in

5 razloga zašto je Korčula mjesto za nezaboravni odmor

Foto: Wikipedija

Mnogi ljudi koji su posjetili Korčulu reći će vam da je ovo najljepši otok na Jadranu i neće mnogo pogriješiti jer otok Korčula je uistinu posebna destinacija koja odiše poviješću i prirodnim ljepotama koje ostavljaju bez daha. 

Korčula je otok koji se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i koji se pruža usporedno s kopnom na površini od 270 kilometara četvornih. Ovo je šesti po veličini otok u Jadranskom moru te drugi po broju stalnih stanovnika. Čak petina stanovnika otoka živi u gradu Korčuli.

Ovaj je otok u prošlosti bio poznat pod nazivom „Crna šuma“, kojeg su mu dali Grci koji su ga kolonizirali i koji su bili fascinirani njegovom bujnom mediteranskom florom i borovim šumama koje prekrivaju čitavi otok. Više od 60% površine otoka je pošumljeno.

Foto: Unsplash

Otok Korčula je otok pun zaljeva i uvala pa je idealno mjesto za sve one koji žele odmor u miru jer se uvijek može naći izolirano mjesto za sunčanje i kupanje ili odmor u prirodi.

Sjeverna strana Korčule je pristupačnija pa se u njoj našao veći broj luka dok se na južnoj koja je mnogo strmija ali i mnogo razvedenija nalaze mnoga sidrišta poput Prižbe i Grščice. 

Na otoku Korčuli tri su veća mjesta u kojima se odvija većina života na otoku a to su grad Korčula, Vela luka i Blato. Otok je poznat i po mnogobrojnim špiljama od kojih je najpoznatija Vela špilja koja se nalazi u blizini grada Vele Luke, a za koju se smatra da je bila naseljena još od posljednjeg ledenog doba prije gotovo 20 tisuća godina. Ovo je špilja otvorenog tipa pa ju mogu obići baš svi, čak i oni koji ne vole zatvorene prostore.

Otok Korčula je otok jedinstvene i burne povijesti

Otok Korčula
Foto: Wikipedija

Ako ste se pitali kakav je Korčula otok prvo što ćemo vam otkriti jest da je to otok bogate i burne prošlosti koja je bila pod vlašću raznih kolonizatora od kojih su svi ostavili dubok trag njegovoj povijesti i koji su utjecali na sve značajke otoka, od jezika, kulture pa sve do tradicionalnih običaja.

Početkom 11. stoljeća Korčula je došla pod vlast venecije nakon što mletački dužd zauzima cijelu Dalmaciju. Pod mletačkom je vlašću bila sve dok Francuzi nisu pobijedili Vevenciju pa tada Korčula nakratko dolazi pod vlast Austrije. Nakon toga su se izmjenjivali Englezi i Francuzi nakon čega prvenstvo napokon uzima Austrija koja je gospodarila Korčulom sve do 1. svjetskog rata. Nakon toga ona postaje dio Jugoslavije, a od 1991. godine i dio Hrvatske. 

Grad Korčula – dom Marka Pola

Središte otoka je grad Korčula, jedan od najljepših gradova u Dalmaciji. Svaki dio grada nosi obilježje nekog vremena u povijesti pa tako grad ima stari dio, predivno barokno predgrađe i modernije nove građevine smještene uz obalu. Ako biste grad promatrali iz visine vidjeli biste da iz zraka podsjeća na riblju kost.

U gradu se nalazi jedno posebno mjesto, osobito zanimljivo povjesničarima, a riječ je o domu obitelji Polo, čiji je najpoznatiji član Marko Polo, poznati pisac i istraživač. On je rođen u Mletačkoj Republici, ali je Korčula također bila njegov dom. Kuća za koju se smatra kućom Marka pola ujedno je i  Muzej Marka Pola koji će vam otkriti sve što ste željeli znati o ovom poznatom venecijanskom istraživaču. U kući se nalazi poseban toranj koji služi kao vidikovac za čitavi grad. 

U gradu se nalazi još nekoliko važnih muzeja od kojih su najpoznatiji Muzej ikona u kojem se nalazi jako velika zbirka vrijednih bizantskih ikona koje su slikane na drvetu ili zlatu, Muzej Maksimilijana Vanke, cijenjenog hrvatskog slikara te Opatska riznica, mjesto u kojem su sačuvani razni religijski predmeti velike vrijednosti koji ukazuju na religijsku tradiciju otoka.

Svakako ne smijemo zaboraviti spomenuti Katedralu sv. Marka koja se nalazi na glavnom gradskom trgu, a na čijem su ulazu prekrasna romanička vrata milanskog kipara Bonina. Unutar crkve se nalaze dvije iznimno vrijedne slike Tinoretta koje datiraju još u 16. stoljeće. U katedrali se nalaze i neka djela našeg poznatog kipara Ivana Meštrovića. 

Grad Korčula ima iznimnu arhitekturu koja se smatra jednom od najočuvanijih na obali i koja je pod zaštitom svih otočana koji jako cijene svoju tradiciju što se vidi iz velikog broja manifestacija koje se stalno održavaju na otoku.

korčula
Foto: Unsplash

Korčula – otok na kojem se čuva tradicija

Korčulani jako cijene svoju tradiciju i običaje, pa se na Korčuli može vidjeti jako velik broj raznih tradicionalnih folklornih smotri, manifestacija i igara u kojima se vidi bogatstvo korčulanske baštine. Ako želite nekom opisati ovo mjesto onda slobodno možete reći da je Korčula otok koji živi u prošlosti jednako koliko i u sadašnjosti. 

Lokalno stanovništvo još i dan danas čuva i njeguje poznate viteške igre poput Kumpanije u Veloj Luci, Blatu i još nekoliko mjesta te Poznatu Morešku koja se igra u gradu Korčuli.

Ove se viteške igre baziraju na tradicionalnim legendama i plesovima, s tima da je Moreška romantična viteška igra što znači da se u njoj vitezovi bore za naklonost djevojke, dok je Kumpanija više usmjerena na plesne figure od kojih su mnoge dio europskih plesova.

Na otoku su sačuvani i mnogi drugi tradicionalni plesovi i običaji, a iznimno je popularno i klapsko pjevanje u kojem sudjeluju i muškarci i žene.

Korčulanske plaže i kristalno plavo more

Korčula otok nema tako mnogo plaža poput ostalih dalmatinskih otoka za što je zaslužna stjenovita i strma obala na velikom dijelu otoka. Ipak, obala je duga čak 180 kilometara te se na njoj mogu naći uistinu predivne plaže. 

Jedna od najpopularnijih plaža na otoku smjestila se u blizini mjesta Lumbarde, a zove se Vela Pržina. Riječ je o pješčanoj plaži na kojoj se nalaze bar i odbojkaško igralište, a prilično je popularna i zbog činjenice da vrlo blizu plaže možete smjestiti svoj automobil.

Pupnatska luka je većini posjetitelja najljepša plaža na cijelom otoku. Jako je pristupačna i čista, a na njoj se nalazi i nekoliko izvora pitke vode koje omogućuju osvježavanje u svako doba dana. Mještani jako vole plažu Bilin Žal jer je odlična za djecu i starije s obzirom na plitki ulaz u more, a slične su i pješčana plaža Tatinja i plaža Istruga.

U Veloj Luci se nalazi uvala Kale koja je nadaleko poznata po svojem ljekovitom mulju za kojeg se smatra da je dobar za reumatske bolesti, kožnih oboljenja i nekih drugih bolesnih stanja. Zdravstveni turizam je važan dio turizma na ovom dijelu otoka.

korčula
Foto: Unsplash

Korčula – otok pun zanimljivosti

Otok Korčula je vrlo slikovit otok, a može se pohvaliti prekrasnim prirodnim ljepotama, povijesnim građevinama i bogatoj baštini. Ovo je također otok na kojem se možete susresti s mnogim zanimljivostima popu drva čempresa koje se nalazi u mjestu Čara i koje je visoko 50 metara i staro 500 godina što ga čini najstarijem drvom čempresa u Europi.

30. lipnja otočani slave doček pola Nove Godine koji se obilježava karnevalom i plesom i koji se odvija jedino na Korčuli i nigdje drugdje u svijetu.

Otok Korčula ima svoja Kopnena vrata koja datiraju još iz 1. stoljeća, a koja se nalaze blizu glavne trajektne luke. Iznad njih se nalaze važni simboli iz korčulanske povijesti, krilati lav Sv. Marka koji označava Mletačku Republiku dok je drugi simbol predstavlja kralja Tomislava kroz spomen-ploču njegovoj krunidbi.

Na Korčuli postoji i jedna ulica koja se zove „Ulica mislilaca“ ili „Ulica javne dobrotvornosti“, a ta je ulica jedina ulica bez stepenica u gradu. Nazvana je tako upravo zbog toga što se u njoj može neometano šetati bez straha od pada na stepenicama. 

Ako ste se našli na Korčuli bila bi velika šteta da ne posjetite mali otočić Badija koji se nalazi kraj Korčule, a idealno je mjesto za odmor u obliku raja. Najpoznatiji je po jelenima lopatarima koji na ovom otoku žive već desecima godina.

Istanbul

Istanbul: 7 najboljih znamenitosti koje morate posjetiti

Najljepša mjesta za vjenčanje u Hrvatskoj

13 najljepših mjesta za vjenčanje u Hrvatskoj