in

Najljepša jezera u Europi: Top 14

Shutterstock

Ledene vode, alpske lagune i predivna priroda posvuda – jezera Europe nude širok spektar aktivnosti i atrakcija, bez obzira kamo idete ili što tražite.

Europska jezera su idealne ljetne destinacije za one koji žele mjesto za opuštanje i osvježenje bez potrebe za odlaskom na prepune plaže. No, jezera također nude brojne prilike za ostanak aktivnim, pješačenje stazama, pa čak i skijaško trčanje uz obalu ako posjetite tijekom izvansezonskog razdoblja.

Bez obzira na vaše ciljeve odmora, planirajte nezaboravno putovanje s našim popisom najboljih jezera u Europi.

1. Jezero Como, Italija

Jezero Como je jedno od najdubljih jezera u Europi. S dubinom većom od 400 metara, nalazi se na petom mjestu – prva četiri su sva u Norveškoj. Jezero privlači bogate trgovce, kraljevsku obitelj i posjetitelje još od rimskih vremena. Danas su njegove obale dom mnogim holivudskim i međunarodnim zvijezdama, kao i slikovitim selima i svjetski poznatim spa centrima.

Kao jedno od najpopularnijih jezera u Italiji, Como je raj za ljubitelje vodenih sportova gdje se mogu isprobati skijanje na vodi, wakeboarding, jedrenje, windsurfing, pa čak i ronjenje. Na obalama vas čekaju zelene planine za pješačenje i istraživanje – a zahvaljujući relativno toplim zimama na jezeru Como, mogu se istraživati tijekom cijele godine.

Iako sjeverni dijelovi jezera imaju najbolje plaže, zlatni pijesak može se pronaći posvuda oko jezera Como. Većina je potpuno opremljena suncobranima i ležaljkama, a neki također nude restorane izravno na plaži, kao i mjesta za iznajmljivanje kanua.

Izvan veličanstvenih vila i brojnih kafića nalaze se i mnoge farme (većina je otvorena za posjetitelje) koje proizvode sve, od maslinovog ulja do meda i sira.

Como
Shutterstock

2. Jezero Ženeva, Švicarska

Polumjesečasto jezero Ženeva smješteno je na Alpama, točno na granici između Francuske i Švicarske. Kao najveće vodeno tijelo u Švicarskoj, jezero Ženeva privlači posjetitelje tijekom cijele godine. Dolaze ovamo za sve, od vožnje brodom do šetnje strmim kaldrmisanim ulicama do kupovine antikviteta.

Jedno od najimpresivnijih područja jezera je zapadna obala koja se naslanja na snježne vrhove Mont Blanca.

Sama Ženeva duboka je impresivnih 310 metara, što omogućuje velikim povijesnim parobrodima da plove ovim vodama, povezujući sela duž puta. Na obalama jezera Ženeva nalazi se 116 plaža, od kojih su većina javne i besplatne.

Unatoč svom položaju nasuprot snježnim Alpama, vode jezera su dovoljno tople između lipnja i rujna za kupanje i vodene sportove.

Ženeva jezero
Shutterstock

3. Jezero Bled, Slovenija

Plavo-zelene vode jezera Bled samo su jedna od njegovih mnogih atrakcija. Smješteno u Julijskim Alpama u sjeverozapadnoj Sloveniji, jezero je možda najpoznatije po malenom otoku u njegovom središtu.

Ovdje se nalazi srednjovjekovni dvorac Bled i njegov zvonik iz 16. stoljeća iznad litice, nudeći čarobne poglede na mirne vode oko sebe. Dvorac se može posjetiti tradicionalnim gondolama sličnim “pletna” čamcem tijekom toplijih mjeseci; zimi je jezero često zaleđeno.

Turisti dolaze na Bled zbog brojnih mogućnosti pješačenja, vožnje biciklom i vodenih sportova, iako pozadina gustih šuma i snijegom prekrivenih vrhova također pomaže. Većinom asfaltirana, laka staza duga šest kilometara okružuje jezero, ali oni koji traže naprednije pješačenje mogu se uputiti prema Nacionalnom parku Triglav, koji se može izravno pristupiti s obale jezera.

Područje oko jezera smatra se vrhunskom zdravstvenom odmarališnom destinacijom od početka 20. stoljeća. Danas sjeveroistočni dio jezera još uvijek nudi pristup termalnim izvorima, a posjetitelji se mogu smjestiti u povijesnom hotelu na obalama kako bi isprobali wellness tretmane ili uživali na privatnoj plaži.

Bled
Shutterstock

4. Jezero Hallstatt (Hallstättersee), Austrija

Nastalo još u doba ledenog doba, jezero Hallstatt jedan je od najupečatljivijih vodenih pejzaža u Austriji. Jezero je dobilo ime po malenom, slikovitom alpskom selu koje se naslanja

 na njega.

S dubinom od 125 metara, čistim vodama i bogatim ekosustavom, jezero je glavna destinacija za ronioce. Čamci na vesla i pedalini također su dostupni za najam, a ljubitelji pješačenja mogu se uputiti prema strmim padinama Dachstein krasnih planina koje ga okružuju.

Građevine u Hallstattu
Prekrasne građevine gradića Hallstatta (Foto: Turistplus.hr / Lorena Novak)

Jezero Hallstatt privlači više od milijun posjetitelja godišnje, a mjeseci srpanj i kolovoz mogu biti gužvati, kako u vodi, tako i na malim plažama, poput Obertrauna, koje se protežu duž obala.

Za potpuno drugačije iskustvo, razmislite o posjetu Hallstattu zimi – malo alpsko selo s tek 800 stanovnika pretvara se u zimsku čaroliju kada je pokriveno snijegom.

Hallstatt
Shutterstock

5. Jezero Lucerne, Švicarska

Također poznato kao Jezero Četiriju Kantona, jezero Lucerne je najscenskije jezero u Švicarskoj. Krstarenje jezerom Lucerne na povijesnim parobrodima možda je najbolji način za cijenjenje ljepote snijegom prekrivenog zimskog pejzaža.

Posjetitelji mogu isprobati biciklističke i rolajuće staze uz obalu, kupovati antikvitete u gradu Lucerne i iskoristiti brojne glazbene i kulinarske događaje koji se odvijaju oko jezera tijekom toplijih mjeseci.

Samo jezero pokriva 114 četvornih kilometara i okruženo je strmim vrhovima. Neka od najstarijih švicarskih zajednica nalaze se oko jezera.

Lucerne
Shutterstock

6. Plitvička jezera, Hrvatska

Ako vam jedno jezero nije dovoljno, ne brinite – Nacionalni park Plitvice sastoji se od šesnaest jezera povezanih nizom slapova. Prirodne brane bogate mahovinom i algama odvajaju jezera i miješaju se s otjecanjem iz planina kako bi stvorile razne boje vode – od azurne do zelene do srebrnasto sive ili plave. Kako sunčeva svjetlost pogađa vodu pod različitim kutovima tijekom dana, jezera mijenjaju boje.

S površinom od gotovo 300 četvornih kilometara i sedam različitih ruta za obilazak parka, Plitvice nude izvanrednu prirodnu ljepotu koja samo čeka da bude istražena. Park je gusto pošumljen, sa stazama koje se provlače kroz drveće, preko drvenih mostova i prema pećinama i strmim padinama.

Veslanje je dopušteno na najvećem jezeru, Kozjak, a posjetitelji također mogu isprobati zimsku šetnju, jer je park otvoren tijekom cijele godine i prekriva se pokrivačem snijega zimi.

Plitvice
Shutterstock

7. Annecy jezero, Francuska

U srcu Francuskih Alpa, treće najveće jezero u Francuskoj steklo je reputaciju kao jedno od najčišćih jezera u Europi. Sa dubinom od samo 82 metra, Annecy jezero je plitko u usporedbi s drugim europskim jezerima, ali nadoknađuje to svojim očaravajućim, kristalno plavim vodama, savršenima za plivanje.

Jedno od najljepših jezera u Francuskoj, Annecy jezero okružuju snježne planine i mnoge pješčane plaže. To je zapanjujući kontrast boja i tekstura koji se nastavlja dok istražujete brojna srednjovjekovna sela uz obalu jezera.

Zimi se Annecy jezero pretvara u zimsku bajku, s okolnim dolinama i planinama savršenima za nordijsko skijanje, šetnje sa snježnim cipelama i čak paraglidingom tijekom sunčanih dana.

Annecy
Shutterstock

8. Garda jezero, Italija

Najveće talijansko jezero smjestilo se na rubu Dolomita, savršeno mjesto za ljubitelje prirode koji žele planinariti, biciklirati ili samo istraživati. Grad Sirmione je jedna od najpopularnijih destinacija oko jezera Garda, gdje su 13. stoljetni Scaligero dvorac i nekoliko srednjovjekovnih crkava glavna atrakcija. Odatle posjetitelji mogu uzeti trajekte do drugih gradova poput Rive, popularne među ljubiteljima jedrenja.

Garda jezero je također domaćin nekoliko otoka, uključujući poznatu Isolu del Garda. Nekada korištena kao rimsko groblje, sada je dom venecijanskoj neo-gotskoj vili okruženoj uređenim vrtovima.

Područje oko jezera ima blagu klimu što ga čini savršenim mjestom za posjet bilo kada tijekom godine. To je također jedan od razloga zbog kojih je Garda jezero, sa svojom čistom, plavom vodom, tako popularna destinacija za plivanje i uživanje na dobro opremljenim plažama, te je vrlo traženo među kajakašima i windsurferima.

Garda
Shutterstock

9. Jezera Killarneyja, Irska

Tri jezera – Lough Leane, Muckross jezero i Upper jezero – u Nacionalnom parku Killarney okružena su planinskim lancem MacGillycuddy’s Reeks, najvišim u Irskoj.

Muckross je najdublje jezero u Irskoj s dubinom od 75 metara, ali kako jezera leže duboko unutar doline, nalaze se samo 20 metara iznad razine mora. Muckross je popularna destinacija za planinarenje, jer ga okružuje staza dužine 10 kilometara.

Lough Leane, veće od tri jezera, dom je mnogim otocima – neki su mali i prekriveni bujnom šumom, neki domaćin ruševinama opatija i arheološkim nalazištima iz bakrenog doba. Uz obalu, srednjovjekovni dvorac Ross ne samo da je odlično mjesto za posjet, već je i savršeno mjesto za najam čamca, kako biste sami otkrili okolicu.

Ljeti navečer možete se pridružiti i vođenom kajakiranju dok sunce zalazi nad mirnim vodama.

Jedan od najboljih načina da se divite pravoj ljepoti jezera, međutim, jest voziti se od njih. Skoro 19 kilometara daleko od jezera nalazi se Ladies View, slikovita vidikovac i jedno od najpoznatijih mjesta za fotografiranje u Irskoj.

Killarney
Shutterstock

10. Hornindalsvatnet, Norveška

Najdublje jezero u Europi smjestilo se u fjordovima Norveške, okruženo planinama i ledenjacima i blizu jedne od najljepših turističkih cesta Skandinavije.

Sa dubinom od 514 metara, Hornindalsvatnet nije samo najdublje jezero u Europi, već je i jedino jezero na kontinentu dublje od 500 metara. Po dubini se nalazi na 12. mjestu u svijetu. Kada je 2006. godine ROV (podvodno vozilo na daljinsko upravljanje) poslano da istraži najdublju točku jezera, otkrila je novu vrstu ribe.

Hornindalsvatnet je jedinstven jer je dno jezera slano, ali vrh je slatka voda. To je uzrokovano slanom vodom koja dolazi iz fjordova i zatim se taloži na dnu jezera, dok se istopljeni snijeg zadržava na vrhu.

Voda je toliko čista da je moguće veslati ili plivati ovdje tijekom toplijih mjeseci i vidjeti duboko u jezero. Tijekom zime jezero se zaledi i pruža zapanjujući spektakl svjetlucavih svjetala.

Da bi se zaštitio prirodni krajolik, jezero i njegove obale ostali su uglavnom neizgrađeni osim par trajektnih pristaništa. Brojne planinarske i biciklističke staze zavijaju oko gomila iz željeznog doba, muzeja povijesti i tradicionalnih seoskih zajednica koje možete posjetiti tijekom vašeg boravka.

Hornindalsvatnet
Shutterstock

11. Riffelsee jezero, Švicarska

Postoji mnogo dobrih razloga za posjetiti Zermatt – švicarsko planinsko odmaralište, poznato po skijanju i penjanju – a Riffelsee jezero možete dodati tom popisu, budući da se jezero nalazi iznad grada Zermatt. Ako ništa drugo, vrijedi ga posjetiti kako biste napravili sliku veličanstvenog odraza planine Matterhorn koji se ogleda na jezeru.

Iako samo jezero ima površinu od samo 0,45 hektara, to nadoknađuje svojom nevjerojatnom ljepotom. Osim što pruža izvanredne mogućnosti za fotografiranje – posebno pri izlasku sunca, kada jezero postaje vrtlog ružičastih i ljubičastih tonova – oko Riffelsee jezera nalaze se planinarske staze (i staze za hodanje sa snježnim cipelama zimi), kao i popularna penjačka ruta do vrha planine Riffelhorn.

Riffelsee
Shutterstock

12. Saimaa jezero, Finska

Četvrto najveće prirodno slatkovodno jezero u Europi, Saimaa pokriva impresivnih 4.400 četvornih kilometara na jugu zemlje. Saimaa je jedinstveno jer je podijeljeno kanalima i ispunjeno malim otocima, što je rezultiralo gotovo 15.000 kilometara obale, najdužom obalom jezera na svijetu.

Jezero je dom Saimaa prstenastoj tuljan, najugroženijem tuljanu na svijetu s preostalih samo oko 400.

Okruženo netaknutim šumama i domom vukovima i jelenskom divljači, jezero je jedno od najljepših prirodnih mjesta u Finskoj. Ovdje su popularne ljetnikovače, a posjetitelji mogu istraživati staze, posjetiti neka od šarmantnih mjesta u području Saimaa ili tražiti sjevernu svjetlost.

Saimaa
Shutterstock

13. Jezero Lugano, Švicarska, Italija

Jezero Lugano smjestilo se točno na granici između Švicarske i sjeverne Italije, iako je oko 63 posto 49 četvornih kilometara jezera u Švicarskoj, a 37 posto na talijanskoj strani.

Jezero je okruženo slikovitim gradovima i selima, uključujući švicarski grad Lugano, dom 17 mjesta označenih kao nacionalne kulturne baštine. Putnički brodovi na jezeru povezuju gradove s obje strane granice i pružaju savršenu priliku za slikovite poglede.

Duboko plavo jezero također je okruženo brojnim planinama. Vrh Monte Generoso, najviše planine uz jezero, možete doseći zupčanom željeznicom koja polazi iz grada Capolago. Za sjajne izlete, druge planine i visoravni mogu se doseći putem željeznica s uspinjačama i žičarom.

Lugano
Shutterstock

14. Jökulsárlón ledeno jezero, Island

Jökulsárlón ledeno jezero nalazi se na rubu ledenjaka Breiðamerkurjökull. Jezero sada ima 18 četvornih kilometara, četiri puta veće nego što je bilo 1970-ih zbog topljenja ledenjaka. To je također najdublje jezero u Finskoj s dubinom od 284 metra.

Jökulsárlón
Shutterstock

Posjetitelji mogu veslati po ledenim vodama, obići lokalne ledene špilje ili se uputiti na planinarske staze oko jezera. No glavna aktivnost ovdje je fotografija, jer komadi ledenjaka koji plutaju po jezeru nude jedinstvene nijanse plave boje i vulkanskog crnila nasuprot roza zalazaka sunca. Lokacija je također sjajno mjesto za promatranje tuljana.

Obližnja plaža Breiðamerkursandur, poznata i kao Dijamantna plaža, nalazi se odmah pored lagune, a to je zadivljujući prizor, jer se komadi leda ispiru na plažu i oponašaju izgled malenih dijamanata rasutih po pijesku.

Bocvana: 13 skrivenih dragulja koje morate posjetiti!

Bocvana: 13 skrivenih dragulja koje morate posjetiti!

Zašto posjetiti Modro jezero? (10 zanimljivosti)