in

Bahami: 12 znamenitosti rajske zemlje

unsplash.jpg

Kada ljubitelji plaža sanjaju o savršenom pojasu praškastog pijeska, zapljusnutog morem u uzvišenim nijansama plave, vjerojatno su u njihovoj glavi Bahami. Obuhvaćajući 700 otoka i više od 2000 malih uvala posutih po Atlantskom oceanu i Karipskom moru, ovaj tropski raj na svojoj se najbližoj točki nalazi samo 80 kilometara od Floride.

Bahami znamenitosti

Nekada utočište za gusare i lojaliste, otoci su sada igralište za bogate i slavne i svakoga tko uživa u ribolovu svjetske klase, vožnji čamcem, ronjenju i jedrenju.

Nassau, glavni grad države koji se nalazi na otoku New Providence, privlači najviše turista. Ova užurbana luka za kruzere mješavina je mega odmarališta, trgovina, restorana i zabavnih kompleksa. Grand Bahama zatim slijedi na drugom mjestu.

Ostali Bahamski otoci, od milja nazvani Out Islands, grupirani su u skupine i svaki ima svoj poseban karakter i šarm. Poput bisera razbacanih po plitkim obalama Bahame, Abacos i Exumas nude neke od najboljih svjetskih voda za jedrenje i vožnju čamcem. Uspavana ribarska sela i skrovite plaže nižu se ovim mirnim otocima, a bujni koraljni grebeni obrubljuju mnoge njihove obale.

Svi ostali otoci nude nešto za one zahtjevne putnike. Za one koji dolaze oko Nove godine, nikako ne bi smjeli propustiti bubnjeve i kaleidoskopske kostime Junkanooa, najpopularnijeg festivala u zemlji.

Isplanirajte svoje razgledavanje i saznajte više o najboljim mjestima na ovim idiličnim otocima uz naš popis najboljih atrakcija na Bahamima.

Bahami i Rajski otok Atlantis

Ovo blještavo, ružičasto odmaralište evokativno rekreira legendu o Atlantidi u luksuznom hotelu, zabavnom kompleksu, akvariju i vodenom parku. To je jedno od najboljih odmarališta na Bahamima.

Gosti hotela dobivaju besplatan ulaz u popularni Aquaventure na 141 hektara. Provesti dan uz ovaj otkačeni vodeni pejzaž jedna je od najpopularnijih stvari koje možete učiniti na Rajskom otoku. Možete se spustiti niz brze tobogane kao što je Leap of Faith, možete se brčkati u više od 20 područja za plivanje ili lezite i opustiti se dok krstarite Lazy River Rideom.

U morskom staništu Atlantis Bahamas, morski psi čekićari i sabljarke plivaju kroz blistave otvorene bazene. Ovdje ćete također pronaći mnoštvo trgovina, restorana i mjesta za zabavu. Fantastična morska tema nastavlja se kroz sve atlantske atrakcije, zaokupljajući maštu i mladih i starih.

Bahami: 12 znamenitosti rajske zemlje
Foto: Shutterstock

Bahami i Nassau

Jedna od najpopularnijih luka za kruzere na Karibima, Nassau još uvijek uspijeva šarmirati posjetitelje, unatoč gomili turista.

Što se tiče stvari koje možete učiniti u Nassauu, pronaći ćete mnogo opcija. Možete uživati na bijelom pijesku Cable Beacha; istražiti trgovine, restorane, muzeje i kolonijalne zgrade u boji slatkiša u centru grada i ulici Bay; i kupite suvenire na tržnici Nassau Straw Market.

Kratka vožnja katamaranom udaljena od Nassaua prava je za ljubitelji životinja mogu se susresti s dupinima na jednodnevnom izletu do otoka Plave lagune, a Ardastra Gardens, Zoo i Conservation Center zabavno je mjesto za obitelji, a sadrži neke ugrožene vrste usred četiri hektara tropskih vrtova.

Rajski otok, dom višegodišnjeg popularnog odmarališta Atlantis, svjetluca na horizontu oko pet kilometara od obale Nassaua.

Bahami imaju kopneni i morski park Exuma Cays

Exuma Cays Land & Sea Park ima neke od najupečatljivijih morskih pejzaža na Bahamima. Svjetlucava voda u nijansama električno plave stapa se s pijeskom bijelom poput kosti, stvarajući blistavu pozadinu za niz vodenih sportova.

Smješten na udaljenom istočnom rubu Bahama, park je zona zabrane i zaštićeno morsko područje, prvo takve vrste na Karibima. Područje je popularno među roniocima i nautičarima koji ovdje dolaze zbog kvalitetnih sidrišta, bogatog morskog života i kristalno čistog mora. Za dobrog dana ronioci i ljubitelji ronjenja mogu uživati ​​u vidljivosti većoj od 30 metara.

Većina ljudi ovu podvodnu zemlju čuda posjećuje na privatnim brodovima ili ronilačkim čarterima. Unutar granica parka nije dopušten ribolov.

Exuma Cays također su prekrasni. Neki su dom filmskih zvijezda, poput Johnnyja Deppa i Davida Copperfielda, dok su drugi dom ekskluzivnih odmarališta. Great Exuma, najveći od Exuma, Little Exuma i Staniel Cay popularni su među nautičarima koji ovdje dolaze uživati ​​u restoranima za druženje.

Otok Harbour

Otok Pretty Harbour nalazi se sjeveroistočno od svoje velike sestre, Eleuthere, i dugo je bio utočište bogatih i slavnih. Mještani ga od milja zovu Briland, jedno je od najstarijih naselja na Bahamima, kao i mjesto prvog bahamskog parlamenta.

Engleski lojalisti ovdje su se naselili 1700-ih godina, a njihove simpatične kućice pastelnih nijansi evociraju prošla vremena u gradu Dunmore, jedinom naselju na otoku, gdje uskim ulicama vladaju kolica za golf.

Ali Harbour Island nudi puno više od slatkih kućica i bogate povijesti. Njegove slikovite ružičasto-pješčane plaže nalaze se među najljepšim plažama na Karibima, a njegova šik odmarališta mame putnike iz cijelog svijeta. Popularne aktivnosti uključuju ronjenje, pecanje i sunčanje uz ružičaste obale.

Otok Grand Bahama

Najsjeverniji od bahamskih otoka, otok Grand Bahama, popularno je odredište za turističke aranžmane i krstarenja. Glavni grad, Freeport, drugi je najveći grad na Bahamima, iako ga je Port Lucaya sada zamijenila kao turističko središte za shopping, restorane i zabavu.

Na tržnici Port Lucaya prodaju se nakit i slamnati proizvodi, kao i drugi suveniri, a marina je društveno žarište za turiste i nautičare.

Unatoč velikim all-inclusive odmaralištima i hotelima na otoku, još uvijek je moguće pobjeći od gužve. Grand Bahama dom je jednog od najdužih podvodnih špiljskih sustava na svijetu. Također možete lutati bujnim nasadima Garden of the Groves, a ljubitelji prirode mogu uočiti mnoge domaće vrste ptica u tri nacionalna parka ili rezervirati bliski susret s dupinima.

Godine 2019. uragan Dorian pogodio je Grand Bahamu kao oluja kategorije 5, ali većina glavnih turističkih atrakcija na otoku sada je ponovno u funkciji.

Bahami: 12 znamenitosti rajske zemlje
Foto: Shutterstock

Bahami nude ronjenje i ribolov na otoku Andros

Najveća kopnena masa Bahama, Andros, utočište je za ribolovce i ronioce. Na otoku se nalazi treći najveći koraljni greben na svijetu, kao i mnoge slatkovodne plave rupe i podvodne špilje, stvarajući podvodnu zemlju čuda za one koji vole istraživati ​​pod morem.

Fly fishing ovdje je također velika stvar – Andros se često naziva svjetskim glavnim gradom bonefishinga, zahvaljujući idealnim staništima za ovaj cijenjeni lov. Ogromne močvare na otoku stvaraju kanale koji su glavna područja za ribolov i vožnju čamcima.

Andros također ima najveće zaštićeno područje na Bahamima, s pet nacionalnih parkova. Ljubitelji prirode cijenit će bogatstvo ptica u blatnjavim ravnicama, močvarama mangrova i šumama, kao i eko-odmaralištima na otoku.

Plaža Treasure Cay, otok Great Abaco

Obrubljujući istočnu obalu Great Abaco, plaža Treasure Cay često se proglašava jednom od najljepših plaža na svijetu. Ovaj spektakularni dio pijeska mekog poput brašna i vodene vode oduševljava posjetitelje koji dolaze ovamo uživati ​​na njegovoj kremastoj obali u obliku polumjeseca.

Plaža se nalazi u luksuznom naselju Treasure Cay, koje je domaćin jednog od najpopularnijih ribolovnih turnira na Bahamima.

Godine 2019. uragan Dorian kategorije 5 opustošio je otok Great Abaco, uključujući i Treasure Cay.

Bahami i Elbow Cay

S druge strane zaštićenog mora Abaco od središta Marsh Harbour, Elbow Cay u Abacosu odiše svim šarmom ribarskog sela u stilu Nove Engleske.

Šarene kućice nižu se glavnim ulicama Hope Towna, glavnog naselja na otoku, a središte grada je zabranjeno za vozila, što daje opušteni, seoski ugođaj.

Poznat po svjetioniku s prugama od slatkiša, Hope Town dom je uspješne zajednice iseljeništva koja uživa u lijepim plažama s palmama na otoku; blizinu Marsh Harboura, trećeg najvećeg grada u zemlji; i izvrsnu mogućnosti plovidbe.

Povijesni muzej Wyannie Malone nezaobilazna je atrakcija, a obližnji Guana Cay i rezervat Tilloo Cay, stanište ptica koje se prostire na 11 hektara, također su vrlo popularni izleti. Hope Town također se može pohvaliti dobro razvijenom marinom.

Green Turtle Cay

Šetajući ulicama Green Turtle Caya u Abacosu osjećate se kao da se vraćate u prošlost na stare Bahame. Istočno od Great Abacoa, ovaj mirni, pet kilometara dug otok omiljeno je skrovište za one koji traže spokoj.

Kolica za golf glavni su način prijevoza u malenom naselju New Plymouth, uspavanom selu pastelnih koliba ograđenih stupovima, gdje je posuto nekoliko malih trgovina i muzeja.

U luci plutaju ribarski brodovi, a posjetitelji mogu gledati kako lokalno stanovništvo izvlači svoj ulov rakova i školjki. Ribolov s kostima također je jedna od popularnih stvari koje ovdje možete raditi.

Prekrasne otočke plaže obrubljene grebenima i kristalno čistim morem nude izvrsne mogućnosti plivanja, ronjenja i vožnje čamcem. Green Turtle Cay udaljen je 10 minuta vožnje trajektom od Treasure Caya na otoku Great Abaco.

Bahami nude i big-game ribolov u Biminiju

Bimini je poznat kao Bahamska prijestolnica krupnog ribolova i to s dobrim razlogom. Otok je domaćin popularnih turnira u dubokom morskom ribolovu od ožujka do rujna, a njegova blizina toplim vodama Golfske struje mami blistavu raznolikost morskog života, uključujući sve od marlina do mahi-mahi i manta raža.

Bimini je tako svojevremeno namamio ljude poput Ernesta Hemingwaya koji je tamo proveo čak nekoliko, pecajući i pronalazeći inspiraciju za svoje romane Starac i more.

Skupina otoka u obliku udice uključuje Sjeverni Bimini, Južni Bimini i brojne otočje koje se proteže južno od Pigeon Caya do South Cat Caya. Otok Bimini najbliži je Sjedinjenim Državama, leži otprilike 88 kilometara istočno od Miamija.

Vode Biminija bogate ribom također nude izvrsne mogućnosti za ronjenje i snorkeling. Osim popularnih ronjenja s morskim psima i dupinima, ističe se Rainbow Reef, Sapona Wreck i Victory Reef.

Bahami i Long Island

Jedan od najljepših otoka koje Bahami imaju, Long Island, nalazi se malo izvan utabanih staza, u južnoj polovici arhipelaga. Ako volite netaknutu prirodu, voljet ćete i Long Island.

Dug gotovo 130 kilometara i širok ne više od sedam kilometara, ovaj je otok zemlja kontrasta, s pješčanim plažama na zapadnoj obali i strmim, stjenovitim liticama na istočnoj.

Long Island pravi je raj za ribolov, ronjenje i vožnju čamcem. Ljubitelji plaža također mogu uživati ​​na brojnim prekrasnim, netaknutim plažama s ružičastim i bijelim pijeskom. Otok je također dom Deanove plave rupe, najdublje poznate slane plave rupe na svijetu. Do otoka se uglavnom dolazi zračnom ili trajektnom linijom iz Nassaua.

Blue Lagoon Island

Susreti s dupinima, morski lavovi, zabavni parkovi, prekrasna plaža s bijelim pijeskom – sve to (pa čak i više) pronaći ćete na otoku Blue Lagoon. Posjet ovom privatnom otoku prepunom atrakcija, poznatom i kao Salt Cay, jedna je od najpopularnijih stvari koje možete učiniti na Bahamima. Nalazi se samo oko pet kilometara brodom od Nassaua.

Ovo je odlično mjesto za druženje s cijelom obitelji. Djeca će obožavati kupanje u tirkiznoj vodi, igranje u vodenom parku i vožnju kajakom.

Roditelji se mogu opustiti na visećoj mreži, a ljubitelji životinja uživat će u susretu s morskim lavovima i dupinima.

Bahami: 12 znamenitosti rajske zemlje
Foto: Shutterstock
Švedska kao pravi raj za turiste: evo koje atrakcije morate posjetiti

Švedska kao turistički raj: 16 najboljih znamenitosti

Južna Afrika: dom najluksuznijih svjetskih privatnih rezervata i mnogih aktivnosti

Južna Afrika: 20 najzanimljivijih znamenitosti