in

13 najljepših mjesta za vjenčanje u Hrvatskoj

unsplash.jpg

Većina ljudi za svoje vjenčanje traži posebnu lokaciju koja će, uz sve ostalo, na ovaj poseban dan stvoriti predivno sjećanje i uspomenu. Mjesta za vjenčanje često su lokacije koje nude romantičnu atmosferu i nezaboravno prizorje ukrašeno zalaskom sunca.

S razlogom nazvana Lijepa Naša, Hrvatska nudi neke od najljepših lokacija za vjenčanje. Ima ih toliko mnogo da bi jednostavno bilo uzaludno sve ih nabrojati. Stoga ćemo nabrojati one koje najposebnije i najdivnije, a fokus ćemo ostaviti na našoj predivnoj dalmatinskoj obali.

Foto: Shutterstock

Vjenčanje u Dubrovniku

Među svim hrvatskim lokacijama za vjenčanja, Dubrovnik je pravi biser. No, reći da se vjenčate u Dubrovniku je isto kao da kažete da se vjenčate u Europi. Dubrovnik možda jest malen, ali toliko je raznolik i pun potencijalnih mjesta za vjenčanje da bismo o tome mogli pisati tri dana.

Konkurencija je možda tijesna, ali Dubrovnik je dom vjerojatno najpopularnijih hrvatskih mjesta za vjenčanje. Njegove legendarne kamene zidine prilično su zavodljive i prepune primamljivih terasa, tajanstvenih uličica, ukrašenih i lijepo očuvanih crkava i sjajnih kamenih ulica, uključujući jednu od najprepoznatljivijih od svih – Stradun, glavnu ulicu Staroga Grada.

Ako tražite mjesto za vjenčanje, imate sreće jer samo unutar Starog grada postoji najmanje 6 crkava. Sve su zapanjujuće, drevne, prekrasno očuvane — i što je najvažnije, još uvijek vrve životom. Za građanske ceremonije možete biti još fleksibilniji jer će službenik pristati ići gotovo bilo gdje.

Dubrovnik, poznat kao najpopularnija hrvatska destinacija, tako krije mnoga romantična mjesta za vjenčanje. Njegova povijest i arhitektura ostavit će vas bez daha, a ako ste u potrazi za pravim povijesnim osjećajem Mediterana, onda je Dubrovnik pravo mjesto za vjenčanje!

Hvar

Također jedno od najpopularnijih mjesta za vjenčanje – otok Hvar. Poznat je po tome što je najsunčaniji otok na Jadranu, s prosječnim godišnjim brojem sunčanih sati koji je jednostavno izvan svih granica (više od 2700!). Hvar je najsunčaniji hrvatski otok i zaista posebno mjesto za vjenčanje. Obasjan poljima lavande i ružmarina, vinogradima i čempresima, Hvar je definitivno jedna od najpoželjnijih destinacija.

Prepun je srednjodalmatinskog otočkog šarma, ali se tijekom sezone također pokušava nositi sa sve više turista. Iako biste trebali vrlo pažljivo razmotriti odluku održavanja vjenčanja tijekom vrhunca sezone, ako odaberete vrijeme u kasno proljeće ili ranu jesen, bit ćete nagrađeni toplinom i suncem, izvrsnom hranom, ljubaznim ljudima i prekrasnim mjestima.

Uz to, Hvar ćete vjerojatno poželjeti posjetiti sredinom lipnja kada su njegova poznata polja lavande u punom cvatu. Hvar je poznat po svojim lokalnim delicijama i vinu, ali i po partyjima i klubovima, što ga čini ultimativnim odredištem za hedoniste i mlađu publiku.

Vjenčanje u Splitu

Stari rimski carevi voljeli su Split, što znači da je splitski stari grad zapravo antička rimska palača koja je integrirana u širi grad – u ovom slučaju Dioklecijanova palača. Pa čak je i to izgrađeno na starogrčkom gradu Spalatosu.

Da, povijest pršti gdje god pogledate. To ćete shvatiti kad primijetite ogromni rimski akvadukt. Nakon toga će stvari ići samo na bolje.

Nevjerojatno je vidjeti grad veličine Splita koji ima srce starog Rima, zajedno s Peristilom, impozantnim kamenim stupovima i gradskim zidinama. To je zapravo tipično za mnoge dalmatinske stare gradove, za razliku od mnogih drugih antičkih spomenika u drugim zemljama.

Split je definitivno dragulj Jadrana i ima mnogo prekrasnih lokacija za domjenak i fotografiranje vjenčanja. Također, u Splitu se može pronaći veliki izbor restorana i sličnih mjesta za vjenčanje.

Zadar

Zadar je najstariji stalno naseljeni hrvatski grad. Ipak, što se tiče kopnenih gradova, još uvijek je među onima koji su manje posjećeni. I njega krasi lijepo očuvana stara gradska jezgra na malom poluotoku s kamenim ulicama, kućama i crkvama.

Na zadarskoj rivi možete doživjeti predivan zalazak sunca na svijetu dok Morske orgulje sviraju lijepu pjesmu. Ovo je jedna od oni lokacija gdje se rađaju savršene i nezaboravne snimke i fotografije vjenčanja.

Vjenčanje na Visu

Otok Vis nije toliko pristupačan, ali je nešto poznatiji od Korčule, koja vam sveukupno daje otprilike isti (razuman) broj posjetitelja. Nakon dva i pol sata vožnje trajektom iz Splita, dočekat će vas otok vinograda koji strši daleko u Jadran. Ima nekoliko malih mjesta i puno cesta, idealnih za istraživanje na skuteru koji možete unajmiti na gotovo svakom uglu.

Njegova odvojenost od kopna je istovremeno njegova slabost i najveća snaga jer pršti od autentičnosti. Čak i lokalnim trgovinama s turističkim suvenirima nedostaju tipični jeftini plastični predmeti, a umjesto toga nude ručno izrađene kreacije lokalnih majstora.

Hrana je tamo jednako par excellance, velikim dijelom temeljena na lokalno ulovljenim plodovima mora. Vis još uvijek nije poznat, ali ostaje ekskluzivna destinacija. Otok Vis Vam pruža netaknutu prirodu i nudi jedinstveno iskustvo baš svakom posjetitelju.

Jedno od zanimljivih lokacija za vjenčanje upravo je Fort George je – stara britanska obrambena tvrđava na vrhu brda koja je pretvorena u otmjeni restoran. Borovi na glavnoj terasi stvaraju nevjerojatan prirodni hlad, koji je vrlo cijenjen tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Foto: Shutterstock

Poreč

Možda ne toliko poznat, Poreč također ima mnogo lijepih mjesta za vjenčanje. Također, na manje od 10 kilometara u unutrašnjosti, možete pronaći mnoštvo veličanstvenih vila savršenih za vjenčanja na otvorenom.

Vjenčanje u Lokrumu

Ako žudite za netaknutom prirodom, ali još uvijek želite biti blizu civilizacije, lijepih restorana i odličnog smještaja, Lokrum je vaše idealno mjesto za vjenčanje u Hrvatskoj.

Lokrum je prirodni rezervat, otok udaljen 10-15 minuta vožnje brodom od Starog grada Dubrovnika. Njegove bujne zelene borove šume okružene su azurnim morem i bijelim stijenama.

Lokrum ima drevni dominikanski samostan koji je savršena kulisa za vašu ceremoniju (nereligioznu, jer je djelomično u ruševinama). Vrt palmi na južnoj strani otoka još je jedno popularno mjesto za vjenčanje i ostale ceremonije, iako nešto manje sofisticirano, ali i pristupačnije. Ne pruža privatnost dominikanskog atrija, ali ima predivan pogled na more.

Od svih hrvatskih mjesta za vjenčanje, Lokrum je specifičan jer na otoku nema stanovnika (namjerno, ne slučajno), pa ima taj opušteni sunčani ugođaj.

Koločep

Koločep je prvi u nizu Elafitskih otoka u južnom Jadranu do kojeg se stiže brodom za oko pola sata. To je zaista mali otok, taman za dva sela i oko milijun borova i maslina.

Iako je naseljen, nema cesta, što će vam vjerojatno pomoći da o njemu steknete onu pravu sliku – malo je, neobično i tiho. Postoje prekrasne staze za šetnju kroz grmlje makije i borove šume koje vode do nekih spektakularnih mjesta za vjenčanje kao što je Bezdan (ili “ponor”), prirodna špilja koja povezuje otvoreno more s malim bazenom među stijenama.

Foto: Shutterstock

Vjenčanje u Lopudu

Drugi od Elafitskih otoka, Lopud je još jedan skriveni dragulj među hrvatskim mjestima za vjenčanja, do kojeg je potrebno oko 1 sat vožnje brodom. I dalje je dovoljno blizu da bude praktično, ali dovoljno daleko da se većina turista neće truditi doći do njega.

Kao i Koločep, ovaj je otok naseljen i nema ceste, samo netaknuta priroda i šetnice. Tu se nalazi i najveća pješčana plaža na južnom Jadranu – Šunj, s barom i restoranom na plaži.

Ovisno o veličini vašeg vjenčanja, mjesta za vjenčanje ima u izobilju, poput primorske crkve Gospe od Šunja i njezinog vrta. Manja vjenčanja također se mogu organizirati u jednoj od rijetkih luksuznih vila s pogledom koji seže daleko izvan otoka.

Korčula

Otok Korčula jedna je od onih manje poznatih hrvatskih lokacija za vjenčanja koja s pravom zaslužuje titulu skrivenog dragulja Jadrana. Međutim, prilično je velik za tu titulu. Naseljen još od vremena starih Grka, tada poznat kao Korkyra, još uvijek zadržava osrednji broj posjetitelja unatoč svojoj čarobnoj privlačnosti.

Teško je odrediti što je to točno tako zavodljivo na Korčuli, ali toga ima toga pregršt. Korčula je dom vrhunskog hrvatskog maslinovog ulja i vina, koji idu ruku pod ruku s ribljom kuhinjom, a sve to jamstvo je nezaboravne svadbene večere.

Budući da su njezini gradovi vrlo mali i neobični, Korčula baš i nije kompatibilna s velikim svadbenim zabavama. Ali ako svoje goste uspijete zadržati na razumnom broju, bit ćete nagrađeni pristupom mnogim zadivljujućim obiteljskim objektima diljem otoka.

Štoviše, ako stvarno želite pobjeći i imati otok samo za sebe, Korčula u neposrednoj blizini ima niz manjih otoka. Glavni primjeri su otok Proizd (tik uz zapadnu obalu Korčule) i otočić Vela Stupa (na istočnoj strani otoka).

Nakon što padne mrak Proizd se može pretvoriti u privatni otok, kada se zadnji službeni brod vraća na glavni otok — sve što trebate je privatni brod koji će vas odvesti natrag nakon što završite sa zabavom u jedinom restoranu na otoku.

Vjenčanje u Makarskoj

Makarska je mali grad ispod druge najviše planine u Hrvatskoj, Biokova u južnoj Dalmaciji. Vrlo je popularan u špici sezone, ali odlično mjesto za vjenčanje u kasno proljeće i ranu jesen, pogotovo ako tražite nešto što nije tako logistički zahtjevno kao vjenčanje na otoku.

Još nije toliko popularno odredišna za vjenčanja kao druge hrvatske lokacije, tako da ćete sigurno dobiti sjajne ponude. Tu je i obilje smještaja za sve veličine svatova, bilo da tražite hotele ili apartmane. Budući da ste u kopnenoj Hrvatskoj, postoji mnogo kratkih izleta koji vam pružaju bolje iskustvo Lijepe Naše.

Rab

Otok Rab velik je i duguljast, vrlo blizu planine Velebit i stoga vrlo dostupan s kopna kratkom vožnjom trajektom.

Grad Rab među svojim je stanovnicima poznat kao “mali Dubrovnik”, s malim gradskim zidinama koje stvaraju barijeru na malom poluotoku na kojem se nalazi. Ono što nedostaje velikim gradskim zidinama, više nego nadoknađuje prekrasnim plitkim tirkiznim morem i dugim pješačkim stazama uz more. Cijeli je otok prilično opušten.

Foto: Shutterstock

Vjenčanje u Zagrebu

Zagreb – glavni grad Hrvatske i grad u kojem živi gotovo četvrtina cjelokupnog stanovništva. Ipak, to je drevni grad, star više od 900 godina, koji također za ponuditi ima mnogo povijesti. U svojoj burnoj prošlosti njome su vladali Hrvati, Mađari i Austrijanci (zamalo i Turci), a svaki od tih vladara ostavio je svoj trag.

Mješavina stilova doista je vidljiva u cijelom središtu Zagreba, posebice njegovom povijesnom Gornjem gradu. Kamo god pogledate možete vidjeti taj srednjoeuropski šarm, a predivne fotografije možete obilježiti ako prošetate Gornjim gradom. Zagreb je također predivno mjesto za vjenčanje.

Otok Korčula

5 razloga zašto je Korčula mjesto za nezaboravni odmor

Dvorac Versailles

Dvorac Versailles: 7 zanimljivosti koje možda niste znali