in

Normandija: 14 najboljih bisera koje morate posjetiti

Unsplash

Svojom predivnom i raznolikom prirodom te bogatom poviješću, Normandija ima mnogo toga za ponuditi posjetiteljima. Ova karakteristična regija u sjevernoj Francuskoj ponosi se prekrasnim krajolikom, obalom i šumama, impresivnim dvorcima, veličanstvenim crkvama i slikovitim starim gradovima poput Rouena.

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Francuskoj, Mont Saint-Michel, i ljetna ljetovališta Honfleur i Deauville, nalaze se među vrhunskim atrakcijama regije.

Duž obale Kanala, dramatične vapnenačke litice strmoglavljuju se u ocean, dok se Donja Normandija odlikuje zelenim i mirnim dolinama. Idilično pastoralno područje poznato kao “Suisse Normande” (“Normanska Švicarska”) privlači ljubitelje prirode i ljubitelje sportskih aktivnosti na otvorenom.

Za zaljubljenike u povijest Drugog svjetskog rata, posjeta Normandiji je neophodna. Tijekom Drugog svjetskog rata, Normandija je bila teško pogođena njemačkom okupacijom i bila je mjesto savezničkog iskrcavanja 1944. godine. Turisti mogu posjetiti vojna groblja, memorijalne muzeje i plaže iskrcavanja poput plaže Omaha i plaže Arromanches.

Normandija i njene najbolje znamenitosti

Od ljetnih ljetovališta i ribarskih sela do srednjovjekovnih gradova i gotičkih dvoraca, ova regija nudi brojne aktivnosti i privlači sve vrste putnika. Planirajte svoj odmor uz naš popis najboljih atrakcija i mjesta za posjetiti u Normandiji.

1. Mont Saint-Michel

Važno srednjovjekovno hodočasničko odredište, Mont Saint-Michel je UNESCO-ova svjetska baština. Tako su i opatija Saint-Michel i zaljev Saint-Michel zaštićeni ovom oznakom.

Opatija Saint-Michel, koja se uzdiže više od 100 metara iznad mora, ima mitsku kvalitetu. Impresivni gotički šiljci čine se kao da dosežu prema nebu dok mjesto mami hodočasnike da prijeđu strašni zaljev Saint-Michel.

Tijekom oseke moguće je izvršiti “tradicionalni prijelaz” (hodočašće pješice) kako bi se došlo do Mont Saint-Michela. Dostupni su ovlašteni vodiči koji prate hodočasnike preko zaljeva. Tijekom visoke plime, Mont Saint-Michel postaje otok koji se može pristupiti samo jednim putem.

Jedan od vrhunaca posjeta Mont Saint-Michelu je opatska crkva, koju se može dosegnuti penjući se 200-metarskim pješačkim putem i zatim 350 stepenica do najviše točke Mont Saint-Michela. Crkva opatije, izgrađena u 13. stoljeću, ima miran romanički svetište i slavni gotički zbor.

“Escalier de Dentelle” (stepenice) vodi od opatske crkve do terase s zadivljujućim panoramskim pogledima na more.

Mont Saint-Michel je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Francuskoj i nalazi se među najpopularnijim izletima iz Pariza. Za putnike koji se temelje u Parizu, najlakši način za posjetiti Mont Saint-Michel je putem organiziranog izleta, ali postoje i druge opcije. Neki od najboljih načina za dolazak do Mont Saint-Michela uključuju vožnju automobilom i korištenje autobusa ili vlaka.

Mont Saint Michel
Unsplash

2. Rouen

Lutajući starim gradom Rouena, posjetitelji će uživati u povijesnom ozračju koje se nalazi u vijugavim kaldrmisanim uličicama, obloženim kućama u pola drva i pola opeke. Gotičke crkve nalaze se na svakom koraku, a mnoge su dragulji srednjovjekovnih arhitektonskih postignuća

Impresivna katedrala Notre-Dame u gradu prikazana je u seriji slika Clauda Moneta koje prikazuju intricate detalje fasade katedrale u različito doba dana. Drugi ikonični spomenik u Rouenu je toranj Gros-Horloge u središtu grada.

Među najvažnijim atrakcijama u Rouenu nalazi se Muzej lijepih umjetnosti (Musée des Beaux-Arts), koji se smatra jednim od najizvanrednijih muzeja lijepih umjetnosti u Francuskoj. Zbirka uključuje remek-djela europskog slikarstva, s posebno vrijednom kolekcijom impresionističkih djela.

Rouen je također poznat kao mjesto gdje je Joan of Arc dovedena pred sud. Turisti mogu vidjeti toranj gdje je hrabra mlada žena stajala pred svojim sudcima i mjesto gdje je spaljena na lomači. Kasnije je postala svetica, a danas se na mjestu gdje je mučena nalazi suvremena crkva (Eglise Jeanne d’Arc) posvećena njezinom nepobjedivom duhu.

3. Honfleur

S svojim slikovitim starim lukom na ušću rijeke Seine, Honfleur je jedan od najljupkijih gradova u Europi. Nalazi se otprilike 25 kilometara udaljen od Le Havrea, a grad ima atmosferične uličice popločane kaldrmom, stare kamene zgrade i kuće s pola drva i pola opeke.

Ovaj povijesni pomorski grad bio je mjesto gdje su putnici kretali na putovanja prema Kanadi u 16. stoljeću. Na sjevernoj strani luke nalazi se zgrada Lieutenancy iz 16. stoljeća, stara kuća guvernera, izgrađena na ostacima drevnih zidina grada.

Jedna od najznačajnijih atrakcija u Honfleuru, Muzej pomorstva (Musée de la Marine), smješten je u nekadašnjoj crkvi Saint-Etienne iz 14. stoljeća. Muzej pomorstva priča priču o pomorstvu, ribolovu i brodogradnji u Honfleuru.

Muzej Eugène Boudin (Rue de l’Homme de Bois) je nezaobilazna atrakcija za ljubitelje impresionističke umjetnosti. Boudinova slika i crteži čine gotovo polovicu zbirke; ostatak uključuje djela drugih impresionističkih umjetnika poput Gustava Courbeta, Eugènea Isabeya i Paula Hueta koji su slikali prizore normandijske obale.

Muzej Eugène Boudin također ima prilog posvećen religijskoj umjetnosti, smješten u samostojnom zvoniku crkve Sainte-Catherine. Ova kasnogotska crkva, koju su izgradili lokalni brodograditelji nakon Stogodišnjeg rata, predstavlja zanimljivu turističku atrakciju sama po sebi.

4. Muzej Caen Memorial

U Donjoj Normandiji, blizu Engleskog kanala, Caen je odigrao ključnu ulogu tijekom nacističke okupacije tijekom Drugog svjetskog rata. Caen je izvrsno polazište za obilazak plaža i memorijala Normandijskog iskrcavanja savezničkih snaga.

Tri četvrtine grada su uništene tijekom savezničkog iskrcavanja u lipnju i srpnju 1944. godine (iako su njegove povijesne crkve preživjele gotovo nepromijenjene).

Mémorial de Caen (Muzej Caen Memorial) stvoren je kao počast patnji Caena tijekom rata i priča priču o Drugom svjetskom ratu, iskrcavanjima savezničkih snaga na plažama Normandije i Bitci za Normandiju.

Ispod Muzeja Caen Memorial nalazi se mjesto glavnog stožera generala Richtera, koji je bio zapovjedno mjesto tijekom njemačke okupacije.

Mémorial de Caen također je Centar za povijest i mir u Normandiji, koji ima za cilj educirati javnost i promovirati koncept pomirenja. Centar organizira događaje poput privremenih izložbi umjetnosti i natjecanja za ljudska prava.

Obala
Unsplash

5. Bayeux i Bayeux tapiserija

Grad Bayeux najpoznatiji je po Bayeux tapiseriji, koja se izlaže u Muzeju Bayeux (13 bis Rue de Nesmond). Bayeux tapiserija, remek-djelo srednjovjekovne umjetnosti iz 11. stoljeća, zapravo je rad vezivanja, izrađen od vune u deset različitih nijansi.

Bayeux tapiserija dugačka je 70 metara i prikazuje priču o osvajanju Engleske 1066. godine od strane vojvode Normandije (poznatog kao “William Osvajač”) kroz Bitku kod Hastingsa. Bayeux tapiserija naziva se i Toile de la Conquête (Platno osvajanja) i Tapisserie de la Reine Mathilde (Tepih kraljice Matilde, u vezi s Williamovom suprugom).

Zbog svoje kulturne vrijednosti kao artefakta povijesne dokumentacije, Bayeux tapiserija upisana je na UNESCO-ov popis “Mémoire du Monde”. Izrađena u izvanrednom detalju, Bayeux tapiserija prikazuje 58 različitih scena (u formatu sličnom stripu) u nevjerojatnom detalju, uključujući 623 lika, 759 životinja i 37 zgrada i brodova, uz komentar na latinskom jeziku.

Posjetitelji bi također trebali posvetiti vrijeme istraživanju starog grada Bayeux, čarobnog srednjovjekovnog svijeta s kućama od pola drva i pola opeke, elegantnim palačama i uglednim gradskim kućama.

U središtu starog grada nalazi se dobro očuvana Katedrala Notre-Dame, jedan od najboljih primjera normanske gotičke crkve. Katedrala je izgrađena tijekom nekoliko stoljeća (od 11. do 15. stoljeća) i stoga kombinira romanističke i gotičke arhitektonske elemente, uključujući rane gotičke i flamboyantne gotičke stilove.

6. Plaža Omaha i Muzej D-Day iskrcavanja

Plaža Omaha proteže se više od 10 kilometara između Port-en-Bessina, Vierville-sur-Mer i Colleville-sur-Mer do ušća rijeke Vire, dramatična obala uz Engleski kanal koja je teško pristupačna zbog strmih litica koje se uzdižu 30 metara iznad mora.

Najveća i najpoznatija od pet plaža iskrcavanja u Normandiji, Plaža Omaha je mjesto gdje su se 6. lipnja 1944. godine iskrcali američke 1. i 29. pješačke divizije, zajedno s drugim američkim, britanskim, francuskim i kanadskim trupama, što je označilo početak Operacije Overlord (poznate i kao “Bitka za Normandiju”).

Posjet ovom mjestu ostavlja jeziv dojam smrtonosne bitke, jedne od najkrvavijih scena borbe tijekom iskrcavanja u Normandiji, koja se ovdje odvijala. Ostaci njemačkih bunkera i vojnih pristaništa još uvijek se mogu vidjeti duž obale okružene liticama.

Američko groblje u Colleville-sur-Meru gleda na Plažu Omaha. Groblje sadrži više od 9.000 savršeno poravnatih nadgrobnih spomenika, što ga čini najvećim američkim grobljem u Normandiji.

U blizini Plaže Omaha i Američkog groblja nalazi se Muzej Overlord, koji prikazuje povijest savezničkog iskrcavanja i oslobađanja Pariza. U zbirci muzeja nalaze se vojni vozila, tenkovi i oružje, kao i osobni predmeti vojnika.

Ukrasi
Unspalsh

7. Deauville

Od 19. stoljeća, Deauville je bio prvoklasno ljetovalište uz obalu u Normandiji. Ovo glamurozno odredište za odmor još uvijek se smatra jednom od najboljih plaža u Francuskoj.

Obala nudi dvije kilometara pješčane obale i šetnicu za šetnje uz more. Spasioci su na dužnosti tijekom visoke sezone (srpanj i kolovoz).

U skladu s glamuroznim plažnim odredištem, postoje brojne pogodnosti, uključujući mjesta za iznajmljivanje suncobrana, ležaljki i starih prugastih kabina.

Ljubitelji odmora mogu napraviti pauzu od sunčanja na plaži kako bi istražili modne butike, uživali u tretmanima u spa centrima ili večerali u jednom od mnogih gourmet restorana. Ostale aktivnosti uključuju jedrenje, golf i prisustvovanje konjičkim natjecanjima.

Deauville opravdava svoj ugled kao međunarodno priznato ljetovalište svojim nizom prestižnih događanja, uključujući Međunarodno prvenstvo u polu, održano na modernom devet hektara velikom konjičkom kompleksu Deauville, te Deauville Američki filmski festival.

8. Giverny: Kuća i vrtovi Moneta

Za ljubitelje impresionističke umjetnosti, Kuća i vrtovi Claudea Moneta su uzbudljivo mjesto za posjetiti, jer je bujno cvjetno imanje nadahnulo mnoge slike ovog umjetnika. Claude Monet i njegova obitelj naselili su se na ovom šarmantnom mjestu u Givernyu (sat vremena vožnje od Rouena) 1883. godine, a umjetnik je ostatak života proveo ovdje.

Ispred kuće je vrt Le Clos Normand, koji je stvorio Claude Monet. Od proljeća do jeseni, ovaj vrt cvjeta obiljem šarenih cvjetova, uključujući narcise, maćuhice, tulipane, perunike, božure, kamilice, ruže, makove, krasuljke i dalije, posađene na prirodan način tako da izgledaju kao divlje cvjetnice.

S druge strane imanja je Le Jardin d’Eau (Vodeni vrt) s japanskim mostom i jezerom obraslim ljiljanima okruženim vrbovinama. Vodeni vrt bio je prikazan u Monetovom nizu slika “Vodeni ljiljani”. Monet je posvetio mnogo godina slikanju različitih aspekata ovog vrta, uhvativši njegovu ljepotu svojim nježnim potezima kista.

U gradu Giverny, Muzej impresionizma Giverny (99 Rue Claude Monet) predstavlja više od 200 impresionističkih slika, kao i privremene izložbe. Muzej impresionizma okružen je livadom i također ima lijep vrt uređen u stilu Monetovog vrta.

U blizini, u gradu Vernonu (oko 10 minuta vožnje), Muzej Vernon izlaže nekoliko remek-djela naslikanih od strane Moneta, zajedno s djelima drugih impresionističkih umjetnika (koji su pripadali koloniji slikara u Givernyu).

Građevine
Pexels

9. Fécamp

Fécamp, omiljeno odredište za odmor na plaži duž Côte d’Albâtre, jedno je od najboljih mjesta za posjetiti u Normandiji za opuštajući odmor. Osnovan 1832. godine, Fécamp je bio jedno od prvih francuskih ljetovališta na moru, poznat po privlačenju visokog društva. Danas se sunčarice i društvenici jednako mogu diviti osvježavajućem morskom krajoliku.

Osim ribarske luke, glavna turistička atrakcija ovdje je stara opatska crkva Sainte-Trinité, izvorno izgrađena u 12. i 13. stoljeću. Unutrašnjost je iznimno prostrana s iznimnim zborom i renesansnim oltarom.

Srednjovjekovna kapela hodočašća, Notre-Dame-du-Salut, smještena je na strmoj krečnjačkoj stijeni na sjeveru grada.

Pisac Guy de Maupassant rođen je u Normandiji i proveo je svoje rane godine u Fécampu, a neke od njegovih priča smještene su u tom gradu.

Otprilike 11 kilometara udaljen je selo Valmont s drevnim dvorcem i ruševinama opatije iz 12. stoljeća.

10. Étretat

Lječilište Étretat smješteno je u podnožju bijelih krečnjačkih litica duž obale Côte d’Albâtre u Normandiji. Litice dosežu visinu od 90 metara. S vidikovca na vrhu litica, panoramski pogledi su senzacionalni.

Krajolik Étretata privukao je Clauda Moneta koji je ovdje proveo zimu 1868. godine. Tijekom svog boravka, Monet je uhvatio dramatične pejzaže i blistave obalne prizore u svojim slikama.

Plaže Étretata oduševljavaju sunčane kupače tijekom ljeta, a ocean je izvor egzistencije za ribare koji love svježu morsku hranu koja se široko koristi u lokalnoj kuhinji.

Étretat također ima mnogo atraktivnih vila iz Belle Époque razdoblja, a najpoznatija je Villa Orphée. Villa La Guillette izgrađena je za pisca Guya de Maupassanta.

Normandija
Pexels

11. Suisse Normande (Normanska Švicarska)

Naziv Suisse Normande (Normanska Švicarska) daje se području u dolini rijeke Orne u Donjoj Normandiji, koje se proteže između Thury-Harcourta (južno od Caena) na sjeveru, Flers-de-l’Ornea na jugu i Falaisea na istoku.

Idiličan komad seoskog krajolika, Suisse Normande karakterizira blage brežuljke, gusto obrasle šume, prostrani otvoreni prostor, strme klisure i netaknuta jezera. Zavijajuća rijeka, stjenovite litice uz obale i složeni mozaik živica daju krajoliku poseban šarm.

Najupečatljivije značajke su Rocher d’Oëtre, u najbrdovitijem dijelu područja, i izvanredan pogled s visine na klisure rijeke Rouvre. Druge slikovite oblasti uključuju doline Vère i Noireau te dionica doline rijeke Orne između Thury-Harcourta i Pont-d’Ouillya.

Ovo područje uključuje dva regionalna parka: Parc Naturel Régional Normandie-Maine i Parc Naturel Régional du Perche; oba imaju dobro održavane staze za šetnje u prirodi i planinarenje. Parc Naturel Régional Normandie-Maine također nudi prilike za kanuizam i kajak.

12. Château de Fontaine-Henry

Najimpresivniji dvorac u Normandiji, Château de Fontaine-Henry smješten je u mirnom okruženju u bujnoj dolini Mue u Donjoj Normandiji (oko 14 kilometara od Caena). Dvorac je izgrađen početkom 13. stoljeća i klasificiran je kao Povijesni spomenik.

Château de Fontaine-Henry privatno je vlasništvo već generacijama, u vlasništvu aristokratske obitelji koja vodi svoju rodovnicu do 1200. godine. Trenutni vlasnik, markiz d’Oilliamson, povremeno vodi vođene ture dvorca.

Ovaj izvanredan dvorac značajna je primjera gotičke i renesansne arhitekture s impozantnom kamenoj fasadi. Raskošni interijer ispunjen je prekrasnim namještajem i iznimnim slikama, uključujući djela Tiziana, Correggia, Rubensa, Mignarda i Rigauda. Također postoji zasebna kapela iz 13. stoljeća, koja je obnovljena u 16. stoljeću.

Okružen šumama, dvorac ima prostrani park s šetnicama i tradicionalnim igrama za posjetitelje. U parku se nalaze tri različita vrta: Jardin Notre-Dame, srednjovjekovni vrt s povrćem i ljekovitim biljkama; Hortus Conclusus, zatvoreni vrt dizajniran za religioznu meditaciju i duhovno razmišljanje; i Gerbe du Parnasse, vrt s temom grčke mitologije.

Turisti mogu posjetiti Château de Fontaine-Henry na vođenim turama, dostupnim od sredine travnja do sredine rujna. Ture su dostupne na francuskom i engleskom jeziku, a tiskani sadržaj o turi dostupan je na engleskom, nizozemskom, njemačkom, španjolskom i ruskom jeziku.

13. Château de Caen

Guillaume le Conquérant (William the Conqueror) izgradio je ovaj dvorac 1060. godine kada je bio kralj Engleske. Château de Caen jedan je od najvećih srednjovjekovnih spomenika u Europi i klasični simbol baštine grada Caena.

Tijekom srednjeg vijeka, dvorac je bio kraljevska tvrđava, a kasnije je služio kao engleska utvrda tijekom Stoletnog rata te kao vojni garnizon za pješački puk tijekom Drugog svjetskog rata.

Ramparts (utvrde) Château de Caen spadaju među najveće fortifikacije dvorca u Europi. Sjeverna utvrda dvorca je obnovljena; s ovog vidikovca, posjetitelji mogu diviti panoramama gradskog pejzaža Caena.

Unutar utvrda nalazi se Musée de Normandie, muzej usmjeren na kulturu i povijest Normandije, uključujući povijest dvorca.

Dvorac također prikazuje zbirku Muzeja lijepih umjetnosti Caen (Musée des Beaux-Arts de Caen), koji ima izvanredan izbor europskih slika iz 16. i 17. stoljeća. Blaga muzeja uključuju remek-djela Poussina, Rubensa, Veronesea i Brueghela, kao i impresionističke slike Moneta, Boudina, Corota i Courbeta.

14. Muzej D-Day u Arromanchesu

Blizu plaže iskrcavanja D-Day (Gold Beach) u Arromanchesu, britanska 50. Northumberland Divizija uspješno je zauzela ovu plažu 6. lipnja 1944. godine u iznenadnom napadu.

Budući da Arromanches nema prirodnu luku, savezničke snage postavile su umjetne luke, poznate kao Mulberry luke. Muzej D-Day u Arromanchesu nalazi se s pogledom na plažu, blizu mjesta gdje je jedna od luka izgrađena. Ostaci umjetne luke i dalje se mogu vidjeti na pješčanoj obali i u vodama oko Arromanchesa.

Muzej Débarquement (Muzej D-Day u Arromanchesu) ilustrira izvanrednu logistiku i tehničke aspekte “Operacije Mulberry”, koja je uključivala izgradnju Mulberry luka. Izložbe opisuju logistiku potrebnu za stvaranje i korištenje Mulberry luka, dok radni modeli prikazuju kako su umjetne luke funkcionirale.

Posjetitelji također mogu pogledati dokumentarni film s arhivskim snimkama iz Drugog svjetskog rata. U blizini muzeja nalazi se mnogo kafića i trgovina na živahnom trgu Place du 6 Juin.

Normandija je regija u sjevernoj Francuskoj bogata ljepotom prirode, poviješću i kulturnim znamenitostima. Ova regija nudi mnogo toga posjetiteljima, uključujući prekrasne plaže, impozantne dvorce, povijesne crkve, muzeje posvećene D-Day iskrcavanjima tijekom Drugog svjetskog rata te čarobne gradove i sela s bogatom kulturnom baštinom.

Neki od vrhunskih atrakcija u Normandiji uključuju Mont Saint-Michel, Rouen, Honfleur, Caen Memorial Museum, Bayeux s Tapiserijom, Omaha Beach i Arromanches D-Day Museum. Osim toga, ljubitelji umjetnosti mogu uživati u posjeti Monetovim vrtovima u Givernyju, a prirodni ljubitelji uživati će u ljepoti Suisse Normande i slikovitim klifovima u Étretatu.

Normandija također nudi izvrsnu hranu i piće, uključujući ukusne morske plodove i slavne normandijske sireve i jabuke.

Neovisno o vašim interesima, Normandija nudi bogato iskustvo koje će zadovoljiti različite ukuse i interese putnika.

Najljepše plaže na Siciliji – top 10

Bugarska: 15 ljepota u kojima ćete uživati

Bugarska: 15 ljepota u kojima ćete uživati