in

Sejšeli: 18 najzanimljivijih turističkih atrakcija

Shutterstock

Zadivljujući i netaknuti Sejšeli, zvijezde su bezbrojnih fantazija tropskih otoka i na vrhu su mnogih popisa.

Prekrasne plaže posute kamenim stijenama, netaknute džungle, bujni koraljni grebeni i prirodni rezervati koji su na popisu UNESCO-a samo su neke od brojnih atrakcija arhipelaga sa 115 koraljnih i granitnih otoka, koji su vrhovi ogromne podvodne visoravni.

Sejšeli leže istočno od Kenije, blizu ekvatora. Gotovo polovica njihove ukupne kopnene površine je zaštićena, a mnogi otoci i atoli nalaze se unutar morskih rezervata.

Popularne aktivnosti na Sejšelima uključuju planinarenje planinskim stazama, uživanje na prekrasnim plažama, penjanje po stijenama, fotografiranje jedinstvene flore i faune i objedovanje u ukusnoj kreolskoj kuhinji.

Vodene potrage obiluju čistom, azurnom vodom. Plivanje, ronjenje, surfanje i jedrenje svjetske su klase, a Sejšeli obuhvaćaju neka od najbogatijih ribolovnih područja na svijetu.

Veći granitni unutarnji otoci Sejšela (prvenstveno Mahé, Praslin i La Digue) najrazvijeniji su za turiste, s mnogim luksuznim odmaralištima s pet zvjezdica koja su toliko glamurozna da ćete se osjećati poput kraljevske obitelji.

Mahé je dom malog glavnog grada Victorije, kao i međunarodne zračne luke, luke za kruzere i prekrasnog nacionalnog parka Morne Seychellois. Na otoku Praslin možete istražiti Vallée de Mai, koja je pod zaštitom UNESCO-a, dok uspavani La Digue skriva neke od plaža Sejšela koje oduzimaju dah.

Vanjski otoci uglavnom su nenaseljeni, niski pješčani zaljevi i mali koraljni otoci i atoli. Ribolov je ovdje izvrstan, a ribiči će pronaći ekskluzivne ribarske kolibe na otoku Alphonse i atolu Farquhar.

Sejšeli
Shutterstock

Sejšeli i najbolje atrakcije koje nudi

Bez obzira što odlučite raditi na ovim uzvišenim otocima, saznajte više o najboljim mjestima koje možete posjetiti, uz ovaj popis najboljih atrakcija na Sejšelima.

1. Anse Lazio, Praslin

Na sjevernoj obali otoka Praslin, Anse Lazio (Chevalier Bay) jedna je od najljepših plaža Sejšela. Morate pješačiti preko brda da biste došli do plaže, ali svakako je vrijedno truda.

Okružen zaobljenim granitnim stijenama, ovaj dugi dio mekog plavog pijeska stapa se s kristalno čistim morem u sanjivim nijansama plave boje. Drveće Takamaka i kokosove palme obrubljuju plažu, pružajući mrlje hlada za opuštanje, a gladni kupači mogu napuniti gorivo u restoranima na oba kraja plaže.

Najbolje vrijeme za posjet Anse Laziu je rano jutro ili kasno poslijepodne, kada je većina turističkih autobusa otišla.

2. Anse Intendance, Mahé

Jedna od najboljih plaža na Mahéu, ovaj mali i osamljeni polumjesec pijeska na južnoj obali otoka omiljeno je mjesto za surfanje, zahvaljujući čestim velikim valovima i divljim valovima. Iako na ovoj lijepoj plaži nećete pronaći greben za ronjenje, postoji mnogo drugih aktivnosti koje će vas zaokupiti.

Iako je lijepa i puna akcije, ovo nije najbolja plaža za obitelji. Nedostatak zaštitnog grebena čini plivanje pomalo teškim kada s jugoistoka pušu pasati, posebno od lipnja do rujna.

Ipak, ljubitelji sunčanja, kupanja na plaži i fotografi uživat će u ovom slikovitom pojasu uokvirenom palmama u bilo koje doba godine.

3. Baie Lazare, Mahé

Lijepo selo Baie Lazare na Mahéu dobilo je ime po francuskom istraživaču iz 18. stoljeća Lazareu Picaultu, koji se ovdje iskrcao kada ga je francuska vlada poslala da istraži otoke.

Jedna od glavnih turističkih atrakcija područja je neogotička crkva Baie Lazare, posvećena sv. Franji Asiškom, koja pruža panoramski pogled na područje.

Zadivljujuće plaže Anse Soleil i Petite Anse među najboljim su plažama na Sejšelima, sa svojom upečatljivo azurnom vodom i blistavo bijelim pijeskom. Zapravo, Petite Anse je na vrhu popisa najboljih plaža Sejšela, upravo zbog svog zaštitnog zaljeva i pijeska srebrne boje.

Ovo je idilična plaža za obitelji koje žele plivati i roniti na mirnom i sigurnom mjestu.

4. Otok La Digue

Četvrti po veličini otok u arhipelagu, La Digue je raj za ljubitelje prirode. Također je sjajno mjesto za posjetiti za sve koji traže uvid u tradicionalni život na otoku – bicikli i volovska zaprega popularni su načini prijevoza.

Zadivljujuće bijele pješčane plaže i granitne stijene obrubljuju obalu, a poznavatelji plaža ovdje će pronaći jednu od najslikovitijih pješčanih i morskih dionica na planetu: Anse Source D’Argent. Morate platiti za pristup plaži na obližnjem imanju L’Union, gdje vaša ulaznica uključuje obilazak ove stare plantaže vanilije.

Još jedna atrakcija za razgledavanje je rezervat prirode Veuve, dom ugrožene crne rajske muharice, koju nazivaju i “udovicom” zbog crnog perja na repu.

Ronjenje i penjanje također su popularne aktivnosti na otoku, a planinari će uživati u stazi La Pass to Grand Anse, koja prolazi pokraj francuskih kolonijalnih kuća kroz šume i močvarna područja do prekrasne plaže Grand Anse.

Sejšeli
Shutterstock

5. Jednodnevni izlet na otok Curieuse

Nekada poznat kao Île Rouge zbog zemlje crvenkaste boje, otok Curieuse danas je dom programa za uzgoj golemih kornjača koje slobodno šetaju pješčanim uvalama.

Većina otoka prekrivena je stablima takamaka i casuarina, koja zasjenjuju bijele pješčane plaže, ali otok je poznat po još jednoj botaničkoj posebnosti: Curieuse je jedino mjesto uz Praslin gdje prirodno raste palma coco de mer.

Otok je nekada bio i kolonija gubavaca, a možete istražiti ruševine leprozorija na južnoj obali, kao i liječničku kuću, očuvani nacionalni spomenik.

Otok Curieuse dostupan je izletima brodom s otoka Praslin.

6. Nacionalni park Morne Seychellois

Ljubitelji prirode i planinari bit će u raju u Nacionalnom parku Morne Seychellois. Ovo je najveći nacionalni park na Sejšelima, koji pokriva više od 20 posto površine Mahéa.

Unutar njegovih bujnih granica nalazi se planinski lanac nazvan po svojoj najvišoj točki, Morne Seychellois, koja doseže visinu od 905 metara i gleda na glavni grad Victorije.

Životinjski i životinjski svijet uključuje nekoliko značajnih vrsta ptica, uključujući sejšelsku sovu, bulbula i sunčanicu, a bujna vegetacija varira od nekoliko vrsta endemskih palmi do pandana, vrčeva i paprati.

Ovdje ćete pronaći neke od najboljih planinarskih staza na otoku. Pješačke staze uspinju se u park iz sela Danzil, prolaze pokraj plantaža čaja i nude spektakularan pogled na jugozapadnu obalu Mahéa s planinskih padina. Umjereno planinarenje Morne Blanc jedna je od najpopularnijih staza i nudi spektakularne poglede s vrha.

Hodajući parkom prema zapadu, planinari će doći do morskih parkova Baie Ternay i Port Launay. Na sjeverozapadu se nalazi zaselak Bel Ombre i izolirana plaža u Anse Majoru.

Sejšeli
Shutterstock

7. Morski nacionalni park St. Anne

Obuhvaćajući šest otoka, 15 do 20 minuta vožnje brodom od obale Mahéa u blizini Victorije, Nacionalni morski park St. Anne postao je prvim nacionalnim parkom u Indijskom oceanu 1973. godine.

Ronjenje s disalicom, ronjenje u dubinu i izleti brodom sa staklenim dnom otkrivaju bogatu raznolikost morskog života u koraljnim grebenima parka, a možete istražiti većinu otoka unutar rezervata na jednodnevnim izletima iz Mahéa. Također možete prenoćiti na nekoliko otoka.

Otok Sainte Anne važno je mjesto za gniježđenje kornjača kljunaša. Unatoč svojim mangrovama i krokodilima, otok je bio mjesto francuskog naselja 1770. godine, prvog na Sejšelima.

Na Round Islandu, nekadašnjoj koloniji gubavaca, možete uživati u šetnji prirodom i prespavati u JA Enchanted Island Resortu.

Otok Île Cachée važno je mjesto za razmnožavanje noddiesa i proglašeni prirodnim rezervatom. Na otoku Cerf možete plivati ili roniti uz prekrasne grebene ili se sunčati na plažama bez gužve. Također se možete smjestiti ovdje u Cerf Island Resortu ili L’Habitation Cerf Island.

Otok Moyenne u privatnom vlasništvu ima staze kroz prirodu, rekonstruirane kuće doseljenika, gusarske grobove, malu slamnatu kapelicu i goleme kornjače.

8. Plaža Beau Vallon

Privlačna krivulja svjetlucavog pijeska Beau Vallona, na sjeverozapadnoj obali Mahéa, magnet je i za turiste i za lokalno stanovništvo. Gledajući prema moru, planinski otok Silueta svjetluca na horizontu pružajući slikovit pogled.

Ako tražite živahnu akciju na plaži, ovo je dobar izbor. Hoteli i restorani nalaze se uz obalu, a vikendom mještani ovamo dolaze na roštilj na plaži. Ovdje ćete u ponudi također pronaći razne vodene sportove, uključujući vodene skutere, skijanje na vodi, banane i veslanje na dasci.

Plažom patroliraju spasioci, a more je obično mirno, osobito za vrijeme jugoistočnih pasata, što ovo čini dobrim izborom za obitelji s malom djecom.

Sejšeli
Shutterstock

9. Anse Volbert

Na sjeveroistočnoj obali Praslina, Anse Volbert (poznata i kao Côte d’Or) jedna je od najpopularnijih plaža na otoku. Topla, plitka voda zapljuskuje suncem izblijedjeli pijesak, a koraljni grebeni mame tik uz obalu. Mirne vode također su sigurne za kupanje s malom djecom.

Ova plaža također je popularna polazna točka za mnoga dnevna krstarenja i druge izlete na otoke.

Anse Volbert jedno je od glavnih odmarališta na otoku, a uz obalu ćete pronaći mnoge hotele i restorane, uključujući Hotel Club Cote D’Or, sa slamnatim bungalovima ušuškanima usred tropskog lišća.

10. Nacionalni park Vallée de Mai, Praslin

Trebate odmor od sunca, pijeska i mora? Zaputite se u hladna, sjenovita udubljenja Nacionalnog parka Vallée de Mai. Ovo je jedno od najboljih mjesta za posjetiti na Sejšelima za ljubitelje prirode.

Na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, na otoku Praslin, ovaj bujni park s palmama čuva pretpovijesnu šumu koja sadrži najmanje 4000 primjeraka rijetke divovske palme coco de mer, endemične za Sejšele.

Prije nego krenete na pješačke staze, svratite do centra za posjetitelje kako biste saznali više o ekologiji parka i vidjeli neke od sjemenki coco de mer, koje su među najvećima na svijetu. Ostale biljke koje rastu u parku uključuju orhideje vanilije, palmistu, latanier, raširenu putničku palmu i kineske lepeze.

Lako je istražiti ovaj rezervat uz dobro označene staze koje se pružaju kroz prirodu. Možete birati između tri različite rute za koje je potrebno od jednog do tri sata pješačenja. Visoka stabla tvore krošnje iznad, držeći staze u hladu većim dijelom puta, a ogromne gromade leže duž šumskog tla.

Dolina je dom mnogim vrstama guštera i rijetkih ptica, poput sejšelskog bulbula; voćnog goluba; i nacionalne ptice Sejšela, crne papige.

Preporučuje se angažiranje vodiča kako biste saznali više o biljkama i životinjama. Također imajte na umu da se ulazak u park naplaćuje.

Sejšeli
Shutterstock

11. Jednodnevni izlet na otok Cousin

Jedna je sićušna ptica zaslužna za očuvanje ovog prekrasnog otoka, a to je rijetka sejšelska pevka.

Specijalni rezervat Cousin Island osnovan je 1968. godine kako bi zaštitio ovu rijetku vrstu, kao i mnoge druge endemske vrste ptica. To je također najvažnije mjesto gniježđenja u cijelom zapadnom Indijskom oceanu za kritično ugroženu kornjaču kljunastu.

Otok Cousin također je prvi svjetski rezervat prirode s neutralnim ugljikom.

Otok se nalazi oko dva kilometra od otoka Praslin, a jednodnevne izlete možete organizirati preko lokalnih turoperatora. Nakon što stignete na otok, jedan od upravitelja rezervata povest će vas na otprilike 75-minutni obilazak, s pojedinostima o jedinstvenoj ekologiji otoka.

Pripazite na neke domaće ptice, uključujući sejšelsku svraku crvendać, sejšelsku grlicu, sejšelsku grlicu i klinastu strigu. Rezervat također obuhvaća područja za razmnožavanje manjih čigri, vilinskih čigri i tropskih ptica.

12. Jednodnevni izlet u rezervat prirode Aride Island

Najsjeverniji od Granitnih Sejšela, prirodni rezervat otoka Aride je gnjezdilište za 18 vrsta morskih ptica, uključujući ptice fregate, crvenorepe tropske ptice i najveće svjetske kolonije male čigre i ružičaste čigre.

Ljubitelji prirode pronaći će najveću gustoću guštera bilo gdje na zemlji, kao i nekoliko endemskih vrsta cvijeća. Wrightova gardenija, ili bois citron, jedinstvena je za ovaj otok.

Većina hotela na otoku Praslin može organizirati jednodnevne izlete u Aride, ali imajte na umu da je zbog bure otok često zatvoren za posjetitelje od svibnja do rujna. Moguće je dogovoriti i posjete helikopterom.

Sejšeli
Shutterstock

13. Otok silueta

U morskom parku 30 kilometara od zapadne obale Mahéa, planinski otok Silhouette poznat je po svojoj bogatoj biološkoj raznolikosti. To je jedini drugi otok na Sejšelima, osim Mahéa, s maglovitom šumom koja prekriva 731 metar visok vrh Mont Dauban.

Treći po veličini među granitnim otocima, Silhouette Island ima neravan teren koji je pomogao u očuvanju njegove prirodne ljepote. Park štiti više od 2000 vrsta, uključujući ptice, macakline, kameleone, kornjače i skinkove.

Ovdje ćete pronaći mnogo stvari za raditi. Možete istraživati špilje; uživajte na plažama s prekrasnim mogućnostima plivanja i ronjenja; i vidjeti raznoliku floru i faunu kao što su biljke mesožderke, coco de mer palme, stonoge i puževi.

Da biste došli do otoka, možete uhvatiti 45-minutni trajekt kojim upravlja Hilton Seychelles Labriz Resort & Spa, jedini hotel na otoku, s pristaništa Bel Ombre na Maheu. Još bolje, rezervirajte sobu i ostanite. Ovo imanje se sastoji samo od vila i prilično je luksuzno, hrana je božanstvena, a usluga vrhunska!

Alternativno, možete stići privatnim prijevozom brodom ili slikovitim 15-minutnim letom helikopterom.

14. Victoria, Mahé

Nazvan Port Victoria u čast britanske kraljice nakon njezine krunidbe, mali glavni grad Sejšela, na otoku Mahé, jedina je morska luka u zemlji.

Ovdje je lako vidjeti glavna mjesta u jednom danu. Jedna od glavnih turističkih atrakcija su nacionalni botanički vrtovi Sejšela. Osnovani prije gotovo jednog stoljeća, vrtovi obuhvaćaju 15 hektara domaćih i egzotičnih biljaka, kao i divovske kornjače i vrt orhideja.

U gradu su posljednjih godina niknule moderne zgrade od betona i stakla, a ono malo preostalih kolonijalnih zgrada nalazi se oko Trga slobode. Najistaknutija povijesna građevina je toranj sa satom. Podignut 1903. godine, rađen je po uzoru na Little Ben, malu verziju Big Bena u Londonu.

S pogledom na trg, katedrala sv. Pavla izgrađena je na mjestu prve crkve na Sejšelima koju je uništio čudni ciklon 1862. godine.

Kupci odlaze na tržnicu Sir Selwyn Clarke, gdje lokalno stanovništvo prodaje ribu, svježe voće i povrće, a brojne zanatske radnje nude suvenire, od modela brodova do bisernog nakita.

Za pregled flore i faune Sejšela posjetite Prirodoslovni muzej, koji također prikazuje nekoliko povijesnih artefakata.

Sejšeli
Shutterstock

15. Otok ptica

Nekada poznat kao Îles aux Vaches po dugongima (morskim kravama) na tom području, Bird Island utočište je populacija čađavih čigri selica, koja se povećava na 1 500 000 ptica tijekom sezone parenja od svibnja do listopada. Ptičari i fotografi mogu se popeti na uzdignute platforme za promatranje za jasan pogled na gnijezda.

Ostale vrste na otoku uključuju vile i čigre, kardinale, grlice, myne, kukmaste čigre i plovke. U rezidenciji su i goleme kopnene kornjače, a obližnja banka Seychelles Bank poznata je po lovu na veliku divljač.

Jedini smještaj na otoku je Bird Island, Sejšeli, jednostavan, eko-prenoćište s opremom za kuhanje. Otoku možete pristupiti 30-minutnim letom iz Mahéa.

16. Atol Aldabra

Uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine, Aldabra je najveći uzdignuti koraljni atol na svijetu. Središnja laguna se puni i prazni dva puta dnevno kroz četiri kanala, otkrivajući vrhove u obliku gljive poznate kao šampinjoni.

Tigrasti morski psi i mante često vrebaju plićacima, a atol je dom tisućama ptica, uključujući bjelogrlu pticu (jedinu pticu koja ne leti u Indijskom oceanu). Također se mogu vidjeti male i velike fregate, crvenonoge čaplje, dimorfne čaplje (nalaze se samo ovdje i na Madagaskaru), sveti ibis Aldabra, veliki flamingosi i madagaskarska vjetruša.

Osim svog bogatog ptičjeg života, Aldabra je stanište 200 000 divovskih kornjača – pet puta više nego na Galapagosu.

Posjet ovom udaljenom otoku je prilično izazovan– atolu možete pristupiti samo unajmljivanjem privatnog čamca i prvo morate kontaktirati Zakladu Sejšelskih otoka kako biste uopće dobili dozvolu.

Sejšeli
Shutterstock

17. Grand Anse

Lako je shvatiti zašto je Grand Anse prozvan jednom od najboljih plaža na otoku La Digue i jednom od najboljih plaža na Sejšelima. Ovo pješčano mjesto nije toliko prenapučeno kao neke druge, popularnije plaže na otoku.

Prikladno nazvana, Grand Anse najduža je plaža na La Digueu, a njezino golemo prostranstvo bijelog pijeska mekog poput praha očarava. Plaža je okružena visokim palmama, koje nude hlad koji ne dopire baš do pijeska. Tražite li osvježenje, uputite se u baraku na plaži; pruža hlad i hladne sokove.

Iako nije najbolja plaža za obitelji s malom djecom, surfanje na Grand Anseu idealno je za surfere. Granitne gromade posute su duž pijeska, stvarajući prekrasnu pozadinu za selfije dostojne Instagrama.

18. Staza Copolia

Copolia Trail je 1,4 km duga prirodna staza koja se nalazi nedaleko od Victorije, na otoku Mahé. Ocijenjena umjerenom težinom, ova staza uključuje postupan uspon – ali ne brinite, nije previše naporno.

Najbolji pogled pruža se s vrha, na 488 metara nadmorske visine i planinarenje nije zahtjevno. Kad već pričamo o planinarenju, očekujte da će to trajati oko sat vremena tamo i natrag, i duže ako se odlučite zadržati na vrhu.

Drvene šetnice pomažu šetačima da pređu bujnu džunglu, dok stijene prekrivene mahovinom dodaju dojam očaravanja. Obavezno ponesite dobre, udobne cipele i držite bateriju svog telefona napunjenom jer ćete svakako htjeti okinuti gomilu fotografija.

Kambodža: 14 najboljih turističkih atrakcija

Kambodža: 14 najboljih turističkih atrakcija

Ancona - 11 nezaobilaznih atrakcija koje morate vidjeti

Grad Ancona: 11 nezaobilaznih atrakcija koje morate vidjeti