in

Sardinija: 17 povijesnih zanimljivosti i atrakcija

pixabay.jpg

Možda je jedino što ste čuli o Sardiniji njezina legendarna Costa Smeralda, Smaragdna obala, koja je dobila ime po boji vode koja zapljuskuje njezine bijele pješčane plaže. No, što se tiče ovog surovog mediteranskog otoka, postoji Sardinija nudi mnogo više toga u čemu možete uživati.

Sardinija zanimljivosti

Turisti koji prvi put vide Sardiniju iznenađeni su kada otkriju da otok tako dobro poznat po svojim izvrsnim plažama može biti tako surov i strm samo nekoliko kilometara od pijeska ispranog valovima.

Druga stvar koja bi vas mogla iznenaditi je nevjerojatan broj prapovijesnih nalazišta, posebno zagonetnih okruglih kamenih kula poznatih kao nuraghi (jednina: nuraghe). Dok se penjete njihovim tamnim kamenim stepenicama i istražujete prolaze izgrađene u brončanom i željeznom dobu, naučit ćete o misterijama koje ove pretpovijesne utvrde/nastambe skrivaju. Također možete prošetati izvornim rimskim ulicama i posjetiti vjetrovite ruševine gradova koje su izgradili Feničani.

Jedinstveni lokalni običaji i tradicionalni festivali, atrakcije koje nećete naći nigdje drugdje, kuhinja koja se prilično razlikuje od ostatka Italije, čak i drugačiji jezik (iako svi govore talijanski, a mnogi engleski) čine Sardiniju jedinstvenim mjestom za posjetiti. Otkrijte najbolje stvari koje možete učiniti na ovom fascinantnom otoku uz naš popis najboljih atrakcija na Sardiniji.

Cagliari i Costa Sud

Većina turista svoj posjet započinje u glavnom gradu otoka Cagliariju, zaustavljajući se kako bi se barem popeli od Piazza della Costituzione do Bastione San Remy. Izgrađeni da obrane četvrt Castello, mjesto prekrasne katedrale i uporište onoga tko je u to vrijeme kontrolirao grad, danas pružaju i povijesnu i vizualnu perspektivu, s otvorenim pogledom na grad i zaljev.

Nedaleko od Bastione San Remy nalazi se Museo Archeologico Nazionale, s prekrasno izloženim punskim, grčkim i rimskim artefaktima, kao i antičkim zlatnim radovima i drugim blagom otkrivenim u zagonetnim okruglim kamenim strukturama zvanim nuraghi, koje ćete vidjeti diljem Sardinije.

Krenite istočno od grada i za nekoliko minuta možete se sunčati na jednoj od legendarnih plaža koje Sardiniju čine jednim od omiljenih europskih ljetnih igrališta. Južno od Cagliarija, Costa Sud nudi turistima uvid u beskrajnu raznolikost Sardinije. Od srednjovjekovnih ulica i visokih bastiona Cagliarija, samo je nekoliko kilometara do ruševina drevnog grada Nora, gdje su Feničani, Kartažani i Rimljani imali svoje trgovačke postaje.

Između rtova iza Nore nalaze se bijele pješčane plaže Costa Sud. Neki, kao što su Porto Campana i Spiaggia Sa Colonia, dugački su dionici s dugim plitkim usponima, savršeni za obitelji s djecom. Druge, poput plaže Porticciolo, prekrasni su i osamljeni polumjeseci bijelog pijeska. Neki imaju kioske za osvježenje i sadržaje za vodene sportove. Costa Sud ima neke od najboljih plaža koje Sardinija nudi.

Nadomak Cagliarija i zračne luke te u blizini arheološkog nalazišta Nora, Forte Village Resort samostalna je grupa hotela s pogledom na plažu, s vodenim sportovima, bazenima, igralištima i drugim rekreacijskim sadržajima. Forte Village jedan je od najbolje ocijenjenih hotela i odmarališta na Sardiniji.

Sardinija nudi i obilazak Nuraghe Su Nuraxi

Ostaci doslovce tisuća ovih kamenih tornjeva raštrkani su diljem Sardinije, većina u potpunoj ruševini, ali ovaj je najbolje očuvan i najcjelovitiji. Također je najbliži veliki Cagliariju, i najbolje interpretiran, s 30-minutnim obilascima i vodičima na engleskom jeziku.

Ako možete vidjeti samo jednu, pogledajte onu koju je UNESCO proglasio jednom od najboljih restauracija bilo gdje na Mediteranu. Drvena građa pronađena u zidovima središnje kule datirana je karbonom u 1500. pr. Kr., a vanjske kule izgrađene su u 11. ili 12. stoljeću pr. Kr. Možete ući u kulu, popeti se do njezinih gornjih dijelova kako biste izbliza pogledali naslaganu kupolu od suhozida bez žbuke.

Sardinija: 17 povijesnih zanimljivosti i atrakcija
Foto: Shutterstock

Spiralne stepenice unutar zidova od 1,8 metara povezuju tri kata, a dok se penjete kroz prolaze, možete vidjeti apsolutnu finoću inženjeringa i izrade koju su postigli ovi pretpovijesni ljudi.

Nakon što istražite kule i temelje drevnog sela koje ga okružuju, svakako svratite u muzej Casa Zapata, u selu, gdje, uz ostale fascinantne eksponate, možete vidjeti još jedan nuraghe koji je iskopan ispod zgrade. Ovdje imate pogled na konstrukciju sa šetališta iznad zidina.

Sardinija i Costa Smeralda

Od lučkog grada Olbia do vrha Capo de Testa, neke od najljepših plaža na svijetu smještene su u stjenovitim uvalama koje ispire toliko zeleno i bistro more da je svijetu poznato kao Costa Smeralda, Smaragdna obala.

Usporedba s jednim od najskupljih dragulja također bi se mogla primijeniti na klijentelu koja je posjećivala obalu otkako ju je Aga Khan 1960-ih godina razvio u niz odmarališta za bogate ljude.

Ugodna odmarališna sela izgrađena su tako da nalikuju grčkim otocima i rivijeri.

Središte svega toga je Porto Cervo, turističko naselje i marina za privatne jahte izgrađeno 1960-ih. Odmarališta goste voze brodom do skrovitih plaža koje su kopnom nedostupne. Promatranje ljudi glavna je atrakcija Porto Cerva za one koji nisu rezervirali odmaralište. Najskromnije ljetovalište u regiji je živahni Cannigione, u zaljevu Arzachena.

Alghero

Nemojte se iznenaditi ako jezik koji čujete oko sebe u ovom živahnom primorskom gradu zvuči malo drugačije – gotovo kao španjolski. Možda ćete čak pronaći i neke znakove i natpise na španjolskom. Papa iz 14. stoljeća dao je Sardiniju kralju Aragona, nadajući se da će otok otrgnuti kontroli Pise i Genove.

Kralj je feude dao oko 400 obitelji iz Aragona i Katalonije ako bi naselile otok s bazom u Algherou, raselivši lokalno stanovništvo. Misa u crkvi San Francesco još uvijek se služi na katalonskom, a trebali biste je posjetiti kako biste vidjeli graciozan klaustar iz 13. stoljeća do kojeg se dolazi kroz sakristiju lijevo od oltara.

Katedrala iz 14. stoljeća ima španjolska gotička vrata. Kako poslijepodne prelazi u večer, jedna od popularnih stvari za učiniti je popeti se na zidine koje su izgradili Španjolci za zaštitu od morskih napada. Možete se i pridružiti mještanima na večernjoj šetnici duž njihovih širokih bastiona kako bi promatrali zalazak sunca nad Mediteranom.

Sardinija i Nuraghe Losa

Možda se pitate trebate li stati kod svakog nuraghea, a ako do sada niste postali fascinirani ovim tajanstvenim tornjevima, možda i ne biste trebali. Ipak, većina turista brzo padne pod čaroliju ovih tornjeva, od kojih je mnogo toga ostalo nepoznato, i ubrzo otkriju da je svaki od njih sasvim drugačiji.

Smatran jednim od tri najbolja, Losa ima nekoliko odlika. Iznutra je osvijetljen ugradbenim svjetiljkama, pa ako nemate baterijsku svjetiljku, ovo vam je prilika da vidite detalje unutrašnjosti njegovih naslaganih kamenih talos kupola. To je jedan od najsloženijih, veliki toranj s tri vanjska tornja koji tvore trokutasti bastion, a možete ga istražiti kroz labirint kamenih prolaza koji se spiralno uvijaju unutar njegovih masivnih zidova.

Drugi kat je još uvijek netaknut, a krov završen. Iako potječe iz otprilike 12. do 14. stoljeća prije Krista (što je brončano doba), velika središnja prostorija glavnog tornja u izvrsnom je stanju i profinjenije je konstrukcije od većine drugih. Mali muzej sadrži brončane narukvice i druge artefakte koji su ovdje pronađeni.

Sardinija i prapovijesna nalazišta Arzachena

Jedna od najvećih koncentracija atrakcija iz kamenog i bakrenog doba udaljena je samo nekoliko kilometara od odmarališta Costa Smeralda. Šest značajnih mjesta uključuju nuraghi, grobna mjesta i čudne grobnice s komorama lokalno poznate kao tomba gigante (grobovi divova).

Glavna komorna grobnica Coddu Vecchiu, tunelska grobnica iz 18. stoljeća prije Krista, imala je ulaznu fasadu od ravnog kamenja dodanu nekoliko stoljeća kasnije, a druga, Li Lolghi, ima sličan ulaz, ali s tri i pol metara stojećeg kamena.

Obližnja nekropola Li Muri imala je kamene grobove izgrađene unutar krugova od ravnog stojećeg kamenja nekada prekrivenog humcima zemlje. Nuraghi Albucciu neobičan je po tome što mu je ovalan oblik, s jednom stranom koju čini velika kamena izbočina. Nuraghe La Prisgiona najnovija je iskopana, središnja kula s dvije bočne kule i ostacima sela.

Ova je regija poznata po svojim izdancima stijena koje vjetar često erodira u neobične oblike; jedna istočno od Arzachene izgleda poput goleme gljive. Kratka šetnja od jednog od tih izdanaka, u brdima iznad Arzachene, kućice Tenuta Pilastru ukusno su uređene lokalno izrađenim namještajem i umjetninama, a svaka ima vlastitu terasu za uživanje u pogledu.

Santa Cristina Nuraghe i Sveti zdenac

Nedaleko sjeverno od Oristana nalazi se jedna od atmosferskih i najraznovrsnijih arheoloških atrakcija koje Sardinija ima, gdje možete vidjeti izvanredno očuvani sveti bunar – hram bunara iz 1200.-1100. pr. Kr. – i toranj nuraghe gdje se možete popeti do njegovog otvorenog pogleda na prapovijesno kameno selo koje ga je okruživalo.

Jedna od duguljastih kuća još uvijek ima netaknut kameni krov. Dok se penjete na nuraghe krov uzmite svjetiljku, tako da možete vidjeti unutrašnjost. Ako želite još jedan sloj povijesti, zaustavite se između bunara i nuraghea da vidite skupinu sićušnih kamenih hodočasničkih prenoćišta, bivših redovničkih ćelija koje okružuju crkvu iz 12. stoljeća. U svibnju i listopadu ovdje se još uvijek hodočasti.

Nuoro i Gennargentu

Držeći se vrha strmog planinskog grebena, strme ulice Nuora otvaraju pogled u svim smjerovima. Katedrala Santa Maria della Neve iz 19. stoljeća nalazi se iznad litice koja se spušta ravno u dolinu, a mali trg ispred crkve gotovo je jedino ravno mjesto u gradu.

Nuoro je dobra baza za istraživanje okolnog Gennargentua, najsurovijih i najljepših unutarnjih planina Sardinije, i zabačenih sela (od kojih je Mamoiada posebno zanimljiva), koja su još uvijek jedva taknuta. To je fascinantna regija, s gradovima koji se drže strmih planina i lokalnim običajima koji još odzvanjaju davnom prošlošću.

Međutim, vožnja ovdje nije za one sa slabim srcem, jer ceste su uske i strme s oštrim zavojima preko strmih uspona bez ograda. Više o tim selima i njihovim često čudnim običajima možete saznati u izvanrednom Museo Etnografico Sardo (Muzej sardinijske tradicije), koji je jedini vrijedan zaustavljanja u Nuoru.

Ovo je najbolja otočka zbirka (i briljantno prikazana) sardinijske nošnje i dekorativne umjetnosti. Odjeća je prikazana na modelima s nakitom i dodacima koji se nose na vjenčanjima i festivalima. Cijela galerija prikazuje tradicionalne maske. Dok ste tamo, možete posjetiti Nacionalni arheološki muzej koji ima zbirke iskopane iz neolitskih nalazišta, kao i fosile.

Sardinija i Valle dei Nuraghi (Dolina Nuraghi)

Okružena stošcima drevnih vulkana, ova široka, ravna dolina, razbacana erodiranim formacijama stijena, također je posuta pretpovijesnim nalazištima, među kojima je najvažnije 16 metara visoki Nuraghe Santu Antine.

Jedan od tri najveća i najsloženija otoka, s tri kule povezane obrambenim zidom, Santu Antine izgrađen je u 16. stoljeću pr. Kr. Ovo je jedno od najzanimljivijih za istraživanje jer se možete popeti stepenicama unutar debelih zidova središnje kule do drugog i trećeg kata, koji su gotovo netaknuti, zatim slijediti gornji hodnik od zapada do sjevernih tornjeva.

S vrha možete vidjeti nekoliko drugih nuragija, a kratkom vožnjom udaljen je Sant’Andrea Priu, grobnice uklesane u stijenu negdje između 4000. i 3000. pr. Kr. U srednjem su vijeku korišteni kao pustinjaci, a u nekima možete vidjeti freske. Ovo mjesto nije redovito otvoreno, ali možete ga vidjeti s ulaza i popeti se stazom da vidite one na vrhu.

Sardinija nudi i uživanje u plažama Capo Testa

U sjevernoj Sardiniji, između Costa Smeralde i otočja Maddalena, Capo Testa dijeli isto blistavo tirkizno more i netaknute pješčane plaže. Mnoge od njih poduprte su liticama i formacijama stijena koje je vjetar isklesao u fantastične oblike, što ih čini jednima od najslikovitijih plaža na otoku.

Što je najbolje, za razliku od onih na Costa Smeraldi, ove su plaže besplatne i ne morate ići brodom da biste do njih došli. U blizini ugodnog gradića Santa Teresa Gallura, gdje se nalaze hoteli i restorani, pronaći ćete tri od sedam plaža s Plavom zastavom: Rena di Ponente, Rena Levante i Rena Bianca. Potonji je najveći, s blagim nagibom i plitkim vodama. Oni koji traže jedrenje na dasci i ronjenje s disalicom trebaju se uputiti u Santa Reparatu.

Sardinija: 17 povijesnih zanimljivosti i atrakcija
Foto: Shutterstock

Sardinija i Arcipelago de la Maddalena (otočje Maddalena)

Trajekti redovito polaze iz male luke Palau za polusatno putovanje do La Maddalene, jedinog grada u arhipelagu u tjesnacu Bonifacio, između Sardinije i Korzike. Osim plaža, od kojih se do najudaljenijih može doći samo brodom, turisti ovdje dolaze kako bi prešli nasipom i mostom do susjednog otoka Caprera.

Dom Giuseppea Garibaldija, cijenjenog kao ocem talijanske države zbog njegovog vodstva u borbi za talijansko jedinstvo i neovisnost, nacionalni je spomenik koji privlači posjetitelje iz cijele Italije, ali i šire. Drugi kraj otoka ima nekoliko plaža koje je lako pronaći stazama koje vode s jedne ceste. More oko otoka je popularno među nautičarima.

Jednostavan način da dođete do plaža je obilazak brodom La Maddalena Archipelago iz Palaua koji se zaustavlja na nekoliko otoka, uključujući otok Budelli, gdje ćete pronaći poznatu Spiaggia Rosa (Pink Beach).

Tharros

Prošećite usred kamenih ostataka feničke, kartažanske i rimske kulture na ovoj stjenovitoj točki i pokušajte zamisliti kako je to izgledalo kada su rimske ulice pod vašim nogama bile nanizane trgovinama na kojima sada vidite samo temelje i pragove. Stupovi iz termi još uvijek su tamo, zajedno s dijelovima akvadukta i hramova.

Na vrhu brda iznad je fenička nekropola (napustili su oko 650. pr. Kr.). Kako biste saznali što su arheolozi ovdje pronašli, posjetite izvrsni Museo Civico Giovanni Marongiu u gradu Cabras gdje su izložene izrezbarene kamene stele, pogrebne urne i drugi nalazi, postavljeni onako kako su izvorno i pronađeni.

Više otkrivenih blaga možete vidjeti u muzeju Antiquarium Arborense, u malom gradu Oristanu, koji je također u blizini. Duomo Santa Maria u Oristanu datira još iz srednjovjekovnih vremena, ali je renoviran tijekom španjolske vladavine ovim dijelom Sardinije u 18. i 19. stoljeću, što objašnjava šarene pločice koje prekrivaju njegove kupole.

Bivša privatna palača, Residenza d’Epoca Regina d’Arborea ima elegantne sobe namještene antikvitetima od Murano zida. Iako je udaljen jednu minutu od katedrale Santa Maria u središtu Oristana, hotel nudi besplatno parkiralište. Raskošan doručak servira se na finom porculanu.

Bosa

Od 9. stoljeća prije Krista, Bosa gleda na ušće jedine plovne rijeke Sardinije, u dolini koja je danas zelena od farmi. Splet srednjovjekovnih ulica vijuga od starog kamenog mosta i pastelnih zgrada koje se nižu duž rijeke do dvorca Malaspina na vrhu brda.

Iako se možete odvesti ravno do dvorca, bilo bi dobro da odvojite vrijeme za šetnju starim ulicama, gdje se skromne male kuće udobno miješaju s velikim plemićkim kućama; obnovljena vlastelinska kuća Casa Deriu otvorena je kao muzej s namještenim sobama i umjetničkom galerijom. Unutar dvorca nalazi se kapelica iz 13. stoljeća, u kojoj biste trebali vidjeti neobičan ciklus freski iz 14. stoljeća.

Obalna cesta sjeverno od Bose do Alghera pravo je spektakularna unatoč mjestimičnoj visini iznad mora.

Sardinija i njen Castelsardo

Koliko god privlačan bio užurbani mali ribarski lučki gradić, sa svojim pastelnim kućama koje se penju uz brdo, blijedi u usporedbi sa srednjovjekovnim selom unutar zidina. Na samom vrhu nalazi se dvorac iz 12. stoljeća s dobrim muzejom koji istražuje specijalitet lokalne obrtničke izrade košara.

Uske ulice oko dvorca vijugaju strmo niz brdo, lomeći se u stepenice na najstrmijim točkama, a na vratima možete vidjeti žene kako pletu košare sa složenim dizajnom. Pogled s vrha pruža se u oba smjera duž obale i sve do Korzike. Duomo, na malom trgu ispod, ima jednu od najboljih oltarnih pala na Sardiniji, koja datira iz 15. stoljeća, zajedno s finim drvorezbarijama u koru i kripti. Njegov je zvonik svoj život započeo kao svjetionik.

Sardinija i špilja Grotta di Nettuno

Kako biste posjetili ovu prekrasnu špilju, prepunu stalagmita i stalaktita koji se zrcale u podzemnom jezeru, krenite na krstarenje od Banchina Dogana (luke) u Algherou do vrha Capo Caccia, dugačkog rta koji ste vidjeli sa zidina Alghera. Ušće špilje nalazi se na razini mora, a dolazak vodenim putem je najdramatičniji, ali i najlakši način prilaska. Ipak, možete se voziti i oko 14 kilometara od Alghera, prolazeći zanimljivim nuraghijem koji se nalazi uz cestu. Kad stignete, morat ćete se spustiti niz 656 stepenica Escala del Cabirol (kozje stepenice) uklesanih u liticu.

Sassari

Sassari, drugi po veličini grad Sardinije, živahno je sveučilišno i kulturno središte, a može se pohvaliti lijepim zgradama u katalonskom gotičkom, baroknom i neoklasičnom stilu.

Museo Nazionale Sanna, jedan od najvažnijih muzeja koje Sardinija ima, prikazuje arheološke zbirke koje uključuju nuragičke brončane figure i nakit, kao i rimske artefakte. Ne propustite Duomo, čije je pročelje mješavina stilova ukrasa iz 17. stoljeća koje su izradili klesari kamena iz Milana.

Vrijedi posjetiti i nekoliko drugih crkava, ali ona najupečatljivija stoji gotovo sama u krajoliku punom ovaca oko 12 kilometara južno od Sassarija na SS 131. Crno-bijeli prugasti toranj uzdiže se iznad crkve i ruševine klaustra Santissima Trinità di Saccargia i najljepši je primjer pisane arhitekture na Sardiniji. Unutra se nalaze freske iz 13. stoljeća.

Dolazak na Sardiniju

Sardinija je trajektima povezana sa 193 kilometra udaljenom kopnenom Italijom, a rjeđe s mediteranskim lukama u Francuskoj i Španjolskoj. Trajekti polaze iz Savone (na zapadnoj talijanskoj rivijeri), Genove, Livorna (blizu Pise) i Civitavecchie (Rim), pristižući u sardinijske luke Cagliari (glavni grad na južnom dijelu otoka), Arbatax (na istoku obala), Olbija (Costa Smeralda) i Porto Torres (sjeverna obala).

Linije koje služe Sardiniji su Tirrenia, Grandi Navi Veloci, Moby Lines, Snav, Corsica/Sardinia Ferries i Grimaldi Lines. Redoviti letovi povezuju međunarodnu zračnu luku Cagliari s Rimom i drugim gradovima, a manje zračne luke za domaće i druge letove nalaze se u Olbiji i Algherou.

Gvineja kao jedan od pravih dragulja Zapadne Afrike

Gvineja: 22 najbolje ocijenjene zanimljivosti

Engleska je jedna od najpopularnijih destinacija, a evo i zašto

16 razloga zašto je Engleska tako popularna destinacija