in

Najpoznatije plaže hrvatskih otoka (Top 4)

Foto: Unsplash/Simon Hrozian

Hrvatska se naziva zemljom 1000 otoka, ali i zemljom predivnih plaža. Danas vas vodimo na četiri otoka: Vis, Brač, Hvar i Dugi otok. Upoznat ćemo vas s njihovim najpoznatijim plažama koje svako ljeto privlače sve više turista. Saznat ćete i zašto su ovo najpoznatije plaže na Jadranu.

Najpoznatije plaže na Jadranu

Otok Vis

Foto: Unsplash/Pero Vojkovic

Otok Vis je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj. Površina otoka iznosi 90,3 km2, udaljen je oko dva sata vožnje katamaranom od Splita i ima nekoliko prekrasnih uvala. Najpoznatija plaža je Stiniva. Osim laskave titule najljepše, osvojila je i nagrade kao najbolja europska plaža. Ako ne volite komercijalizirane plaže do kojih dolazite betoniranim putevima, onda će vam se svidjeti Stiniva. Do plaže možete doći na dva načina: brodom ili pješice. Odlučite li se na drugu soluciju, čeka vas spuštanje stazom oko 20 minuta. Ako više volite ići brodom, postoje brojni izleti do Plave špilje koji se zaustavljaju u ovoj uvali

Dugi otok

Foto: dugiotok.hr

Jedna od najpoznatijih plaža na Jadranu je Saharun. Nalazi se na otoku Dugi Otok, u blizini Zadra. Plaža je idealna za obiteljska opuštanja, jer je voda plitka i djeca mogu bez straha uživati u vodi. Bijeli sitni pijesak u kombinaciji s borovom šumom i plavim morem čini savršenu atmosferu zbog koje sve generacije biraju upravo ovu plažu.

Otok Hvar

Foto: visithvar.hr

Krećemo prema samom jugu Hrvatske i dolazimo na jedan od najpoznatijih otoka – Hvar. Među najpoznatijim plažama su Dubovica i Mekićevica. Mekićevicu nazivaju skrivenim blagom koje svakako vrijedi posjetiti. Udaljena je oko 40 minuta hoda do centra grada Hvara. Ako ste ljubitelji tzv. robinsonskog turizma, onda obavezno krenite prema plaži Pokonji Dol i spustite se stazom do Mekićevice. Ova plaža je poznata kao Robinson Beach, a na njoj se nalazi i popularni restoran s istim imenom. Restoran nudi autentične okuse dalmatinskih jela u savršenom okruženju: drveni stolovi ispod masline i more. Dodatan razlog da potegnete nekoliko dodatnih kilometara do plaže Mekićevice.

U samom gradu Hvaru, ne treba zaobići niti plažu Pokonji Dol. Ima odličnu lokaciju, samo 20-tak minuta od centra grada što je odlično za sve koji odsjedaju u neposrednoj blizini. Mirna, obiteljska plaža s barom gdje možete opustiti nakon kupanja, sigurno će biti dobar odabir za sve koji ljeta provode na ovom dalmatinskom otoku. 

Otok Brač

Foto: Unsplash/Karolina Kołodziejczak

Otok Brač ima zasigurno kraljicu nad plažama: Zlatni rat. Nalazi se južno od otoka Brača, sat vremena vožnje trajektom od Splita. Poznat je po kristalno čistoj vodi, a posebno po šiljatom obliku. Udaljen je oko dva kilometra zapadno od Bola, najpoznatijeg mjesta na otoku Braču. Ljeti je gotovo nemoguće pronaći mjesto za ručnik, jer je poprilično prometna. Kao jedna od najpopularnijih plaža koja svojim izgledom privlači pažnju turista, uživa prvo mjesto odabira. 

No, što ako vam kažemo da na istom otoku postoji još jedna plaža koja zaslužuje vašu pažnju? Uvala Lovrečina nalazi se istočno od Supetra, oko 4 kilometra od Postira. Osim plaže koja je prekrasna, svidjet će vam se i arheološki ostaci koje se na njoj nalaze, a datiraju iz 5. stoljeća. Savršena plaža za provesti divan dan na otoku Braču.

Laponija: 4 najpopularnijih i najzanimljivijih mjesta

Laponija: 4 najpopularnijih znamenitosti

Rovinj: 5 mjesta koja nikako ne smijete propustiti

Rovinj: 5 znamenitosti koje ne smijete propustiti