in

Gvatemala: 15 najzanimljivijih znamenitosti

Shutterstock

Gvatemala je jedno od tih rijetkih otkrića, s dobrom kombinacijom mogućnosti putovanja za avanturiste, one koji su željni kulture, obožavatelje plaža i putnike željne malo opuštanja. Gvatemala je pravo kulturno žarište u Srednjoj Americi, a krasi je sve od kolonijalne arhitekture i popločanih ulica Antigua Gvatemale do majanskih ruševina Tikala.

Mali gradovi u gorju i na obalama prekrasnog jezera Atitlan nude priliku za jedinstvena kulturna iskustva. Tropske džungle, aktivni vulkani, planinska jezera, oblačne šume, koraljni grebeni i plaže privući će sve ljubitelje prirode.

Odvažite li se otići do obale, naići ćete na plaže idealne za opuštanje i osamu u visećoj mreži. Diljem zemlje nalaze se tržnice na kojima se prodaje lokalna roba, posebice tekstil, a rade samo određenim danima u tjednu.

Gvatemala – znamenitosti i atrakcije

Otkrijte najbolja mjesta koja možete posjetiti u ovoj prekrasnoj zemlji uz naš popis najboljih turističkih atrakcija u Gvatemali.

1. Majanske ruševine Tikala

U vlažnoj džungli sjeverne Gvatemale, blizu granice Belizea, nalazi se jedno od najvećih arheoloških nalazišta u Srednjoj Americi. Dobro očuvani uništeni grad Tikal jedno je od najboljih mjesta koje možete posjetiti u Gvatemali da biste naučili o kulturi Maja.

Tikal je bio naseljen između otprilike 600. godine prije Krista i 900. godine nove ere, a prikazuje više od 3000 građevina, u rasponu od piramida i hramova do trgova i akropole. Bio je jedno od najvažnijih urbanih središta Maja više od tisuću godina, a danas je jedno od najvećih arheoloških nalazišta Maja iz tog razdoblja, a koje još uvijek postoji.

Iskustvo posjeta Tikalu pojačava sama okolina. Strme piramide uzdižu se iznad bujne zelene krošnje džungle naseljene pticama, majmunima i drugim divljim životinjama. Nacionalni park Tikal, koji obuhvaća ruševine, rezervat je biosfere koji štiti prašumu i stanište divljih životinja.

U Tikalu prevladavaju majmuni. Svakako ćete vidjeti paukove majmune, a ako ne vidite urlikavce, sigurno ćete ih čuti.

Gvatemala: 15 najzanimljivijih znamenitosti
Shutterstock

2. Antigua Guatemala

Ako tražite grad u kojem biste se nakratko smjestili, ovo je mjesto gdje na koje ćete htjeti doći. S kvalitetnim hotelima po razumnim cijenama, modernim restoranima koji poslužuju izvrsnu hranu i mnoštvom stvari koje možete učiniti, ovdje je vrlo lako ispuniti svoje dane.

Antigua Guatemala, često nazivana jednostavno Antigua, jedan je od vrhunaca Gvatemale i zasigurno jedan od najljepših gradova u Srednjoj Americi. Okružen s tri vulkana, ovaj bivši glavni grad Gvatemale nudi jedinstven pogled na grad bez mrlje od modernih betonskih zgrada i visokih zgrada.

Popločane ulice obrubljene su starim kolonijalnim zgradama, od kojih neke pokazuju dokaze potresa koji su pridonijeli povijesti grada. Posvuda u staroj gradskoj jezgri nalaze se nevjerojatne crkve i samostani.

Iako su mnoge zgrade potpuno obnovljene, neke otkrivaju pukotine uzrokovane prošlim potresima, a neke su pretvorene u ruševine. U mnogim slučajevima, ruševine su kreativno uklopljene u novije izgrađene zgrade, od kojih su neke sada hoteli. Grad ima zanimljive muzeje za istraživanje zajedno s prekrasnim starim samostanima koji su otvoreni za posjetitelje.

3. Jezero Atitlán (Lago de Atitlán)

Često opisano kao najljepše jezero na svijetu, jezero Atitlán još je jedno odredište na kojem se putnici zadržavaju malo duže. Posjetite ovaj dio Gvatemale i nećete biti razočarani. U razgledavanju malih gradova i sela koja okružuju jezero možete jednostavno provesti cijeli tjedan ili čak i više.

Jezero Atitlán nalazi se u visoravni, manje od dva sata vožnje od Guatemala Cityja i manje od sat i pol od Antigve. Smješteno je u vulkanskom krateru na 1538 metara nadmorske visine i okruženo je brdima i vulkanima, a mnoga sela na obali dostupna su samo brodom.

Glavna ulazna točka je grad Panajachel. Nakon što istražite glavnu ulicu, prepunu raznoraznih prodavača koji prodaju svoje deke i robu na štandovima i u uličicama, krenite do obale kako biste uhvatili zanimljiv vodeni taksi.

Ovdje u red staju mnogi brodovi kako bi odvezli putnike do sela San Pedro, Santiago Atitlán, San Andrés Semetabaj, Santa Catarina Palopó, San Lucas Toliman, pa čak i do manjih sekundarnih sela ili privatnih hotela. Svako je selo poznato po nečemu drugom, no većina ima tržnice i lokalne zanate.

Tijekom godina, Atitlán je privukao mnoge iseljenike zainteresirane za alternativni stil života. Duhovni ili new age centri nude skoro sve, od joge pa sve do metafizičkih traganja. Ako razmišljate o učenju španjolskog jezika, škole su dostupne i po vrlo povoljnim cijenama.

Razina vode u jezeru Atitlán misterija je za znanstvenike. Ponekad neočekivano poraste a onda iz nekog razloga padne. Postoji nekoliko teorija, ali čini se da nitko ne može otkriti točan razlog. Zateknete li se na jezeru tijekom jednog od njegovih visokih vodostaja, pripremite se na improvizirane dokove i kuće pod vodom.

Bez obzira na razinu, voda je kristalno čista i općenito dovoljno topla za kupanje tijekom cijele godine.

Gvatemala: 15 najzanimljivijih znamenitosti
Shutterstock

4. Tržnica Chichicastenango

Izolirani Chichicastenango, lokalno poznat kao “Chichi”, veliki je grad okružen dolinama i planinama. Uspavane popločane ulice četvrtkom i nedjeljom oživljavaju jer se u njima održava jedna od najvećih i najužurbanijih tržnica u Gvatemali.

Ovo je lokalna tržnica na kojoj se prodaju uobičajene svakodnevne robe, povrće i karakteristični tekstil po kojima je tako poznata. Prodavači na ovo tržište dolaze iz dalekih mjesta, što ga čini izvrsnom prilikom za gledanje i fotografiranje.

Chichicastenango je udaljen 1,5 sat vožnje autobusom od Panajachela, što ga čini lakim jednodnevnim izletom od jezera Atitlán. Potrebno je oko 2,5 sata od Guatemala Cityja i 3,5 sata od Antigve.

5. Quetzaltenango

Quetzaltenango, drugi po veličini grad u Gvatemali, trgovačko je središte jugozapadne Gvatemale. Češće zvan Xela, glavne znamenitosti grada su Parque Centro América i neoklasične zgrade koje ga okružuju. Većina tih građevina, osim katedrale, potječe iz razdoblja 19. stoljeća kada je Xela bila velika trgovačka i umjetnička zajednica.

Glavni razlozi za posjet Quetzaltenangu uključuju učenje španjolskog i planinarenje po obližnjim planinama. Pješačenje do vulkana Tajumulco, najvišeg vrha Srednje Amerike, jedna je od onih pustolovnijih opcija.

Osim što je Quetzaltenango relativno čist i siguran grad, njegova nadmorska visina od 2333 metra osigurava tople dane, hladne noći i znatno manje komaraca. Grad također služi kao baza za izlete u mnoga obližnja sela poznata po svojim toplim izvorima i rukotvorinama.

Gvatemala: 15 najzanimljivijih znamenitosti
Shutterstock

6. Monterrico i Biotopo Monterrico-Havaji (Rezervat prirode u Gvatemali)

Malo obalno selo Monterrico, sa svojim opuštenim ugođajem i lijepom obalom oceana, privući će svakoga tko neko vrijeme želi provesti na plaži i u malo prirode. Za razliku od visokih kopnenih regija, područje oko Monterrica je vruće i tropsko. Ovom plažom dominira veliki surf spot i nije uvijek idealna za kupanje, ali je plaža svejedno prekrasna.

Biotopo Monterrico-Hawaii, ili prirodni rezervat Monterrico, prirodni je rezervat stvoren za zaštitu šuma mangrova i morskih kornjača. Pokrivajući područje kopna i vode, to je stanište za veliki izbor ptica i vodenog svijeta, uključujući kožaste i Kempove kornjače. Izleti brodom nude zanimljive izlete kroz močvare i dobre prilike za promatranje ptica i divljih životinja, osobito u jutarnjim satima.

7. Vulkan Pacaya, Antigua

Vulkan Pacaya, koji se uzdiže na više od 2550 metara, nudi priliku da iz prve ruke svjedočite vulkanskoj aktivnosti. Smješten u blizini Antigve, ovaj je vulkan neprekidno aktivan od 1975. godine, a eksplozije lave neprestano mijenjaju njegov izgled.

Organizirani obilasci nude vođene šetnje po vulkanu i priliku za pečenje marshmallowa na vrućini koju stvaraju vruća mjesta. Treba napomenuti da, kao aktivni vulkan, planinarenje ovdje uključuje i određene rizike. Ako do vrha želite doći s manje napora, na raspolaganju su vam i konji.

8. Semuc Champey

Do ovog zadivljujućeg mjesta, duboko u džungli, može biti malo teško doći, ali je svakako vrijedno truda. Vapnenačka ploča od 300 metara u rijeci stvara prirodne bazene, savršene za brzo kupanje. Bazeni su jarke zelene ili tirkizne boje. Voda je mirna i topla, a područje je okruženo gustom šumom punom divljači.

Ture do ovog mjesta mogu se organizirati iz Lanquína. Pristup je moguć pješačenjem dugim 2,5 kilometra po sparnoj vrućini džungle ili neravnom vožnjom 4X4.

9. Livingston na karipskoj obali

Ovaj mali grad jarko obojenih drvenih kuća, smješten u džungli među šumarcima kokosa, leži duž gvatemalske karipske obale. Livingston više nalikuje Karibima nego ostatku Gvatemale upravo zbog svoje populacije Garífuna, potomaka odbjeglih potencijalnih robova i autohtonih Maja.

Stvorili su osebujnu kulturu i jezik. Karipski ritmovi obiluju i pojačavaju se tijekom mjeseca svibnja, kako hodočašće Garífuna stiže u grad. Proslave tijekom uskrsnog tjedna i 12. prosinca (blagdan Djevice od Guadalupe) također su živopisni događaji.

Livingston je polazište za vožnju čamcem na rijekama Río Quehueche i Río Cocolí ili do Cayos Sapodillas za ronjenje i ribolov. Najbolje plaže su izvan grada, a do njih se lako dolazi i taksijem.

Gvatemala: 15 najzanimljivijih znamenitosti
Shutterstock

10. Museo Ixchel del Traje Indigena (Muzej nošnji Maja), Guatemala City

Možete posjetiti i Ixchel Museum of Mayan Costumes za pregled tradicionalnih gvatemalskih nošnji, od obrednih komada do obične odjeće. Muzej se nalazi u kampusu Universidad Francisco Marroquin.

Ogromna zbirka tekstila datira s kraja 19. stoljeća, a potječe iz 120 gvatemalskih zajednica. Zbirka slika koje ilustriraju regionalne nošnje nadopunjuje izložbe, a muzej je dobio ime po majanskoj božici plodnosti i tkanja.

11. Grutas de Lanquín (Špilje Lanquín)

Špilje Lanquín, sjeveroistočno od Cobana, duboke su vapnenačke špilje koje sadrže podzemnu rijeku s raznim lagunama i jedinstvenim formacijama stijena. Možete obići dio špilje koji ima neravne šetnice i slabu rasvjetu.

Tisuće šišmiša ovdje čini svoj dom i pružaju zanimljiv spektakl dok odlaze u noćnom masovnom egzodusu iz špilje kako bi se hranili u obližnjoj šumi. Ako ste zainteresirani za razgledavanje ovog jedinstvenog mjesta, planirajte obilazak špilje u kasnim poslijepodnevnim satima, a zatim se zadržite do zalaska sunca.

Vjersko svetište također se nalazi unutar špilja, koje lokalno starosjedilačko stanovništvo smatra svetima.

12. Museo Popol Vuh, Guatemala City

Ako imate malo vremena u Guatemala Cityju i želite naučiti o kulturi Maya, jedno od najzanimljivijih mjesta za nekoliko sati uživanja je Museo Popol Vuh. Ovo je jedan od vodećih muzeja u svijetu umjetnosti Maja, u kojem se nalazi vrijedna i sveobuhvatna zbirka; kako umjetnosti Maja, tako i kolonijalne umjetnosti. Izložena je velika zbirka maski, keramike, dragulja, alata i skulptura.

Museo Popol Vuh nalazi se u kampusu Universidad Francisco Marroquin u zoni 10.

13. Majanske ruševine Iximchea

Ako ste u posjetu Antigvi i nemate vremena ni novca da se uputite do majanskih ruševina u Tikalu, Iximche, udaljen samo sat vremena, također je dobro mjesto. Puno manji od Tikala, ali još uvijek prilično impresivan za posjetitelja koji je posjećuju prvi put, ove ruševine datiraju iz 1470. godine.

Iximche je nekoć bio glavni grad kraljevstva Kaqchikel Maya. Na mjestu ćete pronaći dva igrališta i nekoliko piramidalnih hramova, od kojih su svi vrlo dobro očuvani i restaurirani. Na licu mjesta nalazi se i mali muzej koji prikazuje povijesne predmete koji su ovdje pronađeni.

14. Muzeji Casa Santo Domingo

Za uvid u lokalnu povijest možete svratiti do muzeja Casa Santo Domingo na Antigui. Smješten u starom samostanu koji je izvrsno restauriran, objekt ima čak šest muzeja koji se sastoje od soba koje promišljeno predstavljaju povijesne predmete naroda Maja i Španjolaca.

Izloženi predmeti uključuju farmaceutske instrumente, lokalna umjetnička djela, staklene predmete, keramiku, umjetnička djela Konkvistadora i umjetnička djela Maja. Probudite li apetit dok obilazite muzeje, u sklopu hotela nalazi se restoran, a poslužuje finu hranu u ugodnom vrtnom okruženju.

Gvatemala: 15 najzanimljivijih znamenitosti
Shutterstock

15. Choco Museo (Muzej čokolade)

Gvatemala proizvodi značajnu količinu kakaovca, ključnog sastojka u proizvodnji čokolade. Choco Museo na Antigui je zabavno iskustvo za ljubitelje čokolade. Muzej, izraz koji je možda pomalo pogrešan, jer je ovo više trgovina, dobro je mjesto da naučite kako se mahuna sirovog voća prerađuje u konačni proizvod.

Kako biste doista doživjeli proces izrade čokolade, najbolje je da se prijavite na jedan od njihovih tečajeva. Ne samo da ćete naučiti o procesu, već ćete zapravo na kraju napraviti vlastite čokoladice, što je ugodna obiteljska stvar koju možete raditi na Antigui.

svjetske znamenitosti

Najbolje i najzanimljivije svjetske znamenitosti (Top 25)

Mrtvo more: 30 najzanimljivijih činjenica

Mrtvo more: 30 najzanimljivijih činjenica