in

Goli otok: Zloglasno mjesto napušteno već 34 godine

Shutterstock

Vjerojatno ste čuli za Goli otok. I taj je naziv prilično istinitog opisa, jer je otok, veličine samo 4,7 km² i sumorne prošlosti, uglavnom gol i neplodan. Desetljećima je otok, smješten u Kvarnerskom zaljevu između otoka Raba i kopna, služio kao zatvorski otok za muške zatvorenike. Zatočenice su bile smještene na susjednom otoku Sveti Grgur.

Goli otok
Shutterstock

Goli otok je bio koncentracioni logor generala Tita

Već tijekom Prvog svjetskog rata Austro-Ugarska je koristila otok za zatvaranje ruskih ratnih zarobljenika, nakon čega je otok napušten i korišten za uzgoj ovaca.

Nakon Drugog svjetskog rata, kada je jugoslavenska država okružila šest sada već samostalnih republika, a kojom je željeznom rukom upravljao Josip Broz Tito, ovdje je stvoren još jedan kazneni logor. Ako su u početku na zatvorski otok protjerivani staljinisti i fašisti, sljedećih godina na otok dolazi sve više osuđenika najrazličitijih političkih usmjerenja. “Goli otok” je postao strašni logor za preodgoj, iza zatvorenih vrata poznat kao “Titov koncentracijski logor” ili čak sarkastično “Titovi Havaji”.

Zbog svog otočnog položaja, kazneni logor bio je idealan kao zatvor visoke sigurnosti za političke zatvorenike – nitko nije mogao vidjeti što se ovdje događa. Bijeg sa zatvorskog otoka, koji se danas u turističkim vodičima vodi kao hrvatski Alcatraz, bio je nemoguć zbog potpunog nadzora, ali i zbog jakih morskih struja i velike udaljenosti od kopna.

Korišten je kao zatvorski otok gotovo 40 godina

Sve do 1988. godine, neposredno prije raspada SSSR-a i raspada jugoslavenske države, djelovao je zatvor visoke sigurnosti na “Golom otoku”. O užasnim uvjetima na otoku saznalo se tek postupno. Danas je otok nenaseljen, a za dokaze o četrdesetogodišnjoj upotrebi zatvorskog otoka pod ponekad neljudskim uvjetima stoje napušteni ostaci koji se polako troše na otoku.

Izletnički brodovi sada svakodnevno voze prema otoku, a oni koji ogladne nakon opsežnog obilaska radionica, vojarni i depoa mogu svratiti u popularni restoran “Porat”.

Goli otok
Shutterstock

Sidrenje u uvali Tetina

Centralno sidrište jahti i pristanište trgovačkih putničkih brodova je uvala Tetina s lukom Melna na zapadu otoka. Odavde se već vidi bivša upravna zgrada, pilana, kovačnica i davno zatvoreno kino zatvorskog otoka. No, u filmu su mogli uživati samo čuvari i zaposlenici na otoku, a uglavnom su se prikazivali propagandni filmovi.

Čak 16 različitih sadržaja na otoku mogu se istraživati jedan za drugim, oni koji vole mogu sami istražiti Goli otok, ali postoje i vođeni obilasci otoka. Oni koji više vole doživjeti otok u brzom pregledavanju mogu rezervirati kartu za mali turistički vlakić “Goli Express”, koji će vas jednom prevesti preko otoka za 20 minuta.

U neposrednoj blizini lučice nalazi se nekadašnja industrijska zona zatvorskog otoka s klesarskom radionicom, kovačnicom i skromnom drvnom industrijom. Neki od vrlo kvalitetnih, dobro izrađenih proizvoda izvezeni su diljem svijeta.

Ostale mogućnosti sidrenja su u velikoj uvali “Vela Draga”, koja se naziva i “pekarska uvala” i maloj uvali “Mala Draga”. Odavde se vidi klaonica, štala i bivša crpna stanica.

Rad u kamenolomu

Tko god je bio zatočen na “Golom otoku”, bio je u očima jugoslavenske države državni neprijatelj, monarhist, fašist, buržuj ili čak socijaldemokrat. Nerijetko su priznanja zatvorenika iznuđivana mučenjem. Oni koji su osuđeni i poslani na Goli otok morali su uglavnom obavljati teške fizičke poslove u teškim uvjetima, a katkad i drakonske fizičke kazne. Procjenjuje se da je na otoku bilo zatočeno između 11.000 i 18.000 muškaraca. Koliko ih je umrlo od posljedica mučenja i zlostavljanja nije poznato.

Na neplodnom otoku zatvorenici su uglavnom korišteni za rad u kamenolomu; od šezdesetih godina prošlog stoljeća ovdje su se proizvodile i teraco pločice i namještaj koji krase brojne kuće na susjednim otocima.

Od kamenih blokova klesanih na otoku, ručno je izgrađena upravno-stambena zgrada upravitelja i zapovjednika zatvora, koja je i danas vizualno u dobrom stanju. Zatvorenici su zgradu podrugljivo nazivali hotelom zbog dobrog građevinskog stanja – bila je u oštroj suprotnosti sa spartanskim smještajem zatvorenika.

Goli otok
Shutterstock

Goli otok – goli, suhi otok

Navodna idila “Golog otoka”, s kojeg se pruža fantastičan pogled na susjedni otok Rab i Jadransko more, vara kad pomislite na okrutne zločine protiv čovječnosti koji su se ovdje događali.

Prava muka je čak bilo i otprilike šestosatno putovanje do otoka, tijekom kojeg su zarobljenici bili vezanih ruku i nogu.

Zatvorenici su novopridošle dočekali batinama, prije nego što su im dodijeljeni fizički naporni radovi.

Otok je i danas uglavnom gol, nekoliko stabala u blizini luke zasadili su zatvorenici. Ljetne vrućine i ledeni vjetrovi zimi otežavali su uvjete rada. Kako bi osigurali opskrbu svježom vodom na otoku, zatvorenici su izgradili velike bazene za prikupljanje vode iz kojih se voda prenosila u zgrade otvorenim, plitkim kamenim kanalima.

Posjet otoku je na vlastitu odgovornost

Prije više od 30 godina posljednji zatvorenici napustili su Goli otok, a od tada objekti zjape prazni i propadaju. Sve što je još bilo vrijedno ili uporabljivo je pokradeno, podovi su dijelom prekriveni ostacima drva i metala. Čvrsta, sigurna obuća obavezna je prilikom posjeta otoku, podovi su neravni i kameniti. Nekim zgradama prijeti urušavanje, znakova upozorenja nema – stoga ne ulazite znatiželjno u svaku ruševnu zgradu.

Nema muzeja

Nažalost, nije se uspjelo sačuvati odabrane objekte na Golom otoku niti preurediti jednu od velikih građevina u muzej s pripadajućim spomen obilježjem. Spomen ploča i spomen križ obilježavaju stradanje nebrojenih ljudi na zatvorskom otoku. U susjednom kinu prikazuje se 11-minutni dokumentarni film s raznim titlovima o surovoj prošlosti otoka. Brojni su pisci pisali o svojim iskustvima na Golom otoku, gdje je svakodnevica bila obilježena terorom, nasiljem i osudama.

Oni koji su opširno istraživali razne postaje s njihovim morbidnim sadržajima, ne mogu a da se nakon toga intenzivno ne pozabave poviješću Jugoslavije i komunističke, realsocijalističke diktature. Ali tako je to na putovanju otočnim svijetom Hrvatske na svakom novom odredištu: povijest i tisućljetna kultura zapljuskuju posjetitelje doslovno posvuda. Zajedno s mediteranskim šarmom gradića i sela te zavodljivo blještavim Jadranskim morem, kultura i povijest čine poseban šarm ove destinacije.

Ancona - 11 nezaobilaznih atrakcija koje morate vidjeti

Grad Ancona: 11 nezaobilaznih atrakcija koje morate vidjeti

Sedam svjetskih čuda: Moderne i drevne kreacije čovječanstva

Sedam svjetskih čuda: Moderne i drevne kreacije čovječanstva