in

Kako ukomponirati VR u turizam? (7 ideja)

Mnogi od nas čuli su za VR (engl. virtual reality), ali vežemo taj pojam samo za videoigrice. Virtualna stvarnost zapravo je tehnologija koja omogućava da uz VR naočale i VR rukavice uronite u neka iskustva koja inače ne biste mogli iskusiti. Naravno, jedna od prvih industrija koja je iskoristila ljepotu VR tehnologije jest industrija zabave i videoigrica, ali u sljedećih nekoliko godina očekujemo potpuni boom i u drugim industrijama.

VR tehnologija
FOTO: SHUTTERSTOCK

U nastavku možete pročitati čak sedam ideja u kojima VR obogaćuje turizam i nudi neke potpuno revolucionarne funkcionalnosti. Neke od njih već su u realizaciji, a neke će tek postati financijski korisni projekti. Krenimo!

1. VR prezentacija destinacije.

Jeste li ikad razmišljali o tome koliko bi lijepo bilo da znamo kako će otprilike neka destinacija izgledati prije no što ju posjetimo. Slike mogu biti korisne, tuđa iskustva čine se još točnijim opisom, ali na kraju dana, mali pogled na 360° lokacije koja nas zanima mogao bi nam s lakoćom reći “da” ili “ne”. Ideja je da turističke agencije uvedu VR u svoje prezentacije i na taj način bolje približe destinacije svojim kupcima.

2. VR iznajmljivanje hotelskih soba.

Ovo je slična ideja kao ona za prezentiranje destinacija, a mala je razlika u tome što se prezentiraju hotelske sobe, odnosno prostor gdje boravite. Previše puta čuli smo horor priče u kojima osoba rezervira sobu koja potom uživo ne izgleda ni slično slikama. Kako biste to izbjegli, možete raditi direktno s hotelima koji pružaju VR razgledavanje. Sigurni smo da su to ionako inovativni i pošteni hoteli!

3. VR putovanje.

Ako VR želite podići na neku potpuno novu razinu, onda je svakako vrijeme da isprobate VR putovanja. Ljepota ovih putovanja jest ta što su ona u potpunosti inkluzivna, odnosno mogu putovati i oni koji nemaju toliko novaca ili pak imaju neko kronično stanje koje ih inače onemogućuje u putovanju. Ovakva putovanja također možete prakticirati češće!

4. VR predstave i kino.

Nova tehnologija omogućuje nam da budemo svugdje u svijetu, iako smo možda u vlastitoj sobi. U budućnosti bismo mogli poznate Broadway predstave i projekcije promatrati iz topline svog doma, a očekuje se i simulirani odlazak u kino! Naravno, ako se radi o nekom običnom filmu, njega možete pogledati i u obližnjem kinu, ali postoje prekrasna kazališta diljem svijeta koja ipak možda želite iskusiti kroz virtualnu stvarnost.

5. VR kulturna baština.

Ponekad želimo posjetiti samo neku specifičnu destinaciju, a ne cijelu državu. Možda vas zanima Sagrada Familia, ali ne i cijela Barcelona. Možda želite vidjeti London Eye, ali ne biste tumarali ulicama Londona. Vjerujemo da će u bliskoj budućnosti biti dostupne simulacije koje omogućavaju upravo pregled i uživanje u kulturnoj baštini diljem svijeta. Ono što je posebno zanimljivo jest da će se na taj način očuvati i trajnost same destinacije.

6. VR uživanje u meditativnoj prirodi.

Postoji adrenalinski turizam, turizam orijentiran na promatranje i razgledavanje, ali i takozvani spa turizam u kojem ljudi putuju kako bi se opustili i uživali. Zamislite da vam to neka agencija može ponuditi bez da morate pakirati kofere i putovati na drugi kontintent. VR bi nam to zaista mogao omogućiti – simulirani Niagarini slapovi i slične atrakcije u potpunosti će vas opustiti, a vaš džep neće patiti.

VR tehnologija u turizmu
FOTO: SHUTTERSTOCK

7. VR album sa sjećanjima.

Zadnja ideja, ali nimalo najmanje inovativna, jest ona u kojoj će VR vaše fotografije i sjećanja s putovanja moći oživjeti kako biste ih opet mogli pogledati. Ove su tehnologije još u razradi, ali bit će omiljene onima koji su redovito nostalgični i nedostaju im putovanja na kojima su silno uživali. Svoje fotografije pretvorit ćete u film, slično kao što se sve fotografije i umjetnine u Harry Potter serijalu miču i imaju svoj život! Nije li to odlično?

Koji je najljepši grad u Sloveniji? (5 izbora)

Malezija: 15 top lokacija koje ne smijete propustiti