in

Čile: 16 najboljih turističkih znamenitosti

shutterstock

Uz jedan od najrazličitijih krajolika na planetu, Čile je posljednjih godina postao sve popularnije odredište za putovanja, osobito među ljubiteljima prirode i pustolovina. U ovoj dugačkoj, uskoj državi na zapadnoj obali Južne Amerike, turisti i putnici će pronaći niz zadivljujućih mogućnosti razgledavanja, od visokih vrhova Anda i beskrajnih plaža do bujnih umjerenih šuma, drevnih vulkana i dramatične obale.

Čile je također blagoslovljen obiljem vrhunskih nacionalnih parkova i zaštićenih područja, od kojih su mnogi popularna odredišta za one koji vole planinarenje i istraživanje, kao i one koji uživaju u avanturističkim stvarima poput penjanja, raftinga, brdskog biciklizma i jahanja.

Čile znamenitosti i zanimljivosti

Ali Čile nije ostao ni bez svojih kulturnih atrakcija, kao što je glavni grad Santiago koji nudi mnoge fine muzeje i umjetničke galerije, kao i zapanjujući Uskršnji otok sa svojim poznatim kamenim figurama. Kakve god bile vaše želje na putovanju, u Čileu nećete nedostajati prekrasnih mjesta za posjetiti i fotografirati.

Kako biste si osigurali da u ovoj prekrasnoj južnoameričkoj zemlji vidite najbolje atrakcije i zanimljivosti, u nastavku pročitajte naš popis najboljih stvari koje možete učiniti u Čileu.

1. Nacionalni park Torres Del Paine

Jedno od najvažnijih prirodnih područja Čilea i sve popularnije odredište za putovanja je spektakularni nacionalni park Torres del Paine. Smješteno više od 100 kilometara sjeverno od grada Puerto Natales u južnoj Patagoniji, ovo nevjerojatno područje obuhvaća planine, ledenjake i bezbrojna jezera i rijeke.

Najvažnije područje parka je Cordillera del Paine, područje koje označava prijelaz iz patagonskih stepa u subpolarne šume na sjeveru. Možda najistaknutije od njegovih brojnih prekrasnih obilježja su tri 2850 metara visoka granitna vrha masiva Paine, koji dominiraju krajolikom koji naveliko oduzima dah.

Pješačenje je jedna od najpopularnijih aktivnosti u parku, s brojnim dobro označenim stazama, od kojih mnoge nude skloništa za noćenje (refugios) s osnovama potrebnim za duža putovanja koja kruže planinama. Ako planirate nešto više od jednodnevnog planinarenja, preporučljivi su profesionalni vodiči, a u nekim područjima čak i obavezni.

Jedan od najboljih vođenih obilazaka parka je petodnevni W Trek, jedan od najboljih izleta u Patagoniji. Ova ruta od 71 kilometar vodi do nekih od glavnih točaka interesa u Patagoniji, uključujući masivni Glacier Gray i planine Paine Grande.

Posjetite njihovu službenu stranicu.

Čile: 16 najbolje ocijenjenih turističkih znamenitosti
Foto: Shutterstock

2. Valle de la Luna i pustinja Atacama

Valle de la Luna, što se doslovno prevodi kao “Mjesečeva dolina”, nalazi se 13 kilometara zapadno od San Pedro de Atacame na sjevernom kraju zemlje, blizu granice s Bolivijom. Do njega se može doći dobro označenim biciklističkim stazama, turističkim autobusima ili iznajmljenim automobilima.

Ovaj surovi krajolik negostoljubivog izgleda u srcu pustinje Atacama svakako privlači mnoge posjetitelje i to zbog svoje jezive sličnosti s površinom Mjeseca, efekta uzrokovanog erozijom njegovih pješčanih i kamenih obilježja vjetrom i vodom tijekom bezbrojnih tisućljeća. No, unatoč svojoj udaljenosti, ovaj iznenađujuće lijepi krajolik stoljećima je održavao život, kako čovjeka, tako i brojnih vrsta flore i faune.

Među njegovim najzanimljivijim značajkama njegova su suha jezerska korita – a ovo je, između ostaloga, jedno od najsuših mjesta na planetu – koja su blistavo bijela zbog nataložene soli i sklona stvaranju fascinantnih prirodnih slanih izdanaka.

Druge značajke pustinje Atacama su brojne špilje diljem regije, od kojih neke sadrže dokaze o piktografima koje je stvorio rani čovjek i gdje su pronađene neke od najstarijih mumija na svijetu, sačuvane zbog sušnog područja. Najpoznatije od njih, Chinchorro mumije, izložene su u arheološkom muzeju u San Miguel de Azapa. Zanimljiva je i ponornica Laguna Cejar, poznata po tirkiznoj vodi.

Čile: 16 najbolje ocijenjenih turističkih znamenitosti
Foto: Shutterstock

3. Uskršnji otok i Nacionalni park Rapa Nui

Veličanstveni, ali udaljeni Uskršnji otok koji su Europljani prvi put posjetili 1722. godine – kojeg je tako nazvao nizozemski istraživač koji ga je prvi put ugledao na uskrsnu nedjelju – tisućama godina naseljavali su Polinežani. Unatoč tome što je više od 3500 kilometara udaljen od kopna Čilea, ovaj fascinantni otok sa svojim izvanrednim kamenim skulpturama ostaje najprepoznatljivija atrakcija zemlje.

Sve u svemu, identificirano je 887 ovih statua, poznatih kao Moai – koje je stvorilo rano stanovništvo otoka Rapa Nui – od kojih je većina sada zaštićena Nacionalnim parkom Rapa Nui (sam otok proglašen je UNESCO-vom svjetskom baštinom). Najdojmljivija zbirka nalazi se u Ahu Tongariki gdje ih je 15 ponovno postavljeno na najvećoj platformi Moai na otoku ili “ahu”.

Rapa Nui također je mjesto gdje ćete pronaći jednu od najboljih plaža u zemlji, koja se zove Anakena. Ova prekrasna, ali kratka dionica bijelog koraljnog pijeska savršeno je mjesto za odmor od planinarenja.

Zanimljive su i mnoge ruševine “hare paenga” u blizini ahu nalazišta koje se sastoje od kamenja koje je nekoć činilo temelje kuća u obliku čamaca. Ostale znamenitosti uključuju Antropološki muzej oca Sebastiana Englerta u Hanga Roa, glavnoj zajednici otoka, poznatoj po svojim izložbama koje se odnose na povijest polinezijskih otočana i njihove tradicije.

Posjet Uskršnjem otoku najbolje je obaviti kao dio odmora u Čileu, a postoje i redovni letovi dostupni iz Santiaga ili Tahitija. Vrijeme leta traje otprilike pet sati, pa očekujte da ćete tamo ostati barem nekoliko dana.

Čile: 16 najbolje ocijenjenih turističkih znamenitosti
Foto: Shutterstock

4. Santiago – čileanska prijestolnica kulture

Santiago nije samo financijska i poslovna prijestolnica Čilea, već služi i kao kulturno i zabavno središte zemlje. Posljedično, tamo se nalazi bezbroj zabavnih stvari koje možete učiniti, uključujući posjete njegovim najboljim muzejima i galerijama, zajedno s izvrsnim opcijama za kupovinu, restorane i hotele.

Smješten u središtu, glavno je prometno središte zemlje, ali je i mjesto gdje većina posjetitelja započinje svoja putovanja Čileom prije nego što se upute u Ande ili druga područja izvanredne prirodne ljepote, poput Uskršnjih otoka.

Osnovan 1541. godine i relativno bez gužve, grad ima zanimljivosti kao što su Centro Cultural Palacio La Moneda, vrhunski kulturni centar koji zauzima dio impresivne Palacio de la Moneda, i Čileanski nacionalni muzej Likovne umjetnosti (Museo Nacional de Bellas Artes). Osnovan 1880-ih, usredotočen je na čileanske umjetnike i može se pohvaliti velikom stalnom zbirkom slika, skulptura i fotografija.

Ostala nezaobilazna mjesta su izvrsni Muzej pretkolumbovske umjetnosti (Museo Chileno de Arte Precolombino), sa zbirkama koje se odnose na domorodačko stanovništvo te Muzej sjećanja i ljudskih prava (Museo de la Memoria y los Derechos Humanos). Potonji obilježava sjećanje na one koji su patili pod Pinochetovim režimom.

Vrhunac svakog posjeta Santiagu je vožnja žičarom do brda San Cristóbal s kojeg se pruža prekrasan pogled na ovaj gostoljubiv grad. Ovdje se također nalaze neke zanimljive atrakcije, uključujući zvjezdarnicu, 22 metra visok kip Blažene Djevice Marije i amfiteatar.

Svakako provedite vrijeme i uživajući u Santiago Metropolitan Parku (Parque Metropolitano de Santiago), ogromnoj urbanoj zelenoj površini. Ovdje ćete pronaći botanički vrt, čileanski nacionalni zoološki vrt i zanimljivu uspinjaču.

Čile: 16 najbolje ocijenjenih turističkih znamenitosti
Foto: Shutterstock

5. Zona Sur

Čileanska jezerska oblast ili Zona Sur koja se proteže više od 330 kilometara od Temuca do Puerto Montta i nalikuje alpskim regijama Europe, svakako je vrijedna istraživanja. Poput svog alpskog rođaka, ova prekrasna regija u podnožju Anda može se pohvaliti bogatim poljoprivrednim zemljištem u podnožju svojih brojnih vulkana prekrivenih snijegom, okružena gustim šumama i onom vrstom dubokih jezera nad kojima sline zaljubljenici vodenih sportova.

Čileanska povezanost s Europom ovdje ne završava. Nakon prisilnog preseljenja autohtonog stanovništva regije, Mapuchea, farmera iz Švicarske, Austrije i Njemačke, stigli su donoseći sa sobom aspekte vlastite kulture koji se još uvijek mogu vidjeti u arhitekturi gradova poput Osorna i Valdivije, kao i običaji i svetkovine regije.

Za one koji traže avanturu, tipični itinerar čileanskog Lake Districta uključuje beskrajan potencijal za planinarenje i vožnju biciklom, zajedno s drugim zabavnim aktivnostima kao što je penjanje na vulkan; rafting; vožnja kajakom; vožnja kanuom; jahanje konja; a kad dođe zima, tu je i skijanje. Cestovna putovanja u regiju također su iznimno popularna.

Čile: 16 najbolje ocijenjenih turističkih znamenitosti
Foto: Shutterstock

6. Rt Horn

Rt Horn, koje putnici i avanturisti smatraju svetim gralom, svakako je vrijedan posjete.

Kao posljednja stanica prije Antarktike i najjužniji vrh svijeta, Cape Horn je zbog svoje udaljenosti stoljećima poznat kao groblje mornara, opasne obale i nemirnog mora koje ovdje dakako prevladava. Iako je sada manje važan kao trgovački put zahvaljujući Panamskom kanalu, doživio je porast popularnosti među ozbiljnim ljubiteljima jedrenja i uključuje brojne uzbudljive utrke.

Za nas ostale, to se, uz pažljivo planiranje, ipak može posjetiti. Postoji, međutim, samo nekoliko načina da dođete do Cape Horna (osim vlastite jahte). Sve popularnija opcija je dolazak helikopterom iz čileanskog grada Puerto Toro. Cjelodnevna avantura može biti skupa, stoga biste u avanturi trebali potražiti suputnike. Alternativno vas tamo mogu dovesti čarter jedrilice, ali to je često dugo i teško putovanje.

Brodovi za krstarenje su možda najbolja opcija. Brojna krstarenja zapravo prolaze pokraj rta Horn na svom putu do Antarktike i, ako vrijeme i more dopuste, ovdje se zaustavljaju na sat vremena. Putnici se iskrcavaju čamcima na napuhavanje pa i ovaj dio puta zna biti naporan.

Kad se iskrcaju na obalu, putnici se mogu kratko popeti na vrh litice do onoga što je možda ultimativno turističko mjesto za selfie – Memorijalnu skulpturu Cape Horn. Ovaj prekrasan spomenik i njegov nevjerojatan pogled jedne su od najljepših atrakcija Čilea.

7. Valparaíso

Treći najveći grad Čilea, Valparaíso, smješten je između mora i obalnog planinskog lanca oko 112 kilometara sjeverozapadno od Santiaga i predstavlja izvrstan jednodnevni izlet. Jednako popularan zbog brojnih starih popločanih ulica i jedinstvene arhitekture kao i zbog svoje lijepe luke i plaža, grad nudi mnogo zabavnih stvari.

Mnoge turističke atrakcije usredotočene su na bogato pomorsko nasljeđe zemlje, uključujući muzej lorda Cochranea (Museo Lord Cochrane), smješten u lijepoj staroj kolonijalnoj kući izgrađenoj 1842. godine. Još jedna turistička atrakcija koju svakako morate posjetiti je vrhunski pomorski muzej (Museo Naval Y Maritimo ) sa svojim prikazima koji se bave Pacifičkim ratom 1879. godine između Čilea i savezničkih Perua i Bolivije. Poseban naglasak imaju na doprinose čileanskih ratnih heroja.

Slična atrakcija je Ironclad Huáscar koji se nalazi u luci Talcahuano, oko 600 kilometara južno od Santiaga. Prekrasna luka Talcahuana – koji je dom čileanske mornarice – baza je besprijekorno obnovljenog povijesnog broda izgrađenog 1865. godine u Britaniji, koji je jedan od rijetkih preživjelih bojnih brodova te vrste.

Čile: 16 najbolje ocijenjenih turističkih znamenitosti
Foto: Shutterstock

8. Nacionalni park Lauca

Smješten na krajnjem sjeveru Čilea, samo 140 kilometara istočno od grada Arica, Nacionalni park Lauca (Parque Nacional Lauca) pokriva područje od 1300 četvornih kilometara i uglavnom se sastoji od visokih ravnica i planinskih lanaca, od kojih se mnogi od potonjih sastoje od velikih vulkana.

Istaknuti sadržaji uključuju planinarenje oko brojnih netaknutih planinskih jezera, od kojih su najpoznatiji Cotacotani i Chungara, koja krajolik oko sebe odražavaju na zadivljujući učinak. Park također sadrži niz važnih arheoloških nalazišta, kao i dokaze o ranim europskim doseljenicima koji su ostavili traga u mnogim lijepim starim kolonijalnim crkvama i zgradama u regiji.

Također je posebno popularan za promatrače ptica i dom je za više od 140 vrsta, uključujući andske guske, kukmaste patke, čileanske plamence i golemog andskog kondora. Još jedno lijepo područje popularno među ljubiteljima prirode je Nacionalni park Conguillío (Parque Nacional Conguillío), također u regiji Araucanía u Andama.

9. Park Pumalín

Iako je tek 2005. godine uspostavljen kao rezervat prirode, park Pumalín postao je jedno od najvažnijih i najpopularnijih zaštićenih područja u Čileu. Pokrivajući ogromno područje od više od 988.000 hektara koje se proteže od Anda do Pacifika, područje se može pohvaliti nekim od najnetaknutijih obala i šuma u zemlji i poznato je po tome što je gotovo u potpunosti netaknuto ljudskim razvojem.

Osim što štiti bogatu floru i faunu ovog područja, uključujući Alerce, najstariju vrstu drveća na svijetu, park je lako dostupan posjetiteljima i pruža jedno od najboljih iskustava u divljini u zemlji. Vlasnik je i njime upravlja američki Conservation Land Trust.

Zahvaljujući širokoj mreži staza, kampova i objekata za posjetitelje, park Pumalín je užitak za istraživanje, bilo za kratko pješačenje prirodom ili kao dio duže ekoturističke avanture. To često uključuje boravak u rustikalnom smještaju u stilu kolibe s pogledom na jednu od najljepših, netaknutih kulisa na svijetu.

Posjetite njihovu službenu stranicu.

Čile: 16 najbolje ocijenjenih turističkih znamenitosti
Foto: Shutterstock

10. Spomenik prirode Los Pingüinos

Osim nacionalnih parkova, važniji napori Čilea za očuvanje mogu se vidjeti u brojnim spomenicima prirode. Jedan od najpopularnijih je prirodni spomenik Los Pingüinos (Monumento natural Los Pingüinos), samo 35 kilometara sjeveroistočno od grada Punta Arenas na južnom kraju otoka i uključuje prekrasne otoke Magdalena i Marta.

Kao što mu samo ime govori (pingüinos je španjolski za pingvine), spomenik je dom jedne od najvećih kolonija pingvina u Čileu, koja se sastoji od oko 60 000 parova Magellanovih pingvina koji se razmnožavaju. Otoci su dostupni samo obilascima brodom s vodičem, a dom su i velikim kolonijama tuljana i morskih lavova.

Još jedan od važnih prirodnih spomenika Čilea je El Morado, udaljen laganom vožnjom od Santiaga i mjesto gdje se nalaze ledenjak San Francisco i 4674 metra visoka planina Cerro El Morado.

11. Radovi salitre Humberstone i Santa Laura

Smješten u blizini sjevernog lučkog grada Iquique u udaljenoj pustinji Pampa i proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom 2005., ovaj fascinantni grad duhova nekoć je bio dom užurbane zajednice.

Više od 60 godina od otprilike 1880. godine tisuće čileanskih, bolivijskih i peruanskih radnika radilo je u tvornici salitre Humberstone i Santa Laura (Salitreras Humberstone y Santa Laura), neprijateljskom okruženju koje je uključivalo oko 200 rudnika salitre. Pritom su ovi radnici formirali posebnu kulturu i način života koji je ovdje sačuvan.

Iako je napušteno od 1960., mjesto nudi fascinantan pogled na teške uvjete s kojima se suočavaju ovi “pampino”, s mnogim većim građevinama na mjestu koje još uvijek stoje i mogu se istražiti. Preporučuju se profesionalni vodiči s obzirom na udaljenost područja i oštru klimu.

Čile: 16 najbolje ocijenjenih turističkih znamenitosti
Foto: Shutterstock

12. Otok Chiloé & Nacionalni park Chiloé

Smješten na otoku Chiloé, drugom najvećem otoku u zemlji, Nacionalni park Chiloé vrijedi dodati u vaš plan putovanja. Iako nije tako hrapav kao većina najupečatljivijih krajolika u zemlji, otok Chiloé ipak je prilično jedinstven.

Osim brojnih starih kultnih drvenih crkava na otoku, ostataka zajednica koje su osnovali isusovački misionari koji su se ovdje nastanili u 17. stoljeću, vidjet ćete mnoštvo atraktivnih, šarenih starih kuća. Poznati kao “palafitos”, mjestimično se privijaju uz obalu i podižu se iz vode na stupovima. Mnoge od starih otočkih crkava također su jarko obojene i također ih treba posjetiti.

Sam nacionalni park Chiloé posljednjih godina postaje sve popularniji među turistima. Vrhunac posjeta ovom području izvanredne prirodne ljepote je prilika za promatranje divljih životinja koje su raznolike kao što su plavi kitovi i dupini (dostupni su izleti u razgledavanje) i velika uzgajališta pingvina u obližnjem spomeniku prirode Islotes de Puñihuil. Dostupne avanture uključuju vožnju kajakom po moru, planinarenje i eko-turizam.

13. Valle Nevado

Nekad dobro čuvana tajna, činjenica da je Čile domovina nekih od najboljih svjetskih skijališta danas je poznata među skijašima. Daleko najpopularnije skijaško područje u Južnoj Americi, regija odmarališta Valle Nevado (Snježna dolina) u podnožju Anda El Plomo dobro je opslužena javnim prijevozom iz glavnog grada zemlje Santiaga, koji se nalazi samo 46 kilometara zapadno od skijaških staza. . Osnovano 1988. godine, skijalište pokriva golemo područje i od tada je brzo raslo.

Može se pohvaliti uglavnom vedrim nebom i velikim snijegom zahvaljujući visokoj nadmorskoj visini od 3000 metara. Može se skijati 112 dana u godini, a odmaralište ima 37 staza i 11 žičara. Jednako je popularan među obiteljima početnicima kao i među iskusnim skijašima i snowboarderima.

Uz svoja tri hotela, dostupni su razni apartmani za iznajmljivanje, pogodni za kratke i duge boravke, a odmaralište također ima osam restorana. Škola za skijanje nalazi se na licu mjesta, zajedno s trgovinom skijaške opreme i turističkom tvrtkom koja nudi heli-skijanje avanture. Druga značajna čileanska skijališta u blizini Santiaga uključuju La Parva i El Colorado.

Posjetite njihovu službenu stranicu.

Čile: 16 najbolje ocijenjenih turističkih znamenitosti
Foto: Shutterstock

14. Spomenik prirode Spilja Mylodon

Jednako popularna među turistima kao i među ljubiteljima prirode, prirodni spomenik špilja Mylodon (El Monumento Natural Cueva del Milodón) nalazi se u srcu područja Patagonije u Čileu, nedaleko od Puerto Natalesa.

Najznačajnije stvari ovog fascinantnog čuda prirode uključuju brojne špilje do kojih je lako doći, a smještene su oko zastrašujuće stijene poznate kao Đavolja stolica (Silla del Diablo).

U glavnoj špilji, poznatoj kao špilja Milodón, 1895. godine otkriveni su dobro očuvani ostaci pretpovijesnog Mylodona (visoka statua ovog davno izumrlog stvorenja), zajedno s ostacima drugih drevnih životinja pa čak i ljudskih kostiju.

Ova impresivna špilja duboka je oko 200 metara i zabavno ju je istraživati. Ako imate vremena, krenite označenom stazom koja vodi do vrha špilje, gdje ćete uživati ​​u spektakularnim pogledima na obližnji fjord Eberhard.

Druge zabavne stvari uključuju istraživanje mnogih drugih planinarskih staza u parku, koje uključuju niz uzdignutih dijelova u visini stabala kojima je zabavno hodati.

Posjetite njihovu službenu stranicu.

15. Dolina Cochamó

Poznata kao “čileanski Yosemite”, prekrasna regija doline Cochamó u Čileu je divno područje za istraživanje.

Smještena u regiji Los Lagos u Andama i nazvana po rijeci Cochamó, to je regija koja je, poput Yosemitea, postala iznimno popularna među planinarima i penjačima, potonje je ovamo privukla prilika da se uhvate u koštac s brojnim planinama od preko 1000 metara.

Planinari, sa svoje strane, mogu birati između niza staza različitog stupnja težine, od kojih vas većina vodi izravno do popularnih odredišta za razgledavanje. To uključuje mnoge prekrasne vodopade koji su raštrkani regijom.

Svakako ćete se htjeti uhvatiti ukoštac s 10 kilometara dugom “Kaubojskom stazom”, koja je tako nazvana po svojoj 100-godišnjoj povijesti kao stočna staza (koristili su je i zloglasni pljačkaši banaka, Butch Cassidy i Sundance Kid, nakon bijega iz SAD-a). Ovo zabavno šestosatno pješačenje počinje u selu Cochamó i vodi do La Junte, stjenovite ispostave s brojnim kampovima ako poželite prespavati.

Osim raznolike flore i faune, ljude ovdje privlači i fly fishing.

Čile: 16 najbolje ocijenjenih turističkih znamenitosti
Foto: Shutterstock

16. Nacionalni park Vicente Pérez Rosales

Osnovan 1926. i prvi od danas brojnih nacionalnih parkova u zemlji, Nacionalni park Vicente Pérez Rosales (Parque Nacional Vicente Pérez Rosales) nalazi se u srcu čileanske jezerske oblasti i pruža savršen izgovor da barem okusite ovu prekrasnu regiju.

Lako dostupan iz grada Puerto Montt, kao velika turistička atrakcija ovdje su spektakularni slapovi Petrohué (Saltos del Petrohué). Ovdje se brza rijeka Petrohué obrušava niz vulkanski kameni žlijeb do jezera Todos los Santos, što je posebno impresivan prizor tijekom kišne sezone. Nakon spuštanja niz slapove i brzake, voda se taloži u kristalno čistom jezeru, popularnom mjestu za ribolov i promatranje ptica.

Područje je poznato i po raznolikom životinjskom svijetu, uključujući jelene i pume, kao i po termalnim izvorima.

Zanimljivosti

1. Podrijetlo imena “Čile” možda dolazi od autohtone Aimara riječi “chili”, što znači “gdje zemlja završava.” Moglo bi se temeljiti i na Mapuche imitaciji ptičjeg glasa koji zvuči kao “cheele cheele”.

2. Jeste li se ikada zapitali jesmo li sami u svemiru? Čile ima i jedna je od rijetkih zemalja na Zemlji koja ima službeno financiran i priznat biro za istraživanje NLO-a. Odjel je dio zračnih snaga i prati aktivnost neobičnih letjelica. Također, mnogi Čileanci vole “gledati nebo”, objavljujući kućne videozapise sumnjivih NLO-a i vanzemaljske aktivnosti.

3. Čileanci su drugi najveći potrošači kruha na svijetu – odmah iza Nijemaca. Nije ni čudo, s obzirom na to koliko su različite vrste kruha nevjerojatno ukusne, poput popularnih marraqueta štruca.

4. Gran Torre u Santiagu, nevjerojatna 62 kata visoka, najviša je zgrada u Južnoj Americi. Popnite se na novootvorenu platformu za promatranje za nevjerojatan pogled na grad i okolne andske kordiljere.

5. Jedna od najzanimljivijih kulturnih tradicija u Čileu odvija se na otocima arhipelaga Chiloe – minga. Kada obitelj želi premjestiti svoju kuću, zajednica se okuplja kako bi doslovno uklonila drvenu kuću iz temelja, također koristi zapregu volova i balvana da je odvuku do novog doma.

6. Pustinja Atacama je najsuša pustinja na svijetu, s prosječnom količinom padalina od oko 15 mm godišnje. Postoje neka mjesta u Atacami na kojima nikada nije zabilježena kiša. Ali kad kiše ipak dođu, dijelovi pustinje procvjetaju prekrasnim poljima ljubičastog cvijeća koja se protežu kilometrima.

7. Iako je Čile međunarodno poznat po svojim sočnim crvenim vinima i đavolskom piscu, Čile također ima jaku i raznoliku pivsku kulturu! To je zahvaljujući snažnom priljevu njemačkih imigranata s kraja 1800-ih, koji su došli u Čile živjeti na jugu i sa sobom donijeli svoju tradiciju proizvodnje piva (kao i kuhinju i arhitekturu). Stoga tijekom posjeta svakako kušajte neka lokalna craft piva.

8. Čile njegovi stanovnici od milja zovu “pais de los poetas” ili “zemlja pjesnika”. To je zato što su dvije od najpoznatijih i najomiljenijih književnih ličnosti u zemlji bili pjesnici i pisci Gabriela Mistral i Pablo Neruda, koji su oboje osvojili Nobelovu nagradu za književnost.

9. Čileanci Novu godinu znaju dočekati sa stilom! U novogodišnjoj noći, obalni gradovi Valparaiso i Viña del Mar priredili su najveći vatromet u Južnoj Americi, pokrenuvši nevjerojatan prikaz nad divovskom lukom koja graniči s dva grada za vrhunsku feštu! Godine 2007. postignut je Guinnessov svjetski rekord za ispaljivanje 16.000 vatrometa.

10. Čile je dom Guinnessovog rekordera za najveći bazen na svijetu. Smješten u odmaralištu San Alfonso del Mar, bazen se proteže dužinom 20 olimpijskih bazena i ima 66 milijuna galona.

11. Čile je možda poznat po svom vinu, ali vinova loza nije autohtona u regiji. Vinovu lozu Vitis viniferia prvi su donijeli španjolski kolonizatori.

12. Kitolovski brod Essex – čije su pustolovine poslužile kao inspiracija za klasičan roman Hermana Melvillea “Moby Dick” – prošao je kroz svoj teški susret s razornim kitom i kasniju borbu za preživljavanje uz obalu Čilea. Nakon što je Essex potonuo, preostali mornari uspjeli su neko vrijeme preživjeti na nekim otocima uz obalu prije nego što su spašeni i odvedeni u lučki grad Valparaiso.

13. Priča se da je inspiracija Williama Shakespearea za lik Calibana u njegovoj drami Oluja došla iz čitanja izvještaja istraživača i opisa domorodačkih plemena koja žive u Tierra del Fuego na krajnjem jugu Čilea.

14. Najveći potres ikad zabilježen – 9,5 po Richteru – dogodio se u blizini Valdivije u Čileu 1960. godine. Potres je trajao otprilike jedanaest do trinaest minuta i ukupno je odnio između 1000 i 6000 života, a zbog jačine potresa nastao je i tsunami. Ali ne brinite – Čile ima dugu povijest potresa i sve su zgrade izgrađene da izdrže i velike i male potrese.

15. Čile ima jednu od jedine dvije stalne civilne baze na kontinentu Antarktika. Nazvan “Villa Las Estrellas”, gradić je dom škole, bolnice, pošte, pa čak i male suvenirnice.

16. Jedna ruta Pan-američke autoceste završava u gradu Quellon na velikom otoku Chiloe, s ogromnim markerom za fotografiranje, pa čak i priliku za kupnju prigodne deklaracije. Druga (službena) ruta prelazi preko kontinenta i završava u argentinskom gradu Ushuaia.

17. Mislite da zastava Čilea izgleda kao zastava Teksasa? U pravu ste, čileanska zastava je zapravo 21 godinu starija od teksaške. Međutim, obje su oblikovane prema zastavi sa zvijezdama i prugama Sjedinjenih Američkih Država. Boje i simboli na čileanskoj zastavi označavaju: bijelo – snijeg Andskih planina; plavo – nebo i Tihi ocean; zvijezda – vodstvo i napredak; crvena – krv prolivena u borbi za neovisnost.

18. Ulična hrana nešto je što morate kušati! Slane sopaipille, empanade, completo hrenovke, kandirani kikiriki, svježi sokovi, gajbe bombona i čipsa… gotovo da nema potrebe da idete u pravi restoran (skoro)! Ulične hrane ima u izobilju, jeftina je i nevjerojatno dobra. Raznolikost i vrste hrane i pića mijenjaju se ovisno o sezoni (na primjer, više svježih sokova i mote con huesillo ljeti), ali uvijek se može pronaći nešto ukusno kad ste vani.

19. Čileanci vole svoj sladoled, pa ako ga i vi volite, bit ćete u dobrom društvu. Čileanci uživaju u svojoj slasnoj poslastici tijekom cijele godine, a slastičarni u Čileu ima jednako mnogo kao i Starbucksa u Sjedinjenim Državama. Osim toga, mnoge trgovine sladoledima imaju okuse temeljene na lokalnom voću i drugim sastojcima.

20. Žao nam je, Egiptu, ali najstarije poznate mumije na svijetu zapravo su pronađene u Čileu! Chinchorro mumije otkrivene su u dolini Camarones, a najstarija je datirana oko 5050. godine pr.

21. U Čileu možete vidjeti pingvine! Postoji više mjesta na kojima možete vidjeti gnijezda i razmnožavanje raznih pingvina, uključujući Magellanove pingvine, Humboldtove pingvine i južne kamenjare diljem zemlje, uključujući Chiloe i Tierra del Fuego.

22. Čileanci su patriotska skupina i vole slaviti! Dan 18. rujna slavi se dan kada se nacija ujedinila u potrazi za oslobođenjem od španjolske vladavine, dok se 19. rujna slavi “Dan slave vojske” i Čileanci daju sve od sebe za ovu zabavu koja se ne smije propustiti. Većina ljudi dobije cijeli tjedan odsustva s posla ili škole kako bi proslavili las fiesta patrias, zabavljali se, plesali nacionalni ples cueca, pili, jeli tradicionalnu hranu i provodili vrijeme s obitelji i prijateljima na ‘fondama’ (festivalskim mjestima) koja niču okolo zemlja.

23. Najveće domorodačko pleme Čilea, Mapuches, bilo je poznato po svojoj žestini u bitkama. Bili su jedina domorodačka skupina koja je zaustavila napredovanje carstva Inka na svom teritoriju.

24. Čileanci su vrlo srdačni ljudi, pa se nemojte iznenaditi ako jedni druge (i vas) bockaju u obraz u znak pozdrava. To je pozdrav na čileanski način!

25. Najbolja višednevna planinarenja u Južnoj Americi upravo su u Čileu! Ovdje ćete pronaći najpoznatije staze u Patagoniji, W Trek i “O Trek” u Nacionalnom parku Torres del Paine. Ali također ćete pronaći neke netaknute staze, posebno u Patagoniji. Pješačenje stazom Cerro Castillo u Carretera Austral – najluđem putovanju u Patagoniju – ili Dientes de Navarino (najjužnija staza na Zemlji!) iskustva su koja će ostati s vama zauvijek!

26. Najviši vulkan na Zemlji je u Čileu! Vulkan “Ojos del Salado” aktivni je stratovulkan koji dijele Čile i Argentina i nalazi se u blizini pustinje Atacama u sjevernom Čileu. S nadmorskom visinom od 6.893 metra, to je najviša planina u Čileu i drugi najviši vrh na zapadnoj i južnoj hemisferi.

27. Ljubitelji divljih životinja, ovo je za vas! Čile ima najveći postotak endemskih vrsta na svijetu. Iako u zemlji nema velikog broja vrsta, oko 50% svih vrsta su endemske, što znači da ćete pronaći mnoštvo jedinstvenih životinja!

28. Tražite sigurno mjesto za putovanje? Čile se često rangira kao najsigurnija zemlja Južne Amerike, s niskom stopom kriminala i dobrim ponašanjem prema turistima. Često se nalazi među 25-30 najboljih zemalja u svijetu po sigurnosti, prema Indeksu globalnog mira (trenutačno #27).

29. To je fascinantna, prekrasna zemlja koja čeka da bude otkrivena, puna živahnih ljudi koji samo čekaju da s vama podijele svoju kulturu.

Očaravajuće tropske destinacije za 2023. godinu

Očaravajuće tropske destinacije za 2023. godinu

Mađarska - 15 najboljih zanimljivosti i znamenitosti

Mađarska – 15 najboljih zanimljivosti i znamenitosti