterstock

Bukurešt i njegove znamenitosti

Istraživanje Bukurešta odnosi se na razumijevanje složene prošlosti koja ustupa mjesto svom modernom senzibilitetu europske prijestolnice u usponu. Otkrijte najbolja mjesta u ovom dinamičnom gradu s ovim popisom najboljih atrakcija i otkrijte stvari koje možete učiniti u Bukureštu.

1. Stari grad

Stari grad jedno je od najranijih naselja u Bukureštu, čije građevine datiraju iz 15. i 16. stoljeća. Stoljećima je bio sjedište rumunjskih prinčeva, središte trgovine, bogomolja i raskrižje putova.

Također je uspio preživjeti Ceausescuovo sravnjivanje jedne petine grada 1980-ih kako bi izgradio svoju viziju nove socijalističke prijestolnice. Nakon što je desetljećima proveo kao slam, veći dio Starog grada je gentrificiran i renoviran nakon pada komunizma.

Ipak, dok su mnoge povijesne građevine galantno restaurirane, druge nekretnine još uvijek čekaju na red. Ovaj kontrast daje puno više šarma pješačkim stazama i popločanim ulicama Starog grada s knjižarama, kazalištima, restoranima i kafićima.

Popularne stvari koje ovdje možete učiniti uključuju posjet Curtea Vecheu, muzeju na otvorenom izgrađenom na mjestu Starog kneževskog dvora, koji je nekoć bio dom Vlada Nabijača, i Nacionalni muzej rumunjske povijesti sa svojim finim zbirkama vjerskog i kraljevskog blaga.

2. Palača Parlamenta

Palača parlamenta (Palatul Parlamentului) jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Bukureštu. To je druga najveća administrativna zgrada na svijetu (nakon Pentagona), arhitektonski kolos koji ujedno nosi i titulu najteže zgrade na svijetu.

S više od 3.000 soba na 330.000 četvornih metara, izgrađenim od mramora i čelika, izvorno ga je vizionar, diktator Nicolae Ceausescu, nazvao Domom naroda, koji ga je koristio kao rezidenciju svoje obitelji i kao sjedište svoje vlade.

Da bi ga dovršio, Ceausescu je sravnio bogomolje, radionice, tvornice, parkove, dio Starog grada i cijele četvrti. Više od 20.000 radnika i 700 arhitekata radilo je na raskošnoj palači u neoklasičnom stilu u razdoblju od 13 godina, od 1985. do 1997., tijekom kojih se većina Rumunja suočavala sa siromaštvom.

Još uvijek nedovršen, danas se u malom dijelu nalazi sjedište rumunjskog parlamenta i Nacionalni muzej suvremene umjetnosti. Planirani obilasci dovode posjetitelje u blizinu njegove golemosti, kiča i nečuvenog luksuza koji bi Ceausescu nastavio doživljavati da nije svrgnut s vlasti u državnom udaru.

3. Rumunjski Athenaeum

Velebni rumunjski Athenaeum (Ateneul Român), dom Filharmonijskog orkestra Georgea Enescua, najprestižnija je koncertna dvorana u gradu. Zgrada iz 19. stoljeća, koju je projektirao francuski arhitekt Albert Galleron, nalikuje starogrčkom hramu s kupolom visokom 41 metar i peristilom od šest jonskih stupova.

Interijeri imaju predvorje složeno oslikanih stropova od zlatnih listova, kaskadne balkone i spiralna mramorirana stubišta. Gledalište sa 652 sjedala poznato je po izvrsnoj akustici i lijepoj umjetnosti. Čak 70 metara duga i tri metra visoka freska koja vijuga oko kružne dvorane ponosno prikazuje prizore iz rumunjske povijesti.

4. Crkva Stavropoleos

Malenu, mirnu i lijepu crkvu Stavropoleos (Manastirea Stavropoleos) sagradio je 1724. godine grčki redovnik Ioanikie Stratonikeas. Sa svojim zamršeno izrezbarenim ulazom obrubljenim stupovima, ova crkva u stilu Brâncovenesca izdvaja se kao jedinstvena znamenitost u Bukureštu.

Pravoslavna crkva ima fine rezbarije u kamenu i drvu te kombinaciju rumunjskih i bizantskih elemenata. Okružena je vrtnim dvorištem ispunjenim nadgrobnim spomenicima iz 18. stoljeća.

Unutra se možete diviti predivnim freskama i drvenim ikonama. Crkveni kompleks je nekada uključivao gostionicu i samostan, ali su oba uništena.

Sama crkva je nekoliko puta obnavljana nakon oštećenja od potresa, a poznata je po svojoj jedinstvenoj knjižnici koja sadrži veliku zbirku knjiga vezanih uz bizantsku glazbu.

Obavezno provjerite crkvene web stranice za vijesti o koncertima i drugim događajima koji su dostupni javnosti.

Bukurešt
Shutterstock

5. Curtea Veche: Stari kneževski dvor

Smješten u srcu Starog grada, Stari kneževski dvor (Curtea Veche) bio je rezidencija vlaških prinčeva. Možda je najpoznatiji stanar bio Vlad Tepes, inače poznat kao Vlad Nabijač, koji je nadahnuo Brama Stokera za priču o Drakuli. Kip zloglasnog rumunjskog princa stoji među onim što je ostalo iz prošlosti, uključujući zidove dvora, nekoliko lukova i stupova.

Princ iz 16. stoljeća, Mircea Ciobanul, popravio je palaču nakon vladavine Vlada Nabijača i proširio je okolno područje Lipscani u trgovačku jezgru Bukurešta osnivanjem zajednice vještih obrtnika.

Godine 1559. Ciobanul je uz palaču sagradio Staru kneževsku dvorsku crkvu. Dva stoljeća koja su uslijedila, to je bilo mjesto za krunidbu nasljednih rumunjskih prinčeva.

Također vrijedi posjetiti Muzej starog dvora, koji sadrži keramiku i artefakte pronađene tijekom arheoloških iskopavanja oko ruševina.

6. Trg revolucije

Trg revolucije (Piata Revolutiei) dobio je svoje ime po prizoru posljednjih minuta vlasti diktatora Nicolaea Ceausescua u Rumunjskoj. Dana 21. prosinca 1989. godine ovdje je uz pomoć više od 100.000 ljudi izvršen državni udar, koji je natjerao vođu komunističke partije na bijeg i promijenio tijek povijesti zemlje.

Do tog datuma središnji trg bio je poznat kao Dvorski trg, zbog blizine Kraljevske palače, u kojoj se danas nalazi Nacionalni muzej umjetnosti.

Ostale povijesne građevine nalaze se u blizini, uključujući Palaču Senata, Rumunjski Athenaeum i Athenee Palace Hilton Bucharest.

Trg revolucije poznat je i po dramatičnom Spomeniku ponovnog rođenja. Podignut 2005. uključuje imena 1058 žrtava krvave revolucije i brončani kip Iuliua Maniua, rumunjskog premijera kojeg je komunistička partija zatvorila.

7. Slavoluk pobjede

Dovršen 1878., prvi slavoluk pobjede u Bukureštu (Arcul de Triumf) napravljen je od drveta i posvećen rumunjskim vojnicima koji su se borili u Prvom svjetskom ratu. Godine 1936. rekonstruiran je u granitu i projektiran od strane arhitekta Petrea Antonescua na visini od 27 metara. Luk je ukrašen skulpturama koje su izradili najpoznatiji rumunjski kipari, uključujući Iona Jalea i Dimitriea Paciurea.

Do danas i dalje služi svojoj svrsi da bude središnje mjesto vojnih parada. Rumunjski vojnici marširaju ispod njega za velike događaje, uključujući svakog 1. prosinca, koji je nacionalni praznik zemlje.

Bukurešt
Shutterstock

8. Nacionalni muzej umjetnosti Rumunjske

Smješten u bivšoj Kraljevskoj palači, Nacionalni muzej umjetnosti Rumunjske (Muzeul National de Arta al României) vodeći je muzej umjetnosti u zemlji i sadrži najpotpuniju zbirku rumunjske umjetnosti na svijetu, uključujući srednjovjekovnu i modernu umjetnost.

Osnovan 1948. godine, muzej je također mjesto gdje se može diviti Kraljevskoj zbirci, uključujući rumunjsku i europsku umjetnost koja datira iz 15. stoljeća. Više od 100.000 djela nalazi se u različitim dvoranama, uključujući slike najslavnijih umjetnika u zemlji, Theodora Amana, Nicolaea Grigorescua i Gheorghea Tattarescua.

Moderna rumunjska zbirka sadrži skulpture Milite Petrascu i Dimitriea Paciuree. Jedna soba posvećena je Constantinu Brancusiju, jednom od najutjecajnijih kipara 20. stoljeća. Europska galerija u susjedstvu ima 15 soba uključujući djela El Greca, Moneta, Rembrandta, Renoira i Rubensa.

9. Nacionalni muzej sela Dimitrie Gusti

Osnovan 1936., Nacionalni seoski muzej Dimitrie Gusti – obično skraćeno na “Seoski muzej” (Muzeul Satului) – jedinstveni je muzej na otvorenom koji se proteže kroz zeleni park Herastrau i prikazuje tradicionalni način života u Rumunjskoj.

Posjetitelji mogu lutati kroz 300 tradicionalnih građevina, uključujući seljačke domove sa strmim krovovima, slamnate staje, teške drvene kolibe, razne vrste crkava, radionica i mlinova – a sve je to prevezeno iz gradova u svim regijama Rumunjske.

Svaka je zgrada pažljivo rastavljena, otpremljena u muzej i ponovno izgrađena kako bi bila dio seoskog okruženja u parku. Seoski muzej također prikazuje artefakte i keramiku, kao i druge tradicionalne predmete koji dolaze iz cijele zemlje.

Bukurešt
Shutterstock

10. Nacionalni muzej rumunjske povijesti

Nacionalni muzej rumunjske povijesti (Muzeul National de Istorie a României) smješten je u atraktivnoj neoklasičnoj zgradi izvorno izgrađenoj za rumunjsku poštu. Od 1970. godine u 60 prostorija muzeja izloženi su najfascinantniji povijesni eksponati u zemlji koji datiraju od prapovijesti do modernog doba.

Najveći stalni izložak ogromna je replika Trajanovog stupa iz 2. stoljeća, izgrađena u čast osvajačkog rimskog cara Trajana, koji je porazio rumunjska drevna plemena Dačana.

Tisuće zlatnih predmeta i neolitskih artefakata, uključujući nakit koji datira iz vremena Geto-Dačana, mogu se pronaći upravo u rumunjskoj riznici. Na stalnom su postavu rumunjski krunski dragulji, uključujući zapanjujuće komade smaragda izrađene za kraljicu Marie, koja je bila supruga rumunjskog kralja Ferdinanda.

Ovdje su i zlatni predmeti iz blaga Pietroasele iz 4. stoljeća. Nekad se smatralo najvrjednijom zbirkom blaga na svijetu prije nego što je otkrivena Tutankamonova grobnica.

Nacionalni prirodoslovni muzej Grigore Antipe (Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa) – koji se obično naziva jednostavno Antipa muzej – također bi trebao biti uključen u vaš popis mjesta za posjet u Bukureštu. Nedavno je preuređen i sadrži sve, od interaktivnih izložaka do tradicionalnih prikaza životinjskih vrsta iz cijelog svijeta.

Bukurešt
Shutterstock

11. Bukureštanski parkovi

Bukurešt je obavijen prekrasnim parkovima koje lokalno stanovništvo posjećuje tijekom cijele godine. Najstariji gradski park, projektiran sredinom 19. stoljeća, su svakako Vrtovi Cismigiu. Iznajmljivanje čamaca na vesla jedna je od najpopularnijih aktivnosti ljeti, a klizalište je popularno zimi.

Njemački krajobrazni arhitekt Carl Meyer dizajnirao je park, koji je otvoren 1860., dovodeći 30.000 stabala i biljaka s rumunjskih planina i zelenila iz botaničkih vrtova u Beču.

Park kralja Mihajla I. prostire se na 400 hektara i dom je nacionalnog seoskog muzeja Dimitrie Gusti, kazališta na otvorenom, sportskog kluba i staromodnog zabavnog parka. Na njegovom jezeru svako je ljeto javnosti dostupno iznajmljivanje čamaca. Na rubu parka, vile iz 19. i 20. stoljeća domovi su bukureštanske elite.

Dizajniran od strane francuskog pejzažnog umjetnika Eduarda Redonta i dovršen 1906., Carol Park se smatra jednim od najljepših parkova u glavnom gradu. Ovdje se nalazi rumunjska Grobnica nepoznatog vojnika, kao i kazalište na otvorenom u stilu rimskog doba pod nazivom Arenele Romane, koje je popularno za ljetne koncerte.

Također vrijedan istraživanja, Bukureštanski botanički vrt (Gradina Botanica din Bucuresti) osnovan je 1860. i prostire se na 17 hektara te se može pohvaliti s više od 10.000 različitih vrsta biljaka. Izdvajamo brojne staklenike, informativni muzej i mnoštvo cvjetnjaka u kojima možete uživati.

12. Carturesti Carusel

Unutar prekrasno obnovljene zgrade iz 19. stoljeća u središtu Starog grada nalazi se najimpresivnija knjižara u gradu, Carturesti Carusel. Ova trgovina od 1.000 četvornih metara prostire se na šest katova, a na policama se nalazi više od 10.000 knjiga, kao i 5.000 albuma i DVD-a.

Njegov dizajn je impresivno minimalan, igra se sa svjetlom koje se filtrira kroz središnji krovni prozor, stvarajući atmosferu koja je poput vrtuljka u pokretu, odakle i njeno ime, koje doslovno znači “Vrtuljak svjetla”.

Knjižara je lokalno središte, ne samo za čitanje i listanje knjiga, već i za umjetnost i opuštanje. Carturesti Carusel također je posjećen zbog izmjenjivih izložaba suvremene umjetnosti, prezentacija u medijskim centrima i gostoljubivog bistroa na najvišem katu.

Bukurešt
Shutterstock

13. Jednodnevni izlet do dvorca Bran

Bukurešt je polazište za jedan od najpopularnijih jednodnevnih izleta iz Bukurešta: dvorac Bran. U svijetu poznatiji kao Drakulin dvorac, ovaj nacionalni spomenik izgrađen je u 14. stoljeću i vjerojatno nije imao nikakve veze s izmišljenim likom Brama Stokera. Zapravo, nema dokaza da je Stoker uopće znao da dvorac postoji – niti dokaza da je Vlad Nabijač (inspiracija za Drakulu) ikada posjetio dvorac.

Ipak, dramatičan i uklet dvorac – koji se nalazi na brežuljku naspram guste šume često obavijene maglom – ostaje jedan od najslikovitijih vizualnih prikaza Rumunjske i vrijedi ga posjetiti. Sada muzej koji prikazuje stilski namještaj i predmete koji su nekoć pripadali kraljici Mariji, dvorac posjetiteljima također govori o Vladu Nabijaču i nudi pristup tornjevima, uskim prolazima i jezivim stubištima.

Tvrđava Rašnov iz 14. stoljeća udaljena je samo nekoliko minuta od dvorca i remek-djelo je inženjerstva, s devet kula, preko 30 kuća, kapelom i mnogim drugim građevinama.

Posjetitelji također mogu otići do obližnjeg Etnografskog muzeja Transilvanije na otvorenom, koji sadrži 90 zgrada koje odražavaju životni stil ruralne Transilvanije. To uključuje sve od mlinova do drvenih crkava.

Gdje odsjesti u Bukureštu?

Luksuzni hoteli:

Visoko ocijenjeni hotel Epoque s 5 zvjezdica svakako bi trebao biti na vrhu vaše liste luksuznih hotela u Bukureštu.

Dostupne su razne opcije soba, uključujući prostrane apartmane s odvojenim dnevnim boravcima, čajnim kuhinjama i balkonima ili terasama.

Luksuzni JW Marriott Bucharest Grand Hotel još je jedna ponuda s 5 zvjezdica. Smješten u blizini glavnih gradskih atrakcija, uključujući raskošnu palaču Parlamenta, ovaj luksuzni hotel nudi elegantne sobe s odvojenim prostorima za sjedenje i otmjenim mramornim kupaonicama, s mogućnošću nadogradnje u veće apartmane s kaučima na razvlačenje. Sadržaji uključuju izbor od pet restorana plus kafić, restoran na otvorenom, unutarnji bazen i spa.

InterContinental Bucharest modernog izgleda još je jedan od kandidata među hotelima. U blizini mnogih glavnih turističkih atrakcija u gradu, najveći apartmani InterContinentala imaju velike kupaonice, hidromasažne kade i dnevne sobe. Značajni sadržaji uključuju restoran u sklopu hotela, spa centar, fitness centar i unutarnji bazen s pogledom na Bukurešt.

Hoteli srednje klase:

Hilton Garden Inn Bucharest Old Town spada u sam vrh kategorije hotela srednje klase. Istaknuti izbor hotelskog smještaja uključuje moderne sobe i apartmane, neke s kaučima na razvlačenje, i nalazi se unutar lagane šetnje od glavnih gradskih atrakcija. Aktivnosti na licu mjesta uključuju objedovanje i vježbanje u fitness centru.

Popularan zbog blizine gradskog prijevoza, Athina Suites Hotel nudi prostrane jednosobne i dvosobne jedinice s balkonima i svijetlim, modernim dekorom. Gosti se počaste izvrsnim doručkom na bazi švedskog stola u restoranu u okviru objekta.

Hotel Christina se također toplo preporučuje. Smještene u blizini dobrih restorana, kafića i mogućnosti za zabavu, ležerne sobe čiste su i udobne te imaju aparate za kavu i besplatan Wi-Fi (svakako zatražite sobu s balkonom ako je dostupna). Doručak na bazi švedskog stola uključen je u vaš boravak.

Povoljni hoteli:

Neobičan jeftin smještaj smješten u staroj kući, Good Living Bucharest Hotel sastoji se od samo šest jedinica – tri dvokrevetne sobe i tri apartmana u stilu apartmana. Osim zajedničke kuhinje, gosti također imaju pristup zajedničkim dnevnim boravcima. Hotel je također popularan zbog svoje blizine povijesnog područja Starog grada, udaljenog samo 15 minuta hoda.

Hostel Little Bucharest Old Town izvrstan je izbor za one s ograničenim budžetom koji nemaju ništa protiv dijeljenja. Smještene u središnjem dijelu grada u povijesnom dijelu Starog grada, sobe su mješovite i imaju ormariće na zaključavanje. Dostupan je i niz privatnih soba koje imaju vlastitu kupaonicu. Gostima su na raspolaganju kuhinja i dnevni boravak.

Također zabavan za putnike s ruksakom, Podstel Bucharest nudi izvrsne zajedničke sobe (plus jednu privatnu sobu) u blizini glavnih gradskih atrakcija. Dostupna je usluga pranja rublja, spremište za prtljagu, kao i besplatno parkiralište.

Jesu li bosanske piramide u Visokom mit ili stvarnost?

Jesu li bosanske piramide u Visokom mit ili stvarnost?

kreta

Kreta: Top 10 atrakcija na najvećem grčkom otoku