in

Portoriko – 16 najbolje ocijenjenih turističkih atrakcija

Shutterstock

Kao tropska karipska turistička destinacija, Portoriko ima totalno sve, a onda i ponešto što valja izdvojiti. Prekrasne plaže s palmama, neke s mirnom toplom vodom koja zapljuskuje zlatni pijesak, a druge s ogromnim valovima i poznatim mjestima za surfanje. Portoriko privlače sve vrste onih koji traže plažu, od parova i obitelji do tvrdokornih surfera.

Dom jedine tropske prašume američkog šumskog sustava i noćnih čuda Bioluminiscentnog zaljeva, Portoriko je ugodno iznenađenje za ljubitelje prirode. Dodajte ovome još i kulturu i šarm povijesnog San Juana, s njegovom kolonijalnom arhitekturom i starim utvrdama, i slika je potpuna.

Portoriko znamenitosti

Portoriko je kompleksan otok sa španjolskom karipskom kulturom i očitim američkim prizvukom. To je osobito vidljivo u okolici San Juana, s njegovim američkim lancima restorana i drugim pogodnostima povezanim s kopnom SAD-a. Ako krenete dalje, naći ćete neobične gradove, mala sela, prekrasne otoke, špilje i surovu planinsku unutrašnjost.

Za više ideja za razgledavanje pogledajte naš popis najboljih turističkih atrakcija u Portoriku.

1. Stari San Juan (San Juan Viejo)

Šetnja ulicama starog San Juana, s njegovom lijepom kolonijalnom arhitekturom i impozantnim utvrdama, čini se poput povratka u drugu eru. Ovo je jedno od najboljih mjesta za posjetiti u Portoriko, pa svakako odvojite malo vremena za ovaj grad.

Star više od 500 godina i drugi najstariji grad u Americi, Old San Juan mješavina je španjolske kolonijalne povijesti slojevito s današnjim životom Portorika. Cijelo je područje UNESCO-va svjetska baština, sa stotinama obnovljenih španjolskih kolonijalnih zgrada iz 16. i 17. stoljeća. Danas možete objedovati, kupovati ili čak odsjesti u nekim od ovih prekrasnih starih građevina.

2. Tvrđava El Morro (Fuerte San Felipe del Morro)

Glavna atrakcija u starom San Juanu i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Portoriku je tvrđava El Morro (Fuerte San Felipe del Morro). Veličanstveno postavljena na poluotoku, ova utvrda koja datira iz 1539. godine fascinantan je korak u prošlost.

Prošećite dobro održavanim područjem ovog nacionalnog parka i razmislite o tome kako bi život ovdje izgledao prije skoro 500 godina. Istražite tamnice, šetnice, rampe i tunele, od kojih je većina izgrađena od sredine do kraja 19. stoljeća. Obavezno se popnite na vrh zidina i prošećite do jednog od stražarskih tornjeva za fantastičan pogled na ocean i natrag prema starom San Juanu, modernom gradu koji se uzdiže iza.

Kratka je šetnja od Starog grada do El Morroa. Pokušajte doći ujutro kada su temperature niže. Noću je El Morro osvijetljen i možete uloviti neke fantastične fotografije.

Shutterstock

3. Castillo de San Cristóbal

Skriven pred očima, ali još uvijek u sjeni poznatijeg El Morroa (koji dobiva svu slavu), Castillo de San Cristóbal svakako vrijedi posjetiti. Ponesite cipele za hodanje – San Cristobal je veći od El Morroa. Zapravo, to je najveća španjolska utvrda ikada izgrađena u Novom svijetu i UNESCO-va svjetska baština.

Castillo de San Cristobal također je zabavno mjesto za istraživanje. U obrambene je svrhe povezano pet zasebnih jedinica opkopima i tunelima, a prostiru se na 27 hektara. Ako bi jedna jedinica bila probijena, stanari bi se lako mogli preseliti u drugu.

Izgrađena između 1634. i 1790. godine, utvrda je dizajnirana da čuva istočna vrata povijesnog San Juana. Za razliku od El Morra, koji je konstruiran i dizajniran za odbijanje napada s mora, Castillo de San Cristobal je dizajniran za zaštitu od napada s kopnene strane.

Castillo de San Cristobal je nacionalni park. Vaš prijem vrijedi tjedan dana i vodi vas u El Morro.

4. Nacionalna šuma El Yunque

Bujne ljepota unutrašnjosti Portorika u Nacionalnoj šumi El Yunque također je vrlo vrijedna za posjetiti. Proširena duž planina Luquillo, uključujući Pico El Yunque, Nacionalna šuma El Yunque dom je jedine tropske prašume u Nacionalnom šumskom sustavu SAD-a.

Pješačke staze vijugaju kroz šumu, omogućujući planinarima da bliže pogledaju neke od 240 vrsta drveća i stotine vrsta biljaka (samo 50 vrsta orhideja), kao i obilje manjih divljih životinja. Vrh El Yunquea doseže oko 1 kilometar iznad razine mora, a šuma pokriva 69 četvornih kilometara, uključujući tri četvrtine preostale prašume na otoku.

Nacionalna šuma El Yunque jedna je od najpopularnijih prirodnih atrakcija Portorika i često je posjećuju na izletima iz San Juana. Glavne znamenitosti Nacionalne šume El Yunque uključuju slapove La Coca, toranj Yokahú, Baño Grande, Baño de Oro i slapove La Mina.

Smješten pored autoceste, La Coca Falls ima kaskadu od 25 metara na kamene formacije i prva je glavna atrakcija na koju će posjetitelji doći u El Yunqueu.

Centar tropskih šuma El Portal centar je za posjetitelje za one koji traže informacije o tom području. U blizini je toranj Yokahú, toranj iz 1930-ih koji je otvoren za penjanje, a pruža dobar pogled na prašumu.

Ovdje je klima znatno hladnija nego uz obalu i na nižim nadmorskim visinama, a osjetno je vlažnija.

Nacionalnu šumu El Yunque ozbiljno su oštetili uragani 2017. godine.

5. Otok Culebra (Isla Culebra)

Iako se Culebra često spominje u istom dahu kao Vieques, ovaj manji otok s prekrasnim plažama i bujnim brežuljcima ima svoj jedinstveni karakter. Ovdje je ritam lagan, a atmosfera opuštena. Eko turizam je velik na otoku, a mnoge turističke objekte vode iseljenici.

Oko 27 kilometara istočno od Portorika i 19 kilometara zapadno od karipskog otoka Saint Thomas, Culebra je duga samo sedam milja i široka tri milje, s 23 vlastita pučinska otoka. Koraljni grebeni ovog područja smatraju se jednima od najboljih na čitavim Karibima.

Playa Flamenco u obliku potkove najpopularnija je plaža na otoku i najbliža savršenstvu koliko je to moguće. Voda je bistra i nema surfanja, što je čini dobrim mjestom za kupanje ili ronjenje, a blistavo bijeli pijesak obrubljen je palmama.

Nacionalni rezervat za divlje životinje Isla de Culebra dobro je očuvan dio prirode koji uključuje cijelu obalu Culebre, kao i više od 20 morskih obala. Više od trećine Culebre označeno je kao Nacionalni rezervat za divlje životinje Culebra, koji uključuje Cayo Luis Peña, mali otok zapadno od Culebre. Ovdje uvale i neravan teren stvaraju zanimljive, ali izazovne mogućnosti za planinarenje.

Shutterstock

6. Vieques i Bioluminiscentni zaljev

Vieques, 12 kilometara udaljen od kopna Portorika, postao je popularno odmaralište s malim luksuznim hotelima, restoranima, trgovinama i galerijama. Odlaskom vojske Sjedinjenih Država s otoka 2003. godine, Vieques se usmjerio na turizam.

Prekrasne plaže sada su podržane kvalitetnom turističkom infrastrukturom koja privlači i Portorikance i strane putnike, koji odvoje vrijeme da dođu do ovog otoka. Nema velikih hotela ili visokih stambenih kompleksa. S dužinom od 33 km i širinom od 8 km, Vieques je najveći od Španjolskih Djevičanskih otoka, ali još uvijek nudi osjećaj malog otoka.

Otok je poznat i po jedinstvenom fenomenu u Mosquito Bayu (također poznatom kao Bioluminiscent Bay), gdje velika koncentracija fosforescentnih dinoflagelata noću osvjetljava kretanje u vodi.

Kako biste doživjeli ovo prirodno čudo, možete krenuti u obilazak, bilo u čamcu ili kanuu, i to nakon što padne mrak. Iako se ovaj fenomen događa u drugim područjima Portorika, ovo je najbolje mjesto da ga doživite. Do Viequesa se može doći zrakoplovom ili trajektom, a trajekti polaze iz Fajarda.

7. Katedrala San Juan Bautista

Datira iz 1540. godine, Catedral de San Juan Bautista, poznata i kao Katedrala San Juana, jedno je od najvažnijih vjerskih mjesta u Portoriku. Crkva je poznata po tome što je posljednje počivalište Poncea de Leona, Španjolca koji je krenuo u potragu za Fontanom mladosti.

Jedna od manje poznatih činjenica o crkvi je da je to druga najstarija građevina na zapadnoj hemisferi. No, crkva je dobro ostarjela uz velikodušnu potporu svojih župljana. Unutra je besprijekoran, a prozori od obojenog stakla sjaje jednako, ako ne i više, nego na dan kada su stvoreni.

Catedral de San Juan Bautista aktivna je crkva i sjedište Nadbiskupije Portorika.

8. Cayo Icacos

Uz sve prekrasne plaže na kopnu, može se činiti čudnim poželjeti sjesti na brod i otići na neki drugi. Međutim, ne dopustite da vas taj proces razmišljanja odvrati od jedne od najboljih stvari koje možete učiniti kada posjetite Portoriko.

Cayo Icacos, poznat po svojoj nevjerojatnoj plaži, udaljen je oko 20 do 30 minuta vožnje brodom od Fajarda, gradića na sjeveroistočnom kraju otoka. Cayo Icacos nalazi se u prirodnom rezervatu La Cordillera, tako da ovdje nećete pronaći nikakav razvoj; to je najbliže pustom otoku.

Većina ljudi ide na obilazak velikim katamaranom koji uključuje prijevoz, ručak i piće. Ove društvene ture polaze oko 9 ujutro i vraćaju se oko 16 sati svaki dan, a na povratku se zaustavlja za ronjenje na morskom grebenu.

9. Surfanje i promatranje kitova u Rinconu

Često nazivan “Pueblo del Surfing” (Grad za surfanje) i “Mali Malibu”, Rincón je Portorikancima poznat kao “Gringo raj”. Dominantni jezik u tom području je engleski, a mnogi strani surferi i drugi iseljenici čine ovaj grad svojim domom.

Rincon je, nakon Svjetskog prvenstva u surfanju 1968. godine, postao prava meka za surfanje, kada su slike Rincona i čestih valova visokih oko 4,5 metara. Ako surfanje nije vaša stvar, južno od grada nalaze se prekrasne plaže pogodne za kupanje.

Rincón je također jedno od glavnih područja Portorika za izlete promatranja kitova. Glavna sezona promatranja kitova je od sredine siječnja do ožujka, kada se grbavi kitovi kreću u tom području. Obilasci se lako organiziraju u gradu.

Shutterstock

10. Plaža Luquillo

Za jednostavan bijeg od užurbanih plaža San Juana, Luquillo je zaista sjajna opcija. Plaža Luquillo, udaljena samo nekoliko minuta vožnje od grada, palmama je obrubljen zlatni pijesak koji nudi priličan stupanj mira, bez okolnih visokih zgrada i naselja.

Voda je općenito mirna za kupanje, a plaža se proteže gotovo 1,5 kilometara, što je čini idealnom za šetnju. Na terenu, koji je zasjenjen kokosovim palmama, nalaze se moderni zahodi, tuševi i svlačionice s ormarićima, a odmah ispred ulaza su prodavači hrane. Zaustavljanje na plaži može se kombinirati s jednodnevnim izletom u Nacionalnu šumu El Yunque.

11. Špilje Rio Camuy (Parque de las Cavernas del Río Camuy)

Rio Camuy Cave Park ima ogroman špiljski sustav koji pokriva 268 hektara i smatra se trećim najvećim špiljskim sustavom na svijetu. Trolejbus prevozi posjetitelje do 70 metara duboke špilje ili vrtače, koja je danas očuvano područje poznato kao Cueva Clara Empalme.

Špilje imaju različite prostore, u nekim slučajevima s izuzetno visokim stropovima, stalagmitima i stalaktitima te rijekama koje teku uz podnožje. Obilazak s vodičem posjetitelje vodi kroz Cueva Clara Empalme. Osim prirodnih ljepota koje predstavlja špiljski sustav, zanimljivo je i to da su špilje davno koristile starosjedilačke populacije.

12. Povijesna gradska jezgra Poncea

Iako je Ponce velik grad i općenito nije na tipičnoj turističkoj ruti kroz Portoriko, njegovo povijesno središte grada je užitak, s arhitekturom iz 17. stoljeća i otvorenim trgovima. Plaza Las Delicias dobra je polazna točka za posjetitelje, s kafićima i klupama u parku za ugodno promatranje ljudi.

Zgrade od posebne važnosti ovdje su Vatrogasna postaja Old Ponce s crvenim i bijelim prugama, Gradska vijećnica i znatno novija katedrala (Catedral Nuestra Señora de la Guadalupe). Ponce također ima velik broj kvalitetnih muzeja, od kojih je najpoznatiji Ponce Museum of Art.

13. Isla Verde

Za all-inclusive turiste koji traže lijepa odmarališta i pristojnu plažu nadomak glavne zračne luke, Isla Verde pravo je rješenje. Sve što oni prezaposleni, željni sunca i ljubitelji odmora mogu tražiti – bez portorikanske kulture – može se pronaći upravo ovdje. S mirnim vodama obrubljenim plažom od bijelog pijeska i palmama i odmaralištima, Isla Verde je tropsko mjesto za bijeg sa svim pogodnostima.

Ovo je područje predgrađe San Juana, a oni koji žele izaći iz odmarališta bez predaleka pronaći će povijesne ulice starog San Juana na samo kratkoj vožnji taksijem. Slično tome, Nacionalna prašuma El Yunque također se može napraviti kao izlet za brzi bijeg s plaže.

14. Plaža Condado

Po prirodi slična Isla Verdeu, plaža Condado odredište je na plaži koje je udaljeno samo nekoliko minuta od povijesnih znamenitosti starog San Juana. Plaža je obrubljena stanovima i hotelskim tornjevima, stvarajući živahnu scenu s nekim od najboljih ljudi u gradu.

Sama plaža Condado relativno je mala plaža sa zlatnim pijeskom, koju ispiru tople vode oceana. Za dužu dionicu pijeska, krenite istočno prema Punta Piedrita.

Područje Condado u gradu moderno je i luksuzno mjesto s Michelinovim kuharima koji spremaju najnovija moderna jela, dok otmjeni butici prikazuju najnovije stilove odjeće i uređenja doma.

Ovdje su neki od najelegantnijih hotela u San Juanu, uključujući spektakularan i popularan hotel Condado Vanderbilt s 5 zvjezdica.

15. Plaža Seven Seas

Samo 48 kilometara od San Juana, plaža Seven Seas mirna je plaža s mirnim, čistim morem i sjajnim sadržajima. Plaža je pogodna za obitelj, a odmah iza pješčane plaže pronaći ćete stolove za piknik, zahode, štandove i jednostavno parkiranje.

Pijesak je ovdje zlatnosmeđe boje, a plaža ima blagi nagib. Kupalište je ograđeno užadi, a brodovi su zabranjeni. Najbolji dio plaže je na zapadnom kraju; istočni kraj može biti kamenit.

16. Muzej umjetnosti Puerto Rico

Jedan od najvažnijih muzeja u Portoriku, Muzej umjetnosti jedna je od najboljih kulturnih stvari u San Juanu. Stalne i privremene zbirke izložene su u 24 različite dvorane u muzeju od 130.000 četvornih metara. Muzej se prostire u dvije zgrade, jednu povijesnu i jednu modernu.

Glavni fokus stalne zbirke su radovi od 17. stoljeća do suvremenijih djela. Dobar način za bolje razumijevanje svih dragih komada je odlazak na jedan od besplatnih obilazaka koji se nude subotom u 10 ujutro ili nedjeljom u 14 sati.

Često postavljana pitanja

Kada je najbolje vrijeme za posjetiti Portoriko?

Najbolje vrijeme za posjet Portoriku je od prosinca do svibnja. Ovo je sušna sezona, a u to vrijeme će stalno biti toplo i sunčano. Platit ćete više, ali je definitivno vrijedno.

Koji je najbolji način za kretanje po Portoriku?

Unutar povijesnog starog grada San Juana sve je u šetnji. Ulice su uske i poželjet ćete odvojiti vrijeme za razgledavanje. Ako dolazite kruzerom, luka je udaljena samo 10 minuta hoda.

Ako planirate istraživati ostatak otoka, najam automobila je jednostavan i pristupačan.

Dostupni su međugradski autobusi, zvani guagua, ali rute i rasporedi nisu idealni za turističku upotrebu. Za kratke skokove između gradova ili u gradu, skočite na publico. Ovo su minibusevi i vrlo su jeftini.

Ovo su bile neke od najboljih atrakcija koje možete posjetiti u Portoriku, a nadamo se da će vam naš popis pomoći da upotpunite svoj odmor.

Island: najbolje znamenitosti otoka vatre i leda (Top 21)

Island: najbolje znamenitosti otoka vatre i leda (Top 21)

svjetske znamenitosti

Najbolje i najzanimljivije svjetske znamenitosti (Top 25)