in

Po čemu je poznata Nizozemska? – Najveći razlozi za posjetu

Nizozemska je zemlja koja oduševljava svojim jedinstvenim šarmom i bogatom kulturom. Mnogi je znaju po prekrasnim kanalima Amsterdama, ali ova mala zemlja nudi mnogo više od toga.

Nizozemska je poznata po svojim slikovitim vjetrenjačama, šarenim poljima tulipana, ukusnim sirevima poput Goude i Edamera, te inovativnom pristupu borbi protiv poplava. Zemlja se ističe i po svojoj biciklističkoj kulturi, liberalnim politikama i svjetski poznatim umjetnicima poput Van Gogha.

Ova zemlja niskih krajeva krije mnoge zanimljivosti. Od modernih gradova do mirnih seoskih krajolika, Nizozemska nudi jedinstveno iskustvo za svakog posjetitelja. Vrijedi istražiti što sve ova fascinantna zemlja ima za ponuditi.

1. Sirevi

Nizozemska je zemlja poznata po svojim ukusnim sirevima. Ovi sirevi su već stoljećima ponos nizozemske kulture i gospodarstva.

Najpoznatiji nizozemski sirevi su Gouda i Edam. Gouda je mekani, slatki sir koji dobiva ime po istoimenom gradu. Edam je prepoznatljiv po svojoj okrugloj formi i crvenoj voštanoj kori.

Proizvodnja sira u Nizozemskoj je impresivna. Godišnje se proizvede oko 700 milijuna kilograma sira, od čega se dvije trećine izvozi. To znači da nizozemski sirevi uživaju popularnost diljem svijeta.

sirevi u nizozemskoj

Posjet Nizozemskoj nije potpun bez kušanja lokalnih sireva. U gradovima poput Amsterdama možete naći brojne trgovine specijalizirane za sireve. Tamo ćete vidjeti šarene izloge pune raznih vrsta sireva.

Zanimljivo je da mnogi Nizozemci i danas proizvode sir kod kuće. To je tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju. Neki čak organiziraju radionice gdje turisti mogu naučiti kako se pravi domaći sir.

Nizozemski sirevi nisu samo hrana – oni su dio nacionalnog identiteta. Sljedeći put kad vidite komad Goude ili Edama, sjetite se bogate povijesti i tradicije koja stoji iza njega.

2. Cvijeće

Nizozemska je svjetski poznata po svojim prekrasnim cvjetovima, posebno tulipanima. Ovi šareni cvjetovi postali su simbol zemlje i privlače milijune turista svake godine.

Tulipani su stigli u Nizozemsku u 16. stoljeću iz Turske. Od tada su postali važan dio nizozemske kulture i gospodarstva. Zemlja je danas najveći izvoznik cvijeća na svijetu, a izvoz tulipana čini čak 65% globalnog tržišta.

lijepa nizozemka u polju tulipana

Keukenhof, poznat i kao “Vrt Europe”, jedan je od najpoznatijih parkova tulipana. Svake godine privlači tisuće posjetitelja koji žele vidjeti more raznobojnih cvjetova. Park se prostire na 32 hektara i dom je više od 7 milijuna lukovica tulipana.

Osim tulipana, Nizozemska je poznata i po drugim vrstama cvijeća:

  • Ruže
  • Gerberi
  • Krizanteme
  • Orhideje

Cvjećarstvo nije samo turistička atrakcija, već i važna gospodarska grana. Mnogi Nizozemci rade u industriji cvijeća, od uzgoja do prodaje i izvoza. Burza cvijeća u Aalsmeeru najveća je na svijetu i dnevno prodaje milijune cvjetova.

Zanimljivo je da Nizozemci ne samo da prodaju cvijeće, već ga i rado kupuju za svoje domove. Svježe cvijeće u vazi uobičajen je prizor u nizozemskim kućanstvima, dodajući boju i miris svakodnevnom životu.

3. Vjetrenjače

Vjetrenjače su jedan od najprepoznatljivijih simbola Nizozemske. Ovi impresivni građevinski objekti nisu samo lijepi za oko, već su odigrali ključnu ulogu u oblikovanju zemlje kakvu danas poznajemo.

Nizozemci su počeli graditi vjetrenjače još prije 1300 godina. Njihova glavna svrha bila je isušivanje močvarnog područja i stvaranje novog kopna. Bez vjetrenjača, velik dio Nizozemske bi i dalje bio pod vodom!

U selu Kinderdijk nalazi se 19 prekrasnih vjetrenjača izgrađenih 1740. godine. Ovo mjesto je toliko posebno da se našlo na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine. Turisti iz cijelog svijeta dolaze diviti se ovom jedinstvenom prizoru.

vjetrenjače u selu kinderdijk, vjetrenjače u nizozemskoj

Zaanse Schans je još jedno popularno odredište za ljubitelje vjetrenjača. Ovdje posjetitelji mogu vidjeti kako su vjetrenjače nekad radile i čak ući u neke od njih. Neki sretnici mogu odsjesti u obnovljenoj vjetrenjači iz 19. stoljeća, što je doista jedinstveno iskustvo!

Iako danas vjetrenjače više nemaju istu praktičnu svrhu kao nekad, i dalje su važan dio nizozemske kulture i tradicije. One podsjećaju na snalažljivost i domišljatost nizozemskog naroda koji je doslovno stvorio zemlju iz vode.

4. Amsterdam

Amsterdam je glavni grad Nizozemske i prava poslastica za turiste. Ovaj šarmantni grad poznat je po svojim brojnim kanalima koji ga dijele na otočiće. Zbog toga ga mnogi nazivaju “Venecijom sjevera”.

Centar grada krasi prekrasna arhitektura iz 17. stoljeća. Uske kuće nagnute naprijed stvaraju jedinstvenu sliku grada. Bicikli su omiljeno prijevozno sredstvo Amsterdamaca, a turisti ih često unajmljuju za istraživanje grada.

arhitektura amsterdama

Grad nudi bogat kulturni život. Rijksmuseum čuva remek-djela nizozemskih majstora poput Rembrandta. Ljubitelji moderne umjetnosti uživat će u Muzeju Van Gogha. Za intimniji doživljaj, posjetite Kuću Anne Frank.

Amsterdam je poznat i po svojoj liberalnoj politici. Red Light District privlači znatiželjnike, dok coffee shopovi nude legalnu konzumaciju marihuane. No, grad je mnogo više od tih stereotipa.

Zelene oaze poput Vondelparka pružaju odmor od gradske vreve. Ovdje možete uživati u pikniku ili besplatnom koncertu ljeti. Za autentično iskustvo, posjetite plutajuću Cvjetnu tržnicu na kanalu Singel.

Amsterdam je grad koji očarava svojom opuštenom atmosferom, bogatom poviješću i kulturnom raznolikošću. Svaki posjetitelj ovdje može pronaći nešto za sebe.

5. Klompe

Klompe su simbol nizozemske kulture i tradicije. Ove drvene cipele imaju dugu povijest u Nizozemskoj, gdje su ih seljaci nosili stoljećima.

Izrađene su od vrbe ili topole i oblikovane da budu udobne i praktične. Klompe štite stopala od vlage i hladnoće, što je korisno u močvarnim područjima Nizozemske.

Danas se klompe rijetko nose u svakodnevnom životu, ali su i dalje popularne među poljoprivrednicima i vrtlarima. Turisti ih često kupuju kao suvenir.

Mnogi Nizozemci imaju par klompi kod kuće za rad u vrtu ili kao ukras. Postoje čak i moderna izdanja u veselim bojama i uzorcima.

crvene klompe, nizozemska

Izrada klompi je složen proces koji zahtijeva vještinu. Majstori koriste posebne alate da izrežu i izdube drvo u savršen oblik. Neki još uvijek ručno izrađuju klompe na tradicionalan način.

U nekim selima možete vidjeti demonstracije izrade klompi i kupiti svoj par. Cijene se kreću od 20 do 50 EUR, ovisno o kvaliteti i ukrašavanju.

Klompe su više od obične obuće – one su simbol nizozemskog naslijeđa i način očuvanja tradicije za buduće generacije.

6. Kanali

Nizozemska je zemlja poznata po svojim prekrasnim kanalima. Ovi vodeni putevi nisu samo lijepi za oko, već igraju važnu ulogu u svakodnevnom životu Nizozemaca.

Amsterdam, glavni grad, često se naziva “Venecijom sjevera” zbog svoje mreže kanala. Grachtengordel, sustav koncentričnih kanala iz 17. stoljeća, dio je UNESCO-ve svjetske baštine.

kanali u amsterdamu

Kanali nisu rezervirani samo za Amsterdam. Gradovi poput Utrechta, Leidena i Delfta također se ponose svojim šarmantnim vodenim putevima. Ovi kanali nude jedinstvenu perspektivu gradova, bilo da ih istražujete pješice ili plovite čamcem.

Osim estetske vrijednosti, kanali su ključni za transport i kontrolu vode. Nizozemci su stoljećima koristili kanale za prijevoz robe i ljudi. Danas su popularna turistička atrakcija, s brojnim obilascima brodom dostupnim posjetiteljima.

Zimi, kada se voda zaledi, kanali postaju prirodna klizališta. Mnogi Nizozemci tada izvade svoje klizaljke i uživaju u zimskim radostima na ledu.

Kanali su srce i duša Nizozemske, spajajući prošlost i sadašnjost na jedinstven način. Oni su simbol nizozemske inovativnosti i sposobnosti života u skladu s vodom.

7. Zemlja s najviše nacionalnosti

Nizozemska je prava kulturna mješavina i sjecište narodnosti. Ova mala zemlja dom je više od 160 različitih nacionalnosti iz cijelog svijeta. Fascinantno, zar ne?

U većim gradovima poput Amsterdama, Rotterdama i Den Haaga, šetnja ulicama nalikuje na putovanje oko svijeta. Miješaju se jezici, mirisi egzotične hrane i različite tradicije.

Ova raznolikost nije slučajna. Nizozemska ima dugu povijest prihvaćanja imigranata i izbjeglica. Mnogi dolaze zbog posla, obrazovanja ili tražeći bolji život.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica:

  • Oko 24% stanovništva Nizozemske ima strano podrijetlo
  • U Amsterdamu živi više od 160 različitih nacionalnosti
  • Najveće imigrantske skupine dolaze iz Turske, Maroka i Surinama

Ova multikulturalnost donosi brojne prednosti. Obogaćuje društvo novim idejama, umjetnošću i gastronomijom. Također pomaže u stvaranju otvorenijeg i tolerantnijeg društva.

multinacionalnost amsterdama

No, nije uvijek lako. Integracija može biti izazovna. Ponekad dolazi do kulturnih nesporazuma ili tenzija. Unatoč tome, Nizozemci se trude stvoriti uključivo društvo za sve.

8. Bicikli

Nizozemska je prava zemlja bicikala! Ovdje ćete vidjeti više bicikala nego automobila na ulicama. Zanimljivo je da u ovoj zemlji ima čak više bicikala nego ljudi.

Nizozemci obožavaju svoje bicikle. Svake godine prijeđu nevjerojatnih 15 milijardi kilometara na biciklima. To je kao da 375 puta obiđu Zemlju!

Amsterdam, glavni grad, pravi je raj za bicikliste. U gradu živi oko 800 tisuća ljudi, a ima čak 880 tisuća bicikala. Usporedbe radi, automobila ima samo 270 tisuća.

bicikli u nizozemskoj, biciklistička infrastruktura u nizozemskoj

Bicikl je postao simbol Nizozemske, baš kao sir Gouda ili tulipani. Cijela zemlja prilagođena je biciklistima. Svuda ćete vidjeti posebne staze i parkirališta za bicikle.

Zvuk zvonaca bicikala stalna je pozadinska glazba nizozemskih gradova. Ako posjetite Amsterdam, pripremite se – moglo bi vas iznenaditi koliko je biciklista na ulicama!

Nizozemci koriste bicikle za sve – odlazak na posao, u školu, shopping ili na kavu s prijateljima. To je zdrav, jeftin i ekološki način prijevoza koji svi vole.

9. Pomorska povijest

Nizozemska je oduvijek bila usko povezana s morem. Njena obala na Sjevernom moru igrala je ključnu ulogu u razvoju zemlje.

U 17. stoljeću, Nizozemska je postala pomorska velesila. Osnivanje Ujedinjene istočnoindijske kompanije 1602. godine označilo je početak “Zlatnog doba” nizozemske trgovine.

Nizozemski moreplovci bili su vješti i hrabri. Istraživali su nove rute i osnivali trgovačke postaje diljem svijeta. Njihovi brodovi plovili su od Indonezije do Kariba.

Amsterdamska luka postala je središte svjetske trgovine. Roba iz cijelog svijeta stizala je ovdje, a grad je cvjetao. Začini, svila i egzotični proizvodi punili su skladišta.

amterdamska luka

Pomorstvo je oblikovalo i nizozemsku kulturu. Mnoge tradicije i običaji vezani su uz more. Čak i danas, Nizozemci s ponosom slave svoju pomorsku baštinu.

Moderna Nizozemska i dalje je važna pomorska zemlja. Roterdamska luka jedna je od najvećih na svijetu. Zemlja je poznata po stručnjacima za vodeni menadžment i brodogradnji.

10. Prirodna ljepota

Nizozemska je zemlja koja očarava svojom prirodnom ljepotom. Iako mnogi misle da je ravna, ona krije prekrasne krajolike koji ostavljaju bez daha.

Jedan od najljepših prizora su polja tulipana. U proljeće, šareni cvjetovi prekrivaju zemlju poput živopisnog tepiha. Najbolje mjesto za uživanje u ovom prizoru je Keukenhof, park poznat kao “Vrt Europe”.

Nizozemska ima i prekrasnu obalu. Terschelling, otok u Waddenskom moru, nudi kilometarske pješčane plaže i mirne dine. Savršeno je mjesto za opuštanje uz zvuk valova.

Ne smijemo zaboraviti ni Nacionalni park De Hoge Veluwe. Ovaj park dom je raznolikoj flori i fauni. Posjetitelji mogu vidjeti divlje svinje, jelene i mnoge vrste ptica.

nacionalni park u nizozemskoj, šuma

Zeeland, pokrajina na jugozapadu, poznata je po svojim plavim lagunama i zelenim poljima. Ovdje se spajaju more i kopno, stvarajući jedinstven krajobraz.

Za ljubitelje vode, tu su i kanali Amsterdama. Ovi povijesni vodeni putovi okruženi su prekrasnim zgradama i zelenim drvoredima, pružajući romantičnu atmosferu.

Prirodna ljepota Nizozemske je raznolika i očaravajuća. Od cvjetnih polja do pješčanih plaža, svaki kutak zemlje nudi nešto posebno za oči i dušu.

Po čemu je poznat New York? Grad koji nikad ne spava

Po čemu je poznat New York? Grad koji nikad ne spava

po čemu je poznat zagreb

Po čemu je poznat Zagreb? – 10 najvećih atrakcija