in

Evo kako se pripremiti za iznenadne događaje prije odlaska u inozemstvo

Kako bi imali pristup odgovarajućoj medicinskoj skrbi ali i cjelovitu zaštitu od nezgoda, ozljeda i bolesti tijekom boravka u inozemstvu, osigurali se od nenadanog otkaza putovanja ili gubitka prtljage, razmislite o ugovaranju putnog osiguranja.

Sigurnost na putovanju tema je koju mnogi od nas redovito uzimaju zdravo za gotovo, no vrijedi joj posvetiti malo pažnje kako biste unaprijed zaštitili sebe ili članove svoje obitelji od mnogih opasnosti i rizika koji se mogu ispriječiti te bezbrižan i neopterećen odmor u djeliću sekunde pretvoriti u traumatično i stresno iskustvo. Upravo iz tog razloga, prije svakog putovanja, dobro je izdvojiti malo vremena za istraživanje kako biste pronašli policu putnog osiguranja koja će vam pomoći da se na svom isplaniranom odmoru osjećate sigurno, zaštićeno ali i manje zabrinuto. Uzmemo li pritom u obzir činjenicu kako će u Hrvatskoj uskoro započeti sezona zimskih godišnjih odmora ali i skijaška sezona koja će mnoge građane motivirati na odlazak u inozemstvo – važnost ove vrste zaštite poželjno je pozorno razmotriti

Pojedina društva za osiguranje nude putno osiguranje koje može uključivati i putno zdravstveno osiguranje dok drugi nude standardnu policu putnog osiguranja koja može uključivati osiguranje prtljage, osiguranje od otkaza ili prekida putovanja kao i osiguranje od privatne odgovornosti i ona se razlikuju od osiguratelja do osiguratelja te je stoga prilikom ugovaranja police potrebno obratiti pažnju na sva šira pokrića ili izuzeća po polici kako biste donijeli informiranu odluku. Iako svako putovanje sa sobom nosi stanovitu dozu neizvjesnosti, posebice u slučaju nadolazećih zimskih praznika, prvenstveno zbog većeg rizika od nastanka nezgoda uslijed različitih rekreativnih aktivnosti na snijegu, Hrvatski ured za osiguranje preporuča ugovaranje ove vrste osiguranja zbog različitih neplaniranih okolnosti koje vas mogu zadesiti na odmoru, osobito ako putujete u zemlje u kojima su troškovi liječenja vrlo visoki. 

S obzirom na to da su nezgode, ozljede pa čak i određene vrste bolesti nerijetka pojava prilikom putovanja i boravka u inozemstvu, ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja nije samo mudra odluka koja će vam pomoći da izbjegnete dodatne troškove, već i jamstvo da će vam biti pružena visokokvalitetna i cjelovita medicinska usluga u slučaju da se neki od rizika koji prijete i dogodi.

Liječenje i hospitalizacija za vrijeme puta i boravka u inozemstvu u javnim i privatnim ustanovama, prijevoz osiguranika u zdravstvenu ustanovu u slučaju nezgode, bolesti ili smrtnog slučaja, trošak prijevoza i evakuacije od strane službi za spašavanje i sl. samo su dio širokog spektra pokrića koje nudi ova vrsta osiguranja. Policu putnog zdravstvenog osiguranja moguće je ugovoriti za kraća ali i za duža putovanja dok se njene prednosti očituju u pokriću medicinskih tretmana, lijekova i medicinskih pomagala u punom iznosu bez obzira na pravila o participaciji zdravstvenog sustava zemlje u kojoj se usluga pruža, a cijena police obično se temelji na dužini putovanja, destinaciji u koju putujete ali i vrsti pokrića rizika od kojega se želite zaštititi.  

Hrvatska je 2013. godine ulaskom u Europsku uniju omogućila svim svojim građanima koji su korisnici obveznog zdravstvenog osiguranja da ostvare pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO) koja se besplatno ugovara u HZZO-u i omogućuje osiguranicima pravo na zdravstvenu zaštitu tijekom privremenog boravka u zemljama članicama Europske unije te Islanda, Lihtenštajna i Norveške. Međutim, važno je naglasiti kako Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom zdravstvenom osiguranju iz razloga jer pokriva samo troškove neodgodive zdravstvene zaštite i to isključivo u javnim ustanovama i ne predstavlja jamstvo za besplatnu uslugu budući da se zdravstveni sustavi država u Europskoj uniji razlikuju, pa postoji mogućnost da osiguranici HZZO-a troškove određenih medicinskih usluga snose samostalno iako su u Hrvatskoj besplatne. 

Ukoliko se neočekivana nezgoda ili ozljeda odnosno drugi osigurani događaj tijekom vašeg odmora ili boravka u inozemstvu, nažalost, dogodi – bilo bi dobro da imate spremljene kontakt podatke svog osiguratelja kako biste dobili jasne i egzaktne upute za dalje te pomoć oko podnošenja odštetnog zahtjeva ali i raznih drugih formalnosti ovisno o šteti koju ste pretrpjeli ako imate ugovorenu policu putnog osiguranja.

Monako: Najbolje ocijenjene znamenitosti (Top 21)

Monako: Najbolje ocijenjene znamenitosti (Top 21)

Kina - 15 najbolje ocijenjenih znamenitosti

Kina – 15 najbolje ocijenjenih znamenitosti