in

Barcelona: Top 15 posebnosti ovog katalonskog bisera

Pexels

Živahna prijestolnica Katalonije, Barcelona, zapanjujući je primorski grad koji se razmeće svojom ljepotom i sunčanim načinom života. Prekrasan krajolik, arhitektura koja oduzima dah i vrhunske kulturne atrakcije čine primamljivo odredište. Naravno, ugodna mediteranska klima daje dodatan šarm.

Barcelona ima atmosfersku srednjovjekovnu četvrt, Barri Gòtic, s gotovo čarobnim ambijentom starog svijeta, ali još je poznatija po svojoj modernističkoj arhitekturi. Antoni Gaudí ostavio je trajan trag u Barceloni svojim avangardnim nadrealističkim zgradama; nekoliko je na popisu UNESCO-a.

Nakon svih razgledavanja, turisti će se htjeti jednostavno opustiti i upiti radosnu atmosferu grada. Posjetitelji će uživati u šetnji ulicom La Rambla, gdje se lokalno stanovništvo okuplja; sunčanje na pješčanim plažama u blizini luke; i zadržavajući se uz ležerne obroke na vanjskim terasama.

Barcelona i njene najbolje znamenitosti

Jedan od najboljih načina da otkrijete Barcelonu je besciljno lutanje i nailaženje na skrivene sporedne ulice s malim kafićima ili zaustavljanje kako biste se opustili na mirnim gradskim trgovima, gdje ulični svirači sviraju melodije na španjolskim gitarama. Ugodna iznenađenja obiluju na svakom koraku.

Saznajte više o najboljim mjestima za posjetiti i stvarima koje možete učiniti na našem popisu najboljih atrakcija u Barceloni.

1. Bazilika Sagrada Família

Basílica de la Sagrada Família nalazi se u sjevernom dijelu grada, dominirajući okolinom sa svojih 18 vretenastih tornjeva koji se uzdižu visoko iznad svih ostalih zgrada. Jedna od najnekonvencionalnijih crkava u Europi, ovaj nevjerojatni spomenik proglašen je mjestom svjetske baštine UNESCO-a.

Poznati katalonski arhitekt modernog doba Antoni Gaudí dobio je 1883. narudžbu da projektira ovu baziliku kao neogotičku crkvu. Ali umjesto da slijedi planove, stvorio je prepoznatljivi primjer svoje poznate nadrealističke secesijske arhitekture. Nije imao čvrstih ideja na umu, radije je mijenjao i dodavao planove kako je rad napredovao.

Iako je Gaudí prvotno predviđao između 10 i 15 godina, crkva nikada nije dovršena za njegova života. Od 1926. nekoliko je drugih arhitekata nastavilo s radom na bazilici prema Gaudijevim planovima. Godine 2010. dovršena je glavna lađa, a baziliku je posvetio papa Benedikt XVI. (iako je izgradnja još u tijeku i očekuje se da će biti dovršena do 2026.).

Posjetitelje prvo zadivi raskošna vanjska strana s izražajnom fasadom Rođenja koja prikazuje Isusovo rođenje i evokativnom fasadom Muke koja ilustrira Isusovu patnju, smrt i uskrsnuće.

Iako je bazilika nedovršena, turisti mogu posjetiti unutrašnjost i diviti se svetom prostoru koji izaziva strahopoštovanje i njegovim blistavim umjetničkim djelima. Glavna lađa svetišta golemi je prostor od 90 metara dužine i 60 metara visine. Strop svjetluca raskošnim ukrasnim detaljima, a raznobojni vitraji dopuštaju dotok eterične svjetlosti.

U apsidi je neobično Raspelo izvedeno kao baldahin s lampionima. Ukupni učinak je zadivljujući. Gaudí je najbolje uhvatio bit svog arhitektonskog remek-djela kada ga je opisao kao “djelo koje je u Božjim rukama i volji naroda”.

Bazilika Svete obitelji poznata je i na španjolskom pod službenim imenom: Temple Expiatori de la Sagrada Família.

Sagrada Família
Pexels

2. Barri Gòtic (Gotička četvrt)

Već 2000 godina Gotička četvrt bila je duhovno i svjetovno središte grada. Ostaci drevnih rimskih građevina još uvijek se nalaze ovdje, ali srednji vijek najbolje predstavljaju povijesni spomenici zbijeni u ovoj četvrti.

Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia, uglavnom izgrađena između 13. i 15. stoljeća, srce je gotičke četvrti. Katedralu okružuje labirint popločanih ulica i uličica.

Turisti će uživati u lutanju uskim pješačkim stazama i zaustavljanju kako bi otkrili neobične butike i restorane u susjedstvu. Gubeći se ovdje, posjetitelji uranjaju u čarobni ambijent srednjovjekovnog svijeta bez prometa.

Slikoviti trgovi oživljeni su zvukovima ljudi koji čavrljaju i smiju se ili pak sviranjem španjolske klasične gitare. Djeca često igraju nogomet u skrovitim kutovima Gotičke četvrti, a lokalno stanovništvo druži se na terasama kafića koji su skriveni u dvorištima.

3. Casa Milà (La Pedrera)

U četvrti Eixample uz elegantni bulevar Passeig de Gràcia, Casa Milà, koja je pod zaštitom UNESCO-a, najpoznatija je svjetovna građevina Antonija Gaudija. Casa Milà također je od milja poznata kao “La Pedrera”, što u prijevodu znači “Kamenolom” jer zgrada podsjeća na otvoreni kamenolom.

Izgrađena između 1906. i 1912., ova raskošna avangardna zgrada više nalikuje skulpturi nego funkcionalnoj zgradi. Svaka linija fasade od prirodnog kamena je zakrivljena, sa zaobljenim prozorima i metalnim balkonskim ogradama koje se uvijaju u obliku biljaka. Čak i krov ima valoviti oblik, upotpunjen ukrasnim dimnjacima.

Ulaz u zgradu je na Carrer de Provença, kroz izvanredna vrata od kovanog željeza koja vode u unutarnje dvorište. Zgradu podupiru rebrasti lukovi koji su dizajnirani za nosivost, što je značajka koja otkriva Gaudíjev genij kao građevinskog inženjera.

Posjetitelji mogu prošetati krovnom terasom kako bi izbliza pogledali dimnjake neobičnog oblika ukrašene mozaikom. Krov također nagrađuje posjetitelje senzacionalnim pogledom na grad, s pogledom koji seže do Basílica de la Sagrada Família u daljini.

U Casa Milà nalazi se kulturni centar Fundació Catalunya koji tijekom cijele godine organizira događanja (kao što su predavanja, plesne predstave i umjetničke izložbe). Spomenik je svakodnevno otvoren za javnost za samostalne posjete, a dostupni su i audio vodiči. Dostupni su obilasci s vodičem na različite teme, uključujući noćno iskustvo sa svjetlosnom predstavom, glazbom i osvježenjem.

Dobro dizajnirana za dobrodošlicu turistima, Casa Milà ima butike i elegantan restoran na polukatu zgrade, Cafè de la Pedrera, koji nudi gurmanska katalonska jela za ručak i večeru. Ovaj restoran također poslužuje kasni doručak i tapase.

Casa-Milà
Pexels

4. La Rambla: Barcelonino društveno središte

Srce društvenog života Barcelone nalazi se na La Rambli, širokoj aveniji u sjeni drveća koja dijeli Stari grad na dva dijela. La Rambla se proteže od trga Plaça de Catalunya, gdje se nalazi prekrasan romanički samostan Santa Anna iz 12. stoljeća, pa sve do luke.

Ova ulica ima široke pješačke nogostupe, duž kojih se nižu trgovine, restorani i kafići na otvorenom, što je čini jednim od najpopularnijih okupljališta u gradu.

Tijekom dana ovdje se mogu naći mnogi mještani koji obavljaju svakodnevnu kupovinu u Mercat de la Boqueria. Noću grupe prijatelja i obitelji odlaze u večernju paseo (šetnju) ulicom La Rambla kako bi uživali u svježem zraku i živahnom ambijentu. Nekih dana promatrači mogu biti počašćeni glazbom uživo, pantomimikom ili drugim improviziranim uličnim nastupima.

Na svojoj sjeveroistočnoj strani La Rambla graniči s Barri Gòtic, a na pola puta niz aveniju nalazi se Plaça Reial, lijepi trg s palmama okružen povijesnim kućama. Ove elegantne zgrade imaju arkade ispunjene trgovinama, kafićima i restoranima. U središtu je Fontana Tri Gracije i par uličnih svjetiljki koje je dizajnirao Antoni Gaudí s prikazima krilatih zmajeva.

Još jedan važan spomenik na La Rambli (broj 3-5) je Palau Güell, koja je na popisu UNESCO-a, razmetljiva palača koju je 1886. projektirao Antoni Gaudí. Vlasnik, Eusebi Güell, bio je veliki pokrovitelj umjetnosti, a zgrada je sagrađena s velikom dvoranom s kupolom namijenjenom čitanju poezije i privatnim koncertima. Otvorena za posjete javnosti, zgrada je ukrašena raskošnim dekorom, vrijednim tekstilom i ručno izrađenim namještajem koji je stvorio Gaudí.

La-Rambla
Pexels

5. Plaža Bogatell

Jedna od najboljih plaža u Španjolskoj nalazi se unutar gradskih granica Barcelone. Mještani hrle na plažu Bogatell radi sunčanja, druženja, opuštanja, igranja odbojke ili jedrenja na dasci. Ostale aktivnosti uključuju kitesurfing i kajak.

Plaža duga 600 metara ima pješčanu obalu i izvrsne sadržaje: toalete, tuševe, parking, šetnicu uz plažu, snack barove i slastičarnice. Postoji i više spasilačkih tornjeva koji osiguravaju sigurnost na plaži.

6. Palau de la Música Catalana (Palača katalonske glazbe)

Izgrađenu između 1905. i 1908. kao koncertnu dvoranu za zborno društvo Orfeó Català, Palau de la Música Catalana dizajnirao je arhitekt Lluís Domènech i Montaner, u katalonskom modernističkom stilu. Zgrada pod zaštitom UNESCO-a primjer je kitnjastog dekorativnog stila secesije. Pročelje je bogato zamršenim mozaicima, skulpturalnim elementima i izvrsnim okovima.

Unutarnji dekor je jednako šaren i maštovit unutar Koncertne dvorane. Ukrašena secesijskim cvjetnim uzorcima i motivima voća, ova očaravajuća dvorana pruža prekrasan ambijent za glazbene nastupe. Koncertna dvorana, koja prima oko 2200 ljudi, jedina je dvorana u Europi osvijetljena tijekom dana u potpunosti prirodnim svjetlom.

Umjetnička djela koja privlače poglede prekrivaju svaki kvadratni centimetar zidova i stropa Koncertne dvorane. Zidovi s dvije strane uglavnom se sastoje od vitraja. Na stropu se nalazi golemi svjetlarnik od obojenog stakla koji je dizajnirao Antoni Rigalt čiji je središnji dio obrnuta kupola u nijansama zlata okružena plavom bojom koja sugerira sunce i nebo. Razrađene skulpture muza uokviruju koncertnu pozornicu.

Program večernjih glazbenih nastupa (uključujući pop glazbu, španjolsku gitaru, flamenko, jazz, operu i klasičnu glazbu) održava se u Palau de la Música Catalana tijekom cijele godine.

Unutrašnjost Palau de la Música Catalana moguće je razgledati i izvan koncerata u obilasku s vodičem.

Palau de la Música Catalana ima suvenirnicu i café-restoran, Cafè Palau, koji poslužuje doručak, ručak i poslijepodnevna osvježenja u ugodnom zatvorenom prostoru ili na ugodnoj vanjskoj terasi.

7. Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia

U središtu Gotičke četvrti na Monte Taboru nalazi se Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia (Katedrala Svetog Križa i Svete Eulalije). Ova srednjovjekovna katedrala remek-djelo je katalonske gotičke arhitekture s raskošno isklesanim pročeljem.

Svetište sadrži veličanstvena umjetnička djela, uključujući Oltarnu sliku Preobraženja od Bernata Martorella, kao i druge srednjovjekovne oltarne pale i izvanrednu pozlaćenu monstrancu optočenu draguljima. Katedrala također ima izuzetan gotički kor i kamene ključe koji datiraju iz 14. i 15. stoljeća.

Iznenađujući brojne posjetitelje, klaustar i vrt katedrale skrivaju 13 živih gusaka koje simboliziraju mučeništvo svete Eulalije. Jezerce klaustra stanište je gusaka.

Katedralni muzej prikazuje zbirku srednjovjekovnih slika. Posebno se ističe slika La Pieta Bartoloméa Bermeja.

Misa se slavi u Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia nekoliko puta dnevno. Službe se održavaju na španjolskom ili katalonskom; svaki dan je barem jedna misa na španjolskom jeziku.

8. Parc Güell: Gaudijev nadrealistički park

Šaren, veseo i pun otkačenosti, ovaj raskošni park na brdu od 19 hektara proglašen je mjestom svjetske baštine UNESCO-a. Izgrađen između 1900. i 1914. godine, park Güell uključuje 12 hektara uređenih vrtova s nadrealističkim arhitektonskim elementima koje je stvorio Antoni Gaudí i osam hektara netaknute šume (borove šume i maslinika).

Prekrasne fontane, vijadukti, špilje, dvorana s kolonadama, zavojita stubišta i poluzatvorena sjedala za razgovor razasuti su po vrtnom prostoru. Ove kreativne strukture ukrašene su živopisnim mozaicima od keramičkih fragmenata.

Tu su mjesta za piknik i spektakularna terasa s koje se pruža panoramski pogled na grad i more. Sam Gaudí volio je ovaj dio grada (četvrt Gràcia), a ovdje se nalazio i njegov dom.

Unutar parka Güell nalazi se Casa Museu Gaudí (Gaudíjeva kuća muzej) u kojoj je Gaudí živio gotovo dva desetljeća. Muzej educira posjetitelje o Gaudijevom životu i arhitektonskom radu. Zbirka uključuje ukrasne predmete i namještaj koje je dizajnirao Gaudí.

Za posjet Parc Güell potrebne su ulaznice. Budući da je ovo jedno od najpopularnijih turističkih mjesta u Barceloni, preporuča se doći rano (ako je moguće ujutro) kako biste izbjegli gužve. Dostupni su obilasci s vodičem.

Parc-Güell
Pexels

9. Kuća Batlló

Još jedna nevjerojatna Gaudíjeva kreacija, Casa Batlló koja se nalazi na popisu UNESCO-a, jedna je od najkarakterističnijih modernističkih građevina u Barceloni. Fantastična palača dizajnirana je kao privatna rezidencija za proizvođača tekstila Josepa Batllóa i Casanovasa. Sa svojim slobodno ljuljajućim oblicima i ornamentalnim pročeljem, ova iznenadna zgrada izgleda kao dvorac iz nadrealne bajke.

Većina detalja dizajna u potpunosti odstupa od bilo kojeg arhitektonskog presedana. Okvir prozora na prvom katu obrubljen je ljuljajućim oblicima koji sugeriraju biljke, drugi podsjećaju na ulaze u špilje. Na pročelju blistavost daju dekorativne glazirane keramičke pločice zelene, plave i oker boje. Krov u obliku vala, poput onog Casa Milà, ima brojne bogato ukrašene dimnjake.

Gaudí je također stvorio unutarnje dekoracije koje se mogu vidjeti u Casa Museu Gaudí u parku Güell.

Za one koji traže vrhunski gurmanski obrok, elegantni restoran Moments, s dvije Michelinove zvjezdice, nalazi se samo nekoliko koraka dalje na adresi 38-40 Passeig de Gràcia u Mandarin Orientalu u Barceloni. Ovaj vrhunski vrhunski restoran poslužuje modernu gastronomsku katalonsku kuhinju pripremljenu od sezonskih namirnica.

Batlló
Pexels

10. Museu Picasso de Barcelona

Otvoren 1963. godine, Picassov muzej zauzima pet srednjovjekovnih palača u gotičkoj četvrti na Calle de Montcada, nazvanoj po važnoj lokalnoj obitelji iz 12. stoljeća. Calle de Montcada navedena je kao Conjunto Monumental Histórico-Artístico (povijesno-umjetnički spomenik), a pet palača izvanredne su katalonske gotičke znamenitosti koje datiraju iz 13. i 14. stoljeća. Arhitektura svake zgrade ima središnju terasu i veliko vanjsko stubište.

Zbirka muzeja fokusirana je na djela koja je Pablo Picasso stvorio kao mladi umjetnik. Sadrži više od 4000 djela, zbirka otkriva talente umjetnika tijekom njegovih godina formiranja. Iscrpan asortiman pokriva slike nastale od 1895. pa sve do Picassovog Plavog razdoblja (1901. – 1904.).

Ostali vrhunci zbirke su nekoliko slika nastalih 1917. uključujući Arlequín, s likom harlekina (model je bila plesačica iz ruske baletne trupe); El Paseo de Colón, ilustrira hotel Ranzini na broju 22 na prolazu Colón; i Blanquita Suárez, koja prikazuje poznatu pjevačicu tog vremena.

Također ne smijete propustiti seriju slika pod nazivom Las Meninas, koje prikazuju infantu Margaritu Maríju.

11. Plaça del Rei

Plaça del Rei miran je trg u Gotičkoj četvrti s nizom impozantnih srednjovjekovnih zgrada. Veličanstvena arhitektura govori o važnosti spomenika: palača katalonskih grofova (Palau Reial Major), palača poručnika iz 16. stoljeća i kraljevska kapela iz 14. stoljeća.

Jedna od najimpresivnijih povijesnih znamenitosti na trgu je Casa Clariana Padellàs iz 16. stoljeća, u kojoj se nalazi Museu d’Història de la Cuitat de Barcelona (Muzej povijesti Barcelone). Ovaj fascinantni muzej prati povijest Barcelone dugu više od 2000 godina, počevši od starorimskog doba, nastavljajući se kroz razdoblja renesanse i baroka pa sve do Španjolskog građanskog rata.

Plaça del Rei također se koristi kao vanjski prostor za glazbene koncerte.

Plaça-del-Rei
Pexels

12. Camp Nou

Baš kao što su katalonske modernističke građevine nezaobilazna atrakcija za ljubitelje arhitekture, Camp Nou je nezaobilazno mjesto za ljubitelje nogometa. Camp Nou je bio jedno od mjesta održavanja Ljetnih olimpijskih igara 1992. u Barceloni, a danas je dom momčadi FC Barcelona. Stadion s 99.354 sjedala najveći je u Europi i drugi po veličini u svijetu.

Camp Nou nudi obilaske s vodičem, koje vode dvojezični službeni vodiči FC Barcelona. Obilasci (na engleskom i španjolskom) pokrivaju istaknute dijelove stadiona kao što su igralište, svlačionica momčadi, tunel za igrače i lože za komentatore.

Vođeni obilasci uključuju i posjet Barcinom muzeju. Barçin muzej predstavlja trofeje, fotografije i multimedijske izložbe, uključujući videozapise pobjedničkih golova FC Barcelone.

Barça Cafe na Camp Nou zabavno je mjesto za gledanje uživo i snimljenih utakmica na televizorima s velikim ekranom. Kuhari rade u otvorenoj kuhinji, gdje gosti mogu promatrati akciju, pripremajući tradicionalna katalonska jela kao što su meso na žaru i riba pečena u pećnici na drva, kao i neke od omiljenih tapasa igrača FC Barcelone. Barça Cafe je otvoren svakog dana od 10 do 19 sati.

13. Čarobna fontana Montjuïc

Na vrhu popisa stvari koje treba učiniti u Barceloni noću je promatranje Čarobne fontane Montjuïc, u blizini Plaça d’Espanya u četvrti Montjuïc. Veliku fontanu u stilu Art Deco dizajnirao je Carles Buigas za Međunarodnu izložbu 1929. koja se održala na Montjuïcu.

Čarobna fontana Montjuïc oduševljava sve uzraste svojim koreografskim svjetlom i predstavama fontana koje su uglazbljene. Predstave se održavaju od četvrtka do nedjelje tijekom ljeta te petkom i subotom izvan sezone. Večernji programi traju nekoliko sati, uz glazbene seanse svakih pola sata.

14. Slikoviti vidici i muzeji umjetnosti na Montjuïcu

Ova četvrt na vrhu brda nalazi se na mjestu starog židovskog groblja, što objašnjava njezin naziv “Mont Juïc”, što u prijevodu znači “Planina Židova”. Na visini od 213 metara iznad mora, brdo je okrunjeno tvrđavom (Castell de Montjuïc) na vrhu i strmo se spušta do obale. Kruna ovog slikovitog područja je Parc de Montjuïc, prekrasan prirodni park s prekrasnim pogledom.

Jedna od glavnih atrakcija Montjuïca je Museu Nacional d’Art de Catalunya (Nacionalni muzej umjetnosti Katalonije). Smješten u Palau Nacional, muzej ima izuzetnu zbirku katalonske umjetnosti od 10. do 20. stoljeća, uključujući skulpture, slike, crteže, gravure i fotografije. Muzej također prikazuje europsku renesansnu i baroknu umjetnost, kao i zbirku moderne umjetnosti koja uključuje avangardna djela nastala nakon Drugog svjetskog rata.

Poble Espanyol (španjolsko selo) je još jedno popularno mjesto za posjetiti. Ovo šarmantno izmišljeno selo stvoreno je za Svjetsku izložbu 1929.

Montjuïc je bio mjesto održavanja Ljetnih olimpijskih igara 1992., a turisti mogu posjetiti stadion na kojem su se održavala olimpijska natjecanja.

15. La Barceloneta

U blizini luke za kruzere, staro ribarsko selo La Barceloneta (sada obalna četvrt Barcelone) graniči s dugom, širokom plažom Sant Sebastià, gdje mještani odlaze na sunčanje i druženje u brojnim ribljim restoranima i tapas mjestima koja gledaju na more. Također, jedno je od najpoznatijih mjesta za surfanje u Europi.

Plaža Sant Sebastià nudi širok raspon sadržaja: spasioce, javne zahode, tuševe, područja za rekreacijske sportove, najam ležaljki i suncobrana, štandove sa sladoledom i snack barove. Duga šetnica obrubljena palmama povezuje područje plaže Sant Sebastià s marinama punim jahti.

Popularna plaža Barceloneta također se nalazi u četvrti La Barceloneta. Ova plaža ima izvrsne sadržaje: spasioce, javne zahode, svlačionice, tuševe, najam ležaljki i suncobrana, snack barove, štandove sa sladoledom, područja za rekreacijske sportove (uključujući odbojku na pijesku i stolni tenis) i restorane.

Da biste se divili pogledu na obalu La Barcelonete, marine i lučko područje, provozajte se lučkom žičarom koja se odavde uspinje do vrha brda Montjuïc.

Malezija: 15 top lokacija koje ne smijete propustiti

Najbolji izleti blizu Zagreba: 12 ideja