in

Bjelorusija: 15 mjesta koja će vas oduševiti

Shutterstock

Na prvi pogled, Bjelorusija možda ne zvuči kao najuzbudljivija destinacija, ali ako pažljivo pogledate, ima puno toga za vidjeti i raditi u ovoj kopnenoj zemlji koja ima Latviju, Poljsku, Litvu, Rusiju i Ukrajinu kao svoje susjede.

Budući da je više od 40% zemlje prekriveno šumama, možete očekivati bujnu vegetaciju i slikovitu prirodu, kao i obilje lokalne divljine, uključujući rijetke europske bizone.

Mir
Shutterstock

Bjelorusija i njene najbolje znamenitosti

Možete se vratiti unatrag u prošlost posjetom brojnim tvrđavama i dvorcima u Bjelorusiji, a isto tako pratiti moderniju stranu stvari u živoj glavnom gradu Minsku.

1. Minsk

Glavni grad Bjelorusije nudi mnogo toga posjetiteljima. Posjetite Trg Neovisnosti, koji s 7 hektara spada među najveće javne trgove u Europi i savršen je za večernju šetnju kako biste uživali u lijepim fontanama i plesnim svjetlima.

Također ne smijete propustiti Aveniju Neovisnosti koja djeluje kao glavna arterija grada i ima kafiće, restorane, mogućnosti za shopping, kao i klubove i glazbene događaje.

Minsk je također poznat po svojim parkovima i vrtovima, pa ne propustite posjetiti Centralni dječji park Gorky, koji nudi lunapark vožnje i promatrački kotač s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad. Zaronite u bjelorusku povijest u Nacionalnom povijesnom muzeju ili uživajte u kulturnim atrakcijama u Nacionalnom umjetničkom muzeju.

2. Braslavska jezera

Ako želite istražiti ostatke drevnog ledenjaka, tada posjet Braslavskom jezerskom području ne smijete propustiti. U regiji je oko 300 jezera poznatih kao ‘Plavi ogrlica’ Bjelorusije zbog svojih azurnih voda.

Područje je također prepuno divlje prirode poput zaljeva i litica, a jezera sadrže više od 30 vrsta riba. Ovdje je često popularno promatranje ptica, kao i planinarenje i penjanje.

Također možete vidjeti stijene ostale kao posljedica ledenjaka, neke od kojih mogu težiti do 40 tona. Najpoznatije od ovih stijena imaju imena poput Đavolja stopala i Krave stijena zbog svoje veličine i oblika.

3. Nacionalni park Belovežskaya Pushcha

Nacionalni park Belovežskaya Pushcha proteže se i na teritorij Bjelorusije i susjedne Poljske, te je zaštićeno područje prirode i UNESCO-ova svjetska baština.

Park je poznat po svojim bujnim krajolicima i flori i fauni, a najpoznatiji stanovnici su europski bizoni, jedna od rijetkih mjesta na svijetu gdje se ovi veličanstveni životinje mogu promatrati u njihovom prirodnom okolišu. Osim bizona, u parku se također nalaze polu-divlji konji poznati kao konik, divlje svinje i europski lososi.

Ako slučajno dođete ovamo tijekom zimskih mjeseci, park ima prigodni muzej koji prikazuje bjelorusku verziju Djeda Mraza i sigurno će oduševiti mlađe posjetitelje.

4. Dvorac Mir

Jedna od najprestižnijih atrakcija u Bjelorusiji, Dvorac Mir smješten je u regiji Grodno i potječe iz 16. stoljeća. Ovo veličanstveno arhitektonsko čudo izgrađeno je u baroknom, gotičkom i renesansnom stilu, a snažno je okruženo fortifikacijskim zidovima.

Posjetitelji dvorca mogu uživati u šetnji prekrasnim vrtovima s cvijećem dizajniranim u talijanskom stilu, kao i u velikom umjetnom jezeru na imanju.

Dvorac pruža spektakularan pogled na neke od najboljih arhitektonskih zdanja u Bjelorusiji, a također je i UNESCO-ova svjetska baština. Iako je bio teško oštećen topničkim paljbama u prošlim vremenima, sada je s ljubavlju obnovljen u svoj svojoj nekadašnjoj slavi.

5. Spomen kompleks tvrđava-heroj Brest

Spomen kompleks koji se nalazi u gradu Brestu, a smješten je na mjestu izvorne tvrđave. Tvrđava-heroj Brest posvećena je herojima Velikog Domovinskog rata.

Na tom mjestu možete vidjeti očuvane dijelove izvornih ruševina tvrđave, kao i bedeme, te su tu i suvremene umjetničke instalacije, uključujući memorijalne strukture koje se nalaze na tom mjestu.

Tvrđava je izgrađena u obliku zvijezde, a u središtu se nalazi središnji otok na kojem se nalazi glavna citadela tvrđave, koja je prirodno oblikovana okolnom rijekom Bug.

6. Nacionalni park Pripyatsky

Nacionalni park Pripyatsky nalazi se u dolini poznatoj i kao Bjeloruska Amazona, zbog izvanrednog broja šuma i močvara koje se ovdje nalaze. Posjetitelji dolaze u ovu regiju zbog raznolikosti divljeg svijeta, a safari fotografija je popularna aktivnost.

Park broji 51 vrstu sisavaca, uključujući jelene, losove, rakune i dabrove, kao i rjeđe životinje poput risova i norki. Ako volite promatranje ptica, ovdje ćete ga obožavati, jer se na rijeci Pripyat nastani preko 250 vrsta ptica koje dolaze migrirati.

Rijeka također pruža posjetiteljima priliku za vožnju čamcem i promatranje vodenog života izbliza, a dostupni su i ribolovni i lovački izleti za one koji žele istražiti park još više. Na mjestu se nalazi i Prirodni muzej za one koji žele strukturiraniju turu područjem.

Vjetrenjača
Shutterstock

7. Minsko more

Nalazi se na sjeveru glavnog grada Minska, Minsko more zapravo je umjetno stvoreni rezervoar koji je popularan među lokalnim stanovništvom i turistima, posebno tijekom ljetnih mjeseci u Bjelorusiji.

Na obalama mora nalazit će se pješčane plaže, slikovite lokalne kafiće i restorane gdje možete kušati lokalne delicije. Ako želite izaći na more, možete unajmiti pedalo ili čak katamaran i zaploviti vodama kako biste uživali u pogledu na okolni krajolik.

Za pristup moru postoje posebni vlakovi koji polaze iz Minska.

8. Lida

Smješten u zapadnom dijelu Bjelorusije, grad Lida domaćin je Dvorcu Lida, izgrađenom početkom 14. stoljeća. Dvorac je poznat po svojem trapezoidnom obliku, kao i po svojim crvenim zidovima koji su rezultat ukrasnog zidanja opekom.

Također je zanimljiva Crkva svetog Josipa, aktivna crkva koja je odmah prepoznatljiva po kupoli koja kruniše glavnu zgradu, a koja je izgrađena u 18. stoljeću.

U Lidi također postoji velika židovska zajednica, a posjetitelji će pronaći mnogo židovskih restorana i trgovina, kao i židovski spomenik u znak sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata.

9. Arheološki muzej Berestye

Arheološki muzej Berestye jedan je od jedinstvenijih muzeja u cijeloj Bjelorusiji i nalazi se na važnom arheološkom nalazištu izvan grada Bresta koje potječe iz 13. stoljeća.

Nalazište je nekadašnje drveno naselje koje je iskopano 1960-ih i pretvoreno u muzej 1980-ih kada je nad njim postavljen stakleni krov.

Posjetitelji u ovom području mogu promatrati 28 tradicionalnih drvenih kuća, kao i 1400 artefakata iz regije koji pružaju nevjerojatan uvid u život u Bjelorusiji u davna vremena.

10. Polock

Poznat kao najstariji grad u Bjelorusiji, prvi put spomenut 862. godine, Polock je mjesto povijesne i arhitektonske važnosti s mnogo značajnih zgrada koje posjetitelji mogu istražiti.

Katedrala svete Sofije datira iz srednjeg vijeka

 i tijekom godina je obnovljena u baroknom stilu, a grad ima nekoliko kulturnih muzeja od značaja. Za one koji su zainteresirani za bogatu tekstilnu industriju u Bjelorusiji, tu je Muzej tradicionalnog tkanja, kao i Muzej bjeloruskog tiskarstva koji sadrži primjere radova koji potječu iz 16. stoljeća.

Također možete sudjelovati u šetnji gradom Polockom i istražiti ga pješice kako biste saznali više o povijesti i kulturi regije.

Dvorac Mir
Shutterstock

11. Grodno

Smješten na zapadnoj granici Bjelorusije, posjetite grad Grodno posebno zbog Crkve Kalozha, koja je nominirana kao UNESCO-ova svjetska baština. Crkva je još uvijek u uporabi i mjesto je molitve pravoslavnih kršćana u Bjelorusiji, a navodno je izgrađena u 12. stoljeću.

Crkva se nalazi uz obalu rijeke, što joj daje romantičan osjećaj uz vodu. Pogledajte šest okruglih tornjeva crkve i izvanredan keramički rad u unutrašnjosti. Navodno postoje i freske koje datiraju iz 12. stoljeća.

Druge atrakcije u Grodnu uključuju Stari Grodno dvorac koji je izgrađen od lokalnog kamena i ima očuvani kameni luk.

12. Muzej željeznice u Brestu

Zanimljivo i šarmantno mjesto u gradu Brestu, smješteno blizu jugozapadne granice Bjelorusije, željeznički muzej ima pedeset i šest vlakova i sadrži parne lokomotive, parne dizalice, dizelske vlakove pa čak i snjegobrana!

Muzej je otvoren 2002. godine kako bi predstavio željezničko putovanje u Bjelorusiji i prvi je muzej na otvorenom u zemlji. Na tom se mjestu održavaju različiti festivali, pa provjerite raspored događanja kad dođete kako biste vidjeli što se nudi tijekom cijele godine.

Ako želite nešto drugačije isprobati, ovo je definitivno vrijedno posjeta ako se zateknete u Brestu.

13. Dudutki

Ako želite izlet iz Minska, posjetite Ethnological Museum Complex Dudutki kako biste se vratili u prošlost i upoznali povijest i folklor Bjelorusije. Muzejski kompleks nudi lokalne rukotvorine i pruža uvid u lokalne tradicije stanovnika Bjelorusije.

Možete saznati kako su se nekad izrađivali konjski potkovi, promatrati lokalne lončare u akciji, a čak možete odsjesti na jednom od periodskih gostinjskih kuća s tradicionalnim bjeloruskim saunama.

Još jedna velika atrakcija u muzejskom kompleksu je mliječarna koja nudi tradicionalne sireve i tehnike izrade sira koje vam omogućuju da isprobate lokalne specijalitete, a tu je i bistro gdje možete uživati u tipičnom bjeloruskom obroku.

Ako to nije dovoljno, na raspolaganju su i štale, muzej vintage automobila te romantični dvorišta koje možete istražiti u svoje slobodno vrijeme.

Grad Minsk
Shutterstock

14. Nesvizh

Grad Nesvizh poznat je po svom srednjovjekovnom dvorcu, poznatom i kao Dvorac Nesvizh. Zgrada je mješavina baroknog i renesansnog stila i dovršena je u 17. stoljeću.

Bivša kuća obitelji Radziwill, dvorac je sada otvoren za javnost koja može istražiti zgradu kao i prostrane vrtove koji su oblikovani prema tradicionalnim engleskim vrtovima s ružama.

Dvorac je proglašen UNESCO-ovom svjetskom baštinom 2004. godine, a iz dvorca posjetitelji mogu nastaviti do crkve Corpus Christi, jedne od najstarijih jezuitskih crkava na svijetu izvan Italije, u kojoj se nalaze grobnice obitelji Radziwill.

15. Kula u Kamyenyetsu

Također poznata kao ‘Bijela kula’, Kula u Kamyenyetsu zapravo je crvene boje zbog svoje izgradnje od crvenih cigli u 13. stoljeću. Kula se nalazi u gradu Kamyenyetsu, a nekada su postojale slične kule diljem Bjelorusije, uključujući Kamyenyets, Brest i Grodno.

Nažalost, sve su uništene tijekom različitih ratova, a sada je preostala samo jedna.

Osim posjeta kuli, koja je povijesna znamenitost u Bjelorusiji, posjetitelji također mogu svratiti do ogranka Brestskog regionalnog muzeja koji se također nalazi na tom mjestu.

Minsk
Shutterstock

Povijest Bjelorusije

Povijest Bjelorusije obilježena je bogatim nasljeđem i turbulentnim događajima. Ova istočnoeuropska zemlja ima duboke korijene koji sežu unatrag tisućama godina. Srednjovjekovne bjeloruske države, kao što su Kijevska Rus i Velika Litva, igrale su važnu ulogu u formiranju kulturnog i povijesnog identiteta Bjelorusije. U 16. stoljeću, Bjelorusija postaje dijelom Poljsko-Litavske Unije, a tijekom tog razdoblja, katolicizam dobiva na utjecaju u zemlji. Kasnije, 18. stoljeće donosi podjelu Poljske i Bjelorusije između Ruske i Pruske monarhije, što je dovelo do promjene političke pripadnosti i kulture Bjelorusije.

Tijekom 20. stoljeća, Bjelorusija je prošla kroz izazovna vremena pod vlašću Sovjetskog Saveza. Tokom Staljinove ere, zemlja je doživjela represiju, političke čistke i masovne deportacije. Drugi svjetski rat također je ostavio dubok trag na Bjelorusiju, s velikim razaranjima i gubicima, a posebno je stradala tijekom nacističke okupacije.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Bjelorusija je postala neovisna republika, s Minskom kao glavnim gradom. Međutim, politička situacija ostala je složena, s dugogodišnjim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom na vlasti od 1994. godine. Lukašenkov režim često je kritiziran zbog nedemokratskih izbora i ograničenja ljudskih prava.

Unatoč izazovima, Bjelorusija ostaje zemlja s bogatom kulturnom baštinom, uključujući tradicionalnu glazbu, umjetnost i književnost. Bjelorusi čuvaju svoj jezik i običaje te njeguju nacionalni identitet. U novijoj povijesti, zemlja je postala sve više otvorena prema turizmu i međunarodnoj suradnji, pokušavajući izgraditi mostove prema drugim državama i kulturama.

U posljednjim godinama, Bjelorusija je bila predmet međunarodne pozornosti zbog političkih i društvenih promjena te prosvjeda koji su izbili nakon predsjedničkih izbora 2020. godine. Ovi događaji ukazuju na nastavak dinamične povijesti Bjelorusije i njezine težnje prema slobodi i demokraciji.

Grad u Bjelorusiji
Shutterstock

Najbolje vrijeme za posjetiti Bjelorusiju

Najbolje vrijeme za posjetiti Bjelorusiju ovisi o vašim preferencijama i aktivnostima koje planirate tijekom putovanja.

Ljeto, od lipnja do kolovoza, smatra se visokom turističkom sezonom jer nudi ugodne temperature i obilje sunčanih dana. To je idealno vrijeme za istraživanje prirodnih ljepota, nacionalnih parkova i jezera te sudjelovanje u raznim vanjskim aktivnostima poput planinarenja i vožnje bicikla.

Jesen, posebno rujan i listopad, također je lijepo vrijeme za posjet zbog prekrasnih jesenskih boja i umjerenih temperatura. Tijekom ovog razdoblja možete uživati u šetnjama po parkovima i šumama te istraživati kulturne znamenitosti.

Zima, od prosinca do veljače, privlači ljubitelje zimskih sportova jer Bjelorusija nudi skijališta i staze za skijanje na snijegu. Međutim, treba napomenuti da su zime vrlo hladne, pa se treba pripremiti za niske temperature. Svako godišnje doba ima svoje čari i aktivnosti, pa je najbolje planirati svoj posjet prema vlastitim interesima i preferencijama.

Zanimljivosti o Bjelorusiji

Bjelorusija je zemlja s mnogim zanimljivostima, a evo nekoliko fascinantnih činjenica o njoj:

1. Državna jezgra: Bjelorusija se često naziva “državom šuma” jer oko 40% njezine površine pokrivaju šume. Ovo je zemlja s iznimno bogatom prirodnom baštinom, uključujući Nacionalni park Belovezhskaya Pushcha, dom rijetkim europskim bizonima.

2. Jedini vozači u Europi: U Bjelorusiji je obavezno imati upaljena svjetla na automobilima tijekom cijele vožnje, bez obzira na doba dana ili noći. To je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja ima takvo pravilo.

3. Nesvizh Castle: Dvorac Nesvizh, poznat i kao Niasvižski dvorac, jedno je od najljepših kulturnih blaga u zemlji. Ovaj dvorac iz 16. stoljeća kombinira barokne i renesansne stilove i smatra se UNESCO-vom svjetskom baštinom.

4. Dudutki: Bjelorusija ima fascinantan etnološki muzej kompleks poznat kao Dudutki. Posjetitelji ovdje mogu istražiti bjeloruske tradicije i obrte, uključujući proizvodnju sira, lončarstvo i tradicionalne bjeloruske saune.

5. Državni jezik: Bjeloruski je službeni jezik zemlje, ali ruski je također široko korišten i razumijevan. Bjeloruski jezik ima vlastitu jedinstvenu azbuku koja se razlikuje od ruske.

6. Kava i čaj: Bjelorusija je poznata po svojoj kavi i čaju. Kavane su popularna mjesta za druženje i opuštanje, a tradicionalni čajevi često se poslužuju s raznim kolačima i slasticama.

7. Oko 11% svjetske močvare: Nacionalni park Pripyatsky u Bjelorusiji dom je golemoj močvari koja se proteže na otprilike 11% svjetskih močvarnih područja. To je raj za ljubitelje prirode i ptica.

8. Kultura krumpira: Krumpir je osnovna namirnica u bjeloruskoj prehrani. Pojedu ga na različite načine, uključujući pire, palačinke i juhe. U čast ovog omiljenog povrća, u Bjelorusiji se svake godine održava “Festival krumpira”.

9. Niske cijene: Bjelorusija je jedna od zemalja s najnižim troškovima života u Europi. To je čini pristupačnom destinacijom za putnike koji žele istražiti istočnu Europu bez velikih financijskih opterećenja.

10. Teatralna kultura: Minsk, glavni grad Bjelorusije, poznat je po svojoj bogatoj teatralnoj kulturi. Grad ima mnogo kazališta i izvođačkih umjetnosti te redovito priređuje razne predstave, baletne izvedbe i koncerte.

Bjelorusija je zemlja koja nudi mnogo zanimljivih aspekata za istraživanje i upoznavanje. S bogatom prirodnom baštinom, kulturnim blagom i jedinstvenim običajima, ova zemlja ima mnogo toga za ponuditi putnicima. Od prekrasnih dvoraca i nacionalnih parkova do bogate povijesti i tradicija, Bjelorusija ima nešto za svakog posjetitelja.

Također, niski troškovi života čine je privlačnom destinacijom za putnike koji traže pristupačno putovanje. Bez obzira na to kada odlučite posjetiti Bjelorusiju, sigurno ćete doživjeti jedinstvenu i fascinantnu kulturu te stvoriti trajne uspomene.

Putovanje kroz Alžir: 21 nezaobilazna znamenitost

Gdje je lijepo putovati u studenom? (10 destinacija)