in

Kambodža: 14 najboljih turističkih atrakcija

Shutterstock

Najpoznatija kao dom kolosalnih hramova Angkor Wata i po brutalnoj eri Crvenih Kmera 1970-ih i kasnijem građanskom ratu, kambodžanska povijest obuhvaća i neka od najvećih umjetničkih postignuća čovječanstva, ali i najužasnija djela.

Kambodža
Shutterstock

Kambodža i njene atrakcije

Povijest je ono što ovamo privlači većinu putnika, ali ova država jugoistočne Azije ima za ponuditi više turističkih atrakcija onima koji se zadrže dulje od samo kratkog skoka u hram do Siem Reapa.

Osim hramova, Kambodža je glavna destinacija za putovanja u jugoistočnu Aziju koja uspijeva šarmirati sve koji dolaze.

Obala pješčanih bijelih plaža mami svakog zaljubljenika u ljeto i sunce. Krajolik prekriven džunglom prilagođen je za one odvažnije, a užurbani glavni grad Phnom Penh obavija posjetitelje frenetičnim pulsom suvremenog kambodžanskog gradskog života.

Isplanirajte svoje razgledavanje ove fascinantne zemlje s našim popisom najboljih mjesta za posjetiti u Kambodži.

1. Angkor Wat (Arheološki park Angkor)

Ovaj grad-hram je u Kambodži turističko mjesto broj jedan.

Hramovi iz angkorijskog razdoblja kojima se pristupa iz grada Siem Reapa toliko su ambiciozni u veličini i veličanstvenosti svoje konstrukcije da je Angkor Wat ocijenjen kao jedno od svjetskih drevnih mjesta koje morate posjetiti.

Izgrađen između 802. i 1432. godine, bio je to najveći grad na svijetu tijekom srednjeg vijeka i velika moć kmerskih kraljeva koji su nastojali nadmašiti svoje prethodnike u ljepoti svoje gradnje.

Budući da su gradske drvene nastambe bile zahvaćene okolnom džunglom, a zatim su propale, ono što je danas ostalo samo su ti moćni hramovi.

Sam hram Angkor Wat, najveća vjerska građevina na svijetu, samo je jedan djelić mjesta, a prostrani krug hramova za istraživanje zaslužuje čak tri dana ako želite razumjeti opseg arhitektonskih dostignuća angkorskog razdoblja.

Za one koji nemaju dovoljno vremena, glavne znamenitosti nakon Angkor Wata su hram Ta Prohm s korijenjem stabla (koji je prvi put stekao međunarodnu slavu kao lokacija korištena u filmu Tomb Raider), hram Bayon zbog svojih 216 lica uklesanih u kamenu , Angkor Thom i Preah Khan.

2. Phnom Penh

Glavni grad Kambodže frenetično je srce nacije; grad kaotičnih ulica vrveći od motocikala i automobilskih sirena koje mogu zaprepastiti na prvi pogled.

Potpuno napušten tijekom ludila Crvenih Kmera i ostavljen da uvene i propada, Phnom Penh se vratio i postao jedan od najdinamičnijih gradova jugoistočne Azije.

Za posjetitelje, ovo je kozmopolitsko odredište Kambodže, sa scenom kafića i restorana  u ostatku zemlje.

Također je dom niza važnih povijesnih mjesta koja pomažu otkriti modernu i drevnu povijest Kambodže.

Nacionalni muzej dom je kipa Kmera koji prati povijest nacije od predangkorskog doba sve do fenomenalne veličanstvenosti bogova-Kraljeva Angkora.

Kraljevska palača pruža prekrasne primjere tradicionalne umjetnosti, dok muzej Tuol Sleng i polja smrti Choeung Ek govore o užasu i brutalnosti koje su ljudi ove zemlje pretrpjeli pod vladavinom Crvenih Kmera.

Kambodža
Shutterstock

3. Koh Rong Samloem

Odmah uz južnu obalu Kambodže nalazi se mnoštvo otoka jednako lijepih kao i njihovi tajlandski pandani na zapadu, ali mnogo manje posjećenih.

U usporedbi sa sada vrlo razvijenim otocima Koh Samui i Phuket, kambodžanski otoci djelić su opuštenog tropskog blaženstva, gdje sunce i pijesak zauzimaju središnje mjesto, a velika odmarališta tek trebaju ostaviti trag.

Od svih otoka, Koh Rong Samloem jedan je od najljepših, s dugim, pješčanim zaljevom Saracen, domom desetak odmarališta koja nude dobrodošao predah od svijeta.

Ovdje se zapravo sve vrti oko visećih mrežam, ali postoji mnogo aktivnosti ronjenja za one aktivnije.

Ovim otocima možete pristupiti iz Sihanoukvillea.

4. Siem Reap

Siem Reap turisti obično vide kao jedno od najboljih mjesta u Kambodži koje treba posjetiti jer je baza za Arheološki park Angkor, ali sam grad nudi više stvari za raditi osim moćnih hramova.

Ovo je glavno središte aktivnosti u zemlji, s nizom obilazaka u ponudi, od biciklističkih izleta po bujnom selu izvan grada do obilaska kambodžanske kuhinje.

Kupci će također naći mnogo toga što će ih zaokupiti, budući da središnji Siem Reap vrvi prilikama za razgledavanje tradicionalnih zanata.

Obavezno posjetite Nacionalni muzej Angkor, prije nego što odete do samog Angkor Wata, kako biste se upoznali s poviješću mjesta. Izložbe ovdje istražuju širinu kulture i umjetnosti kmerskog carstva.

Za večernju zabavu dok ste u gradu, ne propustite Phare The Cambodian Circus. Ova međunarodno poznata cirkuska trupa i društveno poduzeće organiziraju blistave predstave u kojima izvođači kombiniraju kazalište, akrobacije i glazbu.

5. Ratanakiri

Ratanakiri je odmor ispunjen prirodom za putnike koji pate od umora od hrama.

Ovo je divlja Kambodža, a beskrajne crvene zemljane ceste u regiji, koje vode do sela etničkih manjina, pravo su zadovoljstvo za neustrašive putnike.

Za one s pustolovnom željom, pokrajina je jedno od najboljih mjesta u Kambodži za planinarenje, od promatranja gibona u zaštićenom području Veun Sai-Siem Pang, gdje izleti preko noći uključuju spavanje u visećim mrežama i rano ustajanje kako bi se pratili giboni s crvenim obrazima, do planinarenja u Nacionalnom parku Virachey, koji je dom slonova, tigrova i sunčanih medvjeda.

U ponudi je i više opcija za opuštanje. Smaragdna voda kraterskog jezera Yeak Lom nedaleko od grada Ban Lunga mirno je mjesto za kupanje.

Kambodža
Shutterstock

6. Prasat Preah Vihear

Hramovi Angkor Wata mogu steći svu slavu, ali Prasat Preah Vihear osvaja nagradu za najdramatičniju lokaciju.

Smješten na vrhu planine Dangrek, na strmini s vrtoglavim pogledom na kambodžanske poplavne ravnice, Prasat Preah Vihear monumentalni je hramski kompleks složeno isklesanih paviljona povezanih dugim nasipima, izvorno izgrađen u čast boga Shive.

Hram je tik uz granicu s Tajlandom i kroz povijest je bio točka sporenja između dviju nacija, koje ga obje smatraju svojim.

Međunarodni sud pravde presudio je u korist Kambodže 2013. nakon što su se granični sporovi rasplamsali između 2008. i 2011. godine.

Napetosti su nestale u posljednjih nekoliko godina, što znači da ovaj UNESCO-ov lokalitet svjetske baštine sada može ponovno preuzeti svoju pravu ulogu na turističkoj stazi.

Pristup je iz Sra Ema, iako većina posjetitelja dolazi na jednodnevni izlet iz Siem Reapa (200 kilometara južno).

7. Battambang

Krajolik rižinih polja i sićušnih sela koja okružuju sjeverozapadni grad Battambang krase neke od najmirnijih ruralnih krajolika u Kambodži, a to je područje i dom povijesnih bogatstava.

Sve je to učinilo sam grad popularnim odredištem na putničkim itinererima.

Za ljubitelje povijesti, hramovi Phnom Sampeau, Phnom Banan i Wat Ek Phnom udaljeni su jednodnevnim izletom, dok je slavni bambusov vlak – željeznička tračnica u jednoj liniji gdje “vagoni” napravljeni od platforme od drva i bambusa putuju između istočne obale Battambanga i malenog sela O Srav – jedna od najpopularnijih aktivnosti za posjetitelje.

Sam Battambang prilično je uspavan grad u usporedbi s vrevom prijestolnice, sa središnjim okrugom prepunim kolonijalnih zgrada.

Kambodža
Shutterstock

8. Kampot

Opušteni riječni grad Kampot ima hrpu starog svijeta.

Kompaktna središnja četvrt je pravi užitak za lutati uokolo, puna je sačuvane arhitekture dućana, od kojih su neke mukotrpno restaurirane.

Šarm Kampota leži u njegovoj izrazito opuštenoj atmosferi i mnogi se putnici ovdje zadrže dulje nego što su očekivali, nakon što su podlegli njegovom laganom tempu.

Za one aktivnije, ovo je također izvrsna baza za otkrivanje okolnih znamenitosti juga.

Staro francusko ljetno mjesto Boker Hill Station, sa svojom napuštenom crkvom i jezivom, praznom školjkom nekadašnjeg velebnog hotela, jednostavan je jednodnevni izlet iz grada, kao i vapnenačke špilje Phnom Chhnork i Phnom Sorsia, obje sa starim hramovima unutra.

9. Jezero Tonlé Sap

Tonlé Sap je najvažniji plovni put u Kambodži i najveće slatkovodno jezero u jugoistočnoj Aziji.

Osim što je važan izvor hrane i vitalni alat za kambodžansko navodnjavanje, samo jezero je dom za 170 plutajućih sela koja za život ovise o ribolovu, s kućama izgrađenim izravno na vodi.

Kuće, trgovine, crkve, škole i hramovi ovih sela izgrađeni su na rustikalnim temeljima plutača od spojenih bačvi i bambusa, a sav prijevoz je brodom. Oni su fascinantno mjesto za provesti dan istražujući.

Jedno od najzanimljivijih je prostrano selo Kompong Luong, u blizini grada Pursat na zapadnoj obali Tonlé Sapa, iako je najpopularnije selo koje treba posjetiti Chong Kneas u blizini Siem Reapa.

10. Koh Kong Conservation Corridor

Koridor zaštite Koh Konga proteže se područjem unutar kambodžanskih planina Kardamom, južno od pograničnog grada Koh Konga na jugozapadu zemlje.

Ovdašnje gorje, dom guste prašume, vijugavih rijeka i slapova, nudi obilje mogućnosti za planinarenje i izlete čamcem.

Zaputite se do rijeke Tatai ako želite jednostavno upiti bujno okruženje i odvojiti vrijeme od života. Ovdje ćete pronaći pregršt butik eko-odmarališta raštrkanih duž obale rijeke koja nude aktivnosti kao što su jednodnevne šetnje i vožnja kajakom.

Dalje prema jugu u Cardamoms je selo Chi Pat, središte eko-turizma s jednostavnim smještajem u domaćinstvima i pansionima i mnoštvom aktivnosti, od višednevnih izleta u šumovite planine do izleta riječnim brodom za promatranje divljih životinja.

Kambodža
Shutterstock

11. Kratie

Ako ste ovdje zbog potpunog doživljaja Mekonga, došli ste na pravo mjesto.

Proširen duž obala moćnog Mekonga, Kratie je postao glavno odredište za putnike zbog svojih tura promatranja dupina.

Ugroženi Irrawaddy dupini endemični su za Mekong, a sada su uvedene ekološke mjere kako bi se pokušalo pomoći njihovom sve manjem broju.

Turizam je odigrao dobru ulogu u pokušaju zaštite dupina nudeći alternativno gospodarstvo ribarstvu.

Da biste vidjeli dupine idite u Kampi, sjeverno od Kratiea, gdje postoji mnogo dostupnih izleta brodom.

12. Sambor Prei Kuk

Ovaj predangkorski hram datira iz ranog 7. stoljeća, kada je bio glavni grad Gornjeg Chenla Carstva.

Više od 100 hramova od opeke posvećenih raznim hinduističkim bogovima nalazi se u ovdašnjoj šumi, a mnoge je napola progutalo korijenje mamutovog drveća.

Arheološki, nalazište je iznimno važno jer sadrži neke od najstarijih sačuvanih građevina u Kambodži, ali ne morate biti zaljubljenik u arheologiju da biste cijenili eteričnu ljepotu ovog nalazišta omotanog drvećem.

Najvažniji hramovi u arheološkom nalazištu uključuju Prasat Sambor, Prasat Tao i Prasat Yeay Peau koji svi imaju nevjerojatno jasne rezbarije na svojim zidovima hramova i obilje eteričnog ugođaja koji pružaju vijugava debla i vijugava loza.

Sambor Prei Kuku možete pristupiti iz Kompong Thoma.

Kambodža
Shutterstock

13. Banteay Chhmar

Za dašak istraživanja hrama u stilu Indiane Jonesa, ne možete pobijediti Banteaya Chhmara.

Ovaj mamutski kompleks hramova zaokupljen je okolnom džunglom na usamljenom sjeverozapadu Kambodže, pružajući savršenu priliku da otkrijete vrhunce bez gužve.

Izgradio ga je angkorski kralj Jayavarman VII iz 12. stoljeća, a izvanredni kameni reljefi duž njegovih zidova jedni su od najsloženijih detalja koje ćete vidjeti u zemlji.

Konkretno, spektakularni niski reljefi koji prikazuju Avalokiteśvaru na južnom zidu i vrtoglavi niz scena bitaka prikazanih na istočnim zidovima vrhunski su primjeri umjetnosti angkorskog doba.

Selo u blizini arheološkog nalazišta ima jednostavan smještaj za obitelji. Inače, većina ljudi ostaje u Sisophonu (60 kilometara južno) ili odlazi na jednodnevni izlet do ruševina iz Siem Reapa.

14. Mundulkiri

Avanturistički turisti često putuju do brdovitog područja pokrajine Mundulkiri na krajnjem istoku Kambodže radi promatranja divljih životinja, seoskog života, biciklističkih tura i projekta Elephant Valley.

Najpoznatija turistička atrakcija u regiji, projekt Elephant Valley nudi posjetiteljima priliku za šetnju sa slonovima (nije dopušteno jahanje), a istovremeno pruža priliku lokalnim mahutima (čuvarima slonova) da zarade plaću koja ne uključuje prekomjerni rad.

Za ovisnike o adrenalinu, Mayura zipline staza se proteže točno preko vrha vodopada Bou Sra, dok će promatrači ptica i promatrači divljih životinja htjeti otići u obilazak zaštićene šume Seima, doma gibona, ugroženih crnokrakih douc langura i bogat život ptica.

Mali grad Sen Monorom glavno je polazište za putnike u Mundulkiri i lako se može doći do svih turističkih atrakcija.

Kada je najbolje vrijeme za posjet Kambodži?

Većina posjetitelja koji stignu u Kambodžu ide prema hramovima Angkor Wat kao svom glavnom odredištu. Što se tiče vremenskih prilika, najbolje vrijeme za posjet Siem Reapu i Angkor Watu je između prosinca i veljače, kada temperature padnu do 20 stupnjeva, a vlažnost je dovoljno niska da se može podnijeti.

Međutim, ti su mjeseci dio hladne sezone, koja je ujedno i visoka sezona u zemlji – to znači više cijene, veće gužve i skuplje zrakoplovne karte. Za bolje cijene i nešto manje gužve, razmislite o dolasku u ožujku ili početkom travnja – dok temperature u to vrijeme brzo rastu, kišna sezona tada tek počinje, pa biste i dalje trebali moći uživati na otvorenom.

Phnom Penh ima vruće i vlažno vrijeme tijekom cijele godine, sa samo malim padom temperature i vlažnosti koja pada na oko 70 posto tijekom hladne sezone. Ovo je također dobro vrijeme za posjet Koh Rongu, najboljoj plaži u Kambodži.

Somalija: 15 najboljih mjesta koja možete posjetiti

Somalija: 15 najboljih mjesta koja možete posjetiti

Sejšeli: 18 najzanimljivijih turističkih atrakcija

Sejšeli: 18 najzanimljivijih turističkih atrakcija