in

Mađarska – 15 najboljih zanimljivosti i znamenitosti

Shutterstock

Od veličanstvene prijestolnice Budimpešte – prikladno nazvane “grad svjetla” – do brojnih neobičnih sela i fantastičnog krajolika, Mađarska na svakom koraku izaziva snažan osjećaj povijesti i tradicije. Budimpeštu opravdano uspoređuju s gradovima kao što su Prag, pa čak i Pariz, te je kao rezultat toga postala najveća turistička atrakcija zemlje.

Ali nisu sva najbolja mjesta za posjetiti i aktivnosti u Mađarskoj samo u glavnom gradu. Slikoviti gradovi i mjesta svih veličina u Mađarskoj sačuvali su svoje klasične stare povijesne atrakcije. Mnogi od njih jasno pokazuju utjecaje raznih regionalnih kultura, uključujući sve od turskih osvajača do talijanskih renesansnih dizajnera.

Mađarsko selo uključuje neke od najljepših krajolika koji se mogu naći bilo gdje u Europi. Zapravo, gdje god se nalazili u Mađarskoj, nikad niste daleko od spektakularnih planina i jezera, prekrasnih riječnih prizora (Dunav) i bujnih dolina. Sve ove zapanjujuće pozadine također pružaju mnoge sjajne mogućnosti za ljubitelje pustolovnih sportova, uključujući planinarenje, biciklizam, penjanje, kampiranje i druge aktivnosti na otvorenom.

Mađarska znamenitosti

Kako bismo vam pomogli da najbolje iskoristite svoje razgledavanje ove izvanredne europske zemlje, dobro iskoristite naš popis najboljih zanimljivosti i svih stvari koje možete učiniti u Mađarskoj.

1. Budimski dvorac, Budimpešta

Kada prvi put ugledate spektakularni Budimski dvorac (Budavári Palota) u mađarskoj prijestolnici Budimpešti, shvatit ćete zašto toliko ljudi smatra grad “Parizom Istoka”. Ova spektakularna povijesna znamenitost – sada UNESCO-va svjetska baština – po svojim veličanstvenim proporcijama i prekrasnom dizajnu svrstava se odmah uz Versailles u Francuskoj.

Izgrađena na mjestu palače uništene tijekom opsade Osmanskog Carstva 1686. godine, ova je novija građevina obnovljena u 18. stoljeću za Habsburšku monarhiju i uključuje više od 200 soba. Njegov simetrični raspored usredotočen je na ljupku središnju kupolu visoku 61 metar okrenutu prema Dunavu, odakle možete dobiti zadivljujući pogled na dvorac i druge zgrade na Castle Hillu.

Dijelovi izvorne srednjovjekovne građevine pažljivo su rekonstruirani, uključujući toranj Buzogány i impresivni Južni toranj iz 15. stoljeća.

Mađarska - 15 najboljih zanimljivosti i znamenitosti
Foto: Shutterstock

2. Rijeka Dunav

Prekrasna rijeka Dunav teče kroz Mađarsku od sjevera prema jugu, a dok prolazi kroz Budimpeštu, dijeli grad na dva dijela. Jedan od najboljih pogleda na zalazak sunca na rijeci i Budimu i Pešti je s Mosta slobode, omiljenog mjesta lokalnog stanovništva.

Ostala sjajna mjesta s kojih možete promatrati ovu veličanstvenu rijeku nalaze se u zavoju Dunava, jednom od najpopularnijih rekreacijskih i izletničkih mjesta u zemlji. Ovo je mjesto gdje rijeka vijuga kroz šumovite Visegradske planine prije nego skrene oštro prema jugu prema Budimpešti. Područje je popularno među planinarima i ljubiteljima prirode i uključeno je u mnoga izvrsna riječna krstarenja koja putuju Dunavom sve do susjedne Austrije.

Biciklistička staza koja vijuga kroz brda između Budimpešte i Beča Dunavom popularan je način za aktivne putnike da vide rijeku. Protežući se cijelim putem od Njemačke do Budimpešte, zajedno s krajolikom rijeke koji se stalno mijenja, proći ćete pored elegantnog Esztergoma, rimske utvrde Kelemantia i tradicionalnih mađarskih sela poput Szigetmonostora.

Ako više volite opuštajući način da doživite rijeku, dostupan je jednodnevni izlet Dunavskom okukom iz Budimpešte, odnosno cjelodnevni obilazak s vodičem koji počinje slikovitom vožnjom i vraća se u grad brodom. Uključen je i ručak.

3. Povijesni gradovi lječilišta

Ako ste u potrazi za odmorom koji kombinira malo slobodnog vremena s bogatim kulturnim iskustvom, Mađarska će vam se onda svakako svidjeti. Postoje mnogi povijesni lječilišni gradovi i objekti diljem zemlje koji nude sve, od jednostavnog kupanja u regenerativnim vodama do duljeg boravka u lijepim lječilištima.

Reputacija Mađarske po svojim toplim izvorima i kupkama datira više od 2000 godina iz vremena Rimljana, koji su visoko cijenili ljekovita svojstva mađarskih termalnih voda. Zatim, u 16. stoljeću, na red su došli Turci koji su sagradili mnoge turske kupelji koje se i danas koriste.

Sve u svemu, više od 1000 izvora opskrbljuje ljekovitom i termalnom vodom prirodna lječilišta. Jedno od najpopularnijih je jezero Hévíz s prosječnom godišnjom temperaturom vode od 25 stupnjeva Celzijevih. Ovo zadivljujuće mjesto zapravo je najveće biološki aktivno termalno jezero u Europi.

Za one koji borave u Budimpešti, izvrsni spa paketi dostupni su u lijepoj termalnoj kupelji Szechenyi (Széchenyi gyógyfürdo), izgrađenoj 1913. godine, ali i brojnim drugim lokacijama diljem grada. Iznimno je lako provesti dan u Szechenyiju i na njegovim šarmantnim terenima.

4. Bazilika Esztergom

Dominirajući atraktivnim horizontom jednog od najstarijih mađarskih gradova, spektakularno zdanje bazilike Esztergom svakako je vrijedno putovanja od 46 kilometara od Budimpešte.

Smještena s pogledom na rijeku Dunav na brežuljku dvorca, ova impresivna katolička crkva – službeno nazvana Prvobitna bazilika Blažene Djevice Marije Uznesene na nebo i svetog Adalberta – izgrađena je 1507. godine. Ne samo da je najveća vjerska građevina u zemlji, već je i najviša, sa svojom ogromnom kupolom koja se proteže 100 metara u zrak.

Zadivljujuće značajke uključuju njegovu epsku oltarnu sliku, gotovo 14 metara dugačku umjetničku sliku Uznesenja Blažene Djevice Marije koja drži rekord kao najveća slika na svijetu. Ostala značajna umjetnička djela uključuju najvažniju mađarsku zbirku slika iz doba renesanse.

Također vrijedna pažnje je svakako masivna kripta, dodana 1831. godine i izgrađena u staroegipatskom stilu. Posjet će vam otkriti fascinantan podzemni svijet grobnica i spomenika.

U crkvi se nalaze i najveće orgulje u Mađarskoj. Izgrađen 1856. godine, ovaj impresivni instrument može se pohvaliti cijevima dugim čak 11 metara. Dostupni su vođeni obilasci crkve i njezine impresivne riznice na engleskom jeziku i toplo se preporučuju.

Mađarska - 15 najboljih zanimljivosti i znamenitosti
Foto: Shutterstock

5. Zgrada mađarskog parlamenta, Budimpešta

Teško je propustiti zgradu mađarskog parlamenta spektakularnih proporcija (Országház). Bilo da se vozite turističkim brodom po Dunavu (topla preporuka) ili promatrate ovu ogromnu građevinu s brda dvorca na suprotnoj obali, vrlo vjerojatno ćete biti impresionirani njezinim veličanstvenim izgledom i dimenzijama.

Zgradu flankira ništa manje impresivna zgrada Ministarstva poljoprivrede i Etnografskog muzeja. Čak i ako se ovdje ne možete predugo zadržati, zabavno je samo provoditi vrijeme lutajući eksterijerom dok promatrate detalje jedne od najvećih zgrada parlamenta u cijeloj Europi.

Ako u svom rasporedu imate dodatnog vremena– i pod pretpostavkom da parlament ne zasjeda – svakako otiđite centar za posjetitelje da provjerite dostupnost obilaska s vodičem. Dostupni su i na engleskom. Za manje od sat vremena obići ćete nekoliko od više od 690 soba u zgradi, zajedno s glavnim ulaznim hodnikom i glavnim predvorjem. Također ćete moći zaviriti u nacionalne dragulje.

6. Tihany

Tihany je jedno od najpopularnijih ljetovališta na jezeru Balaton. Ovaj maleni poluotok pokriva samo osam četvornih kilometara, a ipak se može pohvaliti nekim od najneobičnijih krajolika u Mađarskoj. Proglašen prirodnim rezervatom, jugozapadni dio zatvoren je za promet i prekrasan je za istraživanje pješice uz dobro označenu mrežu staza.

Znamenitost koju morate posjetiti u samom gradu je prekrasna benediktinska opatija iz 17. stoljeća (Tihanyi Bencés Apátság) sa spektakularnim pogledom na jezero i okolicu. Posebna je poslastica u rano proljeće, kada cvjetaju stabla badema u regiji, i u lipnju, kada zrak ispuni miris lavande.

Od opatije svakako prošećite do lijepe stare Unutarnje luke. Ovdje ćete pronaći brojna privezišta za putničke brodove i ugodnu šetnicu uz jezero.

Mađarska - 15 najboljih zanimljivosti i znamenitosti
Foto: Shutterstock

7. Pećine Lillafüred

Lillafüred u planinama Bükk još je jedno vrlo popularno lječilišno odredište u Mađarskoj. Također je poznat po svojim brojnim spektakularnim špiljama, a sve su u blizini grada. Neke od najzanimljivijih za istraživanje su špilja István sa svojim fantastičnim formacijama stalaktita i špilja Petofi, poznata diljem svijeta po utiscima izumrlih biljnih vrsta koje su ostale u njezinim vapnenačkim zidovima.

Za pustolovnije planinarenje, krenite stazom do špilje Szeleta. Ovdje ćete vidjeti fascinantnu zbirku relikvija koje datiraju još iz ledenog doba, uključujući vješto izrađene strijele i koplja. Kada završite sa svim tim istraživanjem, provozajte se starom uskotračnom željeznicom kroz jedan od najsurovijih dijelova planine.

8. Nacionalni park Hortobágy

Smješten u istočnom dijelu zemlje, Nacionalni park Hortobágy (Hortobágyi Nemzeti Park) ono je što biste mogli nazvati suštinskom Mađarskom. Ovdje možete istražiti razne vrhunske atrakcije i zabavne stvari koje možete učiniti, sve dok upijate bogatu kulturu i tradicije.

Osnovan 1973. godine, park je dio mađarske Velike ravnice, područja koje je zaštićeno kao najveći prirodni travnjak u Europi. Najzanimljivije točke posjeta uključuju pogled na njegov raznolik životinjski svijet, uključujući sve od obilja ptica do krda konja koja se ovdje mogu vidjeti. Također je zabavno provesti večer u rezervatu tamnog neba, koji nudi nevjerojatne mogućnosti promatranja zvijezda bez ometanja gradskih svjetala.

Uz informativni centar za posjetitelje i zbirku autohtone faune koju možete vidjeti izbliza, postoji mnogo drugih stvari koje možete vidjeti.

Zabavne aktivnosti uključuju istraživanje brojnih pješačkih i biciklističkih staza u ovom području ili čak ulazak u malu avanturu jahanja.

Kad smo već kod konja, nezaobilazan je posjet Herdsman Museumu. Ova fascinantna turistička atrakcija pruža fascinantan uvid u živote lokalnog stanovništva. Tu je i seoska kuća koju vrijedi posjetiti, a koja nudi pogled na domaći život tijekom stoljeća.

9. Mađarski muzej na otvorenom

Još jedan sjajan način da osjetite okus tradicionalnih mađarskih kulturnih aktivnosti je posjet mađarskom muzeju svjetske klase (Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum). Osnovan prije više od 50 godina i samo 23 kilometra od središta Budimpešte, od tada je izrastao u jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija zemlje.

Nudeći posjetiteljima uvid u tradicionalni život kroz stoljeća, ovaj prvorazredni muzej podijeljen je u osam odjeljaka, koji približno prikazuju različite regije i vremenska razdoblja. Svaki od njih povezan je mnogim ugodnim pješačkim stazama (da, očekujte puno hodanja).

Istaknute značajke uključuju priliku za istraživanje konjušnica, staja i radionica, uključujući radnu kovačnicu. Za djecu tu je i autentični stari parni vlak koji nudi zabavne vožnje.

10. Šopron

Povijesni grad Šopron također svakako vrijedi posjetiti. Smješten samo 64 kilometra južno od Beča i osam kilometara od austrijske granice, njegov položaj u blizini istočnog podnožja Alpa čini ga popularnim odredištem za dnevne izlete.

Njegova privlačnost proizlazi iz njegove atraktivne okoline kao i iz njegovih mnogih dobro očuvanih srednjovjekovnih i baroknih zgrada. Šopron se može pohvaliti s impresivnih 240 zaštićenih građevina, od kojih je 115 službeno uvrštenih u spomenike, što ga čini jednom od najvećih takvih zbirki u Europi.

Sve građevine u Starom gradu nalaze se unutar granica srednjovjekovnog gradskog zida izgrađenog na rimskim ruševinama. Mnoge od tih zgrada sadrže značajke dodane iz drugih povijesnih razdoblja, tako da nikada nećete znati što možete očekivati ​​dok istražujete.

Mađarska - 15 najboljih zanimljivosti i znamenitosti
Foto: Shutterstock

11. Dvorac Eger

Mađarska ima mnogo prekrasnih povijesnih utvrda, dvoraca i palača, od kojih je svaka prožeta poviješću. Jedan od najpoznatijih je dvorac Eger (Egri vár). Smješten u lijepom lječilištu Eger na južnim obroncima planine Bükk, dvorac Eger nekoć je štitio ulaz u sjevernu Mađarsku.

Proširen u 16. stoljeću, “novi” dizajn temeljio se na suvremenim talijanskim tvrđavama, a ponovno je dodan nakon što su Turci preuzeli vlast 1596. godine. Posjetitelji danas mogu istražiti preostale kule visoko iznad grada, kao i mnoge ruševine, sve od njih pruža osjećaj veličine i snage ove nekoć velike tvrđave.

Ova spektakularna tvrđava također služi kao zgodno mjesto za istraživanje stare srednjovjekovne i barokne arhitekture u donjem gradu, sa svojim odličnim restoranima i kafićima.

12. Pečuška katedrala

Dominirajući sjeverozapadnim kutom utvrđenog starog grada Pečuha stoji predivna crkva sv. Bazilika katedrale Petra i Pavla (Szent Péter és Szent Pál székesegyház). Najčešće se jednostavno naziva katedrala u Pečuhu, izgrađena je na mjestu drevne rimske grobne kapele, katedrala, poput mnogih povijesnih znamenitosti u Mađarskoj, pokazuje utjecaje mnogih različitih kultura.

Osnovana 1009. godine, izvorna crkva trajala je i do 12. stoljeća, ponovno je izgrađena, a zatim je pretrpjela još veću štetu zbog mongolskih napada. Nakon godina zanemarivanja – uključujući vrijeme dok je bila džamija i trgovina oružjem – crkva je potpuno obnovljena 1891. godine, stvarajući prekrasnu strukturu kakvu vidite danas.

Svakako se isplati odvojiti vrijeme za istraživanje. Unutra su prikupljeni i izloženi mnogi jedinstveni vjerski artefakti iz cijele mađarske povijesti, kao i brojni grobovi s ranokršćanskog groblja.

Nakon toga, prošećite do obližnje džamije Yakovali Hassan Pasha, s 22 metra visokim minaretom i muzejom. U središtu Starog grada potražite Szénchenyi tér, divnu srednjovjekovnu tržnicu.

13. Višegradska kraljevska palača

Smještena iznad prekrasnog starog grada Visegráda u zavoju Dunava, samo 40 kilometara sjeverno od Budimpešte, i ruševina Kraljevske palače Visegrád, ova prekrasna stara citadela čini jednostavan jednodnevni izlet iz glavnog grada Mađarske. Isplati se uključiti u svoj plan putovanja Mađarskom.

Prva kraljevska palača izgrađena je pod Karlom I., nakon što su se on i njegov dvor preselili u Višegrad 1316. godine, a proširena je sto godina kasnije s mnogim talijanskim ukrasima. Ubrzo nakon toga stekla je reputaciju jedne od najljepših palača u cijeloj Europi.

Iako je sada uglavnom ruševina – legendarna palača je „ponovno otkrivena” tek 1930-ih – palača impresionira svojim dimenzijama i nevjerojatnim pogledom na Dunav i okolicu.

14. Budimska brda

Brda Buda, na zapadnoj periferiji Budimpešte, uzdižu se na visinu veću od 518 metara i ispresijecana su širokom mrežom staza, savršenih za hodanje ili vožnju biciklom. Diljem grada mogu se pronaći brojne tvrtke za iznajmljivanje bicikala.

Alternativno, do terminala zupčane željeznice koja se penje do ljupke stambene četvrti Széchenyi-hegy možete uzeti tramvaj.

Postoji i mnoštvo pješačkih staza s bilo kojeg stajališta ili možete sići na najvišoj stanici, János-hegy, i spustiti se budimpeštanskom žičarom za nekih od najljepših pogleda na grad.

15. Nacionalni park i špilje Aggtelek

Jedna od najvećih i najimpresivnijih špilja stalaktita u Europi – i najveća u Mađarskoj – špilja Baradla zaštićena je Nacionalnim parkom Aggtelek (Aggteleki Nemzeti Park) u sjevernoj Mađarskoj na slovačkoj granici oko 2,5 sata vožnje automobilom od Budimpešte.

Park se prostire na gotovo 200 četvornih kilometara, a veći dio je također zaštićen kao UNESCO-va svjetska baština. Špilja Baradla proteže se na više od 25 kilometara, s glavnim tunelom dugim sedam kilometara. Njegovi prolazi formirani su tisućama godina dok su kiša i topljenje snijega erodirali vapnenac, dok je voda bogata mineralima kapala stvarajući divovske stalaktite i stalagmite fantastičnih oblika i bizarnih boja.

Iskapanja pokazuju da je špilja korištena kao sklonište za ljude više od 7000 godina. Za posjetitelje su nedavno otvorene još tri špilje: špilja Imre Vass, špilja Béke i špilja Rákóczi.

Park je popularan među planinarima i šetačima iz cijele Europe. Ovi pustolovi slijede njegovu mrežu dobro označenih staza, a uz vođene obilaske špilja, park nudi ekološke, zoološke i botaničke obilaske. Vođene šetnje također istražuju prirodno i kulturno okruženje sela Jósvafo, gdje se festivalima obilježava žetva i vjerski praznici.

Mađarska - 15 najboljih zanimljivosti i znamenitosti
Foto: Shutterstock

Mađarska zanimljivosti

Osvojila je više od 465 olimpijskih medalja

Jeste li znali da je Mađarska osvojila drugo mjesto po broju zlatnih medalja na ljetnim olimpijskim igrama od svih zemalja po glavi stanovnika? Osvojili su zlatne medalje na svim Olimpijskim igrama na kojima su se natjecali.

A ono što to čini još zanimljivijim je činjenica da je Mađarska bila zabranjena na Olimpijskim igrama 1920. godine i pridružila se sovjetskom bojkotu Ljetnih olimpijskih igara 1984.

Prvi strani restoran brze hrane bio je upravo McDonald’s

Davne 1988. godine, malo prije pada komunizma 1989. godine, McDonald’s je postao prvi strani restoran brze hrane koji je osnovan u Mađarskoj.

No, nije to bio prvi restoran brze hrane u zemlji jer je postojao i lokalni lanac brze hrane City Grill.

U Mađarskoj se ubire PDV od čak 27%.

To je najveći prikupljeni iznos PDV-a u svijetu.

Prva zemlja komunističkog bloka koja je otvorila svoje granice sa zapadnom Europom

Mađarska se protivila sovjetskom režimu tijekom hladnog rata, na primjer, Mađarske revolucije 1956. Međutim, ostala je komunistička zemlja do 1989. kada je konačno ponovno otvorila svoju granicu sa zapadnom Europom.

Mađarska je jedna od najstarijih zemalja u Europi

Mađarska je osnovana 896. godine nakon što su Mađari osvojili Karpatski bazen. Od prije 800. godine prije Krista, ljudi su živjeli na ovom području Europe kada su se Mađari naselili na području današnje Budimpešte. Potomci tih izvornih Mađara i danas postoje kao etnička skupina u Mađarskoj i izvan nje.

U Mađarskoj često nećete vidjeti da netko nazdravlja

Nećete imati poteškoća pronaći barove u Mađarskoj gdje je ispijanje piva već prava norma. Iako je Mađarska prva osnovana vinska regija na svijetu, mnogi će se ljudi na kraju radnog dana okrenuti pivu.

Međutim, nikada nećete vidjeti ljude kako nazdravljaju čašama. Prema legendi, nakon što su Mađari poraženi u revoluciji protiv Habsburgovaca 1848. godine, pogubljeno je 13 mađarskih generala. Nakon svakog pogubljenja, Austrijanci koji su zajedno izvodili čin nazdravljali su čašama piva u znak slavlja.

Mađari su obećali da barem 150 godina neće nazdravljati čašama. I dok je taj rok prošao, mnogi to još uvijek neće učiniti.

Mađarski jezik je puna slova

Mađarska abeceda ima 44 slova. Iako bi neka slova mogla izgledati slično, jezik je poznat kao daleko jedinstveniji od bilo kojeg drugog europskog jezika. To ga čini nevjerojatno teškim za učenje. Mađarski potječe iz srednje Azije i mađarskih plemena koja su se naselila na tom području.

Jeste li znali da postoje mađarski kauboji?

Stoljećima su se Mađari zemljom kretali na konjima, posebno oni koji su se naselili u ravnicama zemlje, poznatim kao puszta.

Još uvijek postoje mađarski kauboji koji treniraju kao što su to radili njihovi preci. Kauboji ili Csikos su svojim vještinama postali jedna od mnogih zanimljivosti o Mađarskoj.

Danas čuvaju mađarsko sivo govedo i kovrčave svinje. Također često priređuju konjičke predstave kako bi demonstrirali i natjecali se jedni s drugima dok pokazuju svoje vještine.

Siva goveda samo su napola pripitomljena. Budući da su još djelomično divlja, nikad se ne zna što se može dogoditi na oglednoj izložbi. Ovo može biti alarmantna činjenica s obzirom na njihove velike rogove.

Još jedna temeljna mađarska činjenica je da su zabavni trikovi koje ćete vidjeti od Csikosa i njihovog konja rezultat njihove povijesti sukoba s Pusztom.

Moderni konji još uvijek se treniraju da sjede poput pasa s jahačima na leđima kako bi zaštitili Csikose. Također su istrenirani da leže ravno na zemlji, poput mačke spremne da skoči.

Budimpešta je nastala spajanjem tri grada

Jedna od najboljih činjenica o Budimpešti je da prije samo manje od 150 godina grad nije postojao kao danas.

Budimpešta je postala glavni grad kada su se okupila tri grada 1873. godine — Budim, Pešta i Obuda. Nakon što su se gradovi okupili u jednu strukturu, Budimpešta kao cjelina doživjela je brzu modernizaciju i tehnološki napredak.

Sada bi također trebalo biti jasno kako je grad koji danas možete posjetiti dobio ime.

Vlada ima pravo glasa u određivanju imena vašeg djeteta

Činjenica je da mađarska vlada ima popis unaprijed odobrenih imena koja budući roditelji mogu koristiti kada se spremaju dati ime svojoj djeci.

To je djelomično radi očuvanja mađarske kulture budući da su mnoga imena na popisu izvorna. To također treba zaštititi djecu od “blesavog” imena koje im, kako sazrijevaju, može otežati život.

Obitelj se može prijaviti za dodjelu imena koje nije na odobrenom popisu. Međutim, mađarski dužnosnici koji daju odobrenje to bi morali smatrati prikladnim.

Mađarska i antisovjetski komunizam

S obzirom na uplitanje Sovjetskog Saveza u mađarsku politiku i zgrade koje još uvijek možete vidjeti iz komunističke vladavine oko mađarskih gradova, možda ne očekujete da su Mađari iz Hladnog rata toliko antikomunisti. Ali bili su.

Jedna od modernijih činjenica o Mađarskoj je da je bila prva zemlja koja je ponovno otvorila svoje granice prema zapadnoj Europi 1989. godine. Također je došlo do Mađarske revolucije 1956. godine u borbi protiv sovjetske vlasti i otpora prema postajanju komunističkog bloka.

Vjerojatno svaki dan koristite mađarske izume

Jeste li danas nešto zapisali kemijskom olovkom? Jeste li ikada pokušali složiti Rubikovu kocku? Ili pogledali u nebo i vidjeli helikopter?

Mađarska možda nije najveća država u Europi, niti ima isti međunarodni utjecaj kao druge, no mnogi zabavni i praktični izumi došli su iz Mađarske.

Najveća sinagoga u Europi nalazi se u Budimpešti

Jedna od činjenica o Budimpešti je da se najveća sinagoga u Europi nalazi u glavnom gradu.

Velika sinagoga nije jednostavna građevina poput mnogih drugih sinagoga diljem svijeta. Ne. Ovo je velika i impozantna građevina impresivna poput bilo koje europske katedrale.

Velika sinagoga izgrađena je 1850-ih, s dovoljno mjesta za čak 3000 ljudi. Jedina druga veća sinagoga na svijetu je Velika sinagoga Belz u Jeruzalemu.

U Mađarskoj se nalazi najveće jezero u srednjoj Europi

Ako želite otići na otvoreno, ovo je zanimljivost o Mađarskoj koju morate znati. Iako je zemlja geografski u unutrašnjosti, u njoj se nalazi Balaton, najveće jezero u srednjoj Europi.

Tijekom ljetnih mjeseci mnogi posjećuju Balaton i ostaju na kratkom odmoru. Ovo je opuštajuće odredište gdje se možete okušati u sportovima na vodi ili se jednostavno odmarati uz obalu.

Mađarsko nacionalno jelo je gulaš (gulyás)

Planiranje putovanja na novo mjesto je nepotpuno bez poznavanja bitnih činjenica o Mađarskoj, kao što je njeno nacionalno jelo!

Ako se smatrate “gurmanom”, svidjet će vam se jedinstveni okusi i zalogaji koje u Mađarskoj možete pronaći. Najpopularnije i najpoznatije jelo je gulaš. Radi se o gustom gulašu od junetine i povrća i jedinstvene je crvene boje.

Zapravo, mnoga će mađarska jela imati ovu specifičnu crvenu boju. To je zato što se u ovom kraju uzgaja paprika i stavlja u gotovo svako tradicionalno jelo.

Na mnogim jelovnicima pronaći ćete i tradicionalna jela koja koriste svježi sir i vrhnje. Za deserte u Mađarskoj možete probati kiselu i hladnu juhu od višanja ili chimney bread.

Nijedna zgrada u Budimpešti nije viša od 96 metara

Dok hodate ulicama Budimpešte, možete primijetiti da je grad u svom planiranju grada pazio na spajanje stare i moderne arhitekture.

Kada pogledate centar Budimpešte, primijetit ćete da su sve zgrade u osnovi iste visine, samo osim dvije. Zgrada Mađarskog parlamenta i bazilika Szent Istvan najviše su građevine i obje visoke točno 96 metara.

Gradski je zakon da nijedna zgrada ne može biti viša od ove dvije. Tih 96 metara je također simbolično – predstavlja godine kada su na to područje došli Magyeri 896. godine.

Dvije znamenite zgrade izgrađene su da budu iste visine kako bi predstavljale jednaku važnost vjere i vlade u životima Mađara.

U Mađarskoj postoji dječja željeznica

U Budimpešti prometuje vlak koji gotovo u potpunosti vode djeca od 10 do 14 godina.

Jedna od najopskurnijih činjenica o Budimpešti je da je dječja željeznica iz 1940-ih još uvijek aktivna. Pokrenuo ju je Sovjetski Savez kao način obuke komunističke djece.

Djeca moraju završiti četveromjesečni tečaj kako bi naučili kako biti kondukteri, inspektori i radnici. Jedine odrasle osobe koje ćete naći da tu rade su šef postaje i odrasli koji voze vlak.

Željeznica vas vodi na brda Buda na 45 minuta dugo putovanje. Možete kupiti hop-on, hop-off dnevnu kartu kako biste usput mogli sići i vidjeti Budimpeštu s novih visina.

Uz vrlo popularan glavni grad Budimpeštu koji se nalazi unutar već jedinstvene i zabavne Mađarske, nema razloga da ne poželite otići u ovaj dio Europe.

Mađarske činjenice imale su stoljeća da se razvijaju i mijenjaju—i čini se da je sve jedinstvene i zabavne činjenice o ovoj zemlji čine savršenom destinacijom za odmor.

Sada kada znate činjenice o Mađarskoj, možete impresionirati svoje suputnike i diviti se onome što ćete vidjeti dok putujete ovom drevnom i kulturno važnom zemljom.

Čile: 16 najbolje ocijenjenih turističkih znamenitosti

Čile: 16 najboljih turističkih znamenitosti

Atraktivne destinacije na koje su Hrvati putovali s nogometnom reprezentacijom