in

Belgija: 19 turističkih točaka koje će vas oduševiti

Shutterstock

Belgija je možda mala, ali prepuna je znamenitosti. UNESCO-va priznata mjesta u glavnom gradu Briselu kreću se od cehovskih dvorana iz 14. stoljeća koje okružuju elegantni Grand Place do gradskih kuća Victora Horte s početka 20. stoljeća.

Bruges je glavna atrakcija za turiste, sa svojim savršeno očuvanim srednjovjekovnim ulicama koje okružuju mirne kanale koji mame gomile putnika svake godine.

Iako je Bruges daleko najpopularnije mjesto za posjetiti u Belgiji, mnogi drugi gradovi u zemlji – posebice Gent i Mechelen – također čuvaju izvrsne arhitektonske primjere iz srednjeg vijeka.

Ova mala nacija bila je na samom čelu europske povijesti, s mnogim najvažnijim događajima na kontinentu koji su se odvijali diljem njezina sela.

Upravo je u Belgiji Napoleon našao sebi ravnog u bitci kod Waterlooa, a tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata Belgija se našla na prvoj crti bojišnice.

Ratna polja Ypresa iz Prvog svjetskog rata sada su važna mjesta hodočašća, a danas su među najpopularnijim stvarima u zemlji.

Belgija i najbolje znamenitosti

Bilo da ste ovdje zbog drevne ili moderne povijesti, Belgija nudi ogroman dio europske baštine unutar komadića svoje zemlje.

Evo što sve možete vidjeti i posjetiti u Belgiji.

1. Grand Place, Brisel

La Grand Place (također poznat kao De Grote Markt) obrubljen je fino očuvanim cehovskim dvoranama i drugim velebnim zgradama koje najbolje prikazuju belgijsku vernakularnu arhitekturu.

Jednom stranom dominira raskošna srednjovjekovna gradska vijećnica, remek-djelo gotičke arhitekture.

Grand Place proglašen je mjestom svjetske baštine UNESCO-a zbog svoje izvanredne reprezentacije arhitekture s kraja 17. stoljeća.

Trg je pun turista i lokalnog stanovništva u svako doba godine, a posebno u kolovozu druge godine, kada je središte ispunjeno cvjetnim tepihom veličine 75 puta 24 metra, sastavljenim od više od 700.000 rezanih begonija.

Savjet: Dobit ćete najbolji puni pogled na prekrasne dizajne s balkona gradske vijećnice.

Grand Place

2. Kanali u Bruggeu

Bruges je započeo na obalama rijeke Reie, a kako je rastao, tako je rastao i niz vodenih putova koji su ga povezivali s estuarijem Zwina i Sjevernim morem.

Danas su kanali prekrasni podsjetnici na povijest Brugesa, a krstarenje je jedan od najpopularnijih načina za istraživanje grada.

Izleti brodom za razgledavanje, koji polaze s pet dokova, razasutih duž glavnog kanala u središnjem gradu, traju svakih pola sata od ožujka do studenog (i rjeđe u jeku zime), s izletima koji vijugaju duž glavnog kanala.

Ovo je jedna od najboljih prilika da dobijete fotografije poznate arhitekture terasastih kuća u Brugesu na strani kanala i nekih od njegovih najboljih zgrada.

Obilasci se odvijaju po kiši ili suncu, a kišobrane osigurava organizator putovanja. Rezervacije se ne primaju za javne izlete brodom za razgledavanje – jednostavno se pojavite na pristaništu i kupite kartu dok se ukrcavate.

3. Flandrska bojišta

Za mnoge posjetitelje uloga Belgije na prvoj crti bojišnice u Prvom svjetskom ratu, a posebno bojišta u Flandriji oko Ypresa, glavni su razlog putovanja na ovu destinaciju.

Ne samo povijesno važna, bojišta su glavno mjesto hodočašća. Očuvani rovovi prostiru se kilometrima oko grada Ypresa, dok je ovo područje također raštrkano golemim grobljima za tisuće vojnika koji su ovdje umrli.

Groblje Tyne Cot (britansko) i Langemarkovo njemačko ratno groblje svečani su podsjetnici na brutalne borbe koje su se ovdje odvijale tijekom Prvog svjetskog rata.

4. Zvonik u Bruggeu

Među najprepoznatljivijim znamenitostima u Belgiji, ovaj prekrasan zvonik (službeno poznat kao Belfort met Beiaard) dominira glavnim trgom u Bruggeu.

Ovaj srednjovjekovni toranj, koji datira iz 13. stoljeća, spojen je sa zgradom koja je nekoć služila kao glavna gradska tržnica i koja je izvrsno očuvana, omogućujući posjetiteljima pravi okus arhitektonske moći srednjeg vijeka.

Penjanje uz 366 zavojitih i uskih stepenica zvonika do vidikovca, koji se nalazi na visini od 83 metra, jedna je od najpopularnijih stvari za turiste u Belgiji.

Kad se popnete na vrh, pogled na crkvene tornjeve i krovove zvonika pruža jednu od najpoznatijih panorama u zemlji.

5. Gravensteen u Gentu i stari grad

Ova iznimno impresivna utvrda nekoć je bila velebna kuća grofova od Flandrije, koji su svoju inspiraciju za izgradnju dvoraca crpili iz glomaznih dvoraca koje su križari izgradili u Siriji.

Danas je Gravensteen jedan od najboljih europskih sačuvanih primjera tvrđave s opkopom i nevjerojatno je dobro očuvan.

Njegovi snažni i impresivno debeli i visoki zidovi izdižu se iz vode rijeke Lieve točno usred starog grada Genta, uzdižući se iznad krovova okolnih ulica.

Unutra, goleme nadsvođene dvorane i odaje sadrže eksponate srednjovjekovnog života, ali sama arhitektura dvorca je prava zvijezda predstave. Prije nego što krenete u šetnju šarmantnim kamenim ulicama Genta, popnite se stubištem do krova za panoramski pogled na grad.

Gravensteen
Shutterstock

6. Bazilika Svete Krvi, Brugge

Ako namjeravate posjetiti samo jednu crkvu u Bruggeu, neka to svakako bude ova. Bazilika Svete Krvi nije impresivna samo zbog svoje mješavine romaničke i kasnogotičke arhitekture, već i zbog svete relikvije koja se čuva unutra.

U gornjoj kapeli nalazi se poznata bočica po kojoj je crkva i dobila ime; navodno sadrži kap krvi Isusa Krista koja je vraćena u Belgiju nakon Drugog križarskog rata.

Unutrašnjost crkve je blistavo mnoštvo pozlaćenih radova koji su dovršeni u 16. stoljeću i pruža dovoljno razloga za posjet čak i ako niste zainteresirani za svete relikvije.

7. Dolina Meuse

Dolina Meuse, južno od Brisela, jedno je od najboljih mjesta za dojam ruralnog središta Belgije.

Rijeka Meuse nudi najslikovitije mogućnosti za plovidbu rijekom u Belgiji, s gustim šumskim krajolikom ispresijecanim stjenovitim dvorcima na vrhu brda i ruševinama tvrđava te malim gradićima na obali iza kojih stoje vapnenačke litice.

Zaputite se u gradove Namur ili Dinant kako biste isplanirali svoje putovanje rijekom. Oba ova mala centra djeluju kao pristupnici ovoj regiji.

Dolina Meuse također je dom mnoštva pješačkih i biciklističkih staza za putnike koji žele dodati neke aktivnosti u svoj odmor.

8. Stari grad Mechelen

Njegovi spomenici možda nisu toliko poznati kao oni u Bruggeu koje je omiljeno posjetiteljima, ali Mechelenovo starogradsko područje odlično je mjesto za dočarati osjećaj srednjovjekovne Belgije, s obiljem zabatne arhitekture i lijepih starih zgrada koje su još uvijek prisutne.

Središnji Grote Markt omeđen je nekim iznimno lijepim zgradama, uključujući gradsku vijećnicu i Lakenhall, dok se impresivna katedrala Sint-Rombouts sa svojim visokim tornjem sa satom uzdiže odmah iza.

Daleko od glavnog trga, šetnja središtem također će otkriti obilje tipične arhitekture cehovskih kuća koju će ljubitelji povijesti sigurno željeti vidjeti.

Mechelen
Shutterstock

9. Gentski kanali

Za jednostavno razgledavanje dok ste u Gentu, jednostavno otiđite do vode.

Nekoliko kompanija nudi izlete (i javne i privatne opcije) na vodenim putovima Genta, koji vijugaju srednjovjekovnom gradskom četvrti starog grada, prolazeći pored slavnih fasada cehovskih dvorana duž kanala, njegove srednjovjekovne luke i nekih samostana i crkava Genta.

Većina opcija krstarenja kanalima traje 40 minuta ili oko jedan sat. Polasci su redoviti tijekom cijelog dana, otprilike od ožujka do studenog, s rjeđim polascima tijekom zime.

Uz krstarenja za razgledavanje, nekoliko kompanija nudi i najam kajaka, tako da možete istraživati kanale svojim tempom.

10. Waterloo

Da, ljubitelji povijesti, za vas je svakako Waterloo; mjesto gdje je Napoleon poražen u poznatoj bitci.

Danas je krajolik u kojem je nekoć odjeknula bitka bukolički krajolik poljoprivrednih polja, ali umjetno brdo uzdiže se iz okolnih ravnica sa spomen skulpturom lava na vrhu u znak sjećanja na dan kada je Napoleonova vojska konačno zaustavljena.

S vrha se pruža izvrstan pogled na krajolik. Za svakoga tko je zainteresiran za povijest Belgije i šire Europe, Waterloo ostaje važna stanica na itineraru.

Waterloo
Shutterstock

11. Grand Place (Grote Markt), Antwerpen

U samom središtu Antwerpena nalazi se prekrasan gradski trg Grand Place (također poznat kao Grote Markt), koji sadrži neke od najboljih belgijskih primjera arhitekture cehovskih kuća s njihovim tipičnim oblikom zvonika.

Gradska vijećnica ovdje je dobro očuvan primjer gradnje iz 16. stoljeća, a unutrašnjost je vrijedna razgledavanja zbog zbirke slika koje prikazuju povijest Antwerpena.

Ipak, cehovske kuće koje još uvijek okružuju trg glavni su razlog za posjet Grote Marktu.

Među najboljim pročeljima su Coopers’ House i Grocers’ House, no sve su one dobro očuvani primjeri ovog belgijskog stila arhitekture.

12. Dolina Semois

Kao užitak za ljubitelje prirode, dolina Semois pruža potrebnu dozu bujnog krajolika nakon svog tog povijesnog lutanja belgijskim gradovima i mjestima.

Ovdje, u južnom dijelu zemlje, vijugava rijeka Semois presijeca poljoprivredna zemljišta nad kojima se vide blago valovita brda obrasla šumom. To je glavno belgijsko područje za planinarenje, a također je i dobro mjesto za izlete riječnim čamcima koji prate vijugave krivulje rijeke.

Sela kao što su Membre, Laforet i Alle nude dobre mogućnosti smještaja, od pansiona srednjeg ranga do kampiranja u regiji.

Vidjeti dolinu u svom najljepšem izdanju dolazi u proljeće, kada cvjeta poljsko cvijeće.

Semois
Shutterstock

13. Stari grad Mons

Stari grad Mons pravi je užitak za istraživanje.

U središtu je Grand Place, glavni trg kojeg krase razne tipično ukrašene zgrade koje se protežu kroz razdoblje od 400 godina, a datiraju između 15. i 18. stoljeća, ali još uvijek zadržavaju osjećaj simetrije.

Konkretno, kuća Toison d’Or (iz 1615. godine) i kapela sv. Jurja (iz 1604.) pravi su arhitektonski vrhunci.

Daleko od Grand Placea, stari grad skriva mnogo više mogućnosti za razgledavanje.

Zvonik koji je pod zaštitom UNESCO-a na brdu iznad grada i crkva Sainte-Waudru čija je unutrašnjost prepuna umjetničkih i vjerskih relikvija dvije su od najvažnijih atrakcija.

14. Crkva Svetog Petra, Leuven

Crkva sv. Petra sa svojim šiljastim lučnim prozorima i stupovima od snopova jedan je od najbolje očuvanih primjera brabantske gotike u Belgiji.

Crkva se nalazi u samom srcu Leuvena na glavnom gradskom trgu ili Grote Markt.

Osim veličanstvene crkvene arhitekture iz 15. stoljeća, ljubitelji umjetnosti pronaći će dodatnu poslasticu. Zbor i ambulanta dom su muzeja posvećenog vjerskoj umjetnosti, gdje su prikazane neke od najboljih flamanskih slika koje prikazuju biblijske scene.

Posebice vrijedi posjetiti baroknu izrezbarenu propovjedaonicu i sliku Posljednje večere Dirka Boutsa.

15. Dvorac Vêves

Ovaj srednjovjekovni dvorac u stilu bajke, okružen okruglim tornjevima i interijerom uređenim u raskošnom stilu 18. stoljeća, jedna je od glavnih turističkih atrakcija pokrajine Namur.

Arhitektura današnjeg dvorca Vêves (Château de Vêves) datira iz 15. stoljeća, budući da je prethodni dvorac iz 12. stoljeća bio uništen u požaru. Međutim, ovaj položaj na vrhu brda, koji je lako čuvao glavnu rutu između Dinanta i Rocheforta, bio je mjesto utvrđene zgrade od 670. godine.

Dvorac je poznat kao najočuvaniji primjer srednjovjekovne dvorske arhitekture u Belgiji.

Dvorac se nalazi na rubu sela Celles i lako mu se može pristupiti iz Dinanta i Namura.

16. Raversyde Atlantikwall

U Ostendeu, povijesno mjesto Raversyde Atlantikwall smješteno je usred velikog parka prirode šuma, travnjaka i obalnih dina.

Unutra se nalazi kompleks ratnih bunkera Atlantikwall. To je jedan od najbolje očuvanih segmenata njemačke obrambene linije, koja se protezala duž obale okupirane Belgije tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata.

Kompleks Atlantikwall ovdje se sastoji od Aachenske baterije iz Prvog svjetskog rata i Saltzwedel-neu baterije iz Drugog svjetskog rata s nizom tunela, prolaza i topničkih položaja postavljenih usred obalnih dina.

Također unutar Raversyde Atlantikwalla nalazi se arheološko nalazište Anno 1465, koje uključuje rekonstruirane kuće iz srednjovjekovnog ribarskog sela Walraversijde i muzej o povijesti nalazišta.

Raversyde Atlantikwall
Shutterstock

17. Katedrala Svetog Bava, Gent

Ova veličanstvena katedrala sa svojim visokim gotičkim korom i romaničkom kriptom prikazuje najbolje od vjerske arhitekture u Belgiji i najistaknutija je turistička atrakcija Genta.

Iako je visoka zgrada, sa svojim skladnim vitrajima, vrhunac sama po sebi, većina ljudi dolazi ovamo vidjeti poznata umjetnička djela koja krase interijer; posebno flamansko remek-djelo poznato kao Gentski oltar.

Ipak, nakon što pogledate sliku, nemojte propustiti mamutsku kriptu ispod katedrale, koja sadrži važne grobnice i neke prekrasne zidne slike.

18. Muzeji umjetnosti u Antwerpenu

Nekad dom hvaljenog slikara Petera Paula Rubensa (1577.-1640.), lučki grad Antwerpen glavno je odredište ljubitelja umjetnosti.

Kuća u stilu palače u kojoj je Rubens živio i radio od 1610. godine nadalje sada je muzej Rubenshuis, koji sadrži veliku zbirku umjetnikovih slika i izložaka o njegovom životu (koji je također uključivao nekoliko diplomatskih posjeta) i njegovom umjetničkom stvaralaštvu.

Kuća je sama po sebi turistička atrakcija sa svojim mirnim njegovanim vrtom, dvorištem, i kićenim talijanskim pročeljem.

Osim stalne Rubensove zbirke, Rubenshuis također ugošćuje program privremenih izložaka.

Muzej moderne umjetnosti u Antwerpenu također se nalazi u gradu i posjeduje zbirku svjetske klase suvremene umjetnosti belgijskih i međunarodnih umjetnika.

19. Muzej i gradske kuće Horta

Victor Horta bio je najutjecajniji arhitekt i dizajner stila ranog 20. stoljeća poznatog kao Art Nouveau.

Nekoliko njegovih zadivljujućih građevina preživjelo je u Bruxellesu i sada se nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Započnite u muzeju Horta, koji se nalazi u njegovoj bivšoj kući i studiju, koji su sačuvani onako kako ih je on dizajnirao, s originalnim vitrajima, mozaicima, drvenim radovima i ukrasima.

Horta je bio pionir u ovoj umjetničkoj revoluciji koja je maksimalizirala i raspršila prirodno svjetlo i uključila teme iz prirode u svoje vijugave krivulje. Hortina estetika uključivala je pažnju na svaki detalj konstrukcije i uređenja, od dizajna kuće do namještaja, pa čak i ukrasa na šarkama i kvakama.

Dvije spojene zgrade njegove kuće i ateljea prikazuju secesiju na vrhuncu, a njegove četiri glavne gradske kuće – Hôtel Tassel, Hôtel Solvay, Hôtel van Eetvelde i Maison & Atelier Horta – također su uključene u UNESCO-ovu lokaciju.

Ovo su bile neke od najatraktivnijih znamenitosti koje možete posjetiti na svom putovanju u Belgiju.

Finska: 16 nezaobilaznih znamenitosti

Finska: 16 nezaobilaznih znamenitosti

Ovo je 15 najvećih kockarnica na svijetu