in

Po čemu je poznata Austrija? Alpe, klasična glazba, dvorci

Austrija je zemlja bogate povijesti i kulture, smještena u srcu Europe. Poznata je po svojoj impresivnoj prirodi, posebice Alpama koje prekrivaju velik dio zemlje. Ova srednjoeuropska država privlači posjetitelje iz cijelog svijeta svojim jedinstvenim spoj tradicije i modernosti.

Austrija je najviše poznata po svojim prekrasnim Alpama, carskoj povijesti Habsburške monarhije, klasičnoj glazbi s velikanima poput Mozarta i Beethovena, te bogatoj kulturnoj sceni s brojnim muzejima i galerijama. Zemlja se ističe i po svojim skijalištima, termalnim izvorima, baroknoj arhitekturi i vrhunskoj gastronomiji.

Osim prirodnih ljepota i kulturnog naslijeđa, Austrija je cijenjena i zbog svoje visoke kvalitete života, izvrsnog obrazovnog sustava i inovacija u različitim industrijama. Ova mala, ali utjecajna zemlja nastavlja inspirirati svojom jedinstvenom mješavinom tradicionalnog i suvremenog.

1. Schönbrunn palača u Beču

Schönbrunn Palace je veličanstvena barokna palača u Beču, glavnom gradu Austrije. Ovaj impresivni kompleks bio je ljetna rezidencija moćne obitelji Habsburg. Palača je izgrađena u 18. stoljeću i predstavlja važan dio austrijske povijesti.

Schönbrunn se prostire na ogromnom području. Ima više od 1400 prostorija, što ga čini jednim od najvećih dvoraca u Europi. Mnogi ga uspoređuju s francuskim Versaillesom zbog njegove veličine i raskoši.

Zlatno-žuta fasada palače privlači poglede posjetitelja. Unutrašnjost je jednako impresivna, s bogato ukrašenim sobama i dvoranama. Posebno se ističe Soba od orahovine, gdje je car Franjo Josip primao goste.

schonbrunn palača u beču

Schönbrunn nije samo palača – to je cijeli kompleks. Okružuju ga prekrasni vrtovi s fontanama, skulpturama i cvjetnim alejama. U sklopu posjeda nalazi se i najstariji zoološki vrt na svijetu, otvoren 1752. godine.

Palača je danas popularna turistička atrakcija i dio UNESCO-ve svjetske baštine. Godišnje je posjeti više od 3 milijuna turista. Posjetitelji mogu razgledati carske odaje, prošetati vrtovima i uživati u pogledu na Beč s Gloriette paviljona.

Zanimljivosti o Schönbrunnu
Godina izgradnje: 1696-1712
Broj prostorija: preko 1400
Površina vrtova: 1,2 km²
Godišnji broj posjetitelja: 3+ milijuna

Schönbrunn Palace je simbol nekadašnje moći Habsburške monarhije i vrhunac barokne arhitekture. Ova palača pruža jedinstveni uvid u povijest i kulturu Austrije.

2. Hofburg palača u Beču

Hofburg palača u srcu Beča simbol je moći nekadašnjeg Habsburškog Carstva. Ova veličanstvena građevina nastajala je od 13. stoljeća do početka 20. stoljeća, što ju čini jedinstvenim arhitektonskim spojem različitih stilova.

Palača se prostire na impresivnih 240.000 četvornih metara i sadrži čak 2600 prostorija. To je ogromno zdanje koje ostavlja posjetitelje bez daha. Hofburg je bio dom mnogim važnim ličnostima austrijske povijesti, uključujući caricu Mariju Tereziju.

Danas je Hofburg službena rezidencija austrijskog predsjednika, ali i važna turistička atrakcija. Posjetitelji mogu obići brojne muzeje unutar kompleksa, poput dijelova Muzeja povijesti umjetnosti i Prirodoslovnog muzeja.

hofburg palača u beču

Jedna od najzanimljivijih znamenitosti u Hofburgu je Austrijska nacionalna knjižnica, nekadašnja carska knjižnica. Tu se čuvaju rijetke knjige i rukopisi od neprocjenjive vrijednosti.

Za ljubitelje glazbe, Hofburg nudi poseban doživljaj. U palači se nalazi Bečka dvorska kapela, dom poznatih Bečkih dječaka, dječjeg zbora s dugom tradicijom.

Cijena ulaznice za obilazak carskih odaja iznosi oko 15 EUR po osobi. To je mala cijena za šetnju kroz stoljeća austrijske povijesti i kulture.

3. Salzburg

Salzburg je biser austrijske kulture i povijesti. Ovaj prekrasan grad smješten je uz rijeku Salzach i poznat je po svojoj baroknoj arhitekturi.

Rođen je ovdje jedan od najvećih skladatelja svih vremena – Wolfgang Amadeus Mozart. Njegove melodije i danas odzvanjaju ulicama Salzburga, privlačeći ljubitelje klasične glazbe iz cijelog svijeta.

kip mladog mozarta u salzburgu, austrija

Stari grad Salzburga nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Šetnja njegovim uskim ulicama poput Getreidegasse otkriva čarobni svijet prošlosti.

Tvrđava Hohensalzburg dominira gradskim nebom. Ova impresivna građevina nudi nevjerojatan pogled na grad i okolna brda.

Salzburške svečane igre privlače tisuće posjetitelja svake godine. Ovaj prestižni festival klasične glazbe i kazališta održava se od 1920. godine.

Dvorac Mirabell i njegovi vrtovi pružaju oazu mira usred grada. Ovdje su snimljene neke scene iz filma “Moje pjesme, moji snovi”.

Za ljubitelje prirode, Salzburg je savršena polazna točka za istraživanje austrijskih Alpa. Okolna jezera i planine nude bezbroj mogućnosti za aktivan odmor.

4. Innsbruck

Innsbruck, glavni grad austrijske pokrajine Tirol, smješten je u srcu Alpa. Ovaj prekrasan grad poznat je po svojoj jedinstvenoj mješavini gradskog života i planinskog ambijenta.

Stari grad Innsbrucka pravo je blago. Šarene zgrade i uske ulice stvaraju bajkovitu atmosferu. Zlatni krov, simbol grada, nezaobilazan je prizor za svakog posjetitelja.

Ljubitelji zimskih sportova obožavaju Innsbruck. Grad je dva puta bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, 1964. i 1976. godine. Okolna skijališta privlače skijaše iz cijelog svijeta.

skijanje u austriji

Za nevjerojatan pogled na grad i okolne planine, posjetitelji se mogu odvesti žičarom na Nordkette. S visine od 2000 metara, panorama oduzima dah u svako doba godine.

Innsbruck nije samo za zimske aktivnosti. Ljeti grad nudi brojne mogućnosti za planinarenje, biciklizam i uživanje u prirodi. Kafići s terasama idealna su mjesta za opuštanje nakon aktivnog dana.

Grad je također dom važnog sveučilišta, što mu daje živahnu studentsku atmosferu. Mješavina povijesti, prirode i moderne energije čini Innsbruck posebnim mjestom u Austriji.

AtrakcijaOpis
Zlatni krovPovijesni simbol grada
NordkettePlanina s panoramskim pogledom
Stari gradŠarene zgrade i uske ulice
Olimpijska povijestDomaćin ZOI 1964. i 1976.

5. Hallstatt

Hallstatt je bajkovito austrijsko selo smješteno na obali istoimenog jezera u regiji Salzkammergut. Ovo malo mjesto od samo 750 stanovnika privlači tisuće posjetitelja godišnje svojom očaravajućom ljepotom.

Selo je poznato po svojim šarenim kućicama koje se nižu uz strmu obalu jezera, stvarajući prekrasnu sliku koja izgleda kao da je izašla iz razglednice. Uske kamene ulice i cvjetni balkoni dodatno pojačavaju njegov šarm.

hallstatt u austriji

Rudnici soli u Hallstattu imaju posebno mjesto u povijesti. Ovi rudnici, koji datiraju iz prapovijesti, dali su ime cijelom razdoblju europske kulture – halštatskoj kulturi. Danas posjetitelji mogu istražiti ove drevne tunele i naučiti o važnosti soli kroz povijest.

UNESCO je prepoznao vrijednost Hallstatta i uvrstio ga na svoj popis svjetske baštine. Osim kulturne važnosti, okolna priroda pruža brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, od planinarenja do vožnje brodom po jezeru.

Zanimljivo je da je Hallstatt toliko lijep da su Kinezi izgradili njegovu repliku u svojoj zemlji! No, original i dalje privlači turiste svojom autentičnošću i mirnom atmosferom koja poziva na opuštanje i uživanje u alpskom okruženju.

6. Dvorac Hochosterwitz

Dvorac Hochosterwitz je impresivna srednjovjekovna tvrđava smještena u austrijskoj pokrajini Koruškoj. Ovaj veličanstveni dvorac, prvi put spomenut 860. godine, ističe se kao arhitektonsko remek-djelo i simbol austrijske povijesti.

Dvorac se uzdiže na strmoj stijeni, pružajući spektakularan pogled na okolni krajolik. Njegova jedinstvena značajka je sustav od 14 utvrđenih vrata i 5 pokretnih mostova koji su ga činili gotovo neosvojivim u prošlosti.

dvorac Hochosterwitz u austriji

Posjetitelji mogu istražiti bogatu unutrašnjost dvorca, uključujući oružarnicu i kapelicu. Zbirka srednjovjekovnog oružja i oklopa posebno je zanimljiva ljubiteljima povijesti.

Hochosterwitz nije samo turistička atrakcija, već i živo svjedočanstvo austrijske vojne arhitekture. Talijanski renesansni arhitekt Domenico dell’Allio zaslužan je za proširenje i obnovu dvorca u 16. stoljeću.

Danas dvorac privlači tisuće posjetitelja godišnje. Za ulaznicu se plaća oko 15 EUR po osobi. Posjet uključuje vođenu turu koja otkriva fascinantne priče o dvorcu i njegovim stanovnicima kroz stoljeća.

Hochosterwitz je više od turističke destinacije – on je živi muzej koji pruža uvid u austrijsku srednjovjekovnu povijest i arhitekturu. Svaki kamen i svaki zid priča priču o prošlim vremenima, čineći ga nezaobilaznim dijelom austrijske kulturne baštine.

7. Dvorac Mirabell

Dvorac Mirabell je prekrasna barokna građevina smještena u Salzburgu, Austrija. Izgrađen u 17. stoljeću, ovaj dvorac je postao jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u gradu.

Mirabell se ističe svojim veličanstvenim vrtovima koji okružuju palaču. Vrtovi su uređeni u baroknom stilu s fontanama, statuama grčkih i rimskih bogova te geometrijski oblikovanim gredicama. Mnogi posjetitelji dolaze ovdje uživati u šetnji i diviti se ljepoti prirode.

barokna skulptura ispred dvorca mirabell, salzburg, austrija

Unutrašnjost dvorca također oduševljava. Mramorna dvorana posebno privlači pažnju svojim raskošnim uređenjem i akustikom. Zbog toga se ovdje često održavaju klasični koncerti koji dodatno obogaćuju doživljaj posjetitelja.

Zanimljivo je da je dvorac Mirabell poslužio kao lokacija snimanja za poznati film “Moje pjesme, moji snovi”. Obožavatelji filma često posjećuju dvorac kako bi vidjeli mjesta na kojima su snimljene neke od najpoznatijih scena.

UNESCO je prepoznao važnost ovog bisera austrijske arhitekture. Dvorac Mirabell i njegovi vrtovi dio su UNESCO-ve Svjetske baštine zajedno s povijesnim središtem Salzburga.

Za ljubitelje umjetnosti i povijesti, Mirabell nudi jedinstvenu priliku da se doživi austrijska barokna arhitektura i vrtlarstvo na jednom mjestu. Posjet ovom dvorcu svakako je nezaboravno iskustvo za svakog tko se nađe u Salzburgu.

8. Slapovi Krimml

Slapovi Krimml su impresivna prirodna atrakcija u austrijskim Alpama. Smješteni u Nacionalnom parku Visoke Ture, ovi veličanstveni vodopadi privlače tisuće posjetitelja svake godine.

Sa svojih 380 metara visine, Krimml su najviši vodopadi u Austriji. Sastoje se od tri glavna slapa koji se kaskadno spuštaju niz strme litice. Njihova moć i ljepota ostavljaju bez daha.

slapovi krimml u austriji

Posjetitelji mogu uživati u šetnji uređenom stazom koja vodi uz vodopade. Put je dug oko 4 kilometra i nudi nekoliko vidikovaca s kojih se pružaju spektakularni pogledi. Uspon može biti naporan, ali prizori su vrijedni truda.

Voda koja pada niz Krimml dolazi iz ledenjaka u obližnjim planinama. Tijekom proljeća i početkom ljeta, kad se ledenjaci tope, vodopadi su posebno impresivni s ogromnom količinom vode koja se obrušava niz litice.

Osim samih vodopada, okolna priroda je prekrasna. Guste šume, alpski pašnjaci i planinski vrhovi čine savršenu kulisu za ovu prirodnu atrakciju. Mnogi posjetitelji kombiniraju posjet vodopadu s planinarenjem ili bicikliranjem po okolnim stazama.

Za potpuni doživljaj, preporučuje se posjet Vodenom čudu svijeta, interaktivnom izložbenom centru u podnožju vodopada. Tamo možete naučiti više o ekologiji i geologiji ovog jedinstvenog mjesta.

9. Eisriesenwelt

Eisriesenwelt je najveća ledena špilja na svijetu. Smještena je u austrijskim Alpama, oko 40 km južno od Salzburga. Ova prirodna vapnenačka i ledena špilja proteže se unutar planine Hochkogel.

Ime Eisriesenwelt na njemačkom znači “Svijet ledenih divova”. To savršeno opisuje ovu impresivnu špilju dugu čak 40 kilometara. Za usporedbu, to je dvostruko duže od poznate Postojnske jame u Sloveniji.

Špilja se počela formirati prije otprilike 100 milijuna godina. Rezultat je jedinstvenog prirodnog fenomena gdje se led i kamen spajaju u očaravajuće oblike. Posjetitelji mogu istražiti samo mali dio ove ogromne špilje, ali i to je dovoljno za nezaboravno iskustvo.

Eisriesenwelt je popularna turistička atrakcija u Austriji. Ulaznice se mogu kupiti online za lakše planiranje posjeta. Špilja je otvorena od svibnja do listopada, a temperature unutra su stalno niske. Posjetitelji trebaju toplu odjeću i čvrstu obuću.

Tura kroz špilju uključuje penjanje stepenicama i hodanje po ledu. Vodiči objašnjavaju fascinantne ledene formacije i povijest špilje. Pogled na divovske ledene skulpture ostavlja bez daha i stvara dojam da ste ušli u drugi svijet.

10. Graz

Graz je drugi najveći grad Austrije i glavni grad pokrajine Štajerske. Smješten na obalama rijeke Mure, ovaj šarmantni grad privlači posjetitelje svojom bogatom kulturnom baštinom i živopisnom atmosferom.

Stara gradska jezgra Graza uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Njezine uske ulice i slikoviti trgovi odišu poviješću i autentičnošću. Uhrturm, impozantni toranj sa satom, jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada.

toranj sa satom u grazu, austrija

Graz se ponosi i svojim modernim lice. Kunsthaus, poznat kao “Friendly Alien”, zadivljujući je primjer suvremene arhitekture. Ovaj neobičan plavi mjehurasti objekt služi kao muzej moderne umjetnosti.

Za ljubitelje prirode, brdo Schlossberg nudi predivne poglede na grad. Do vrha se može doći pješice, žičarom ili čak dizalom uklesanim u stijenu. Gore se nalazi i popularan restoran s terasom.

Gastronomska scena Graza je raznovrsna i uzbudljiva. Grad je poznat po svojim vinima i lokalnim specijalitetima poput štajerskog bučinog ulja.

Evo nekoliko ključnih atrakcija u Grazu:

  • Dvorac Eggenberg
  • Katedrala Grazer Dom
  • Glavni trg (Hauptplatz)
  • Murinsel (umjetni otok na rijeci Muri)
  • Landeszeughaus (najveća sačuvana oružarnica na svijetu)

Graz je idealno odredište za vikend putovanje iz Hrvatske, nudeći spoj povijesti, kulture i moderne gradske energije.

Po čemu je poznata Rumunjska? 10 najvećih znamenitosti

Po čemu je poznata Rumunjska? 10 najvećih znamenitosti

Po čemu je poznat Pariz? 10 simbola francuske prijestolnice

Po čemu je poznat Pariz? 10 simbola francuske prijestolnice