in

Djevičanski otoci: 15 najboljih zanimljivosti

unsplash,jpg

Američki Djevičanski otoci popularno su mjesto za odmor za obitelji i parove diljem svijeta. Ono što mnogi ljudi ne znaju je da su otoci zagrnuti bogatom poviješću koja ih čini još posebnijima od onoga što se na prvi pogled može vidjeti.

Djevičanski otoci zanimljivosti

Čak i ako ne planirate svoje putovanje na ove predivne otoke, nadamo se da će vas ovaj članak potaknuti da ih stavite na vrh svoje liste.

Djevičanski otoci: 15 najboljih zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Gdje se nalaze Djevičanski otoci?

Američki Djevičanski otoci prekrasan su skup od gotovo 50 karipskih otoka na Malim Antilima koji su susjedni Britanskim Djevičanskim otocima i koji se nalaze između Portorika i Anguille.

Kontinentalni dio Sjedinjenih Država udaljen je samo oko 2 kilometara zračne linije, a do aerodroma St. Thomas’s Cyril E. King potrebno je oko 3 sata leta od Miamija. Glavni otoci američkih Djevičanskih otoka, St. Thomas, St. John, St. Croix i Water Island popularna su turistička odredišta zbog svoje prekrasne klime, zadivljujućih plaža i zapadne infrastrukture.

No, što je sve potrebno znati i što je zabavno čuti o ovom nizu predivnih otoka? Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje biste trebali znati kako biste obogatili svoje putovanje.

Djevičanski otoci: 15 najboljih zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Djevičanski otoci nisu uvijek bili dio SAD-a

Tijekom stoljeća, Španjolska, Francuska, Nizozemska, Malta, Britanija (koja je zadržala neke otoke, poznate kao Britanski Djevičanski otoci) i nedavno Danska koja je SAD-u prodala dansku Zapadnu Indiju 1917. godine za 25 milijuna dolara u zlatu.

Ovo je priča za sebe: posredovanje na otocima trajalo je više od 50 godina, ali pravi poticaj da ih SAD konačno otkupi bio je to što to nije mogla učiniti Njemačka. Tijekom Prvog svjetskog rata vojska je presrela poruke koje je mogla pokušati iskoristiti za strateški položaj.

Djevičanski otoci: 15 najboljih zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Američki državljani za posjetu ne trebaju putovnicu

Budući da su američki Djevičanski otoci teritorij Sjedinjenih Država, građani SAD-a mogu ih posjetiti bez putovnice. Državljani SAD-a imaju iste privilegije putovati na druge američke teritorije kao što su Portoriko, Guam, Američka Samoa i Sjeverni Marijanski otoci.

Međutim, preporuka je ipak je ponijeti jer se tako stvari na carini brže odvijaju.

Djevičanski otoci bili su oživljeni Pirati s Kariba

U kasnim 1600-im godinama, Djevičanski otoci bili su čisti ambijent Pirata s Kariba. Korumpirani guverneri postali su bogati tako da su ih pirati isplaćivali kako bi bili sigurni i kako ih nitko ne bi dirao. Nekoliko značajnih su kapetan Kidd, Jean Hamlin, Stede Bonnet, Tempest Rogers, Bartholomew Sharp i Sam Bellamy.

Nedaleko od istočnog kraja St. Johna nalazi se otok Norman (nazvan po piratu), a u blizini je otok Stevenson’s Dead Chest Island. Arheologija piratstva u ovim je parkovima još u tijeku, a pronađena su dva mjesta koja bi vrlo vjerojatno mogla biti piratska skrovišta iz 17. stoljeća.

Djevičanski otoci imaju više od 50 otoka – i većina njih je nenaseljena

Kada netko govori o posjeti američkim Djevičanskim otocima, najčešće ćete čuti za četiri glavna otoka: St. Thomas, St. John, St. Croix i Water Island. Ali jeste li znali da se američki Djevičanski otoci sastoje od više od pedeset uvala i otoka?

Najstarije drvo baobaba na Karibima

St. Croix dom je najstarijeg stabla baobaba na Karibima. Iako je drvo porijeklom iz Južne Afrike, donijeto je na Djevičanske otoke SAD-a i posađeno tijekom 18. stoljeća. Stabla baobaba mogu narasti do 25 metara u visinu i živjeti tisućama godina, pa se očekuje da će na otoku biti još jako dugo.

Podvodni nacionalni park

St. John dom je podvodnog Nacionalnog parka koji se nalazi u zaljevu Trunk. Posjetitelji će pronaći podvodnu stazu, koja je na Karibima jedno od najboljih mjesta za ronjenje. Ispod vode je mnogo znakova koji pružaju informacije o morskom životu.

Za razliku od kopna, na Djevičanskim se otocima vozi lijevom stranom ceste

Kao što je spomenuto, nekoliko drugih zemalja posjedovalo je američke Djevičanske otoke, uključujući Britance koji su poznati po vožnji lijevom stranom ceste.

No, budući da su otoci pod kontrolom SAD-a, automobili te zemlje uvezeni su iz SAD-a, tako da je volan s lijeve strane auta, a vi vozite lijevom stranom ceste – definitivno ne na britanski način.

Moglo bi potrajati da se na to naviknete, pa ako ste oko toga nervozni, možete pozvati taksi ili uskočiti u javni prijevoz, autobus Dollar Ride. Vožnja je sigurna, a po otoku će vas odvesti za samo nekoliko dolara.

Djevičanski otoci: 15 najboljih zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Djevičanski otoci su nazvani po stvarnim djevicama

Kristofor Kolumbo zapravo je dao imena otocima kada se iskrcao ovdje 1493. godine, premda je jednostavno iskrcao i otišao jer su ga autohtona plemena zvana Karibi odmah otjerala.

Ali dok je plovio, divio se mirnoj ljepoti ovih otoka i nazvao ih Santa Úrsula y las Once Mil Vírgenes, prema 11.000 djevičanskih sljedbenika svete Ursule. Ipak, ime je bilo predugo te su kasnije skraćeni na Djevičanske otoke.

Neki objekti nemaju ulične adrese

Uobičajeno u zemljama s manje uspostavljenom infrastrukturom kao što su Kostarika, Gana ili Kolumbija, Američki Djevičanski otoci samo su jedno od onih mjesta gdje se ne koriste adrese poput 123 Main St.

Prilikom davanja uputa mnogo je vjerojatnije da ćete čuti opise kao što su „lijevo od dućana“ ili „poprijeko autobusne postaje“

Djevičanski otoci imaju bioluminiscentne uvale

Ne, ovo nije Portoriko. Američki Djevičanski otoci imaju ne jedan, već dva vlastita bioluminiscentna zaljeva. Kažu da su zaljev Salt River Bay i laguna Altona, smješteni na St. Croixu, neka od najboljih mjesta na kojima možete vidjeti ovaj predivan fenomen.

Sjaj bioluminiscencije ovisi o mnogim čimbenicima kao što su vrijeme, doba godine i faza mjeseca. Stoga obavezno rezervirajte lokalnog turističkog vodiča, ne samo kako biste najbolje prošli s posjetom ovih svjetlećih morske planktone i meduze, već ih vidjeti u njihovom najboljem obliku.

Je li voda iz pipe na Djevičanskim otocima pitka?

Da! Gotovo sva javna voda, hotelska i restoranska voda iz slavine pogodna je za piće. Kad ste u nedoumici, samo pitajte. Američki Djevičanski otoci oslanjaju se na desalinizaciju oceanske vode i kišnicu za opskrbu slatkom vodom.

Djevičanski otoci: 15 najboljih zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Jesu li američki Djevičanski otoci dio Britanskih Djevičanskih otoka? Jesu li jedna država?

Američki Djevičanski otoci i Britanski Djevičanski otoci nekada su bili jedan teritorij. Različite dijelove otoka kroz stoljeća su osvajale i ponovno osvajale Španjolska, Francuska, Španjolska, Malta, Britanija, Danska (1733 godine.), a na kraju su Sjedinjene Države od Danske 1971. godine kupile Zapadnu Indiju.

Jesu li američki Djevičanski otoci država?

Ne. Američki Djevičanski otoci su neinkorporirani teritorij Sjedinjenih Država. Državljani američkih Djevičanskih otoka punopravni su građani SAD-a, ali teritorij nema elektorskih glasova za predsjednika ili potpredsjednika SAD-a.

Koja su najbolja all-inclusive odmarališta?

Ako planirate odsjesti na Djevičanskim otocima, najbolja all-inclusive mjesta su Marriott’s Frenchman’s Cove, Vile Westin St. John Resort, Palme u Morningstaru.

Horoskopski znakovi i putovanja: njihove idealne destinacije

Horoskopski znakovi i putovanja: 12 idealnih destinacija

Najbolji hrvatski otoci koje ove godine morate posjetiti

Hrvatski otoci koje ove godine morate posjetiti (Top 15)